krzychut 21.06.02, 08:15 Mikołaju - masz chyba przechlapane, twoja czwórka z historii jest zagrożona. Chyba, że nasz badacz Filharmonii ma poczucie humoru. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kathy38 Re: Przechlapane 21.06.02, 08:19 Albo nie czyta Gazety Wyborczej. A może nie wie kto to jest mikołaj7? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bonzaj Re: Przechlapane IP: *.krakow.pl 21.06.02, 08:21 hehehe jak nie wiem kto to Mikołaj7 to po przeczytaniu na pewno się dowie... Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: Przechlapane 21.06.02, 09:32 Dzisiaj wydrukowali? Hehe, na forum jednak trzeba uważać ;PPP Ale może nie zdążyć przepisać świadectwa :))) Odpowiedz Link Zgłoś
dora5 Re: Przechlapane 21.06.02, 10:24 krzychut napisał(a): > Mikołaju - masz chyba przechlapane, twoja czwórka z historii jest zagrożona. > Chyba, że nasz badacz Filharmonii ma poczucie humoru. zawsze miał duże poczucie humoru:-)) ale czy aż tak duże:-(( Mikołaj! cóś mi sie zdaje że historia to będzie przedmiot który Ty bedziesz najlepiej umiał z całej klasy, chyba że zmienia psora:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: Przechlapane 21.06.02, 10:36 a miało być tak pięknie, wywiady miały być... młodość jest niecierpliwa, bo miki nie wytrzymał do końca budy: co z tego ,że teraz ma 4, skoro przed nim jeszcze matura i cała 4 klasa... oj, niedobrze, koledzy, niedobrze :c) Odpowiedz Link Zgłoś
m.in Re: Przechlapane 21.06.02, 10:44 jakby co oferuję pomoc :) ale m7 jest taki zdolny... Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: Przechlapane 21.06.02, 10:46 ...do wszystkiego a on, biedaczek siedzi teraz w budzie i się dziwi, co mu się tak belfer z byka przygląda... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
m.in Re: Przechlapane 21.06.02, 10:48 bierze do mapy i mówi: pytam sie już po raz SIÓDMY, MIKOŁAJU, o której godzinie i minucie powstańcy weszli do belwederu? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
dora5 Re: Przechlapane 21.06.02, 10:48 zawsze można zadac w odpowiedni sposób pytanie o prostą rzecz :-((( Odpowiedz Link Zgłoś
m.in Re: Przechlapane 21.06.02, 13:15 ijak m7? dostales swiadectwo? belfer B. patrzyl sie krzywo i piorunujaco? :))) aha: przesylka czeka... Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj7 Re: Przechlapane 21.06.02, 13:24 ha! ale bylo... pana b. nie spotkalem (och, jaka ulga!), bo rozdanie swiadectw moja klasa mial jako ostatnia, a wczesniej bylem na meczu, gdzie by mnie w zyciu nie znalazl. na szczescie. w kazdym razie czowreczka jest i licze, ze za dwa miesiace prof zapomni o moim istnieniu... zreszta skoror dotad nie zwracal na mnie uwagi... a moze mi sie tylko wydawalo :-) teraz w kazdym razie nie bede juz pisal za wiele na forum, chyba, bo wole juz byc cicho, Janus nie zachowal sie zbyt fair :-/// zwlaszcza, ze z historii to ja niewiele wiem... i nie chce wiedziec :P Odpowiedz Link Zgłoś
m.in Re: Przechlapane 21.06.02, 13:28 mikolaj7 napisał: > zwlaszcza, ze z historii to ja niewiele wiem... i nie chce > wiedziec :P historia magistra vitae iest :PPP Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj7 Re: Przechlapane 21.06.02, 13:38 m.in napisał(a): > mikolaj7 napisał: > > zwlaszcza, ze z historii to ja niewiele wiem... i nie chce > > wiedziec :P > > historia magistra vitae iest :PPP uwierze na slowo ;-))) jedna z niewielu ciekawych lekcji z prof. byla o sentencjach lacinskich, ale tego tam nie bylo.... Odpowiedz Link Zgłoś
m.in Re: Przechlapane 21.06.02, 13:43 mikolaj7 napisał(a): ale tego tam nie bylo.... bo napisałem z błedem :(((( a poza tym niemożliwe, ze TEJ nie było, po prostu nie wierzę :) Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj7 Re: Przechlapane 21.06.02, 13:53 m.in napisał(a): > mikolaj7 napisał(a): > ale tego tam nie bylo.... > > bo napisałem z błedem :(((( > a poza tym niemożliwe, ze TEJ nie było, po prostu nie wierzę :) hmm... ja jestem slaby wte klocki, ale bylo cos takiego: non scholae sed vitae discimus tyle, ze ja wiem co znaczy calosc, pojedyncze slowa nie bardzo... innej podobnej nie znalazlem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andr Re: Przechlapane IP: *.lubliniec.sdi.tpnet.pl 21.06.02, 13:59 Nie mart sie Mikolaj !!! We wrzesniu juz nikt nie bedzie pamietal o calej tej sprawie. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
m.in Re: Przechlapane 21.06.02, 14:10 disce puer latine, ego faciam te mościpanie :))) Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj7 Re: Przechlapane 21.06.02, 14:15 m.in napisał(a): > disce puer latine, ego faciam te mościpanie > > :))) aaaa, ratunkuuuu! :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
m.in Re: Przechlapane 21.06.02, 14:18 ucz sie synku łaciny a "Kimś" bedziesz :))) w bardzo wolnym tłumaczeniu rzecz jasna :))) Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj7 Re: Przechlapane 21.06.02, 14:22 m.in napisał(a): > ucz sie synku łaciny a "Kimś" bedziesz :))) > w bardzo wolnym tłumaczeniu rzecz jasna :))) niezle, niezle :-) ale myslalem, ze lacina tyo bardziej 'sztywny' jezyk i wiele nie mozna powiedziec... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andr Re: Przechlapane IP: *.lubliniec.sdi.tpnet.pl 21.06.02, 14:31 Bo nie mozna. Jest za to wiele ciekawych sentencji, ktorych na lekcjach raczej bys sie nie uczyl. Pozostaje jedynie zdobywac wiedze we wlasnym zakresie. Mysle ze warto bo jezyk to ciekawy a jego znajomosc swiadczy o pewnej kulturze intelektualnej danego czlowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
m.in Re: Przechlapane 21.06.02, 14:37 w ostatnim magazynie rzepy rybinski pisal, jak sie meczyl w rozmowie ze slynnym rewizjonista czają, który na skutek edukacji w Krakowie uznal, ze kazdy wykształcony Polak zna lacine i rozmawiali z sobą po łacinie :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peteen Re: Przechlapane IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.02, 14:52 patria nostra non quia magna, sed quia nostram est, amamus powyższe wyjaśnia powód naszego pierdolca na punkcie, Krakowa, Kaźmierza, forum... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mtq Re: Przechlapane IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 21.06.02, 18:24 Homo homili lupus est -> to z głowy, nie z zeszytu :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andr Re: Przechlapane IP: *.lubliniec.sdi.tpnet.pl 21.06.02, 19:12 Dlatego z bledem, ale mysle ze to tylko przestawienie literki przez szybkie pisanie na klawiaturze. :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peteen Re: Przechlapane IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 22.06.02, 13:26 a oto moje ulubione ( przyjemnego tłumaczenia ): animalia omnia post coitum opressi sunt ;c) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andr Re: No nie wiem IP: *.lubliniec.sdi.tpnet.pl 22.06.02, 21:18 Peteen !!! W doslownym tlumaczeniu, to chyba bedzie tak: Wszystkie zwierzeta aby parzyc sie, przygniecione sa. Ale nie wiem czy dobrze. Powiedz jak byc powinno. Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: No nie wiem 22.06.02, 21:43 Gość portalu: andr napisał(a): > Wszystkie zwierzeta aby parzyc sie, przygniecione sa. Mhm, interesujące... :))) rotfl;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peteen Re: No nie wiem IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 22.06.02, 23:17 zajebiście ci to wyszło, ale cokolwiek nie na temat po pierwsze: POST coitum po drugie: opressi rozumiesz zbyt dosłownie ( cieleśnie, a nie duchowo ) kombinuj, kombinuj... ;c) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andr Re: No nie wiem IP: *.lubliniec.sdi.tpnet.pl 24.06.02, 12:43 Rzeczywiscie, zapomnialem o POST, a to istotnie zmienia postac rzeczy. Tak to juz z tlumaczeniem sentencji bywa, ze czesem ciezko jest uchwycic ich metaforyczny czasem sens. oppressio- rzecz. zaskoczenie, ucisk, nagly napad. opresja- zasadzka, potrzask, pulapka, co laczy sie z zagubieniem, nie wiadomo jak wybrnac z sytuacji, podniesc sie i isc dalej. Byc moze wiec zagubienie. Zadne bowiem z tych i kolejnych znaczen, nie maja zbytnio sensu duchowego. opprimo- cz., uciskac, nie pozwalac wyplynac, kryc, trzymac w tajemnicy, ujarzmiac, przezwyciezac, niszczyc, zaskoczyc, napasc, wyprowadzic z rownowagi. Nie wiem ktore ze znaczen wybrac. Zadne za bardzo nie pasuje. Ale skoro zaskoczony, skryty wewnetrznie, byc moze smutny na duchu, sercu ? Ucisniony, nie wie jak wybrnac z zaskakujacej, naglej sytuacji ? W efekcie tego, ze nie z kims, dzeli swe zycie, rowniez samotny. Parzace sie, tj. laczace sie w pary, a wiec w efekcie zyjace wspolnie, razem Moze takie tlumaczenie, choc nie wiem czy nie nazbyt daleko idace: Wszystkie zwierzeta, poza zyjacymi wspolnie, zagubione sa. Ale mowie, nie jestem pewien co do znaczenia oppressi. Moze byc ono rozne i nie bardzo wiem ktore wybrac, by bylo najwlasciwsze. Prosze wiec o odpowiedz. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peteen Re: No nie wiem IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 24.06.02, 14:19 a tak najprościej: każde zwierzę po stosunku czuje się zagubione... czyż nie urocze ??? :c) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andr Re: No nie wiem IP: *.lubliniec.sdi.tpnet.pl 24.06.02, 14:50 No rzeczywiscie !!! Jednak trudno bylo sie takiego tlumaczenia domyslic :-))) Skad bowiem ten stosunek ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peteen Re: No nie wiem IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 24.06.02, 14:52 z deklinacji: nominativus singularis brzmi COITUS... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andr Re: No nie wiem IP: *.lubliniec.sdi.tpnet.pl 24.06.02, 14:59 Wiem, co pisalem ponizej, trudno mi bylo domyslic sie, ze chodzi o stosunek. Stad moje zdziwienie, dlaczego wlasnie tak mialbym przetlumaczyc slowo "coitus". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andr Re: No nie wiem IP: *.lubliniec.sdi.tpnet.pl 24.06.02, 14:52 Choc stosunek w znaczeniu polaczyc sie rzeczywiscie moze byc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peteen Re: No nie wiem IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 24.06.02, 14:57 andr-u, DUPCZENIE !!!!, cały czas chodziło mi o DUPCZENIE !!!! :c) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andr Re: No nie wiem IP: *.lubliniec.sdi.tpnet.pl 24.06.02, 15:03 Rozumiem, stosunek plciowy. Ja po prostu ze znaczenia slowa coitus nie potrafilem tego wywnioskowac. Tlumaczylem jako laczenie sie w sensie zycia razem. Teraz jednak juz wiem o co chodzilo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mtq Re: Przechlapane IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 22.06.02, 13:44 Gość portalu: andr napisał(a): > Dlatego z bledem gdzie Ty masz tego błęda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andr Re: Przechlapane IP: *.lubliniec.sdi.tpnet.pl 22.06.02, 14:36 Powinno byc: Homo homini lupus est. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mtq Re: Przechlapane IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 23.06.02, 18:16 No faktycznie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
antyarchiwizacja Re: Przechlapane 09.02.03, 23:52 -- Walcz?c z archiwizacj? ! I to by by?o wszystko na dzi? Odpowiedz Link Zgłoś