Gość: pirx IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 21:11 wystarczy zmienic rozporzadzenie, po co nowelizowac ustawe Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: społecznik TO JEST BARDZO ZŁA USTAWA IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 30.01.05, 22:11 To jest bardzo zła ustawa. Niestety, została wymyślona przez część środowiska tzw. "NGO" (organizacji pozarządowych) która zajmuje się na siłę i za pieniądze uszczęśliwianiem wszystkich organizacji. Ten 1 procent to średnio jest jakieś 10-20 złotych od podatnika, MINUS koszty przelewów. Ilu podatników ma się zrzucać na 1 stronę w Monitorze? I KTO W OGÓLE KU**** CZYTA I KUPUJE "Monitor"??? PO CO TO??? Przecież takie sprawozdania wystarczylo by publikowac w internecie, jak oswiadczenia majątkowe posłów i wyzszych urzedników. Na www.bip.gov.pl i ZA DARMO (tzn. za koszt przesłania danych elektronicznie lub skanowania papieru). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ali Polska = państwo bezprawia IP: *.radioalfa.com.pl / *.radioalfa.pl 30.01.05, 22:40 Niestety, okazuje się, że nasze państwo polskie nie tylko okłamuje obywateli, ale też ich okrada i to w podstępny sposób. WSZTYDŹCIE SIĘ WSZYSCY RZĄDZĄCY Odpowiedz Link Zgłoś
zen16 Nie przesadzajcie.Każda firma musi ogłaszać sprawo 30.01.05, 22:49 Organizacje pozytku tym bardziej, bo żyja ze składek społeczeństwa. Jak im taka krzywda, to zmieniam swoja decyzję. Miałem zamiar przekazać jednej z nich 1%, który z nawiązka wystarczyłby na pokrycie kosztów ogłoszenia sprawozdania. Nie lubię dziadostwa. Dziękuje Panie Dziennikarzu za uswiadomienie mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaś Re: Nie przesadzajcie.Każda firma musi ogłaszać s IP: 213.25.22.* 30.01.05, 23:08 Gwoli wyjaśnienia. Ci, którzy prowadzą organizacje pożytku publicznego, na ogół nie są w niej zatrudnieni. To ludzie działający społecznie. Niewielu jest takich, którym chce się coś robić dla swojego społeczeństwa po godzinach pracy. Tak więc nie ŻYJĄ z datków ofiarodawców, oni tylko mogą nimi dysponować i to na ogół na szczytne cele. Pierwszy wyrażający ma rację. Tak! Należy złożyć sprawozdanie. Należy je podać do ogólnej wiadomości. Najlepiej jednak opublikować je w internecie, w oznaczonej witrynie, gdzie wiele ludzi ma nieograniczony dostęp. Bo i kto czyta Monitor Rządowy? Uważam, że tym ludziom (mam na myśli społeczników, zapaleńców) należy pomóc, a nie utrudniać im życie, skoro chcą robić coś, co na prawdę powinno zrobić państwo. Jeszcze nikt nie wie, jakie duże ma być to sprawozdanie. Jeśli wymogi publikacji "Monitora Rządowego" wymuszą 10 stron, to robi się kwota ponad 60 tys. zł. Czy ustawodawca pomyślał co robi? Według mnie jest to wylanie przysłowiowego dziecka z kąpielą! Panie redaktorze, a może by tak przesłać ten tekst do odpowiednich ludzi, którzy stanowią o zmianie prawa w naszym kraju? Bo co ma począc organizacja pożytku publicznego, która w formie darowizn zbierze 2tys. zł, a na publikację sprawozdania wydać musi np. 4tys. zł. Kto im to pokryje? Odpowiedz Link Zgłoś
agata.balu do zen16 31.01.05, 09:39 zen16 napisał: > Organizacje pozytku tym bardziej, bo żyja ze składek społeczeństwa. Jak im taka > > krzywda, to zmieniam swoja decyzję. Miałem zamiar przekazać jednej z nich 1%, > który z nawiązka wystarczyłby na pokrycie kosztów ogłoszenia sprawozdania. Nie > lubię dziadostwa. Dziękuje Panie Dziennikarzu za uswiadomienie mnie. 640 zł * 100 = 64 000 zł !!! No, no i taki zen16, który płaci tak wysoki podatek od dochodów jeszcze się pęta po jakichś forach??? Chyba jakieś brzydkie słowa cisna mi się na klawiaturę!! Odpowiedz Link Zgłoś
zen16 Re: do agaty 01.02.05, 08:09 Zapomniałaś,że nie tak dawno głównym zmartwieniem uczestników forum GW było wprowadzenie 50% podatku. Osobiście lubię płacic coraz większe podatki, bo to oznacza że coraz więcej zarabiam. W jednym masz rację. Trochę się pomyliłem bo stać mnie byłoby w ramach 1 % zafundowac tylko 1 str sprawozdania. Ale czytam że liczą na wpływy z podatku tylko paru tys, tomoże zmieszczą się na jednej stronie. Nie wiem tylko po co inwestowali tyle kasy w rejestrację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Społecznik Głupi jasiu ;-) IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 31.01.05, 17:22 zen16 napisał: > Organizacje pozytku tym bardziej, bo żyja ze składek społeczeństwa. Jak im > taka krzywda, to zmieniam swoja decyzję. Miałem zamiar przekazać jednej z nich > 1%, który z nawiązka wystarczyłby na pokrycie kosztów ogłoszenia sprawozdania. Każdy głupi jasiu może sobie pomarzyć :-) Musiałbyś się nazywać Kluska albo Kulczyk, żeby ten 1 procent wystarczył - dwieście tysięcy złotych rocznego podatku to nie w kij dmuchał. Mało kto zarabia w PL 500-600 tysięcy rocznie brutto. A jak by to była ciut większa organizacja, której sprawozdawczość sie na 3 stronach nie zmieści, to może być musiał zarabiać milion rocznie? Czego Ci oczywiście serdecznie zyczę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaduła Organizacje pożytku publicznego oddają część ? IP: *.iod.krakow.pl / *.IOd.krakow.pl 31.01.05, 08:22 a co z podatkami od zakupionych towarów - też płaca podatki ! i to jest pętla - zarobiśz płacisz podatek, płaca podatek, podarujesz - placisz podatek !! i ta kropelka darowizny maleje ! lepiej nie dawać i samemu wydać dla siebie !! Odpowiedz Link Zgłoś
zen16 Niech każdy utrzymuje swojego lekarza, policjanta 31.01.05, 08:52 wojaka, drogowca, śmieciarza itd,itd i swoją organizację pożytku publicznego, która wg swojego uznania będzie wydawać pieniądze. Po co wogóle płacic podatki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: członek to nie ustawa - to bzdet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 12:41 Stowarzyszenie by mogło otrzymać status org. pożytku publicznego musi przede wszystkim wnieść opłatę sądową, ogłosić w gazecie, czyli wydać pieniądze. Jeżeli w organizacji działają prawdziwi społecznicy to ich składki roczne nie wystarczją na koszt korespondencji związanej z celami statutowymi /często bardzo ważnymi - nie raelizowanymi przez władzę mającą taki obowiązek/. Ci którzy chcą naprawdę wesprzeć działalność społeczną, z reguły płacą podatek w wysokości dużo poniżej 3.000 zł. Najpierw trzeba założyć pieniądze wpłacić na konto organizacji + koszty przelewu, a następnie oczekiwać na zwrot podatku. Czyli rasumując: Zarabia sąd, gazeta ogólnopolska, poczta, banki, a teraz jeszcze organizacja musi opłacić rządową gazetę. Ustawodawca się napracował, komisje miały robotę, a wyszła ustawa do kosza, bo organizacje nic z tego nie mają prócz kosztów. Może by powołać kolejną komisję śledczą w celu ustalenia kto i po co wymyśla takie ustawy? Odpowiedz Link Zgłoś
makabi Re: Organizacje pożytku publicznego oddają część 31.01.05, 15:35 Przeceiż to nić nowego. panstwo zawsze znajdzie jakąś metode na "ochrzczenie" pieniędzy przzeznaczonych na cele dobroczynne i charytatywne. Wystarczy popayrzć na podatek VAT doliczany do SMS w ramach akcji chacrytatywnych. Co więćej Ministerstwo twierdzi, że te janosikowe zbiórki są z góry zaplanowane w budżecie państwa. przecież od dawnon wiadomno że trzeba zabrać biednym aby bogaty był bogatszy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista Panie premierze prosze o kalkulację tych 610 zł IP: *.local3.pl / 80.51.191.* 31.01.05, 20:46 Wydaje sie, że sprawa nadaje sie do prokuratura o wyłudzanie bezpodstawne kasy od podatników Odpowiedz Link Zgłoś