Gość: beti22 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 22:07 JAKIEŚ PROPOZYCJE DO ARCHISZOPY? AD 2005 ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: greg Re: ARCHISZOPA 2005 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 21:55 salon skody na górze borkowskiej, to jest na prawde szopa na wprost modernistycznego koscioła daje 100 % na tą szopę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: ARCHISZOPA 2005 IP: *.geo.uj.edu.pl 17.05.05, 14:58 nadbudowa kamienicy na Szerokiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg Re: ARCHISZOPA 2005 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 15:56 za tą adaptację poddasza na szerokiej jak ją nazywaja urzedasy to trzeba parę archiszop dla tych którzy sie pod tym podpisali, ja mówię o takich zwykłych archiszopach ( tamto to bedzie archiszopa w prokuraturze) Odpowiedz Link Zgłoś
lateral Re: ARCHISZOPA 2005 17.05.05, 16:46 Co by nie powiedzieć, dzięki beztrosce urzędników konkurencja będzie w tum roku naprawdę ostra. Dziekujemy Panie Prezydencie. Mamy nadzieje, że przynajmniej pracownicy UMK postawią sobie ładne chatki za "dowody wdzięczności" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łysy Re: ARCHISZOPA 2005 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 22:31 antos na karmelickiej. autorce dziekujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
hm_tak Re: ARCHISZOPA 2005 17.05.05, 22:42 Wydaje mnie się, że słupy na Cracovii będą nie do pobicia. Miasto za swoje własne pieniądze - bo stadion jest miejski - wystawiło coś, co wprost przeczy postanowieniom Studium UiK, które to studium zostało sporządzone też za miejskie pieniądze. Boję się, że chytremu Panu profesorowi Fi nie pomoże nawet tzw "pojednanie", jako element PR i cudowna poświata ze słupów jako element świętości stadionu (wyjątkowe bydło - podpieraś się pamięcią Ojca Świetego dla kombinacji klubowo-piłkarskich !!). Dla mnie bomba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg Re: ARCHISZOPA 2005 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 10:48 ta buda z kamienia na karmelickiej była już nominowana, ale wygrał sheraton chyba, ale to dobry pomysł, taka archikupa się nie starzeje , trzeba ją nagrodzić w tym roku Odpowiedz Link Zgłoś
hm_tak Re: ARCHISZOPA 2005 18.05.05, 11:00 Masz na myśli ten ruski dom towarowy "na glanc"? Nadawałby się jak złoto, ale zdaje się wchodzą do gry tylko wykwity ostatniego roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łysy antos IP: *.arch.pk.edu.pl 18.05.05, 14:23 na karmelickiej byl zglaszany w zeszlym roku - ale czy byl ukonczony, i jako taki brany pod uwage? ale slupy na stadionie - sluszne spostrzezenie. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x Re: ARCHISZOPA 2005 18.05.05, 11:19 Kojarzy, ktoś może czy to byłby duży problem techniczny, żeby owe paskudztwa po meczu zwyczajnie zjeżdżały kilka(kilkanście) metrów w dół? rozumiem, że teraz jest już 'posprzątane'... ale tak teoretyzując Odpowiedz Link Zgłoś
krakowiak75 Re: ARCHISZOPA 2005 19.05.05, 12:20 ruczaj.x napisała: > Kojarzy, ktoś może czy to byłby duży problem techniczny, żeby owe paskudztwa po > meczu zwyczajnie zjeżdżały kilka(kilkanście) metrów w dół? > > rozumiem, że teraz jest już 'posprzątane'... ale tak teoretyzując Technicznie jest to możliwe, choć zapewne droższe. Pisał o tym prof. Zin w Wyborczej. Odpowiedz Link Zgłoś
hm_tak Re: archiszopa dla ruczaju całęgo i za całokształ 18.05.05, 11:03 Chiba była nominacja w tamtem roku... Odpowiedz Link Zgłoś
morfinka_12 ale ruczaj jej nie dostał to ja postulowałem w min 18.05.05, 12:12 minionym roku, i bedę to robił w tym Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x Re: ale ruczaj jej nie dostał to ja postulowałem 18.05.05, 13:25 Masz racje, powinno się skończyć z bezsensowną, chaotyczną rozbudową osiedli, mój typ Górka Narodowa. pozdra Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x archi... chyba dla Górki Narodowej 18.05.05, 11:13 a co Ci się tam konkretnie chodzi panie kolego? :) pooglądaj może zdjęcia, bo jak przypuszczam nigdy nawet tutaj nie byłeś mieszkania.inter-bud.com.pl/uploaded_files/607_FIL_1.JPG mieszkania.inter-bud.com.pl/uploaded_files/609_FIL_1.JPG Osiedle jak każde inne w Krakowie, może troszkę więcej zieleni i nieco spokojniej. pozdrowionka ps. jeśli miałbym dawać "wyróżnienie" osiedlu to niestety okolice Kuźnicy Kołątajowskiej/Marczyńskiego... oraz północ Żabińca - Frycza-Modrzewskiego. Kto pozowolił na taką zabudowe??? brrrr... Odpowiedz Link Zgłoś
megas1 Re: ARCHISZOPA 2005 18.05.05, 11:02 1. Piramida/klocek na Kupa 2. Adaptacja poddasza ;) na Szerokiej Odpowiedz Link Zgłoś
hm_tak Re: ARCHISZOPA 2005 18.05.05, 11:04 Aa - wieżowiec na Kupa, mocna pozycja, mocna... Odpowiedz Link Zgłoś
megas1 Re: ARCHISZOPA 2005 18.05.05, 11:05 Nie mogę się doczekać na archiszope 2006 - będzie galeria krakowska, nadbudowa fortu benedykta - same smaczki. Odpowiedz Link Zgłoś
hm_tak Re: ARCHISZOPA 2005 18.05.05, 11:10 Nadbudowa Św Benedykta , ze względu na tryb przepychania, to zwykłe k.....two, a nie kandydat do czegokolwiek. Ale dobre wiadomości też są. Blaszana kolejka padła w Urzędzie Wojewódzkim. Nota bene UWoj już któryś raz daje przykład sumienności i nalezytego realizowania tego, co jest słuzbą cywilną. Architektura magistracka powinna tam pójść na tzw "dokształt". Odpowiedz Link Zgłoś
megas1 Re: ARCHISZOPA 2005 18.05.05, 11:16 Nie ma nic za darmo, wybory w przyszłym roku - trzeba zabłysnąć rozsądkiem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
o13y UWoj daje przykład 18.05.05, 18:30 li tylko chwiejności swoich postanowień.Albo niedbałości w rozeznaniu sprawy. Na okoliczność Szerokiej stwierdził jak byk w roku 2001 (a właściwie stwierdził ten sam urzędnik wojewody, który w marcu anno 2005 postanowił o wstrzymaniu budowy): -że inwestycja jest zgodna z miejscowym planem zagospodarowania i wzizt (nie była) -że zostały spełnione stosowne warunki techniczne -że ma wysokość....tu podano nieprawidłowo nie wiadomo na jakiej podstawie Nie łudzę się co do urzędników żadnego szczebla. Oni wymagają dopiero edukacji. Albo naporu. Może byc ostatecznie bat Odpowiedz Link Zgłoś
o13y Szeroka oczywiście 18.05.05, 18:39 ze względu na sztukę zepsucia za jednym zamachem i Szerokiej i Dajworu. Choć maszty stadionowe też są całkiem-całkiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart Re: Szeroka oczywiście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 01:48 Dajwór też wg Ciebie jest niby oszpecony przez tę nadbudowę - nie za bardzo, pasuje do wysokości obiektu tuż obok - poza tym walory estetyczne Dajworu w tym miejscu nie są "wysublimowane"! Odpowiedz Link Zgłoś
o13y owszem 19.05.05, 08:55 ale tam był fragment oryginalnego muru miejskiego. Różnica pokazana tuwww.kazimierz.com/comments.php?t=show&nr=183 Noi w wzizt był warunek "niezakłócenia widoku od Dajworu" Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x Re: ARCHISZOPA 2005 18.05.05, 11:21 może dojdzie do tego jeszcze planowane multi-plexi-cudo na Karmelickiej... Idealne, wręcz dopasowanie do charakteru miasta! Odpowiedz Link Zgłoś
przemkowa.b Re: ARCHISZOPA 2005 18.05.05, 14:16 Jakie multi-plexi-cudo? Nic nie wiem.Rzućcie linka jakiegoś czy coś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miś Re: ARCHISZOPA 2005 IP: 81.21.197.* 18.05.05, 22:25 Rondo Mogilskie i KST:) Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x Re: na przyszły rok wygra salwator tower zobaczyc 18.05.05, 13:31 a co Ci się nie podoba w tym budynku? www.dominium.pl/dane/inwestycje/382wizualizacja3d.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x Re: a widziałeś plac na którym ma stanąć??? 18.05.05, 14:45 Nie, ja poważnie się pytam, bo u mnie totalne nemo na temat tej inwestycji. a co jest nie tak z tym placem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: morfinka może troszkę będzie to wciśnięte IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.05, 15:28 Budynek bedezie stał kilka metrów od 8 piętrowego Aholdu, zasłoni cały dostęp światła dla bloczku 3 piętrowego po drugiej stronie, ogólnie bedzie to pasowało jak pięść do nosa, mieszkania z widokiem na biurka w Aholdzie od 4000 netto, ludzie toż to jakieś szaleństwo !!! Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x Re: może troszkę będzie to wciśnięte 18.05.05, 16:00 ale za to jaka piękna komunikacja tramwajowa i tak blisko do IKEA hehe :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiero Re: może troszkę będzie to wciśnięte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 19:53 Dlatego kupiłem z widokiem na drugą stronę, na ogródki działkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
hm_tak Re: na przyszły rok wygra salwator tower zobaczyc 18.05.05, 20:39 O qrde - ale śiliczny...chcem cały. Razem z tem Mercem przedżwiami... Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x Re: na przyszły rok wygra salwator tower zobaczyc 18.05.05, 22:05 sorry! Merca musisz sobie dokupić ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: na przyszły rok wygra salwator tower zobaczyc IP: *.geo.uj.edu.pl 18.05.05, 20:49 To zobacz jak "slicznie" mialo to wygladac zanim zaczelo sie nazywac "Salwator tower" -bylo wtedy jeszcze "golden tower" i zabierala sie za to Skanska wraz z moim "ulubionym" biurem Asymetria: www.imb.pl dalej portfolio->projekty->obiekty mieszkaniowe->Skanska Krakow Cudo, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
krakowiak75 Re: na przyszły rok wygra salwator tower zobaczyc 19.05.05, 12:27 Ten Salwator Tower to aluminiowa puszka po piwie połączona ze schodkami. Odpowiedz Link Zgłoś
hm_tak A propos ulubionego biura 19.05.05, 15:09 (moje ulubione to klub zięciów czyli B2 Studio) to czy wiesz może ile w tym prawdy, ze to Asymetria kupiła uzytkowanie starej elektrowni na P. Biskupim, gdzie teraz pilnie cóś remontuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg Re: A propos ulubionego biura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 16:22 ludzie... ale to nie jest Salwator Tower ale Kuuupa Z Torfem .. heheh to biuro projektuje same takie gnioty, jak ktoś zna jakis normalny budynek urodzony w bulach przez to biuro to jestem ciekawy to bedzi ArchiKupa 2007 Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x Re: A propos ulubionego biura 19.05.05, 16:37 Zauważam tutaj (jakby to powiedzieć) nikłe pokłady obiektywności. :D Mogę się oczywiście mylić ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x Re: A propos ulubionego biura 19.05.05, 16:44 Inna sprawa, że można by odnieść wrażenie, że wszystko co ma odrobinę szkła, kształtem odstając nieco od regularności sześcianu nieodmiennie musi się w Krakowie spotkać z gremialną krytyką. Rozumiem, że pewne rozwiązania w okolicach Starego Miasta/Kazimierza czy Starego Podgórza są co najmniej naganne (czasem wręcz podpadające pod prokuratora), ale Panowie dajmy się rozwijać temu miastu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg Re: A propos ulubionego biura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 17:58 ... zauwaz ze rozwój architektury to nie kiepska architektura bez proporcji i smaku, nie mam nic do szkła, ale co innego ciekawy budynek zaprojektowany przez Alvaro Size (moze wiesz kto to jest;)) a co innego zlepki architektury projektowane przez krakowskich "mistrzów" . Jeśli ... ..... JESTES OBIEKTYWNY TO DAJ JAKIŚ PRZYKLAD ŁADNEGO BUDYNKU ZAPROJEKTOWANEGO PRZEZ TE BIURO Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x Re: A propos ulubionego biura 19.05.05, 19:15 greg po co się denerwujesz? AS to zapewne ten gość: images.google.com/images?q=Alvaro%20Siza&hl=pl&lr=&sa=N&tab=wi Tia, ale dajesz tutaj przykład jednego z mistrzów w swojej dyscyplinie a my tutaj o jakimś bloku sobie rozmawiamy. Mogę zadać tylko pytanie czy jak by to był blok w stylu powiedzmy takim: www.dominium.pl/dane/inwestycje/403wizualizacja1d.jpg to wywołałby mniej kontrowersji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: A propos ulubionego biura IP: *.geo.uj.edu.pl 19.05.05, 19:00 U mnie cos co powstaje w Krakowie i odbiega od regularnosci szescianu i ma (nawet wiecej) niz odrobine dobrej jakosci !! (a nie blekitne refleksyjne marki Vahap Toy) wywoluje (niemal) ekstatyczna euforie. A raczej wywolaloby gdyby powstawalo, bo jakos nie widze. Oststnio bywaly poczatkiem lat '90 tych - Manggha, Radio Krakow, Bank Handlowy... Natomiast od paru lat obowiazuje w Krakowie dziwnie rozumiany "modernizm"-ktorego najznakomitszym przykladem jest Sheraton, a rownie cudnym bedzie - na znacznie wieksza skale- Galeria Krakowska. Katy proste, duze tafle byle jakiego szkla, najlepiej jak najmniej okien, brak detalu. Generalnie TANIO i pod absolutne dyktando inwestora. BTW-znam jedna niezla budowle Asymetrii - most Zwierzyniecki- niestety skutecznie popsuty przez inwestora tj. miasto Krakow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: A propos ulubionego biura IP: *.geo.uj.edu.pl 19.05.05, 19:52 Pierwsze slysze ale "z branzy" nie jestem... Milo ze costam robia ale szkoda by bylo gdyby zepsuli. A potrafia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łysy Re: A propos ulubionego biura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 20:16 prawda to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szymonsłupnik Slupy Profesora Filipiaka nie do pobicia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.05, 08:39 Słupy Filipiaka (nie Herkulesa) sa nie do pobicia jako najwieksza architektoniczna zbrodnia w Krakowie. Choc prawdę mówiąc, po odbiór medalu powinien zglosić się nie tylko Profesor Słupnik - Filipiak, ale wszyscy mieszkancy Krakowa z urzedujacym prezydentem na czele. Bo koniec konców my wszyscy pozwoliliśmy Profesorowi Słupnikowi na tę zbrodnie. On był tylko "ślepym narzędziem" krakowskiej antykultury. (pamiętam jego kabotynską wypowiedź w gazecie, gdzie dumnie stwierdził, że swoimi slupami wzbogacił widok Wawelu) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg Re: słupy Cracoviii ( re ruczaj xxx) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 19:43 tak,,, te słypy na cracovi, to kompletna pomyłka do ruczaj.xxx, ten bloka na renderze tez mi sie nie podoba, ale ten blok jest przynajmniej typową architektują pod niewykształconego klienta, a ten budynek S. tower ma naśladowac coś lepszego, anie ma w nim spójnosci i pomysłu ... ale tobie sie podoba, twój problem, polecam wiecej czasu poswiecic na studiowanie a nie na bezmyslne kopiowanie Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x Re: słupy Cracoviii ( re ruczaj.x) 20.05.05, 20:41 coś Ci się iksy pomnożyły :) ale czy ja gdziekolwiek napisałem, że mi się nie podoba??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mens "Konstelacja" na Ruczaju - IP: *.net.autocom.pl 29.05.05, 18:46 - to kompleks do sąsiedztwa kompletnie nie pasujący. Coś jak wielka wrona wśród wróbelków. Na pohybel autorom i inwetstorom oraz decyzyjnym urzędnikom!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x Re: "Konstelacja" na Ruczaju - 29.05.05, 21:06 to cosik sąsiaduje bezpośrednio z osiedlem 10 piętrowych bloków, oraz jeszcze wyższym biurowcem (o ile pamiętam) oraz... domem jednorodzinnym postawionym w miejscu gdzie powinna być wybudowana droga przelotowa... istotnie na pohybel! zresztą w tym roku: Szeroka albo Cracovia wygrają na bank Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OLO I Re: "Konstelacja" na Ruczaju - IP: *.chello.pl 29.05.05, 22:39 Chyba że szeroką rozbiora - ale to marzenie głupiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: "Konstelacja" na Ruczaju - IP: *.net.autocom.pl 29.05.05, 23:45 *Na pohybel wszelkim drogom przelotowym dla oszołomów spieszących donikąd, bo niby dokąd? *"Konstelacja" sama w sobie elegancka robi wrażenie ogromniastej i do tego sympatycznego zakątka pasuje jak kwiatek do kożucha. * Małe jest piękne i ludzkie. Wściekła , chaotyczna zabudowa sympatycznego osiedla jakim jest (był?) Ruczaj już wkrótce uczyni to miejsce jeszcze jednym wielkomiejskim koszmarkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x Re: "Konstelacja" na Ruczaju - 30.05.05, 00:41 Co do chaotycznej zabudowy, miejmy nadzieje, że to co zainicjowała RM a więc przystąpienie do sporządzenia planu zagospodarowania rejonu Ruczaj-Zaborze oraz Ruczaj-Zalesie położy kres nieodpowiedzialności naszych 'kochanych decydentów'. Być może będziemy mieli do czynienia (tak jak ma to miejsce w przypadku dzielnicy 4) z zakazem wydawania nowych decyzji WZiZT do czasu przyjęcia owego dokumentu. miejmy nadzeje... Ciekawe czy Radnym z 8 będzie się chciało ruszyć palcem w tej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: "Konstelacja" na Ruczaju - IP: *.net.autocom.pl 30.05.05, 01:03 Może będzie lepiej i sensowniej, ale co się stało to się nie odstanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreadoria Re: ARCHISZOPA 2005 IP: *.ghnet.pl 31.05.05, 11:02 ludzie przeciez ten ranking ARCHI-SZOP to tworza znienawidzeni i walczacy o slawe archtekci krakowscy. kiedys bylam na imieninach u konserwatora zabytkow krakowa i tam dopiero sie dowiedzialam ze budynek przy ul krolewskiej 47 okrzyknieto tylko dlatego bo pan wlasciciel budynku "antos" nie zaakceptowal projektu narzuconego przez miasto krakow wydz. urbanistyki tylko budynek stnal w wiekszosci wlasnego pomyslu. efekt ? kamienica wyglada tak jakby od zawsze tam stala a wy okrzykneliscie archi-szopa. zawisc ludzka nie zn granic panowie architekci z bozej łaski. polecam pojechac na karmelicka 47 a sami zobaczycie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łysy andreadorio droga, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 12:03 jezdzimy tamtedy codziennie i mamy te nieprzyjemnosc ogladac tego knota. nie osmieszaj sie ani swojego znajomego konserwatora zabytkow krakowa wypowiadaniem kwestii takich jak ta, ze antos wyglada jakby stal tam od zawsze, BO NIE WYGLADA. wyglada jak beznadziejna produkcja pozbawionego gustu architekta z nierozumnym, lub co bardziej prawdopodobne, upartym, inwestorem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: ARCHISZOPA 2005 IP: *.geo.uj.edu.pl 31.05.05, 12:13 Nie jestem architektem, sam zobaczylem "Antosa" i to niestety nie raz. Krotko mowiac -baraki i kioski pod dworcem PKP tudziez nieodzalowany stary dworzec PKS tez wygladaly jakby byly tam "od zawsze". A jezeli budynek jest "wlasnego pomyslu" nowobogackiego inwestora to w sumie wszystko jasne- polaczenia lustrzanych okien z drewniana rama i blachodachowka jest naprawde piorunujace. Szczegolnie w kontrascie do sasiedniej modernistycznej kamienicy. Odpowiedz Link Zgłoś