Dodaj do ulubionych

W którym kościele są fajne msze dla dzieci?

13.09.04, 21:31
No właśnie, w którym? Bo do naszego na os. Ruczaj już nie chcemy chodzić, bo
msze niby dla dzieci są od pewnego czasu nudne jak flaki z olejem, a ostatnia
msza poświęcona rozpoczęciu roku szkolnego to naprawdę było przegięcie: nie
było kazania tylko 20 minutowe klęczenie i jakieś marudzenie ojczulka pod
nosem. Jedna młoda kobieta aż zemdlała, a większość rodziców nie mogła już po
pięciu minutach uspokoić zniecierpliwione dzieci, które tłumnie przyszły na
tą mszę. Żałobną atmosferę potęgowały jeszcze dwie zakonnice z gitarami i
kilkoma dziewczynkami, które śpiewały tak smętne "kołysanki", że mało kto
mógł ukryć ziewanie. Będziemy jeździć choćby na drugi koniec Krakowa, gdzie
są księża, którzy wiedzą, że msze dla dzieci muszą się różnić od żałosnego
zawodzenia i zamartwiania odpowiedniego dla starych dewotek. Nie chcę bowiem
dopuścić do tego, aby moje dziecko traktowało msze święte jak "dopust Boży",
szczególnie w "roku komunijnym".
Obserwuj wątek
    • boldhead dlatego... 13.09.04, 21:37
      ...nie ma co się dłużej zastanawiać, tylko trzeba przenieść się do Kościoła
      Portójnej Prawdym, który co prawda długo się organizuje, ale za to nie ma w nim
      żadnych mszy i klęczenia bez sensu.
      Polecamy na przykład rodzinny wyjazd w góry z dziećmi, zamiast sterczenia w
      kościele przed mamrotającym ojczulkiem.
    • remediosss1 Re: W którym kościele są fajne msze dla dzieci? 13.09.04, 23:04
      a ja polecam Klasztor Tyniecki. Bracia inaczej prowadza msze niz ksieza maja
      kapitalny kontakt z dziećmi...
    • Gość: Gapowiczuwstydżsię Re: W którym kościele są fajne msze dla dzieci? IP: *.autocom.pl 14.09.04, 06:44
      W kościele św. Katarzyny są msze, podczas których dzieci (zwłaszcza te śmielsze)
      mogą się wyżyć, bo ksiądz organizuje jakieś quizy i zagadki, dotyczące treści
      czytanego fragmentu Ewangelii. Tak przynajmniej było kilka lat temu... A w
      Niedzielę Palmową pojawia się żywy osiołek z Zoo (ależ wielki toto ma łeb!).
      • Gość: wierny Re: W którym kościele są fajne msze dla dzieci? IP: *.local.pl / *.crowley.pl 15.09.04, 20:33
        W kościele św Katarzyny jest fajna 18.00 od pażdziernika grają całkiem luzacka
        muzę ,lest super !!!
        • Gość: H56 fajna msza ? śmiechu warte IP: *.comnet.krakow.pl 15.09.04, 21:00
          lepiej dziecko weź na spacer, a nie głowę bedziesz nabijał mu głupotami.
          • peteen Re: fajna msza ? np. na prądniku białym 16.09.04, 08:35
            o 11:30, skierowana specjalnie dla dzieci, z odpowiednią oprawą i atmosferą...
            • trudny2002 Przejechałem... 16.09.04, 08:45
              przejechałem Kolego przez to miasto szybciej niż Iwan na jamajką...tyle,zem
              zdążył zresztą ledwie załatwić najpilniejsze sprawy, ale w kolejnym tygodniu
              jednak również bedę musiał być i poniewaz sprawa wymaga oparcia takze o tzw.
              bufecik, to chyba zabawie kilka godzin dłuzej. Wówczas moze i dojść by mogło do
              spotkania, jak przyjezdny z przyjezdnym, albo jak czasowy z czasowym, albo jak
              dwaj na obczyźnie choć miedzy swemi...
              pozdrawiam
              trudny
              • peteen czekam zatem... 16.09.04, 08:53
                z pewną, choć niezbyt dużą ;c), nadzieją...
                pozdrówko
                • trudny2002 Re: czekam zatem... 16.09.04, 08:56
                  Podobno jest ziarno prawdy w powiedzeniu, iz pości który nadzieja sie karmi...
                  trudny
                  O tempora, o mores...;-))
        • Gość: hihi A chodziłeś???? IP: *.local.pl / *.crowley.pl 23.09.04, 21:58
          a chodziłeś może w ostatnim półroczu na 18-nastki do św. Katarzyny??????
    • betelguese Re: W którym kościele są fajne msze dla dzieci? 16.09.04, 10:18
      Kolegiata Sw.Anny, godz. 11.00 w kazda niedziele-to msza dla rodzicow z
      dziecmi. Z kolei moze dzieciaki zainteresuja sie msza dla studentow o 19.30?
      Kto wie? Od pazdziernika rusza rok akademicki, zaczna sie te msze. po prawej
      stronie nawy, z przodu, przy konfesji Sw. Jana z Ket spiewa wtedy schola
      akademicka. Rodzice lubia siadac z dziecmi tam blisko, bo wtedy dzieciaki sa
      zafascynowane spiewem i sa grzeczniejsze:) Sprobujcie tam:)
    • Gość: Ela Re: W którym kościele są fajne msze dla dzieci? IP: *.atrema.deloitte.com / *.crowley.pl 16.09.04, 16:43
      A ja polecam u Misjonarzy przy ul. Lea o 11 w kaplicy akademickiej o 11.00 są
      super msze dla maluchów (przedszkole), krótki i dal dzieci, nigdy nie czytają
      żadnych listów.
      • Gość: Małgorzata Re: W którym kościele są fajne msze dla dzieci? IP: *.multi / *.ns.mv.net.pl 26.09.04, 15:27
        U Dominikanów o 12 jest msza dla dzieci rónolegle do mszy głównej, a potem się
        dołącza po kazaniu do reszty. Polecam, ja też szukam po Krakowie takich mszy i
        mam pytanie o której jest msza w Tyńcu?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka