Dodaj do ulubionych

Ksiazki o Krakowie

IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 04.05.02, 16:37
Nie jestem "niewolnikiem ksiazek", ale chetnie poczytalbym sobie cos o
Krakowie. Interesuje mnie raczej cos w stylu "Lalki" tyle, ze tlem (a moze
nawet pierwszym planem) moglby byc Krakow :) Czekam na interesujace
propozycje, z gory dzieki!
Obserwuj wątek
    • kuba203 Re: Ksiazki o Krakowie 04.05.02, 18:47
      Może wydawnictwo z Wałbrzycha Ci coś ciekawego poleci? :)))
      • jottka Re: Ksiazki o Krakowie 04.05.02, 23:49
        Wiesz co, 4klasa, leniwy to Ty jesteś... A do bibliotek nie łaska? W katalogach
        poszperać? ;)))

I właściwie to nie bardzo wiadomo, czego chcesz - powieści pozytywistycznej
        rozgrywającej się w Krakowie? Podejrzewam, że nie, ale pewna nie jestem.
        Doprecyzuj może.

A czytałeś "Zjeść Kraków" panów Makłowicza i Mancewicza? Sporo anegdot o
        Krakowie, przyjemnie się czyta. A "Marię i Magdalenę" Magdaleny Samozwaniec
        znasz? Wspomnienia o krakowskim i nie tylko dzieciństwie (początek XX w.)
        Kossakówien, zabawne. Była (jest?) w ogóle taka seria Wyd. Literackiego -
        Cracoviana, dużo ciekawych wspomnień było. O, przypomniało mi się, "W moim
        Krakowie, nad wczorajszą Wisłą" Krygowskiego, też bodaj z początku wieku.

Albo jedną z wielu książek Michała Rożka, tylko że żadna z nich nie jest
        beletrystyką, ale może aż taki cięty na fabułę to nie jesteś, co? ;))
        • Gość: 4klasa Re: Ksiazki o Krakowie IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 05.05.02, 00:03
          jottka napisał(a):

> Wiesz co, 4klasa, leniwy to Ty jesteś... A do bibliotek nie łaska? W katalogach
          > poszperać? ;)))

jottka Ty mi tu nie filozofywuj, bo ja mature za 5dni mam i o lenistwie moge
          ledynie pomarzyc! ;))

> I właściwie to nie bardzo wiadomo, czego chcesz - powieści pozytywistycznej
          > rozgrywającej się w Krakowie? Podejrzewam, że nie, ale pewna nie jestem.
          > Doprecyzuj może.

Wlasnie chodzilo mi o brak precyzji i dzieki temu dostalem com chcial :-)
          Pozdrawiam

• jottka Re: Ksiazki o Krakowie 05.05.02, 00:12
            Uuu, ja w tak Krytycznej Chwili to czytałam "Skarb w Srebrnym Jeziorze" Karola
            Maya, jak dziś pamiętam... A przed obroną pracy magisterskiej wzmogłam się
            intelektualnie i rzuciłam na "Niewiarygodne przygody Marka Piegusa". Świetne
            książki, polecam!!

I trzym się ;)))
          • peteen Re: Ksiazki o Krakowie 05.05.02, 13:00
            no i szczytowe dzieło sajensfikszynu historycznego "manewr, który ocalił Kraków"
            tylko dla ludzi o mocnych nerwach ( broń boże nie ucz się z tego do matury ! )
            :)))
    • Gość: wuen Re: Ksiazki o Krakowie IP: *.ha3.agh.edu.pl 05.05.02, 13:30
      Polecam "Przylądek Dobrej Nadziei" Zygmunta Nowakowskiego.
      Co prawda w zamyśle autora jest to książka dla młodzieży i o młodzieży,
      co brzmi dość odstręczająco, ale Kraków z początku XX w. cały czas
      jest w tle.
      Pozdrawiam.
      wuen
    • kosmitka9 Re: Ksiazki o Krakowie 05.05.02, 22:19
      Gość portalu: 4klasa napisał(a):

> Nie jestem "niewolnikiem ksiazek", ale chetnie poczytalbym sobie cos o
      > Krakowie. Interesuje mnie raczej cos w stylu "Lalki" tyle, ze tlem (a moze
      > nawet pierwszym planem) moglby byc Krakow :) Czekam na interesujace
      > propozycje, z gory dzieki!

Polecam "Maraton" Piotra Saługi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka