Gość: krotki Koniec z eksmisją na bruk IP: proxy / 217.96.43.* 21.10.02, 07:41 www.rp.pl/gazeta/wydanie_021021/prawo/prawo_a_1.html oto odpowiedź na wyrok TK - możecie sobie nim podetrzeć.......... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: Koniec z eksmisją na bruk IP: beton:* / 192.168.1.* 21.10.02, 09:41 Bardzo dobry artykuł. To jest zwyczajnie gjeinialny pomysł Teraz biegne do roboty bo południe prawie! Pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Chciałem przesłać do korekty - teraz za późno IP: 213.17.234.* 21.10.02, 17:30 Termin mam do dziś. O co chodzi? Złożyłem ponad rok temu akt oskarżenia pko dziennikarzom Gazety Wyborczej w Łodzi za plucie (artykuł "Niech ich wywiozą") Jest na www.kamienica.pl Przez ten szas sędzina wiła sie jak wąż, zeby mnie ubić. Nie udało się. Po jej kolejnym przekręcie złożyłem wniosek o zmianę sędziego i o dziwo zmienili! Gość wygląda na rzeczowego i rozsądnego człowieka. Zaproponował ugodę, która miałaby polegać na opublikowaniu artykułu według mojego wzoru, w ramach rekompensaty. I oto treść. Nie jestem pisarzem ani dziennikarzem a widzę, że Ty miałaś w szkole wyższą ocenę z polskiego, niż ja. Stąd próba podesłania artykułu do korekty i uzupełnienia o treści, o których mogłem po prostu zapomnieć. Zawsze mogę wysłać kolejne pismo procesowe, nie wszystko stracone. Artykuł jest ważny dla środowiska właścicielskiego w Łodzi. Bogusław Adamczyk Katowice, 2002-10-18 Ul. PCK 3/8 40-057 Katowice Sygn. IVK 660/01 Do: Sąd Rejonowy dla Łodzi – Śródmieścia w Łodz IV Wydział Karny 90-928 Łódź, Al. Kościuszki 107/109 P I S M O P R O C E S O W E W ślad za nałożonym zobowiązaniem, niniejszym przedstawiam wzór artykułu prasowego, jaki winien zostać zamieszczony na trzeciej stronie piątkowego wydania Gazety Wyborczej w Łodzi wraz z taka samą fotografią kamienicy i w takim formacie, jak w artykule z dnia 27 kwietnia 2001 roku. W związku z brakiem obycia w pisowni i wymowie dziennikarskiej, dopuszczam możliwość korekty treści artykułu. Kamienica położona przy głównym skrzyżowaniu Alei Mickiewicza i Kościuszki w Łodzi doczekała się swej historii, bodajże jedynej w swoim rodzaju. Kamienica ta od kilku lat jest obiektem żywego zainteresowania łodzian i nie tylko, gdyż jej właściciel w sposób bezprecedensowy walczy o swoją własność. Temat był wielokrotnie nagłaśniany w mediach ogólnopolskich, telewizji, radiu i prasie. Dziennikarze na drodze konsensusu próbowali znaleźć rozwiązanie dla tego węzła gordyjskiego, jednakże bez rezultatu. Dlaczego? Spróbujemy odpowiedzieć na to pytanie w niniejszym artykule. Kamienica ta wybudowana została, jak każda kamienica w Łodzi, za prywatne pieniądze zamożnej przedwojennej rodziny. Cel budowy był jednoznaczny – ulokować kapitał i zarobić pieniądze na wynajmie. Widać duże pieniądze, zainwestowane w nieruchomość, bo nawet na dzień dzisiejszy trudno się powstydzić tak solidnej i eleganckiej architektury budynku. W dacie wybuchu wojny, kamienica była nowym obiektem, praktycznie nie zasiedlonym. Podobno podczas okupacji kamienica była zasiedlona przez oficerów armii niemieckiej. Po wojnie jak każda opustoszała nieruchomość, kamienica przeszła w tymczasowy zarząd państwowy, do czasu odnalezienia się właściciela. Ten się pojawił i w maju 1948 roku sprzedał kamienicę rodzinie obecnego właściciela – spadkobiercy, Pana Bogusława Adamczyka za astronomiczną kwotę 9 milionów złotych. Przeliczając na dzień dzisiejszy, są to pieniądze porównywalne do obecnych. Dlaczego rodzina Adamczyk zdecydowała się na tak drogi zakup w czasach o niepewnej przyszłości? Rodzina należała do przedwojennego pokolenia przedsiębiorców i zawsze rozumowała kategoriami rynku. Widocznie wówczas trudno było przeciętnemu Polakowi przewidzieć, że nadchodzą w Polsce czasy ubezwłasnowolnienia i totalitaryzmu. Nowi właściciele, ojciec i babcia Pana Adamczyka, po zakupie kamienicy zgłosili się do władz polskich z prośbą o zwrot zarządu. Ówczesna władza nie stawiała przeszkód i w marcu 1949 roku wydała decyzję nakazująca zwrócić zarząd nad kamienicą jej właścicielom. I tu można się dopatrzyć początku trudnej i zawiłej historii tej kamienicy. Zarząd Miasta Łodzi tej decyzji nie wykonał. Dlaczego? Na to pytanie powinni odpowiedzieć nieżyjący dziś już pewnie urzędnicy ówczesnych władz miejskich. Przez następnych 50 lat rodzina Adamczyków bez przerwy walczyła z godnym podziwu uporem o zwrot własności. Od strony obowiązującego prawa sytuacja była paradoksalna. Z jednej strony kamienica miała właścicieli, zapisanych w księdze wieczystej. Z drugiej strony właściciele byli pozbawieni władztwa nad własnością. „To nowa forma wywłaszczenia bez odszkodowania”, jak obecnie nazywają to właściciele kamienic. Przez te 50 lat dochodziło do różnych kuriozalnych incydentów. W latach pięćdziesiątych Miasto chciało zasiedzieć kamienicę, ale sprawę w sądzie przegrało. W latach sześćdziesiątych ówczesny zarządca MPGM wyremontował windę i zwrócił się do właścicieli o zwrot zainwestowanych pieniędzy. Ci z oburzeniem odmówili, więc hipoteka budynku została obciążona. W tym czasie Miasto pobierało pożytki z wynajmu tej kamienicy. Liczne archiwalne rozliczenia wykazują dodatnie saldo na nieruchomości. Przez całe te lata rodzina Adamczyków nie mogła się podźwignąć z ubóstwa, w jakie popadła przez niefortunny zakup. W latach siedemdziesiątych władze wypłacały ubogiej właścicielce co miesiąc dziesiątą część zysków z wynajmu, bo ta nie miała z czego żyć. Tymczasem w historii kamienicy jest jeden precedensowy moment. Na kolejny wniosek Antoniego Adamczyka, władze oddały zarząd wraz z końcem 1969 roku. Wreszcie spełnione zostały rodzinne marzenia. „Kamienica jest w całości nasza!” – mówili do siebie. Pojawiła się nadzieja na zwrot zainwestowanej rodzinnej fortuny. Jednak niedługo trwała radość właścicieli. Na skutek interwencji Towarzysza Jerzego Chabelskiego, I Sekretarza Komitetu Dzielnicowego PZPR w Łodzi, zarząd nad kamienicą został odebrany z końcem czerwca 1970 roku. Władza sporządziła protokół zdawczo – odbiorczy, który sama jednostronnie podpisała. Manipulując rozliczeniami z nieruchomości, władza próbowała udowodnić stratę finansową z lat poprzednich , którą winni pokryć właściciele. A przecież wyłącznie saldo dodatnie na nieruchomości zadecydowało o zgodzie na zwrot zarządu z końcem roku 1969. Widząc determinację właścicieli w walce o własność, władza postanowiła ich ukarać i w roku 1976 wywłaszczyła z części podwórza, położonego od strony Alei Mickiewicza. Władza zadeklarowała chęć wzniesienia budynku mieszkalnego, czego nigdy nie uczyniła. Do dziś teren straszy swym upiornym wyglądem, jest pijalnią taniego wina i miejską toaletą publiczną. Tymczasem stan wywłaszczenia trwa po dzień dzisiejszy, pomimo wieloletniej, niezwykle uciążliwej walki Bogusława Adamczyka o zwrot mienia. Historię kamienicy, podobnie jak historię Polski powojennej, można podzielić na dwa okresy: okres panowania władzy totalitarnej w czasach PRL oraz okres po roku 1989. Data ta rozpoczęła nowy rozdział historii Polski. Właśnie wówczas właściciele kamienicy, natchnieni duchem demokracji, pełni nadziei na praworządność, wystąpili ponownie o zwrot zarządu nad swoją nieruchomością. I ku niememu zdziwieniu, nowa władza również odmówiła zwrotu. Walka właścicieli o własność trwała przez całe lata dziewięćdziesiąte. W tym czasie zdążyli oni umrzeć. Dopiero ich spadkobierca Bogusław Adamczyk, człowiek znany ze swojego nieprzejednania, determinacji i uporczywości, zdołał przejąć zarząd nad kamienicą w roku 1999. Co odziedziczył? Zniszczony budynek z wywłaszczonym podwórzem i lokatorami z państwowego przydziału administracyjnego. Po kilku miesiącach entuzjazmu, rzeczywistość przerosła wyobraźnię świeżo upieczonego właściciela. Okazało się, że przepisy chroniące lokatorów gwarantują im uiszczanie sztywnego czynszu, który przy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Naprawdę bardzo się ciesze !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: beton:* / 192.168.1.* 21.10.02, 17:59 Wydrukowałam!!!!! zaraz będę czytać! z naprawdę dużym zadowoleniem!!!!!!!!!!!! Juz widzę ze tekst jest niecały Miałam długo otwarty komputer, wydaje mi się że pisałam w jednym czasie. Serdecznie pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: Naprawdę bardzo się ciesze !!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: beton:* / 192.168.1.* 21.10.02, 19:34 Styl - logiczny i zwięzły, typowy dla inzyniera. Ważne jest aby treść artykułu została wydrukowana w Gazecie Wyborczej. Komuś takiemu jak Ty nie jest łatwo pisać o jawnej krzywdzie jakiej doswiadczyła i nadal doświadcza Twoja Rodzina. Pierwsza sprawa w tekscie pisma procesowego- możliwość korekty? przez kogo? jeżeli to ktoś inny to wyłącznie z koniecznością Twojej autoryzacji kazdej zmienionej litery ( gra słówek, ja nikomu nie wierze!) Napiszę trochę później, szkoda że tak mało czasu, to bardzo, BARDZO WAŻNA! istota całej sprawy od 60 lat. Pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotki dobrze sie czyta - co dalej?? IP: proxy / 217.96.43.* 21.10.02, 18:01 czy będzie dalszy ciąg? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Historia kamienicy IP: beton:* / 192.168.1.* 21.10.02, 21:55 > W momencie wybuchu wojny, kamienica była nowym obiektem, praktycznie nie >zasiedlonym. > Właściciel pojawił się i w maju 1948 roku sprzedał kamienicę rodzinie >obecnego właściciela – spadkobiercy, Pana Bogusława Adamczyka za astronomiczną >kwotę 9 milionów złotych. zasiedzieć kamienicę - ja to rozumię, ale czy jest inne słowo które określi to wyraźniej? i cos więcej na ten temat! > Na kolejny wniosek Antoniego Adamczyka, władze oddały zarząd z końcem 1969 roku. > Na skutek interwencji towarzysza Jerzego Chabelskiego, I Sekretarza Komitetu > Dzielnicowego PZPR w Łodzi, zarząd nad kamienicą został odebrany z końcem > czerwca 1970 roku. > Widząc determinację właścicieli w walce o własność, władza postanowiła ich >ukarać i w roku 1976 wywłaszczyła z części podwórza, położonego od strony Alei >Mickiewicza i zadeklarowała chęć wzniesienia budynku mieszkalnego, czego nigdy >nie uczyniła. > Dopiero ich spadkobierca Bogusław Adamczyk, człowiek znany ze swojego > nieprzejednania, determinacji i uporu, zdołał przejąć zarząd nad > kamienicą w roku 1999. Historia kamienicy napisana zwięzłym jezykiem, wyczerpujaca od strony rzeczowej, poprawna stylistycznie i interpunkcyjnie. Autor przedstawił "drogę krzyżowa" włascicieli nieruchomosci i wielka krzywdę wyrządzoną im przez system totalitarny. Przedstawiona jednostkowa historia ma charakter ogólny dotyczy również innych właścicieli kamienic. Te słowa powyżej napisały i korektę zrobiły mama i ciocia mojego męża. Obie sa polonistkami z zawodu i z zamiłowania. Dobranoc Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajax sądy IP: *.ite.waw.pl 21.10.02, 08:48 Polskie sądy są nie tylko skorumpowane ale i dyspozycyjne. Istotne są rownież koligacje rodzinne i znajomości. Taka sytuacja jest bardzo korzystna dla całego środowiska prawników, które broni się przed wszelka kontrolą i krytyką. Sędzia jest w stanie odwrócić każdy przepis kodeksu cywlinego/karnego i wydać dowolny wyrok. Nawet jeśli poszkodowany złoży potem apelację, to ten sam sędzia decyduje o jej przyjęciu lub odrzuceniu (tak bylo w moim przypadku - odrzucił), W drugiej instancji sędzią jest jego kumpel, który przecież nie zrobi kuku koledze. Co najwyżej może wycofać pozew do ponownego rozpatrzenia. Innym narzędziem jest czas i koszty postępowania. Sędzia może tak odwlekać wydanie wyroku, że strony w ogóle zapomną, o co toczą spór, albo przedmiot sporu (ew. dokumenty) przestanie istnieć. Musiałem wielokrotnie odbywać kursy na trasie Warszawa-Kraków, za każdym razem z błachego powodu. To kosztuje : bilet (ew. benzyna), hotel (sędzia wyznaczał rozprawy przeważnie na 9:00 aby nie dać mi szansy załatwienia sprawy w jednym dniu), stracony dzień pracy. Za "ekspertyzy" rzeczoznawców również płaciłem ja, 8% od przedmiotu sporu. Druga strona - lokatorzy - mieli luzy w każdej sprawie i sędzia pobłażliwie traktował ich uniki. Adwokatów zmieniałem dwukrotnie i najpewniej zrobię to kolejny raz. Byli ewidentnie podkupieni i nawet nie starali się tego ukrywać. Myślę, że oni wszyscy, razem z sędzią, uczestniczą w tej samej grze "rodzinne skubanie gęsi". Powtarzam, jedyna szansa na sprawiedliwość jest w Strasbourgu. To i krytyka ze strony EC jest batem na władze i sądy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień CAŁKOWITY ZAKAZ EKSMISJI? TACY SĄ KOMUNIŚCI!! IP: 213.17.234.* 21.10.02, 13:35 Komuchy idą na maxa. NIC NOWEGO! Dlatego ja też idę z nimi na maxa! Nie ma innej drogi w tym pogańskim kraju. Oj, pogański to kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Niech żyje kiełbasa wyborcza !!!!!!!!!!!! IP: beton:* / 192.168.1.* 21.10.02, 16:21 Rozmyślań ciąg dalszy, czyli droga do nikąd.. - Przecież to jest najgjienialniejszy pomysł rządu! Coś pięknego - zrzut odpowiedzialności na gminę. Idealny sposób - zamiast urzędowego 6,71 mamy 13 złotych 42 grosze za metr kwadratowy, czyli proste i prawne obejscie 3%. A za 13,42 to ja już mogę pomyśleć nie tylko o buldożerze, ale o remoncie. Czyli więcej takich lokatorów co to nie płacą. Mało tego, rozumując w ich sposób - skoro przejmują za nich płatności, to winni jeszcze przejąć obowiązek po ich przekwaterowaniu do socjala, by nasze mieszkania były w takim stanie, w jakim były gdy nam je ukradziono. Czyli wyremontowane. Czyli zyć nie umierać. NIECH ŻYJE KIEŁBASA WYBORCZA!!!! Kto ją zje, ten się udławi!!! i tym "optymistycznym" akcentem kończę list serdecznie Was pozdrawiając Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: Niech żyje kiełbasa wyborcza !!!!!!!!!!!! IP: beton:* / 192.168.1.* 21.10.02, 17:45 Ot, bzdury i głupoty popisałam. Przepraszam, ale ja juz momentami zwyczajnie nie wytrzymuję. Mdli mnie ohyda, draństwo, to działanie pod publiczkę. Ta kreacja na humanitaryzm kosztem innych. Wizja pensji w EURO przesłania im zupełnie nasza rzeczywistość? nie widzą co się dzieje i w jakim stanie są kamienice? Nie wiedzą kto nie płaci? kto dewastuje? Skromny emeryt? NIE! to ochrona lumpów i cwaniaczków. Tragiczny dziś dzień. O ok 6 rano we mgle brat sąsiadki lekko stuknał autem w barierkę na moście. Wysiadł...ktoś inny jechał za szybko...zginął na miejscu, osierocił dwójke dzieci. Strażacy kończą dogaszanie zgliszcz w bliskim sąsiedztwie. Doszczętnie spaliło się mieszkanie na IV piętrze. Wszystko. Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: Niech żyje kiełbasa wyborcza !!!!!!!!!!!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 21.10.02, 22:29 Ostatnio przesiaduję całe dnie w archiwum Gazety Wyborczej w Łodzi w poszukiwaniu cen najmu lokali użytkowych od roku 1990 (dane do pozwu, o którym już pisałem). I tak natknąłem się na kilka archiwalnych artykułów, dotyczących najmu. Od lat pisze się, że najem to pachnąca kiełbasa wyborcza. I co z tego? Będzie tak zawsze, dopóki środowisko właścicielskie będzie słabe. Dopóki nie zachowamy się jak Lepper, nie obrzucimy jajami sejmu, nie zablokujemy autostrady do Krakowa albo węglówki do Warszawy, nic z tego nie będzie. Jeszcze raz powtarzam, komuchy idą na maxa, bez cienia skrupułów, ich sumienie nie rusza. Nawet nie wiedzą, co to jest. Niestety, albo właściciele wyjdą na ulice, jak swego czasu pielęgniarki, albo KONIEC. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Kraków IP: beton:* / 192.168.1.* 22.10.02, 09:05 Jaśnie Szanowna Danuta Orlewska, prawdziwy Sokół wśród dziennikarzy, jak zwykle przechodzi sama siebie: dzisiaj.dziennik.krakow.pl/redirect/?link=Malopolska/01/01.html szczególnie podoba mi sie ten fragment: "W Krakowie, który nie był zniszczony przez wojnę, mamy bardzo dużo budynków ponad 100-letnich. Przez dziesiątki lat były one utrzymywane przez lokatorów. Można powiedzieć, że zamortyzowały się w całości. " dzisiaj.dziennik.krakow.pl/redirect/?link=Malopolska/01/01.html to Pan Prezes Zrzeszenia Właścicieli Nieruchomości, a co do powiedzenia ma Pani Prezes Stowarzyszenia Włascicieli Nieruchomości w Krakowie? (którą bardzo sznuje i lubię) Pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotki Re: Kraków IP: proxy / 217.96.43.* 22.10.02, 09:53 wreszcie jakis konkret Kraków 80% co z reszta?? - ale Doro pierwszy link nie dotyczy tekstu o którym piszesz mogłabys sprawdzić!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 W Krakowie gazety podwyższają czynsz?! IP: beton:* / 192.168.1.* 22.10.02, 21:08 Dzisiaj zostałam poinformowana o tym fakcie przez jedną z "moich" lokatorek, która przeczytała o tym w gazecie. Wiem już nawet że od grudnia...zdumiona zapomniałam się zapytać o ile ani w jakiej gazecie. Zapłaciłam śmieci za trzy miesiące, woda czeka i jeszcze jest w kranach. Zły adres? nic straconego! dzisiaj.dziennik.krakow.pl/redirect/?link=Malopolska/01/01.html Czy w sprawie archiwum jest wzkazany jakikolwiek mój udział, aby coś było łatwiej i szybciej? Pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: W Krakowie gazety podwyższają czynsz?! IP: beton:* / 192.168.1.* 22.10.02, 21:14 dzisiaj.dziennik.krakow.pl/redirect/?link=Malopolska/01/01.html cós dziwnego z tym adresem, jak się strona otworzy to zaznacz zakładkę u góry pt: DOM - "świetny" artykuł jest jako pierwszy. Dobranoc Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotki Re: W Krakowie gazety podwyższają czynsz?! IP: proxy / 217.96.43.* 22.10.02, 22:17 juz znalazłem ok dzięki czy możesz podawać tu co bedzie pisane w waszych gazetach po podwyzkach jakie reakcje ? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Lokatorzy utrzymują kamienice IP: 213.76.11.* 22.10.02, 22:48 To samo powiedziała Alicja Sarzyńska, szefowa Zrzeszenia Lokatorów w Polsce Trybunałowi Konstytucyjnemu prosto w twarz. Może stąd tak jednoznaczny w swej wymowie wyrok? Może dlatego nie ma vacatio legis? Może po prostu lokatoruchy rozdrażniły sędziów Trybunału swoją bezkresną tępotą umysłową i arogancją sięgającą granic wszechświata? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Rząd ogranicza dodatki mieszkaniowe najuboższym!! IP: beton:* / 192.168.1.* 23.10.02, 07:27 Draństwo, jak zwykle! wyjatkowo obrzydliwe! a wiecie czemu ograniczył www.rp.pl/gazeta/wydanie_021017/prawo/prawo_a_6.html pierwotnie dotacje z zeszłego roku z niewystarczajacej kwoty 400 mln zł do kwoty...50 mln zł ? Nie wiecie?!! to sobie przeczytajcie na co między innymi wydawane sa nasze pieniadze z podatków: www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_021023/publicystyka/publicystyka_a_8.html Fajne? Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: Lokatorzy utrzymują kamienice IP: beton:* / 192.168.1.* 23.10.02, 08:02 Cos adresy z Dziennika Polskiego jakos nijak chodzą, a proponuje porcje zdrowego śmiechu więc pozwalam sobie wkleić tekst w całości. Nie wiem kto go napisał? może moja ulubienica? tam na końcu jest taki znaczek : (O) Wynajmowanie mieszkania!!! Praw chroniących lokatora umowa najmu nie może zmienić na jego niekorzyść -------------------------------------------------------------------------------- Wynajmowanie mieszkań to dobry sposób na uzupełnienie domowego budżetu. Niektórzy właściciele dla ratowania własnej sytuacji finansowej przeprowadzają się nawet do rodziny, aby udostępnić swój lokal w zamian za czynsz. Warto więc poznać prawa i obowiązki wynajmujących i lokatorów. W dobrym stanie Mieszkanie wynajmowane należy oddać najemcy w stanie używalności, ze sprawną instalacją gazową, elektryczną i wodną. Wszelkie naprawy i większe remonty należą do obowiązków wynajmującego lokal. Jeśli przyszły lokator będzie miał szczególne wymagania, a wynajmującemu zależy na udostępnieniu mieszkania, np. ze względu na korzyści finansowe, właściciel lokalu powinien być przygotowany np. na założenie, na własny koszt, domofonu czy telewizji kablowej. Ubezpieczenie mieszkania jest również obowiązkiem wynajmującego lokal innej osobie. Umowa W umowie, dla wspólnego dobra obu stron, należy zawrzeć wszystkie niezbędne warunki najmu, przede wszystkim trzeba podać czas jego trwania. Jeżeli będzie on nie określony, trzeba ustalić termin wypowiedzenia (np. dwa tygodnie, miesiąc). Dobrze też byłoby zastrzec, że najemca nie może podnajmować mieszkania lub że w umowę najmu wchodzi tylko część mieszkania. Prawa wynajmującego Podstawowym prawem jest pobieranie czynszu od najemcy, najlepiej z góry (miesiąc, kwartał, rok). Waluta, w jakiej będzie pobierana opłata, to kwestia umowna (można pobierać czynsz np. w dolarach). Czynsz obejmuje: podatek od nieruchomości, koszty administrowania, konserwacji i utrzymania technicznego budynku itd. Lokator, oprócz czynszu, ponosi też koszty eksploatacji mieszkania, tj.: opłaty za energię cieplną, gaz, wodę, windę itd. Sposób płatności czynszu na ogół reguluje umowa najmu, ale jeżeli nie zostało to uzgodnione, to zgodnie z ustawą czynsz jest płatny z góry, co miesiąc. Ustawowy termin wypowiedzenia wysokości czynszu wynosi 3 miesiące. Przy wynajmowaniu lokalu mieszkalnego praktykowane jest też pobieranie kaucji,zwłaszcza wówczas gdy mieszkanie wyposażone jest w meble i sprzęty dobrej jakości i w dobrym stanie. Wysokość kaucji to zazwyczaj kwota równa wysokości jednego czynszu. Kaucję można zatrzymać, jeżeli najemca nie zapłacił należności albo zdemolował mieszkanie lub przedmioty będące jego wyposażeniem. Jest to również powód do wypowiedzenia mieszkania. Wizyty właściciela Właściciel ma prawo kontrolować własne mieszkanie, ale każdą swoją wizytę musi wcześniej zapowiedzieć. Może on także posiadać zapasowy komplet kluczy (na wypadek zdarzeń losowych). Mieszkanie spółdzielcze lub hipoteczne można wynajmować bez zezwolenia. Inaczej jest w przypadku, gdy wynajmuje się lokal mieszkalny firmie. Fakt ten należy zgłosić, w ciągu 14 dni, do urzędu skarbowego (kara za niezgłoszenie wynosi do 50 tys. zł). Obowiązki najemcy regulują przepisy kodeksu cywilnego oraz "Ustawa o najmie lokali mieszkalnych i dodatkach mieszkaniowych". Obowiązki lokatora powinny być szczegółowo określone w umowie najmu. Praw, które chronią lokatora, umowa najmu nie może zmienić na jego niekorzyść. Lokator ma obowiązek wykonywania drobnych napraw i konserwacji związanych z codziennym użytkowaniem lokalu. Lokator musi także naprawić wszystkie szkody powstałe z jego winy. Po zakończeniu najmu były lokator musi też odnowić lokal i dokonać wszystkich napraw, do jakich jest zobowiązany, tak aby mieszkanie pozostało w stanie nie gorszym od zastanego. Lokatorowi wolno jest udoskonalać wynajmowane mieszkanie, może w nim np. zainstalować nowoczesną kuchnię. Na wprowadzenie jakichkolwiek innowacji musi mieć jednak pisemną zgodę wynajmującego. Przed wydaniem lokalu strony sporządzają protokół,w którym określają stan techniczny instalacji i urządzeń. Jest on podstawą do rozliczeń przy zwrocie lokalu. Lokator musi użytkować lokal zgodnie z jego przeznaczeniem określonym w umowie najmu. Nie może też bez zgody właściciela zmieniać przeznaczenia poszczególnych pomieszczeń. Tak więc, jeżeli lokal jest mu wynajmowany jako mieszkalny, nie może on w nim urządzić sobie biura lub sklepu. Gdy lokator użytkuje lokal niezgodnie z przeznaczeniem, właściciel ma prawo wypowiedzieć mu umowę najmu. W zgodzie z sąsiadami Najemca powinien dostosować swój tryb życia do zasad, jakie obowiązują, gdy mieszka się w bliskim sąsiedztwie osób. Dotyczy to zwłaszcza ciszy nocnej. Osoby, które prowadzą głośny tryb życia, powinny przed podpisaniem umowy najmu sprawdzić, czy najbliżsi sąsiedzi nie mają małych dzieci albo nie są ludźmi w podeszłym wieku, którym potrzebny jest spokój. (O) mnie osobiscie najbardziej podoba sie zapasowy komplet kluczy...eeeh Serdecznie pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień DZIADEK MIAŁ RACJĘ ! IP: 213.17.234.* 23.10.02, 10:24 O TYM, JAK KOMUNIŚCI NISZCZĄ NARÓD POLSKI. www.rp.pl/gazeta/wydanie_021023/ekonomia/ekonomia_a_1.html ANI SŁOWA O DODATKACH MIESZKANIOWYCH. DLACZEGO? BO LEPIEJ ZABLOKAWAĆ MOZLIWOŚĆ EKSMISJI, NIŻ PŁACIĆ. Oznacza to, że komuniści rozumują w sposób następujący: zamiast płacić dodatki mieszkaniowe, bo taki jest ewidentny skutek wyroku Trybunału Konstytucyjnego, zablokują możliwość eksmisji i mają problem mieszkaniowy rozwiązany. Dla mnie jest to jasne, jak to że 2x2=4. A teraz przeanalizujmy skutki społeczne: 1. właściciele dopiero teraz popadną w tarapaty finansowe; 2. lokatorzy staną się dłużnikami właścicieli nieruchomości i będą windykowani przez komorników. Kto na tym najwięcej straci? Naród polski, właściciele i lokatorzy, ci drudzy więcej jak ci pierwsi. Teraz brakuje jeszcze ustawy, która dawałaby lokatorowi prawo moralnego wyboru i decydowania o tym, czy czynsz właścicielowi się należy czy nie. Lokator powinien płacic czynsz wyłącznie w tych uzasadnionych przypadkach, kiedy jest za co, czyli w np. kamienicach po kapitalnym remoncie. Ustawa powinna zawierać enumeratywnie wymienione nieliczne przypadki, w których lokator uznaniowo może płacić czynsz lu bnie. Np. gdy właściciel jest inwalidą lub jest bezrobotny. Tak czy inaczej, DZIADEK I OJCIEC MIELI RACJĘ, ŻE PRZED WOJNĄ DREWNIANYMI PAŁAMI ROZBIJALI POCHODY PIERWSZOMAJOWE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: DZIADEK MIAŁ RACJĘ ! IP: beton:* / 192.168.1.* 23.10.02, 20:09 Tak, nasi dziadkowie mieli rację!!!! Wiesz co wstrząsnęło nami najbardziej w czasie czytania Twojego projektu artykułu?...to że Twoi Dziadkowie nie doczekali się zwrotu zagrabionego majątku. czasem brakuje mi słów...a może one są zwyczajnie niepotrzebne... przed chwilą spotkałam zrozpaczoną sasiadkę...potrafiłam ją tylko mocno przytulić... Wróciłam z krakowskiego Soplicowa, z urodzin Profesora Leszka Kołakowskiego. Uczta filozoficzna! a demoniczne, doskonale pokrętne kazanie Treli było rewelacyjne: cały czas jak słyszałam słowo: diabeł - kojarzyło mi się z komuchem! nic dodać, nic ująć www.tygodnik.com.pl/apokryf/18/index.html ( oczywiście w piwnicach nie byłam, bo nie miałam zaproszenia ) Serdecznie pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: DZIADEK MIAŁ RACJĘ ! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 23.10.02, 21:29 Czyli staropolska uczta karczemna Cię ominęła? Dobrze rozumiem? A szkoda, wartałoby popatrzeć, jak się bawią intelektualni arystokraci. Ciekawe, czy pocięli mieczami portrety przodków, to ostatnio w modzie. Uważam, że Polacy przechodzą najcięższą fazę schizofrenii. Coś mi się wydaje, że Zachód to widzi, stąd te inicjatywy Holandii i Irlandii do wystawiania ocen Polsce. W każdym razie wcześniej tego nie było. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Post scriptum IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 23.10.02, 21:34 Oczywiście schizofrenia polega na łatwym dawaniu wiary w populizm komunistów, którzy nie kierują się sercem, bo serca to oni nie mają, ale popularnością polityczną i (novum!) chęcią zemsty. To oryginalna myśl i odważna, jednak uważam, że wysoce prawdopodobbne jest to, że komuchy chcą się odegrać na właścicielach z jakichś bliżej nieznanych przyczyn - wrodzona nienawiść do (cudzej) własności i jej właściciela. Czyli zazdrość. Idąc dalej - tępota umysłowa, że się mdło robi na żołądku. Taki naród Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Rzeczywistość IP: beton:* / 192.168.1.* 24.10.02, 09:37 A pewnie! że ominęła - byłam na uczcie wyłącznie duchowej. Jak się bawi arystokracja zarówno ta z urodzenia, jaki i ta: intelektualna? to zależy kto i jak ich obserwuje. Myślę, że oni znakomicie bawią się właśnie faktem, iż są obserwowani. Ale tak naprawdę, jak nie trzeba stawiać muru, to są sympatyczni, ot tacy zwyczajnie i mile przystępni, ludzcy i rzeczywiści. A "rzeczywistość jest to, czego ludzie najbardziej pragną". Zapominając często o tym, że każdy z nas nosi w sobie diabła, którego trzeba zastąpić innym diabłem! koniecznie! A komuchy to robią znakomicie! po co budować? zamrozić! po co płacić najuboższym? zlikwidować eksmisję. To nie ich domy się rozlatują tylko nasze. Oni by sobie nie pozwolili na cos takiego w swoich pałacach i willach. I tu jest czysta kalkulacja - przecież zostanie ziemia! i pieniądze w ich portfelach. Idę już, niby przestało padać ale chmury wiszą.. Pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana Re: DZIADEK MIAŁ RACJĘ ! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 05.11.02, 18:29 Gość portalu: Kamień napisał(a): > O TYM, JAK KOMUNIŚCI NISZCZĄ NARÓD POLSKI. > Tak czy inaczej, DZIADEK I OJCIEC MIELI RACJĘ, ŻE PRZED WOJNĄ DREWNIANYMI > PAŁAMI ROZBIJALI POCHODY PIERWSZOMAJOWE. OJ ŚWIĘTE SŁOWA, ŚWIĘTE. TERAZ ILE TO LAT MINIE, ILE POKOLEŃ PRZEJDZIE ZANIM TA KOMUNA WYWIETRZEJE LUDZIOM Z GŁOWY. DOBRZE BY SIĘ CHCIAŁO ŻYĆ A PRACOWAĆ SIE NIE CHCE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień DZIADEK MAWIAŁ IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 05.11.02, 22:22 Dziadek mówił: lać komunistę i patrzeć, czy równo puchnie. Oj, dziadek miał świętą rację! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Koniec eksmisji na bruk IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 23.10.02, 21:16 lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/218917.html Narodowa to schizofrenia czy kompleksy przeszłości? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajax Re: Koniec eksmisji na bruk IP: *.ite.waw.pl 24.10.02, 09:27 Wypowiedz komornika w tej publikacji jest nielogiczna. Przestalem rozumiec cel istnienia tej funkcji w procesie egzekucji prawa. Komornik by chcial miec w pracy latwo i przyjemnie. Ma za zle, ze jest inaczej, ze zmusza sie go do czynow sprzecznych z jego sumieniem. To trzeba bylo zostac baletnica. Jej nie gryzie sumienie tylko bola nogi. >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Andrzej Ritmann, rzecznik prasowy Łódzkiej Izby Komorniczej: – Cieszę się, że nie będzie eksmisji na bruk. ..... a każda taka sprawa to problem dla komornika. Nie powinniśmy wykonywać czynności, które uważamy za niemoralne. Nie wyobrażam sobie, żebyśmy szukali mieszkania do którego należy lokatora przekwaterować. Za każdym razem podpowiadamy eksmitowanemu, by zwrócił się do rodziny, ale nie posiadamy żadnych uprawnień, by zmusić krewnych do przyjęcia takiej osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: Koniec eksmisji na bruk IP: beton:* / 192.168.1.* 24.10.02, 19:54 Dyrektor WBilUM - pozyskali 700 socjali! - co to znaczy? - czy odkupili za nasze pieniądze mieszkania od prywatnych właścicieli, którym niedawno właśnie je sprzedali za 10% ich wartości? Z jednym się zgadzam: dla wandali dewastujących mieszkania nie wolno budować baraków. Bo barak nawet nowy, przy ich "eksploatacji" nawet roku nie wytrzyma, rozleci się. Natomiast komornik przeszedł samego siebie. Tu trzeba jeszcze aby policjant nie łapał bandziora, bo mu go żal, dentysta nie wyrywał zębów, bo to boli, a rzeźnik odprowadzał byki na pastwisko. Zawód wybiera sie samemu - nikt, nikomu na siłę nie kazał zostać komornikiem. A może się mylę? jak w przypadku wykonujacej prawny nakaz eksmisji, komorniczki w długim futrze? gdzie ona była: w pracy, czy w kabarecie? zabrakło długiej tutki z papierochem i karminowej szminki? a może jednak: ślusarza i tragarza? i chociaż niewielkiej... pokory. Natomiast jeżeli chodzi o Towarzystwo Brata Alberta, jest mi zwyczajnie przykro. Często obserwuję długie kolejki po darmowa zupę nie tylko biedaków, ale i zwykłych lumpów. Takich lumpów, że trzeba naprawdę wielkiego serca by dostrzec w nich cień człowieczeństwa. Co jakiś czas pojawiaja sie błagalne apele to o datki na prąd lub wodę czy węgiel do noclegowni. To są naprawde niewielkie kwoty, a które tak trudno zdobyć. Pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajax nowe wskazniki m^2 w Malopolsce IP: *.ite.waw.pl 24.10.02, 09:46 Obwieszczenie Wojewody Malopolskiego z dnia 26 wrzesnia 2002 r. w sprawie ogloszenia wysokosci wskaznika przeliczeniowego kosztu odtworzenia 1 m2 powierzchni uzytkowej budynków mieszkalnych dla poszczególnych powiatów z obszaru województwa malopolskiego na okres 6 miesiecy, od dnia 1 pazdziernika 2002 r. Na podstawie art. 9 ust. 9 ustawy z dnia 21 czerwca 2001 r. o ochronie praw lokatorów, mieszkaniowym zasobie gminy i o zmianie Kodeksu cywilnego (Dz. U. Nr 71, poz. 733) ogłaszam ustaloną zarządzeniem Wojewody Małopolskiego nr 48/02 z dnia 25 marca 2002 r. wysokość wskaźnika przeliczeniowego kosztu odtworzenia 1 m2 powierzchni użytkowej budynków mieszkal-nych dla powiatów znajdujących się na obszarze województwa małopolskiego jak niżej: 1/ dla miasto Krakowa na prawach powiatu - w kwocie 2.686 zl 2/ dla miasta Tarnowa na prawach powiatu - w kwocie 1.781 zl 3/ dla miasta Nowego Sacza na prawach powiatu - w kwocie 1.801 zl 4/ dla powiatu tatrzanskiego - w kwocie 2.701 zl 5/ dla powiatu chrzanowskiego - w kwocie 2.070 zl 6/ dla powiatu olkuskiego - w kwocie 2.070 zl 7/ dla powiatu oswiecimskiego - w kwocie 2.070 zl 8/ dla powiatu bochenskiego - w kwocie 2.401 zl 9/ dla powiatu brzeskiego - w kwocie 2.401 zl 10/ dla dabrowskiego - w kwocie 2.401 zl 11/ dla powiatu gorlickiego - w kwocie 2.401 zl 12/ dla powiatu krakowskiego - w kwocie 2.401 zl 13/ dla powiatu limanowskiego - w kwocie 2 .401 zl 14/ dla powiatu miechowskiego - w kwocie 2.401 zl 15/ dla powiatu myslenickiego - w kwocie 2.401 zl 16/ dla powiatu nowosadeckiego - w kwocie 2.401 zl 17/ dla powiatu nowotarskiego - w kwocie 2.401 zl 18/ dla powiatu proszowickiego - w kwocie 2.401 zl 19/ dla powiatu suskiego - w kwocie 2.401 zl 20/ dla powiatu tarnowskiego - w kwocie 2.401 zl 21/ dla powiatu wadowickiego - w kwocie 2.401 zl 22/ dla powiatu wielickiego - w kwocie 2.401. zl WOJEWODA MAŁOPOLSKI: J.Adamik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: nowe wskazniki m^2 w Malopolsce IP: beton:* / 192.168.1.* 24.10.02, 19:59 Dzieki serdeczne! jednak nie obnizyli! bardzo dobrze. Czytam Twoją, narazie jednostronną korespondecje z Markiem Wielgo. Pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Tarnów ma przesrane! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 24.10.02, 21:25 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: Tarnów IP: beton:* / 192.168.1.* 24.10.02, 22:14 nie mów tak, nie trzeba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Do Krótrkiego ! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 24.10.02, 21:34 Krótki! Kiedyś polemizowałeś ze mną w kwestii skuteczności trzyletnich wypowiedzeń. Pamiętasz? A więc czytaj:www.rp.pl/gazeta/wydanie_021024/prawo/prawo_a_3.html#2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotki Re: Do Krótrkiego ! IP: proxy / 217.96.43.* 24.10.02, 23:43 Gość portalu: Kamień napisał(a): > Krótki! Kiedyś polemizowałeś ze mną w kwestii skuteczności trzyletnich > wypowiedzeń. > Pamiętasz? A więc > czytaj:<a href="www.rp.pl/gazeta/wydanie_021024/prawo/prawo_a_3.html#2"t > arget="_blank">www.rp.pl/gazeta/wydanie_021024/prawo/prawo_a_3.html#2</a> Żadne odkrycie to jest oczywiste ale bez tego nic!! nie zrobisz jak Ci płaca to jedyna droga ciernista ale ćóż to wobec 50 lat PRL poczekamy Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL - Kraków IP: beton:* / 192.168.1.* 25.10.02, 07:47 dzisiaj.dziennik.krakow.pl/redirect/?link=Krakow/10/10.html Zobaczymy czy adres zaskoczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Uzasadnienie wyroku Trybunału Konstytucyjnego !!!! IP: beton:* / 192.168.1.* 25.10.02, 07:58 Jest! www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_021025/prawo/prawo_a_10.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: Uzasadnienie wyroku Trybunału Konstytucyjnego IP: beton:* / 192.168.1.* 25.10.02, 08:09 157.25.47.13/OTK/teksty/otk/2002/k_48_01.docJEST!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: Uzasadnienie wyroku Trybunału Konstytucyjnego IP: beton:* / 192.168.1.* 25.10.02, 08:13 157.25.47.13/OTK/teksty/otk/2002/k_48_01.doc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Che Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.chello.pl / *.chello.pl 25.10.02, 10:34 Socjalizm albo śmierć !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: beton:* / 192.168.1.* 25.10.02, 12:21 Sytuacja jest juz zdeterminowana i tak beznadziejna, ze szkoda slów ? Rzad i tak zrobi swoje i po swojemu. Ja tez na chwilę zawahałam się przy liście M.Wielgo. Cóż, jak zykle muszę przyznać racje Kamieniowi. Dlaczego on ma zawsze RACJĘ?!!!!! Miłego weekendu! Serdecznie pozdrawiam Dora Żaden problem załatwić coś w Krakowie, o ile nie wymagana Twoja obecność. Na dzień dzisiejszy dobrego adwokata nie znam. W SWN przed laty była pani prawnik: skromnie ubrana i bez makijażu, wiecznie z nosem w papierach. Małomówna, ale jak się odezwała wyraźna była jej ogromna wiedza! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajax Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.ite.waw.pl 25.10.02, 13:37 Od rana studiuję uzasadnienie wyroku Trybunału Konstytucyjnego. Jest bardzo ciekawe. Warto, żeby zapoznali się z nim urzędnicy w ministerstwie infrastruktury, prawnicy, posłowie i senatorowie, zanim wypuszczą kolejną ustawę mieszkaniową. Jest to kolejny materialny dowód, dokument podpisany przez autorytety prawnicze, na którym można oprzeć oskarżenia w Strasbourgu. Wystąpienia przedstawicieli rządu, parlamentu i organizacji lokatorskich dodatkowo wzmacniają tezę o zamierzonej, celowej polityce wględem prywatnej substancji mieszkaniowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotki Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: proxy / 217.96.43.* 25.10.02, 21:27 Gość portalu: ajax napisał(a): > Od rana studiuję uzasadnienie wyroku Trybunału Konstytucyjnego. Jest bardzo > ciekawe. Warto, żeby zapoznali się z nim urzędnicy w ministerstwie > infrastruktury, prawnicy, posłowie i senatorowie, zanim wypuszczą kolejną > ustawę mieszkaniową. Jest to kolejny materialny dowód, dokument podpisany przez > > autorytety prawnicze, na którym można oprzeć oskarżenia w Strasbourgu. lepiej nie!!!! > Wystąpienia przedstawicieli rządu, parlamentu i organizacji lokatorskich > dodatkowo wzmacniają tezę o zamierzonej, celowej polityce wględem prywatnej > substancji mieszkaniowej. zawsze lepiej cudzym kosztem Pozdrawiam - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: beton:* / 192.168.1.* 25.10.02, 22:30 Wieczór Dobry! Krótki! a bo ja wiem, czy taka dobra...już czasem to az się nie chce nawet czytać co wypisują w gazetach. Może szukam informacji tego typu: od jutra wszyscy niechciani lokatorzy w prywatnych kamienicach przenosza sie do lokali gminnych... Humor z dnia dzisiejszego już mi sie poprawił, zaczęłam nawet oglądać Oczy szeroko zamknięte. Lubisz ten film? Pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Strasburg? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 25.10.02, 23:19 Przecież ONI doskonale znają wyroki TK i uzasadnienia. Ich arogancja jest bezgraniczna, ONI szydzą sobie z autorytetów. Dlaczego? BO SĄ BEZKARNI! Strasburg??? ONI wiedzą, że jest nieskuteczny. ONI wiedzą, że Strasburg nie będzie się babrał polską mieszkaniówką, szczególnie że na Zachodzie też jest ochronka (za pieniądze państwa, rzecz jasna) ONI SOBIE ZROBILI KONSTYTUCJĘ. Dlatego śmieją się w twarz Trybunałowi bo wiedzą, że jego wyroki nie są precedensowe. Na tym polega słabość polskiej konstytucji. Przećwiczyłem Strasburg według tej koncepcji. Dla mnie droga prawna w Polsce też została wyczerpana. Dla Strasburga - nie. Odrzucili skargę jednogłośnie. Nie ma tego na www, bo strona nie jest z gumy. Tak, prawda się zawiera w trzech słowach: ONI SĄ BEZKARNI. ONI = KOMUNIŚCI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: beton:* / 192.168.1.* 26.10.02, 10:40 Wiem; pisałeś, pamiętam..Wiesz, czemu nigdy nie poruszam tego tematu? bo Strasburg to nadzieja na sprawiedliwość. Nie można tak do końca jej odbierać. Musi gdzieś istnieć wiara w sprawiedliwość. Nawet iluzoryczną. I całkowicie się z Tobą zgadzam - komuchy są bezkarne. Zupełnie bezkarne. Jak w dżungli. Prawo pięści i przekręctw. Trzeba być naprawdę mądrym, aby nie dać się im zwieść. Trzeba mieć niesamowicie silną wolę i godny, prawy charakter aby im się przeciwstawić! Serdecznie pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień PROF. ANDRZEJ ZOLL BOI SIĘ GŁOSU LUDU IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 26.10.02, 18:10 www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=25&w=3396941 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: PROF. ANDRZEJ ZOLL BOI SIĘ GŁOSU LUDU IP: beton:* / 192.168.1.* 27.10.02, 00:00 " Nie było innego wyjścia by zmusić rząd, aby wreszcie zaczął rozwiązywać ten problem ,,, itd, itp...czyli jak Pan Profesor zmusza rząd do rozwiązania problemu. To jest opowieść pt: POLSKA POLITYKA! a nie wystąpienie rzecznika praw obywatelskich, czyli także i moich praw! Czy ja w praktyce mam jakieś prawa? czy wyłącznie obowiązki narzucone mi przez rząd uważający iż prawa maja wyłacznie lokatorzy tylko dlatego że są w większości? Dobranoc Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: PROF. ANDRZEJ ZOLL BOI SIĘ GŁOSU LUDU IP: beton:* / 192.168.1.* 27.10.02, 07:24 A możę faktycznie się przestraszył.A także pewnie wielu jego znajomych mieszka w prywtnych kamienicach. Bo to jest trudne, spotykasz ludzi, których znasz od lat, lubisz ich, widzisz ich stabilizację i pewien dopracowany mieszczański dobrobyt. I ci znjomi ze strachem łapią za rekę i ze strachem w oczach pytaja się stwierdzając: ale to MOJE mieszkanie! właściciel mnie wyrzuci, mam iść pod most? I takie sytuacje mogą zdarzać się nawet kilka razy dziennie - w drodze do pracy, w pracy, na konferencji, po mszy w kościele, na imieninach przyjaciół itd. Tak jest w Krakowie, a to małe miasto. Coś mi sie wydaje że mąż za wcześnie pojechał do roboty, zdaje się że dziś zmiana czasu na zimowy..zapomniałam... Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: PROF. ANDRZEJ ZOLL BOI SIĘ GŁOSU LUDU IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 28.10.02, 23:09 Doro! Krótko śpisz. Jak ja (brak czasu albo...ten komputer?) Uważam, że profesor Andrzej Zoll jest symbolem miernoty polskiego społeczeństwa. Po prostu: POLAK MAŁY Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: PROF. ANDRZEJ ZOLL BOI SIĘ GŁOSU LUDU IP: beton:* / 192.168.1.* 29.10.02, 10:07 Jak z transparentu pierwszomajowego: komputer narzedziem pracy i źródłem informacji. Jako narzędzie, z powodu kilku istotnych przyczyn i skutków, przestało wypracowywać konkretny dochód. Trzeba zmieniać i dodawać do nabytych już umiejętność, następne. Czy się uda ?! bardzo tego pragnę! Przyznam, że smutno mi czytać o profesorze Andrzeju Zollu. On, cała jego rodzina od wielu pokoleń, cieszą się w Krakowie nieposzlakowana opinią. Jest za słaby na walkę z perfidią komuchów?!! Znasz Stary Kazimierz? niepowtarzalna atmosfera oraz poszukiwanie duchów przeszłości wśród jego zaułków, to główna, wydaje mi sie przyczyna, która złączyła krakforum. Prawie wszyscy się znamy. Serdecznie pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Sentymenty na bok IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 29.10.02, 23:33 Uważam, że nie ma miejsca na sentymenty w przypadku osoby, odgrywającej tak ważną rolę w kształtowaniu polskiej teraźniejszości. Tak naprawdę Rzecznik i Trybunał wytyczają prawdziwy kierunek rozwoju społeczeństwa polskiego. Oczy narodu są zwrócone na tego człowieka. Uważam, że jeżeli Rzecznik zaskarżył do Trybunału jeden artykuł (dwa) ustawy o ochronie praw lokatorów, to tym samym pokazał narodowi, że reszta zapisów tej ustawy jest w zgodności z konstytucją. Teraz ludzie wiedzą, że ten poprawiony akt prawny jest właściwy i znajduje swoje miejsce w polskim ustawodastwie. POLAK MAŁY!!! Tymczasem najwyższy czas, by środowisko krakowskie zweryfikowało swoje stanowisko wobec tego człowieka. A może jest bezkrytyczne? (zaścianek?) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
gatsby_ck do Dory 27.10.02, 11:34 mam nadzieję, że nie uraziłem Cię tym głupim żartem na imprezie (tym o lokatorach) właśnie robię rachunek sumienia i doszedłem do wniosku, że mogłaś to odebrać opatrznie. w każdym razie, nie miałem zamiaru Cię urazić - sam mam podobny problem (częściowo tylko rozwiązany) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re:od Dory IP: beton:* / 192.168.1.* 27.10.02, 19:02 Nie, Gatsby. Pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 sentymenty w ........przepisach? IP: beton:* / 192.168.1.* 30.10.02, 08:33 www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_021030/prawo/prawo_a_1.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 wyższa matematyka? IP: beton:* / 192.168.1.* 30.10.02, 08:40 Jednakowa cena wody Gotowy jest już projekt uchwały w sprawie podwyżek opłat za dostarczanie wody i odprowadzanie ścieków. Jeżeli nowa Rada Miasta zaakceptuje propozycje podwyżki, miesięczne opłaty wzrosną o 1,28 zł na osobę, czyli o 6,8 proc. Nowością ma być jednakowa cena wody zarówno dla gospodarstw domowych, jak i dla przemysłu. Nowa stawka netto dla wszystkich odbiorców wody z miejskich wodociągów ma wynosić 2,27 zł za 1 metr sześcienny (do tego ma być doliczany 7- proc. podatek VAT). Obecnie stawka netto dla mieszkańców to 2,06 zł, zaś dla przemysłu - 2,80 zł. Oznacza to, że cena wody dla mieszkańców wzrośnie o 10,2 proc., zaś dla przemysłu spadnie o blisko 20 proc. W przypadku ścieków stawka netto dla mieszkańców wzrośnie z 2,20 zł do 2,27 zł za 1 m sześc., czyli o 3,2 proc. Dla przemysłu przewidziano wzrost z 3,09 zł do 3,29 zł, czyli o 6,5 proc. Po podwyżce za każdy metr sześcienny wody i odebranych ścieków krakowianie będą płacić o 31 gr więcej niż obecnie. Biorąc pod uwagę średnie zużycie wody przez mieszkańców Krakowa, Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji wyliczyło, że miesięczny wzrost opłat wyniesie 1,28 zł na osobę. HA!! ... i oto moje pytanko: jakie jest średnie zuzycie wody przez mieszkańca Krakowa? dzisiaj.dziennik.krakow.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 kolejny "sukces" ???!!!!! IP: beton:* / 192.168.1.* 30.10.02, 20:09 www.kamienica.pl/pdf/hels.pdf 28 - to przedwczoraj... Nie przypuszczałam, że tak szybko : 10 dni !!!! Poprzedni "sukces łódzkiego sądownictwa" : 11 dni. __________________________________________________ Serdecznie pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: kolejny 'sukces' ???!!!!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 31.10.02, 01:13 Jeżeli Pan Rozenkowski nie nawali, to niedługo na www będzie kompletna historia sprawy ciepła i wody w mojej kamienicy. Również pojawi się komplet materiałów, opisujących moje doświadczenia z Rzecznikiem Praw Obywatelskich w Polsce. Doro! Wyobraź sobie, czy w środowisku intelektualistów w Ameryce, czy we Francji (obojętnie gdzie) uchował by się Pan Zoll? Czy nadal cieszłby się akceptacją środowiska? Po tylu wpadkach? Dawno by go wykluczyli. Polacy mają obciążenia, kompleksy, choćby z powodu wyraźnego deficytu intelektu w społeczeństwie. Stąd wniosek, że choćby nie wiem co wyrabiał Pan Zoll, i tak pozostanie akceptowany w krakowskim środowisku. A może chodzi o zwykłe polskie "kolesiowo"? Podsumowując uważam, że Pan Andrzej Zoll jest socjalistą, czyli człowiekiem nie do końca uczciwym. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: kolejny 'sukces' ???!!!!! IP: beton:* / 192.168.1.* 31.10.02, 15:52 Minęło ponad rok, od czasu, gdy Cię usłyszałam. Do dziś pamiętam swój szok, gdy przekonałam się ze można publicznie nie tylko mówić, ale robić to, o czym ja tylko myślę. Marzę, czyli - z całych sił walczyć o swoją godność i majątek. Cztery miesiące temu poprosiłam Cię o rozmowę. Jaki mój wniosek na dziś i na zawsze: to, że mówisz prawdę. Nigdy nie zastosowałeś półprawdy, czyli czegoś gorszego od kłamstwa, czegoś, co dla mnie jest wręcz fizycznie niestrawne. Powtarzam: zawsze mówisz prawdę, czyli używasz słów, których treść zgodna jest z otaczającą nas rzeczywistością. Prawda - często brutalna, niewygodna, trudno się z nią się pogodzić. Prawda, czyli szczerość zawsze ma na celu zdemaskować i ośmieszyć głupotę, pokazać draństwo, złodziejstwo, nieudolność... U nas na Orawie chyba już zima, leży śnieg nie tylko na Babiej. Wicher zerwał kawałek daszku z przybudówki, wydmuchał nieszklaną szybę na werandzie i nadłamał modrzew. Zachodnie, babiogórskie wiatry są często gwałtowne i porywiste. Przy budowie dachu, zwiało spacerującego po krokwi kota. Spadł na cztery łapy, otrzepał się oburzony wielce:, kto ośmielił się go tak potraktować? przecież kot to panisko. Serdecznie Pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: kolejny 'sukces' ???!!!!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 31.10.02, 23:49 Ta okropna pogoda pokrzyżowała plany! Bo prawie znów się zdecydowałem porwać córę Agulę w Bieszczady w tym roku, tak jak w zeszłym, ale przez cały miesiąc leje zimny deszcz i chula wściekły wiatr. W końcu maleństwo się pochorowało i biedne leży w łóżku. Szkoda jesieni, szczególnie tej w Bieszczadach. Kiedyśśśśś (20 lat temu!!! mówię jak dziadek!) zaraziłem się bieszczadzką jesienią. Byłem sam 2 tygodnie we wrześniu, wróciłem do Katowic i po kilku dniach znów byłem w Bieszczadach i znów na 2 tygodnie. Te góry działają na mnie jak narkotyk. Ech, teraz nie ma czasu na takie romantyzmy. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: kolejny skandal IP: beton:* / 192.168.1.* 01.11.02, 20:53 Cztery strony. Wydrukowałam. Czytam. ____________________________________________ Serce boli jak dziecko choruje. Dla mnie najtrudniejsza jest wysoka gorączka w nocy - ile można bezkarnie, bez szkody dla organizmu, podać na jej obniżenie. Czytałam im zawsze książki. Niektóre do dziś znają prawie na pamięć, szczególnie jedną z moich ulubionych z dzieciństwa "Przylądek Dobrej Nadziei" Podoba mi się jak na przestrzeni lat coraz inaczej odbierają jej treść. Tym bardziej, że np. gimnazjum, do którego chodzi Andrzej może znajdować się w opisanej szkole. Szkoda jesieni...Ale! proszę, przyjmij ode mnie prezent. Internetowy. Czyli informację. Otóż przez następne 12 miesięcy możesz, a nawet powinieneś podawać taki wiek, o jakim wszedzie pisali w tym roku. Bo ma sie tyle lat, ile się skończyło. A nie tyle ile się dopiero zaczęło. Serdecznie pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: kolejny skandal IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 03.11.02, 11:18 No tak, ale właściwie jak się jest w punkcie ZERO, to jak liczyć? Taaaaak, jutro rozpocznę 42 jesień... opozycja internetowa zaraz powie, że TAKIE RZECZY są możliwe tylko wśród skorpionów. Pozdrawiam! P.S. Czy w Krakowie są jakieś ciekawe miejsca do spędzenia czasu, oprócz Wawelu, Multikina, Rynku i Aquaparku? (ten bigos to prowokacja - znasz skorpiony) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: kolejny skandal IP: beton:* / 192.168.1.* 03.11.02, 20:17 Przy pierwszym pytaniu śmiałam się, drugie trochę zastanowiło. Życie toczy się wokoło pracy i szkół, w wolnych chwilach ucieka się na Orawę. Spróbuję, ale stopniowo, przybliżyć Ci mój Kraków, bo całe miasto jest ciekawe. Powinnam zacząć od Starego Kaźmirza, od nieistniejącego już domu gdzie się urodziłam. Duże, przestronne mieszkanie, z okien widziałam przejeżdżające pociągi, kamienny wiadukt, fragment cmentarza żydowskiego. W ogrodzie były alejki, kapliczka, garaż, w którym stała dziadkowa Tatra. Kwitły floksy i lewkonie a winogrona miały cierpki smak. Prawdziwą wyprawą były zakupy na pobliskim Fiszplacu, zwanym też Placem Żydowskim lub o zgrozo! Nowym. Tamten plac różnił się od obecnego: ubyło sprzedających, zniknęły sklepiki z krachlą, kiszoną kapustą, wiązkami drew na podpałkę, pojawiły się knajpki. Przeróżne, naokoło samego placu jak i na wszystkich sąsiednich uliczkach. I to jest właśnie to, co p.Majcherek pisze: widać gdzie jest uregulowany stan prawny, brak kwaterunku, pojawia się bogaty inwestor i buduje stylowe kamieniczki lub cudownie remontuje stare. To się tak przeplata; socjalistyczne, brzydkie plomby(jeszcze nie całkiem zniszczone, chyba wykupione przez mieszkańców), rudery z lokatorami z najmu, oraz prześliczne, odnowione hotele lub restauracje. Ulica Szeroka, Józefa, centrum kultury żydowskiej ( głównym założycielem jest przyjaciel mojego taty), Synagoga Tempel, Kościół Bożego Ciała ( gdzie zostałam ochrzczona), awangardowy teatr Łaźnia ( nie byłam tam, ostatnio chwilę rozmawiałam z jego założycielem). I wiele, wiele innych. Długo by pisać, lepiej zobaczyć, poszukać wśród jego zaułków dobrych duchów przeszłości. Co do pierwszego pytania: liczyć jak się jest w punkcie ZERO? hm, może zamiast matematycznego odliczania stosować mądrość starożytnych, która głosi, że wtedy dzieci są naj...milsze...? Serdecznie pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Urodziny! IP: 213.17.234.* 04.11.02, 17:14 Nie, nie o to chodziło. Dziś mam urodziny !!!!!!! S K O R P I O N merda ogonem ! Ja tam w te bajki nie wierzę, ale skoro większość...choć...prawda najczęściej jest gdzieś pośrodku. Pozdrawiam! I z góry dziękuję za życzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: Urodziny! IP: beton:* / 192.168.1.* 04.11.02, 20:42 Zrozumiałam pytanie, nie z niego! się śmiałam, ale ze swojej interpretacji, a raczej: nadinterpretacji. Wiem! pamiętam co czytam - zapamiętałam. Ten internetowy prezent, czyli informacja, miał ścisły związek z dzisiejszym dniem. I jak Ci przekazać wszystkie życzenia od nas? każdy coś innego mówił a wszyscy szczerze i życzliwie. Może ja powiem: dużo zdrowia, szczęścia i wszystkiego co naprawde pragniesz!!!!! Serdecznie pozdrawiamy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Serdeczne dzięki ! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.02, 22:26 Aga mi dała metrowy słonecznik! Była zachwycona, że tata ma urodziny i że obchodzi bez znajomych w rodzinnej atmosferze. Urodziny urodzinami, ale jak tu nie zajrzeć na forum! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 mój Kraków - cd IP: beton:* / 192.168.1.* 06.11.02, 21:26 W chwili największej konfuzji Dulska mawiała: Ot! przyjdzie sprzedac mi kamienice i na taki Podgórz przenieść się! Dużo w tym racji. Założone przez Austryjaków z pobudek czysto politycznych Miasto Podgórz miało być dla Krakowa tym samym, czym komunistyczna Nowa Huta . Tu własnie kilka pokoleń temu osiedlili się przybyli z Kolonii moi dziadkowie, kupując dworek Pod Lipkami. Przylega on do skarpy parku - białe wapienne skały, dużo zieleni i drzew. Pobliskie Wzgórze Lassoty z maleńkim kościółkiem św. Benedykta i widokiem części panoramy Krakowa. W Podgórzu na uwagę zasługują jeszcze moim zdaniem zachowana stara dzwonnica przy św.Józefie i oczywiście troche dalej Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Łagiewnikach. I tyle! - Podgórz jest nieładny i brudny. Zwariowany trochę dzień, ale coś sie dzieje! ciekawam trochę, czy słonecznik ma już swoje miejsce? Serdecznie pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: mój Kraków - cd IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 06.11.02, 21:32 Słonecznik wygląda uroczo! Aż dziwne, że mała nie zwinęła go do swojego pokoju, bierze wszystko co ładne. Pałacyk? Nie żartuj, że to w nim masz tych lokatorów? Nooo, tego nawet moja wyobraźnia o rzeczywistości nie pojmie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: mój Kraków - cd IP: beton:* / 192.168.1.* 06.11.02, 21:50 Nie, dworek ale brzydki bo to póżny barok. A i z jednej strony dach jest przebudowany i przez to zniszczono cała bryłę domu. Słoneczniki to ładne kwiatki!!! Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: mój Kraków - errata IP: beton:* / 192.168.1.* 06.11.02, 21:42 Popatrz! co robi propaganda i kampania wyborcza. Oczywiście to Wzgórze Lasoty, a Józef Lassota to były i mam nadzieje przyszły prezydent Krakowa. Dobranoc Dora www.podgorze.pl/?link=spacerkiem&sub=gora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: mój Kraków - errata IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 06.11.02, 22:37 Mowa o Twoim dworku? (nie doczytałem do końca) I w nim masz tych lokatorów? Mieszkasz z nimi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: mój Kraków - errata IP: beton:* / 192.168.1.* 07.11.02, 12:45 Ja! z nimi ? NIE a nawet nie ma gdzie! ja mam tam wolne aż 40 metrów. Nie, link, który Ci podałam dotyczył głównie Wzgórza Lasoty. Na sasiedniej stronie jest słownie i pisemnie jedna linijka, co mnie nawet troche dziwi, bo wg.konserwatora jest to najstarszy zabytek w Podgórzu. Ale jest nie jest ładny, na dodatek przytłamszony ogromnym, sąsiednim budynkiem. Dworek wybudowano po 1750 roku w kształcie litery U, pierwotnie pełnił też być może funkcje zajazdu. Przebudowany ok 1850 i 1933 roku. Fundamenty mocno osadzone w skale, zrujnowana ( do której całe lata pod PGM lały się fekalia ) piwnica o całorocznej stałej temperaturze, sciany nośne o grubości ponad 1,25m, lokatory z najmu. Jednym słowem - usiąść na kamiennym stopniu zachowanej bramy wejściowej i płakać. Tak jak na Twoim wywłaszczonym podworcu z kolektorem...Nie wiem, oni umieją tylko ścieki produkować? Piękny jest ten artykuł. Podoba mi sie ten fragment ze stopień technicznego zużycia KILKUSET łódzkich kamienic przekroczył 70%. To nie wiedzieli i nie widzieli? dopiero jak wali się na łeb to wraca rzeczywistość? i to lekkie stwierdzenie o braku mieszkań - ni ma! to ni ma..O nie zaglądaniu do piwnic..I o połamanych poręczach - sie samo. Nie pisze więcej. Byłam raz jeden w Łodzi, jechało się bardzo długo pociągiem. Robiłam tam zdjęcia, ale mało zapamiętałam. Powrót był jeszcze dłuuższy... Pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: mój Kraków - errata IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 07.11.02, 20:31 Jak duży jest ten dworek? Jest bardzo stary, toż to prawdziwy zabytek! Czyli jednak masz w dworku lokatorów. Współczuję! Rodzinna własność o takiej randze opanowana przez motłoch. To się inaczej czuje, jak w przypadku typowej, choćby luksusowej czynszówy w Łodzi. Artykuł? Ja ostatnie zdanie odebrałem w kategoriach sukcesu: "może w tym roku uda się wyburzyć 40 domów" Lepiej 100 domów, a najlepiej całą Łódź. Ten artykuł to klasyczny dowód niszczycielskiej działalności komuny. Tylko ślepy, głuchy, głupi lub złodziej nie widzi, że z czymś takim Polska daleko nie zajedzie. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: mój Kraków - errata IP: beton:* / 192.168.1.* 08.11.02, 09:17 Bardzo mały. Ale pokrojony jak ser na siedem numerów. Dokładnie w przededniu moich urodzin, pochowano wujka. Rodzice wystąpili o zgodę na zamieszkanie w swoim domu - przydział na wujkowe mieszkanie dostał milicjant. W czasie, kiedy urodziła się Nika, zakwaterowano rodzinę z wyrokiem eksmisyjnym. Podczas odbierania zarządu, sąd szybko zalegalizował pobyt dzikiego lokatora. Ot, historie, których u Ciebie jest zapewne kilka razy więcej. Oglądałam jeszcze przy dziennym świetle auto, nie jest zniszczone a walnięte koło wydaje się być ok. Ja to najchętniej jeździłabym czołgiem. Pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień W całej Polsce to samo IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 08.11.02, 22:38 Widać, system działał i działa tak samo w całym kraju. Myślełem, że Łódź jest jakaś szczególna, ale podobno w Warszawie jest największe bezprawie. Tam urzędnicy wprost i z premedytacją niszczą właścicieli kamienic. To zjawisko jest chyba zarezerwowane wyłącznie dla Polaków w skali Europy. Jaki samochód rozbiłaś? Koło? To niedobrze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: W całej Polsce to samo IP: beton:* / 192.168.1.* 09.11.02, 10:26 334. Może o 10 metrów więcej, bo mam różne pomiary. Siena. Bardzo wygodna i tania (gaz) do codziennej jazdy po zatłoczonym Krakowie. Ale najlepiej spisuje sie na długich trasach. Ładna pogoda! a my nie w górach, bo jutro mąz idzie do pracy. Dzieciaki za wszystkiego powyrastały! Wobec tego jadę z nimi kupić buty na zimę i nowe kurtki. Nie lubię zakupów, łażenia po sklepach jeszcze bardziej nie. Pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 W całej Polsce taka sama pogoda? IP: beton:* / 192.168.1.* 11.11.02, 18:22 Mimo mokrej pogody przeszłam z Andrzejem przez ulubiony Kaźmirz, ogladając ulubione miejsca. Potem Stradomiem, Grodzką, przez Rynek, św.Anny na Studencką pod szkołę. Zrobiłam kilka zdjęć: jemu i jego szkole. Czas tak szybko ucieka... Sam tez wziął aparat, troche zażenowany ludzmi, ale zaczęłam sie śmiać i po chwili było ok! - myślę że mam ładne fotki z Plant. Nika wydziergała w htmlu swoją pierwszą stronkę! A od wczoraj, ku mojemu zdziwieniu, pracowicie tworzy coś, co jest połączeniem www.kamienica i www.kazimierz. Moja córunia!!! Serdecznie pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Krótki IP: beton:* / 192.168.1.* 02.11.02, 13:58 Prosiłam Cię juz raz abyś się nie kłócił. Teraz jeszcze o jedno - ZASTANÓW SIĘ CO PISZESZ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotki Re: Krótki IP: proxy / 217.96.43.* 02.11.02, 14:59 Gość portalu: dora5 napisał(a): > Prosiłam Cię juz raz abyś się nie kłócił. Teraz jeszcze o jedno - ZASTANÓW SIĘ > CO PISZESZ. czy mógłbym sie dowiedzieć o co chodzi - jak nie tu to na skrzynke - Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Krotki! - nie gniewaj że sie na mnie już...... IP: beton:* / 192.168.1.* 11.11.02, 18:09 ...ale jak tak nie lubię jak się kłócisz! Pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL - przepraszam IP: beton:* / 192.168.1.* 02.11.02, 14:02 Umieściłam link w niewłaściwym miejscu. ____________________________________________ BARDZO PRZEPRASZAM! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Dura lex, sed lex IP: beton:* / 192.168.1.* 04.11.02, 07:33 www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_021104/prawo/prawo_a_4.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajax Re: Dura lex, sed lex IP: *.ite.waw.pl 04.11.02, 09:40 Nie zgadzam sie z pogladami prof. Andrzeja Zolla wyrazonymi w artykule Rzeczpospolitej. Taki relatywizm w stosowaniu norm prawa jest bardzo grozny dla panstwa i obywateli. Pozwala bowiem na to, zeby precyzyjny przepis kodeksu cywilnego i karnego dowolnie (nawet opacznie) zinterpretowac i dopasowac do oczekiwanego przez sedziego wyniku. To jest choroba polskiego sadownictwa, ktore nie przeszlo ustrojowej transformacji !!! ani nawet sladowej lustracji. Ciekaw jestem odpowiedzi prof. Marka Safiana, ew. innych sedziow TK. Co jak co, ale konstytucja nie powinna podlegac interpretacjom prawniczych frakcji, powinna byc rozumiana jednoznacznie przez ogół obywateli. TK nie interpretuje konstytucji w swietle ustaw, tylko ustawy w swietle konstytucji - konstytucji, ktora jest norma, wzorcem, takim jak wzorzec pol-litra, metra i kilograma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: Dura lex, sed lex IP: 213.17.234.* 04.11.02, 17:02 Rzecz w tym, że to są słowa właśnie prof. Marka Safiana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Reductio ad absurdum IP: 213.17.234.* 04.11.02, 17:04 www.rzeczpospolita.pl/dodatki/nieruchomosci_021104/nieruchomosci_a_9.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 lektura OBOWIĄZKOWA !!!!! IP: beton:* / 192.168.1.* 04.11.02, 13:19 www.kamienica.pl/adam.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 11719,80 złotych polskich IP: beton:* / 192.168.1.* 05.11.02, 16:02 Po przeczytaniu...pierwsze wrażenie: SZOK! i długo nadal: SZOK Tu tkwi podstawowa przyczyna obecnego dramatu. Ale jak to schowane!!! i jak jednocześnie obrzydliwie bezwstydnie na wierzchu. Az mi sie wszystko w srodku wykręca To właściwie wymaga stopniowego omówienia prawie każdego dokumentu, bo to się nie mieści w głowie. Serdecznie Cię pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień SYSTEM IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 05.11.02, 22:19 Tak działa system. Zasada nr 1: ogłupić naród. Robiono to przez 50 lat PRL. Nauka nie poszła w las, metody stosowane są do dziś, tylko z większą agresją. Zasada nr 2: zabić wroga. Każda metoda jest dozwolona, najważniejszy jest skutek. Doro! Jeszcze nie wiesz, jakie wyroki zapadają przeciwko mnie. Trudno to wszystko upakować na www, w końcu strona nie jest ani moja, ani z gumy. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: SYSTEM IP: beton:* / 192.168.1.* 06.11.02, 09:54 Od czego zacząć..od czytania PGMoskiego protokołu z oddania domu? przecierałam oczy ze zdumieniem czytając o wykonanych remontach i stanie dobrym kamienicy - co innego tam pisze! co innego tu widzę! Ale może prościej będzie u Ciebie, bo ja się już po latach zagubiłam. - To jest majstersztyk : gmina Łódź oddaje kamienice. W drodze promiennej łaski i w pełnym majestacie "poszanowania" prawa własności. A jakże! jakaż uczciwa i praworządna, łaskawca wręcz! To się nazywa upiec co najmniej dwie pieczenie na jednym ogniu! Pięćdziesiąt kilka lat zarabiała na ukradzionym domu, mało jej było. Wymyśliła majstersztyk - jak w glorii i chwale zarabiać jeszcze więcej na cudzej krzywdzie! Prosta matematyka , czyli pieczeń numer I : od dawna policzone jest, że czynsz regulowany pokrywa zaledwie ok 30% wydatków związanych z utrzymaniem domu. 2,60 zł razy nawet tylko 3 daje kwotę 7,80 minus 2,60 czyli gmina Łódź oddając dom oszczędza miesięcznie 5,20 zł x 2 000 metrów czyli zarabia miesięcznie 10 400,00 zł nie dokładając do swoich lokatorów. Lecę do swojej roboty. Życzę miłego dnia i nawet słońce ładnie uśmiechnęło się do Was mimo zimnego poranka. Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 11719,80 złotych polskich IP: beton:* / 192.168.1.* 07.11.02, 22:20 Wiesz co? dla kogoś, kto jak ja ma głowę prosta i nieprzekrętną, gdy widzi kolory: mówi to jest białe a to zielone, trudno jest pojąć zasady funkcjonowania elektrociepłowni. Wodociągów zresztą też. Ktos tam gdzieś ustanowił dla siebie wygodne prawko i niby wszystko jest w porzadku. Bo w zgodzie z prawem. Nie mając żadnej konkurencji, wytwarza produkt, mnożąc zysk, ale należność ściągać nie od faktycznego odbiorcy tylko od jednego, Bogu ducha winnego człowieka, tylko dlatego że to właściciel, więc napewno bogaty i zapłaci. A jak nie ma pieniędzy, to go walić swoimi przepisami raz za razem. Dlaczego elektrownia i gazownia zakłada liczniki i zatrudnia inkasentów a ciepłownia i wodociągi nie? bo to kosztuje, więc zysk dla prezesów byłby niższy. I co na to Rzecznik Praw Obywatelskich? - pisze ze nic nie da się zrobić, bo wszystko jest w jak najlepszym porządku. Nic nie jest w porządku!!!! Przecież to winno byc tak: przychodzi do Ciebie manager z elekrociepłowni i mówi: Prosze Pana! produkujemy ciepło i chcielibyśmy go sprzedać. W związku z tym prosimy pana o wyrażenie zgody na wykonanie przez nas instalacji z kaloryferami, zaworami i licznikami w pańskim domu, dla każdego mieszkania, gdzie znajdują się nasi potencjalni klienci, z którymi bedziemy rozliczać się co miesiąc sami. Tak np. zrobiła Netia. PROSTE JAK KONSTRUKCJA CEPA. Ale oni NIEEE - wygodniej i prościej robić z właściciela przestępce i dręczyciela ludu. Nie wspominasz, a na www nie znalazłam: czy w kamienicy Pana Seiferta, tej otwartej przez policję nadal hula wiatr, a narkomani i pijaki maja się dobrze?! Na Duzego Andrzeja najechał dziś katowicki seat. Huk był taki, że wydawało sie że tylne dzrzwi urwał, na szczęście walnał w kołpak koła. A ja spotkałam się z moimi przyjaciółmi z krakforum. I bardzo serdecznie mówię Ci: Dobranoc Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Ciepłownia bankrutem IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 08.11.02, 22:47 Ciepłownie by zbankrutowały, a tak jakoś żyją (za pieniądze właścicieli) Wyobrażasz sobie, jak oni rozprawialiby się z lokatorami, gdyby był system indywidualnego rozliczania? Lokator dopiero poczułby prawdziwą bezwzględność wierzyciela. Komornik wszystko by takiemu zabrał a połowa mieszkań miałaby odcięte ciepło. Seifert? Bez zmian. Chula wiatr, na klatce strzykawki. Nic nie jest w stanie zrobić, ani lokator, ani Seifert. Klasyczny pat. Tak to jest, jak nie ma uregulowań prawnych albo są gorsze jak za Stalina. A propos, dziś pokazałem Panu Rozenkowskiemu wyrok TK z 10 10 2000. Nie znał go, a jest to jeden z tzw. wielkich wyroków. Znasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Ciepłownia bankrutem? - 11 719,80 zł za styczeń IP: beton:* / 192.168.1.* 11.11.02, 18:03 Przejrzałam kolejny raz obie faktury za styczeń 2001r. Mimo, iż już trochę ochłonęłam, kwoty, jakie musiałeś zapłacić, nadal budzą grozę. Grozą jest również kompletna obojętność zarządu elektrociepłowni czy ich klienci - lokatorzy poczuli się zobowiązani do zapłaty za ciepło, które sami zużyli! To zwykłe draństwo! A jak się zabezpieczają! małym druczkiem pod hasłem uwaga - "w przypadku nieokreślenia na przelewie numeru faktury, wpłacona kwota zaliczona będzie w pierwszej kolejności jako wpłata należnych odsetek" 1) ile procent w skali roku? 2) dlaczego elektrociepłownia nalicza właścicielowi odsetki karne?! a nie niepłacącemu lokatorowi-klientowi ? 3) dlaczego właściciel kamienicy mocą ustawy o ochronie praw lokatorów ma obowiązek umarzania zaległych odsetek nieterminowo płacacącym lokatorom?! 4) a co zrobić ma właściciel, jak lokatorzy z najmu w ogóle nie płacą za zużyte przez siebie ciepło?! 5) i co ma zrobić właściciel kamienicy, gdy zupełnie NIEPŁCĄCY lokatorzy przy pomocy Prokuratury i czynnym poparciu Sojuszu Lewicy Demokratycznej żądają w sądzie dostaw ciepła, bo im się mocą tej samej ustawy należy?! oczywiście za pieniądze właściciela! 6) i co na to Rzecznik Praw Obywatelskich? - on mówi, że jest wszystko w należytym porządku. A nic nie jest w porządku! Jeszcze jedno pytanie: co to znaczy, że po wypowiedzeniu umowy i odcięciu węzła, pobór ciepła zakwalifikowany zostanie jako bezumowny i skutkował będzie obciążeniem pobierającego ciepło,( w domyśle: właściciela kamienicy) opłatami w wysokości PIECIOKROTNYCH cen? Pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: Ciepłownia bankrutem? - 11 719,80 zł za styc IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.11.02, 21:14 2 10 2002 to wielka dla właścicieli data. Podobne pytania o ciepło zadałem w budynku trybunału przedstawicielowi Rzecznika Praw Obywatelskich w Polsce, który go reprezentował na posiedzeniu. Ten człowiek powiedział (nie pamiętam nazwiska), że jest to zgodne z prawem i tak ma być. A ja właśnie wróciłem z Wiednia. Podziwiałem wysoki poziom tamtejszych budowniczych, mądrość tamtejszych władz, tamtejszego konserwatora zabytków, który godzi się na śmiałe przebudowy zabytkowych kamienic, instalacje reklam świetlnych. Wie, że inaczej wszystko padnie. Oj, pogański to kraj.... Polska. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień DLACZEGO KAMIENICE PADAJĄ ? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 06.11.02, 21:39 BO W POLSCE JEST KOMUNIZM, KTÓRY NISZCZY KRAJ. lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/222480.html Sukces w Łodzi - może się uda wyburzyć ze 40 domów! Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: DLACZEGO KAMIENICE PADAJĄ ? 11.11.02, 23:37 Rozumiem, Adamczyk, że ty swoją kamienicę chronisz tą paskudną żółtą szmatą, którą owinąłeś narożnik? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień ODEJDŹ W POKOJU PROSTAKU IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.11.02, 22:03 Mnie by było wstyd odzywać się. Chyba spłonąłbym ze wstydu, gdyby ktoś mnie wogóle wypraszał z towarzystwa. Natychmiast bym odszedł i więcej się nie pojawił. Czy ty chodzisz na przyjęcia bez zaproszenia? Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: ODEJDŹ W POKOJU PROSTAKU 12.11.02, 22:49 A to tu jest przyjęcie? No proszę, nie poznałem. Wydawało mi się, że tam, gdzie od prostaków wyzywają, to jest raczej speluna. A wypraszać, Adamczyk, to możesz swojego psa. Ode mnie wara. Kiedy zdejmiesz to paskudztwo ze ściany? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień O wolności IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 07.11.02, 20:22 www.rp.pl/gazeta/wydanie_021106/prawo/prawo_a_2.html Można polemizować jak zwykle z kolejnym polskim intelektualistą. Z jego wywodu wynika, że człowiek na zawsze jest obdarowany wolnością naturalną. Tyle że ci obdarowani wolnością roszczeniową, mogą tych pierwszych wsadzić po prostu do paki albo posadzić na krześle elektrycznym (kara jest sprawą umowną). Można sobie tak bić pianę do końca świata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 ...a jak brali cudze to się nie bali? IP: beton:* / 192.168.1.* 08.11.02, 20:04 ...nie, skasowałam to co napisałam. Elita, czyli co się mówi w Krakowie: www.tygodnik.com.pl/numer/278042/hennelowa-felieton.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień TEORIA IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 08.11.02, 23:21 Uuuufffff !!!! Przeczytałem... Polska jest pełna socjalistów. Te argumenty o współczuciu, o rozlewaniu łez nad dolą drugiego człowieka... pomyślałby kto, że Polacy to altruiści, chodzące Matki Teresy. Dziś byłem w Łodzi u Pana Rozenkowskiego. Współrozmówcom spodobała się moja teoria, skąd tyle socjalizmu w tak egoistycznym i sobkowskim narodzie, jak naród polski? (patrz: historia i teraźniejszość) To przecież nienaturalne i nielogiczne! Teoria brzmi: Tych, co coś mają jest ok. 5%. Pozostałych, co nic nie mają jest reszta - 95 %. Ci, co mają, bronią swego po trupach, za wszelką cenę chcą mieć jeszcze więcej (gorliwi kapitaliści). Ci, którzy nic nie mają, chcą ukraść ile się da tym, co mają (gorliwi socjaliści). Jak już ukradną, zmieniają poglądy. Stąd tak głośno i często w Polsce powtarza się powiedzenie: "punkt widzenia zależy od punktu siedzenia". Ot, koniec teorii. Jest ona o tyle dobra, że tłumaczy wiele zagadkowych problemów polskich, jak np. dlaczego w Polsce nie ma reprywatyzacji, skoro nawet w Rumunii już była? (bo ktoś włada cudzą własnością i czerpie z tego korzyści) Dlaczego są chore ustawy o ochronie lokatorów? (bo są pisane pod siebie i swoje rodziny, bo kupuje się w ten sposób głosy wyborcze) Dlaczego jesteśmy najbardziej roszczeniowym społeczeństwem w Europie? (roszczenie to chęć przeżycia za cudze pieniądze, zamiast zapracować) Właściwie ta teoria tłumaczy wszystko o Polakach. Po prostu jesteśmy złodziejami, o czym się dowcipkuje na całym świecie. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień TEORIA - A MOŻE TU JEST ODPOWIEDŹ ? IP: 213.17.234.* 09.11.02, 13:08 www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_021109/publicystyka/publicystyka_a_1.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 ODPOWIEDŹ ? - milczenie owiec? IP: beton:* / 192.168.1.* 09.11.02, 21:03 Nie zgadzam się z początkiem felietonu - w smutnej Polsce ludzie sami sobie odbierają radość zycia, a nie im odebrano. Mamy takich posłów i taki rząd jaki sobie demokratycznie wybraliśmy. Jezeli szef nie szanuje, jest to bardzo czesto wina pracownika. Powinno wybierac się dobra szkołę, a pieniędzy nie pozyczać. Jeżeli nie podobaja mi się kazania, idę na mszę tam gdzie są mądrzy księża. A często widząc nieodpowiedniego znajomego, przechodze na drugą stronę ulicy. Czyli życie jest kwestią odpowiedniego wyboru i umiejetnością cieszenia się. Z pozostałą treścią mogę ew. zgodzic się, ale nie do końca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: ODPOWIEDŹ ? - milczenie owiec? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.11.02, 22:19 Za to ja z Tobą zgadzam się w całości. Według autora zawsze odpowiedzialność leży po stronie sił wyższych, typowa cecha postkomunisty. Komuna oduczyła ludzi odpowiedzialności indywidualnej, czyli sedna egzystencji człowieka w społeczeństwie. Zwróć uwagę, mówimy o rdzennych sprawach, dotykających fundamentów. Natomiast autor trafnie ocenił cechy Polaków niezależnie od tego, skąd pochodzą. Byłem w Bratysławie i w Wiedniu. Bratysława stała w miejscu do czasu odejścia Mecziara. Teraz szaleńczo rozwija się. Byłem na mszy w kościele, obserwowałem ludzi. Ksiądz prowadził kazanie, jakby był natchniony radością życia. Cały czas rzeczywiście MÓWIŁ DO LUDZI a nie do ścian kościoła i uśmiechał się do nich. Na końcu powiedział anegdotę i ludzie roześmiali się (nie do pomyślenia w polskim kościele). Byłem w kilku pubach, obserwowałem młodzież. I to mnie najbardziej zszokowało. Oni potrafią się bawić w sposób naturalny, ludzki. Oni po prostu bawią się! Śpiewają, tańczą przy stolikach, wszyscy rozanieleni. Znam tę cechę Słowaków od lat ale myślałem, że komercja i szpan pozbawiły ich osobowości, radości życia, szczególnie młode pokolenie. Nic z tego, chyba tylko Polacy są nieznośnymi bucami, niezadowolonymi z życia (nie wiem, jak Bułgarzy - chyba podobny poziom chamstwa i życiowego smutku). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 filizanka kawy w Wiedniu?! IP: beton:* / 192.168.1.* 13.11.02, 18:00 Czyli odwiedziłeś Ciocię?! Przez cały dzień byłam zdziwiona, tym co powiedziałeś o Słowakach. Zawsze uważałam, że na Słowacji czas zatrzymał się w porównywalnej dla nas epoce późnego Gierka. Może tak jest tylko w Bratysławie? A zresztą nawet jeżeli, to dobrze, bo przykład zawsze idzie z góry. Byłeś na kawie w Wiedniu? ale Ci dobrze! mnie się to od dawna marzy, a ciągle coś staje na przeszkodzie. A to takie proste: wsiąść do auta i pojechać, nawet nie jest tak daleko. W Wiedniu pierwszy raz zetknęłam się z Zachodem. Oszołomiona, jak można żyć inaczej, dopiero po lampce wina mogłam spokojnie podziwiać miasto. Moim zdaniem wiedeńska architektura nie jest ładniejsza niż krakowska - ona jest TYLKO zadbana, odnowiona, czysta i wręcz tonie w kwiatach. Tak, podoba mi się bardzo połączenie i harmonijne współgranie współczesnej architektury z zabytkami. Gdyby tak u nas...Kraków jest brudny, zaniedbany i jakiś taki krzywy. Ja mu daję 2-3 lata od momentu, kiedy ostatni niechciany lokator z najmu opuści "swe" mieszkanie -a będzie jednym z najładniejszych miast w Europie. Na razie nic się nie zapowiada, a kamienice jak się rozpadają, tak rozsypywać się będą. Serdecznie pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: filizanka kawy w Wiedniu?! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 13.11.02, 23:09 Ocywiście spałem u cioci. Słowacja rzeczywiście nie najlepiej przędzie, są kolosalne dysproporcje pomiędzy enklawami, jak Bratysława czy Koszyce, a resztą kraju (tam czas nie ruszył z miejsca). W Wiedniu zlał mnie deszcz, jak nigdy. Kawa w wiedeńskiej kawiarni? Za dużo w tym symboliki i zaduchu ciężkich wnętrz. Cel wyjazdu - wyłącznie architektura od strony adaptacji kamienic mieszkalnych na użytkowe, głównie interesowały mnie partery. Od tego chcę zacząć w Łodzi. Porobiłem szereg fotek, które teraz konsultuje z architektami. Och, wszystko zależy od rynku, a rynek leży na łopatkach. Władza w rękach czerwonego ludu - oto Polska teraźniejsza. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Wspaniale !!!!!!!!! IP: beton:* / 192.168.1.* 14.11.02, 08:59 Szukając w myślach słów ody do radości czytam raz za razem, kilkakrotnie..! Toż to w zwiazku z Twoim domem najpiękniejsze co od Ciebie usłyszałam ! Aż chce się śpiewać, tańczyć, mówić wierszem i brać...ostro do roboty, do realizacji śmiałych planów! Tak się cieszę !!! Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: Wspaniale !!!!!!!!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 14.11.02, 20:35 Wspaniale? Oczywiście sprawdziła się stara prawda biznesowa, że jak już pozbędę się lokatorów, to dopiero wtedy pojawią się PRAWDZIWE PROBLEMY. Nie wie o co chodzi ten, co nic nigdy w życiu nie zrobił. Dlatego tym, co zazdroszczą innym majątków, pieniędzy i przepychu kazałbym postawić się na ich miejscu. Wszyscy uciekliby ze strachu,lenistwa i braku pomysłu. Ale pieniądz ma być! Oj, skąd ja to znam, nawet z rodzinnej autopsji. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: Wspaniale !!!!!!!!! IP: beton:* / 192.168.1.* 15.11.02, 09:02 Oczywiście że WSPANIALE! bo jeden etap dotyczący zarówno Ciebie samego jak i historii łódzkiej kamienicy - walka o własną godność i rodzinny majątek ! walka, która jeszcze trwa, zaczyna przechodzić w nowy stan - CZAS TWORZENIA ! a czas ten jest najważniejszą i najpiękniejszą istotą i sensem naszego życia. Problemy? te prawdziwe? zawsze były i będą. Są po to, aby je rozwiązywać lub omijać. Kwestia taktyki lub wyboru. Ale od nich i tak się nie ucieknie. Tyle że dla jednych dramatem może być rozlane mleko z pękniętego dzbana. Natomiast dla kogoś takiego jak Ty, kiedy idea i plany na przyszłość dodają sił, prawdziwy problem może być jedynie epizodem życiowego wyzwania aby zmienić na lepsze i dobre. Czy się mylę...? Ludzie? nie wszyscy, ale niestety, większość będzie zawsze zazdrościć. I to nie tylko życia w luksusie, ale poczynając od szczęścia, które nie jest ich udziałem, a kończąc nawet na ładnym guziku u koszuli. Już zacząłeś. Co z tego wyjdzie? i kiedy? Bóg jeden wie, a czas okaże. Pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: Wspaniale !!!!!!!!! IP: beton:* / 192.168.1.* 15.11.02, 18:48 (i tak dobrze że rano nie zaczęłam w necie tańczyć śpiewając wierszem, ale tak się ucieszyłam) a przecież zdajesz sobie sprawę ze znaczenia dla innych tego co robisz i co zamierzasz zrobić. Coś sie kończy , a inne zaczyna. Na pewno lepsze i dużo trudniejsze, nie wspominając już o astronomicznych kosztach ( skąd je wziąść?!) dużym ryzyku (brak stabilizacji na rynku) i własnej pracy (ktos to musi od początku do końca zaprojektować i zrealizować) To świetny pomysł korzystać z wiedeńskich wzorców! Pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: Wspaniale ?????? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 15.11.02, 22:07 Pamiętam jak otwierałem firmę w 1990 (prokukcja pizzy mrożonej). Słabo się spało przez pierwsze miesiące. Potem komputery w 1993. W połowie inwestycji siadłem na środku i niemalże jak dziecko zapłakałem. Pieniądze się skończyły, wszystko rozgrzebane, perspektyw brak. Jakimś psim swędem z tego wylazłem i tak ciągnę do dziś. Jak widzę tych, co zazdroszczą innym, to śmiać mi się chce z ich braku elementarnej wyobraźni. Mam zamiar pojechać do Frankfurtu do znajomych, a w drodze powrotnej do Berlina (Wschodniego) na pół dnia. Nie wiem, jak to zrobić, bo komuchy w Łodzi angażują mnie w różne sprawy sądowe, na które muszę jeździć. POzdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
dora5 Tak! - wspaniale!!! 15.11.02, 23:01 Już nie wiem jakich argumentów mam użyć! Narazie masz plany, przygotowujesz je i to jest piękne. Wszystko się ułoży. Musi! Na innych nie patrzę. I jest mi z tym dobrze. Mimo to nie raz słyszę: ale ci dobrze. A ja jedna wiem ile to kosztowało pracy i życia. Dźwięk. To jest to co chcę. Dobranoc Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 konserwator IP: beton:* / 192.168.1.* 14.11.02, 09:17 Moje pierwsze (przed laty) spotkanie z wysokiego szczebla konserwatorem : mowa- trawa o dziedzictwie kulturowym i ochronie jej zabytków mimo braków funduszy na remont nawet Wawelu. A ze dworek dawno juz wpisany w rejestr, trzeba abym to ja dała lokatorom mieszkania zamienne ( bo gmnina nie ma ), potem generalny remont pod scisłym nadzorem konserwatorskim + specjalistyczna firma. A on jest taki życzliwy, że może mi kogoś polecić, choć mu nie wolno. I tu mój kolosalny, brzemienny w skutkach błąd : słuchając co ja mam sfinansować tak jakby jegomość umawiał sie ze mną na spacer po Jowiszu, wykrztusiłam coś o braku pieniędzy. Urzednik się nadął: jak się nie ma pieniędzy to po co komu dom? Spotkanie drugie (już trochę później i dużo niższy szczebel) w sprawie niewielkiej w sumie dobudowy skrzydła domu. Tak długo słyszałam o nienruszalności zabytków, póki nie zobaczył podpisu pod planami. Wtedy juz wszystko było ok. Serdecznie pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień WIEDEŃ IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 13.11.02, 23:13 Zaszokowała mnie wielka odwaga tamtejszych władz miejskich, a szczególnie konserwatora zabytków. Wszystkie kamienice do pierwszego piętra włącznie przerobione na lokale komercyjne. Już widzę polskiego konserwatora - zakompleksionego wieśniaka, jak pozwala skuć gzymsik i wmontować aluminiową witrynę koloru niebieskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: WIEDEŃ IP: beton:* / 192.168.1.* 20.11.02, 11:23 Net to dobra rzecz, można przerwac to co się robi i przez moment zamienić parę słow. Kusi Wiedeń, bardzo! a jak zdjęcia? w czasie deszczu lubią wychodzić dość ciekawie. Pożyczonego coolpixa oddałam, jednak trochę inaczej się nim robi. Dobrze, może faktycznie nie tylko mało znam sie na ekonomii biznesu ale i ta wiedza jest za bardzo hm, radosna. Zawsze cenię sobie pomysł, entuzjastyczną idee.To jest najważniejsze. Potem dokładne jej przygotowanie, źródło finansowania. Realizacja jest następnym etapem. Lubiłam po zachodzie słońca nad Atlantykiem, oglądać aparaty cyfrowe i coś co tam odkryłam: perły. Różne, małe i duże, w różnych odcieniach i kolorytach. Po jakim czasie znalazłam coś cudnego. Był to krótki sznur średniej wielkości pereł, ale o bardzo głębokim, ciemnokremowym odcieniu. Nic nie podejrzewają spytałam o cenę. Jeszcze go dobrze nie zdjęłam z szyi a kupił je facet stojący obok. Co czułam? napewno trochę żalu i zawodu a może niestety, zazdrość? Po powrocie dostałam od mamy jej perły, założyłam i...rozsypały się po całej pracowni. Widać nie pisane, a może ktoś tam u góry za niedobrą myśl ukarał? I tyle o mojej zazdrości. Przed laty spotykałam się w małych dwóch pokoikach SWN z grupka krakowskich właścicieli. Nikt nigdy nie pytał o kamienice,ich lokalizację i wielkość, to było mało istotne. Istotne są problemy, bo podobne. O Twoim domu wiedziałam że to kamienica. Ot, kamienica jak kamienica, ważny jesteś Ty. To co robisz. Jakiś czas temu, zobaczyłam po raz pierwszy zdjęcie w artykule. Stwierdziłam że jest duża. O tym ze nie jest duża tylko ogromna wiem od niedawna z Twoich dokumentów. Pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień ZA STALINA BYŁO LEPIEJ !!!!!!!!!!!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 08.11.02, 22:55 157.25.47.13/OTK/teksty/otk/2000/p_08_99.doc Wczytaj się w treść uzasadnienia na stronie 11. W roku 1951 - za Stalina! zapadł wyrok Sądu Najwyższego, którego żaden sąd na dzień dzisiejszy nie respektuje. Przeciwko mnie sądy łódzkie wydają wyroki całkowicie i wprost niezgodne z tym wyrokiem TK oraz z tamtym wyrokiem SN z 1951 roku. Wniosek: za Stalina była większa praworządność, jak teraz. To nie żart, dobrze się wczytaj w ten wyrok. A niebawem na www będzie najnowszy wyrok, który zapadł p-ko mnie w Łodzi (sędzia teraz pisze uzasadnienie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: ZA STALINA BYŁO LEPIEJ !! niestety... IP: beton:* / 192.168.1.* 09.11.02, 21:33 Tak, czytałam, juz wcześniej przysłałeś mi link. Nic nie zaszkodziło przeczytac go kolejny raz. Zawsze znajduję coś nowego, co mi uszło uwagi. 1) Nigdy nie obowiązywał nakaz ubiegania się o przydział lokalu znajdującego się w budynku będącym własnością prywatną. 2) W świetle obecnie obowiązujących przepisów najemca zajmujący na podstawie decyzji administracyjnej o przydziale lokal, którego stan zagraża zdrowiu najemcy lub jego domowników, może wypowiedzieć najem, a jeżeli jego sytuacja materialna to uzasadnia – może domagać się od gminy zawarcia z nim umowy najmu lokalu należącego do mieszkaniowego zasobu gminy. Na szczególną uwagę zasługuje legendarny wyrok z 1951 roku 1) Wynajmujący ponosi te koszty tylko w granicach otrzymywanego czynszu i nie obciąża go obowiązek przekraczania tych granic z innych źródeł jego dochodów. 2) Nadwyżki tych kosztów ponad dochody uzyskiwane przez wynajmującego z czynszu miały obciążać najemców ...czyli za Stalina było sprawiedliwiej. Cóz za paradoks! Dlaczego zawsze masz rację?! Tak, jeżeli cokolwiek się ma z rzeczy materialnych, bardzo trzeba tego pilnować, aby nie ukradli, nie wydarli. Tyczy się to również wartości wyzszych, takich jak np: szczęście w szerokim tego słowa znaczeniu - iluż to sie nie podoba, jakże chętnie by zniszczyli, nic z tego nie mając, z samej satysfakcji. Dlatego jeżeli ma się prawdziwego przyjaciela, to go się szanuje i ceni. Serdecznie pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś