IP: *.net.pl / 62.233.214.* 12.04.05, 21:53
Wsiadłem dziś do autobusu, skasowałem bilet godzinny (do pracy jadę ok. 45
min.) i nie oglądając go specjalnie wsadziłem do kieszeni. Po około 20
minutach przesiadłem się jak zwykle na inny autobus i po chwili słyszę: "Dzień
dobry Państwu, prosze przygotowac bilety do kontroli". Spokojnie podaję panu
mój bilet , wziął go do ręki, sprawdził jeszcze jedną Panią i niespodziewanie
mówi do mnie, że mój bilet jest nieważny bo minęła już godzina... Patrzę i
oczom nie wierzę, rzeczywiście: odbite jak byk - godzina o której spokojnie
wsuwałem śniadanie w domu. Próbowałem tłumaczyć, błąd kasownika, złe
ustawienie itp. ale skończyło się na tym, że dostałem karę...
Obserwuj wątek
    • mrug Bądź czujny obywatelu! 12.04.05, 22:41

• Gość: Waldi Re: MPK IP: *.chello.pl 12.04.05, 23:14
      Tak sie składa, że kiedyś zajmowałem sie serwisem tego sprzetu ( kasowniki i
      sterowniki). System ten jest POZBAWIONY mechanizmu zmiany czasu zimowy/letni.
      Jeżeli kierowca/motorniczy nie przestawił czasu ręcznie ... no to sam rozumiesz
      masz karę. Nie to abym chołodował zasadzie, że "...nic tak nie cieszy jak
      nieszczęści bliźniego...", ale nie ma żadngo mechanizmu kontrolującego czy
      zegar został przestawiony czy nie. Tak więc jako były pracownik MPK powiem
      jedno masz przechlapane i raczej nie licz na litość ze strony "Sekcji Kontroli
      Biletów" są na prowizji...
      • aburida Re: MPK 14.04.05, 13:47
        nie licz na litość ze strony "Sekcji Kontroli Biletów" są na prowizji...

Pierwsze słyszę...
    • Gość: Devil Re: MPK IP: *.net.pl / 62.233.214.* 13.04.05, 07:05
      Witold bez obrazy ale jestes frajer je**ny, bo jak można zapłacić kare za coś
      czego się nie zrobiło. Pisz odwołania , idz do siedziby tej organizacji, broń
      się człowieku.Za żle ustawioną date w kasowniku kara należy się kierowcy
      autobusu a nie tobie.
      • Gość: pasażer Re: MPK IP: *.kompania.net 14.04.05, 11:50
        To prawda, ale jak to udowodnisz?.
        • Gość: krakus_ka Re: MPK IP: *.compower.pl 14.04.05, 12:57
          W sumie to Twoja wina ... ja jak kasuje bilet - czy godzinny czy zwykly - to
          zawsze patrze na godzine ktora mi wybija ...
    • annafairless Re: MPK 13.04.05, 09:37
      Zachowany masz ten bilet? Numer wozu będzie na odwrocie zdecydowanie odbity.
      Poskarż się na piśmie załącz kopię biletu. Zgadzam się z przedmówcą - walcz o
      swoje!
    • Gość: m_73 Re: MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.05, 11:25
      Na podstawie numeru nabitego na bilet można odtworzyć w którym dokładnie
      autobusie byłeś, wiadomo że jest jakiś rozkład jazdy, więc w ten sposób możesz
      dochodzić swoich praw. Tyle, że krew zalewa na samą myśł, że przez
      zapominalskiego kierowcę musisz tracić nerwy i czas na udowodnienie, że nie ty
      tylko tobie ukradli. Powodzenia
      • hatroha Re: MPK 13.04.05, 11:31
        mam lepszy pomysł
        po numerze będziesz wiedział kto był kierwocą
        skop mu cztery litery wieczorkiem i wystaw mu rachunek, plus bonus za utracone nerwy
        • Gość: Waldi Re: MPK IP: *.chello.pl 13.04.05, 16:36
          Dzielnie podjudzacie, ale jak już pisałem nie da się udowodnić, ze
          kierowca/motorniczy nie przestawił czasu. Powiem wiecej data ( czyli numer dnia
          w roku) jest również ustawiana ręcznie. System nie posiada w ogole czegoś
          takiego jak RTC ( Real Time Clock).
          • Gość: m_73 Re: MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.05, 16:46
            Nie w tym problem, jeśli różnica na bilecie wynosiła jedną godzinę a nie jeden
            dzień, to wiedząc który to fizycznie autobus był na trasie można udowodnić, że
            czas był przestawiony, no chyba że równo co 60 minut wraca w to samo miejsce.
            Ale on został złapany W INNYM AUTOBUSIE, a więc faktycznie szanse raczej będą
            minimalne :(
    • Gość: toffi2 Re: MPK IP: 194.150.97.* 13.04.05, 16:51
      Na moje oko w tej sprawie poległeś. Narób bałaganu. W lokalnych gazetkach są
      rubryki "interwencje", "telefony od słuchaczy". Jako, że MPK ma fatalną prasę a
      z tego co wiem są na tym punkcie baaardzo wyczuleni ktoś beknie. Zadzowń sobie
      do MPKowskieko BOKu (taak jest taka komórka) i opwiedz o tym. Kasy nie
      odzyskasz ale może będziesz miał cou satysfakcji...
    • Gość: Rolmops Re: MPK IP: *.net.pl / 62.233.214.* 13.04.05, 17:56
      Witold nie martw nic, jest jeszcze rzecznik praw obywatelskich a jak on nie da
      rady to trybunał w Strasburgu , hi hi hi
    • Gość: witold Re: MPK IP: *.net.pl / 62.233.214.* 13.04.05, 19:15
      byłem tam dziś, złożyłem odwołanie, bo mocno mnie ta sytuacja wk... i zobaczymy.
      Mają miesiąc czasu na odpowiedź. A wiecie co jest najlepsze? Nawet jakbym się
      zorientował, że kasownik źle wybił godzinę, to w zasadzie jedyne co mnie ratuje
      to skasować drugi bilet na swój koszt oczywiście. Owszem: należy zgłosić to
      kierowcy, a on sobie tą godzinę poprawi i może nawet zgłosi to do jakiegoś ich
      nadzoru, ale biletu nie dostanę choć w zasadzie to by się należał. A co w
      przypadku kiedy mam świadka że o tej godzinie to ja byłem w domu? czy takie
      "alibi" w MPK się liczy? bo w sprawach o morderstwo z tego co wiem to uznają;)
      • Gość: Waldi Re: MPK IP: *.chello.pl 13.04.05, 19:59
        ... ale takie albi w Sekcji Kontroli Biletów sie nie liczy :((.
        Ludki maja rację narób szumu to jedno co Ci zostało. Tak jak
        pisałem "technicznie" jesteś przegrany. Ale moze tam też zaszły jakieś zmiany,
        chociaz prezes się nie zmienił od kąd ja z tamtąd odszedłem...
      • Gość: Wójek dobra rada Re: MPK IP: *.net.pl / 62.233.214.* 14.04.05, 08:14
        kup se bilet miesięczny i po sprawie.
      • Gość: Y_Sam Re: MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.05, 11:34
        Możesz też próbować udowodnić, że autobus danej linii o danym numerze bocznym
        nie mógł być w danym miejscu o godzinie z kasownika - w końcu kierowca też ma
        swój rozkład jazdy i się go trzyma.
        Ja się kiedyś wykręciłem, kiedy kanary złapali mnie bez biletu (wróciłem z
        wakacji i nie zdążyłem jeszcze kupić karty) i na mandacie wypisali złą godzinę
        (rąbnęli się o 1 godz. w przód, a ja zaraz po tym kupiłem sobie kartę
        miesięczną) - poleciałem z tym do MPK i udowodniłem, że w miejscu i czasie w
        którym mnie rzekomo złapali, ten autobus nie miał prawa być. A poza tym kartę
        miesięczną w tym czasie i tak miałem (ewidencja komputerowa) :-) I odwołanie
        uwzględnili !
    • istna Re: MPK 14.04.05, 11:48
      Mnie kiedyś wybiło na godzinnym 00:00, jak łatwo się domyślić, nie kasowałam o
      północy... No i beret, w następnym autobusie musiałam nowy skasować..(nie lubę
      się denerwować, że mnie jakiś prymityw ochrzani):(((
    • aburida Re: MPK 14.04.05, 13:46
      Pierwszą rzeczą, jaka należy zrobić po skasowaniu biletu, to sprawdzić wydruk!
      Jeśli się nie zgadza, należy zgłosić to prowadzącemu. Powinien sprawdzić, czy
      kasownik faktycznie wybija złe dane i jeśli tak, to może na bilecie napisać
      swoją adnotację, co w przypadku biletu godzinnego, tak jak u Witolda, może mieć
      znaczenie. A prowadzący nie może zapomnieć albo mieć głęboko gdzieś ustawienia
      kasowników, bo należy to do jego obowiązków na każdej końcówce, a przynajmniej
      przy rozpoczęciu zmiany. Kasowniki saś, jak każde urządzeie mechaniczne, mogą
      sie same przestawić w przypadku jakiegoś wstrząsu, np. najechania na dziurę w
      jezdni.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka