Dodaj do ulubionych

Akademia Ekonomiczna w Krakowie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 10:58
Co o niej sądziecie???Prosze o odp.Potrzebuje Waszej pomocy bo ja już w końcu nie wiem gdzie iść na te studia, a na humanistyczne kierunki sie nie nadaje.
Pozdrawiam Wszystkich!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: student_ae Re: Akademia Ekonomiczna w Krakowie IP: *.autocom.pl 31.05.05, 17:49
      napisz dokładniej co chcesz wiedziec
    • Gość: Matt Re: Akademia Ekonomiczna w Krakowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.05, 17:50
      Nie będę się rozpisywał o AE, bo nie ma sensu. Idź tam gdzie uważasz za słuszne,
      co chcesz w życiu robić i z czego będziesz mogła wyżyć.Takie jest moje zdanie.
      Pozdrawiam.
      • Gość: Marta Re: Akademia Ekonomiczna w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 22:54
        No tak,chciałabym iść na finanse-bankowość,czuje że właśnie tym chciałabym się w przyszłości i wszystkim tym co jest z tym związane.Ale nie wiem jaką uczelnią jest AE,boje się że moge sobie na niej nie poradzić.Nie mam pojęcia jak tam jest i czy na bankowości jest ciężko???bo tego się tylko obawiam.Pozdrawiam!
        • Gość: student_ae Re: Akademia Ekonomiczna w Krakowie IP: *.is.net.pl / 217.144.192.* 01.06.05, 22:38
          Finanse są najbardziej oblegane, jak sie dostaniesz to raczej sobie poradzisz,
          tym bardziej, że AE jest taką uczelnią, na której trzeba się bardzo starać żeby
          wylecieć. Trudno mi jest odpowiedzieć na pytanie czy jest ciężko, bo to zależy
          po pierwsze - dla kogo (dla mnie łatwo), a po drugie od tego na jakich
          wykładowców się trafi (na finansach akurat lepsi są w 2 potoku)
          Jak ci sie nasuwają jakies pytania to pisz, chetnie odpowiem
          • Gość: Marta Re: Akademia Ekonomiczna w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 10:02
            Dzieki!To teraz pozostało mi modlić się o zdanie matury i dostanie się na te
            studia.Spróbuje na te finanse startować,w sumie raz sie żyje.Martwi mnie tylko
            to że są najbardziej oblegane i dostanie się tam będzie bardzo trudne.
            A zarządzanie i marketing też jest bardzo oblegane?
            A nie wiesz przypadkiem co jest mniej oblegane,kierunek na który jest większa
            szansa dostania się bo musze mieć jakiś plan awaryjny, bo różnie to bywa w
            życiu. Pozdrawiam!
            • Gość: student_ae Re: Akademia Ekonomiczna w Krakowie IP: *.is.net.pl / 217.144.192.* 02.06.05, 10:48
              Rekrutacja na AE wygląda w ten sposób, że podaje się 3 kierunki, tzn. jak
              zabraknie Ci punktów na ten pierwszy, to jest szansa, że przyjmą Cie na drugi
              albo trzeci. Także na pierwszym miejscu najlepiej dać kierunek najbardziej
              oblegany a na trzecim ten, na który są największe szanse na przyjęcie.
              Na zarządzanie było według statystyk coś koło 2 osób na miejsce (tych, którzy
              wybrali zarządzanie na 1 miejsce), ale to jest tak, że osoby, którym zabrakło
              punktów na finanse mogą być wtedy przerzucone na zarządzanie, także ta liczba
              osób na miejsce praktycznie nic nie mówi.
              Moja rada jest taka, zebyś dała sobie na 1.finanse 2.np. stosunki albo ekonomię
              i na 3.zarządzanie. Jest jeszcze towaroznawstwo - na nie w sumie namniej
              punktów trzeba mieć żeby się dostać, ale osobiście nie polecam, chyba że lubisz
              fizykę i chemię

Na stronie AE jest Vademecum studenta
              www.ae.krakow.pl/main.php?up=1&id=361
              możesz sobie przejrzeć siatki godzin dla każdego kierunku, może to ci pomoze w
              podjęciu decyzji
              Pozdrowienia
              • Gość: snakee Re: Akademia Ekonomiczna w Krakowie IP: *.compower.pl 02.06.05, 11:06
                a jesli dam sobie na 1. miescu zarzadzanie ... to mnie przyjma, czy ludzie
                ktorzy sie nie podostawali na bankowosc, ekonomie itd mnie wypchna z rankingu i
                sie nie dostane? ...
                • Gość: Karola Re: Akademia Ekonomiczna w Krakowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.05, 17:21
                  Przyjma Cię, w pierwszej kolejności przyjmują tych którzy dany kierunek wybrali
                  jako pierwszy i uzykali odpowiednia ilosc punktow. reszte przyjmuja w ramach
                  limitu wolnych miejsc na poszczegolne kierunki wiec nie musisz sie bac ze ktos
                  kto nie dostal sie np na finanse Cie "wygryzie" :)
                • Gość: student_ae Re: Akademia Ekonomiczna w Krakowie IP: *.is.net.pl / 217.144.192.* 02.06.05, 19:41
                  Nieprawda, jest tak jak napisałeś wcześniej, wypchną cie z rankingu ci, ktorzy
                  zdobyli więcej punktów od ciebie, ale nie dostali sie na swój pierwszy
                  kierunek. Jak nie wierzysz to możesz jeszcze zadzwonić do działu nauczania i
                  spytac
                  • Gość: krakus_ka Re: Akademia Ekonomiczna w Krakowie IP: *.compower.pl 02.06.05, 20:16
                    dzwonilam dzis kolo poludnia ... i rzeczywiscie ... moga mnie wypchnac :))
                    • Gość: student_ae Re: Akademia Ekonomiczna w Krakowie IP: *.is.net.pl / 217.144.192.* 02.06.05, 22:49
                      No wiadomo, przeciez jakby bylo tak jak pisała Karola, to mogłoby dojść do
                      paradoksu, że przyjmą osobę która miała mniej punktów, a tą co miała więcej
                      wogóle odrzucą. To nie znaczy, że przy rekrutacji na AE nie ma paradoksów (np.
                      przyjęcia z odwołania) ale to już całkiem inna sprawa
                      • Gość: MARTA Re: Akademia Ekonomiczna w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 10:55
                        DZIEKI ZA RADE.CHYBA TAK ZROBIE,W TAKIEJ KOLEJNOŚCI WYBIORE SOBIE TE KIERUNKI
                        BO CHEMIA I FIZYKA RZECZYWISCIE NIE JEST DLA MNIE.WIDZE ŻE ROZUMIESZ MNIE I TO
                        BARDZO DOBRZE.DZIEKI!JAK BEDE MIEC JESZCZE JAKIEŚ PYTANIA TO LICZE NA
                        CIEBIE.POZDRAWIAM!!!!
                        • Gość: Karola Re: Akademia Ekonomiczna w Krakowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.05, 11:29
                          Hmm...no to wyglada na to ze nieswiadomie wprowadzilam kogos w blad :) W takim
                          razie przepraszam ale wydawalo mi sie ze jest tak jak pisalam,skoro w dziale
                          nauczania mowia ze tak nie jest to widocznie cos mi sie pomylilo :)Skoro jest
                          tak jak piszecie to faktycznie najlepiej podac kierunki w kolejnosci od
                          najbardziej do najmniej obleganego.Pozdrawiam
                      • Gość: Marta Re: Akademia Ekonomiczna w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 10:13
                        Witam!!
                        Mam jeszcze jedno pytanie.Czy wystarczy na Akademie ekonomiczną wybrac tylko
                        jeden język? aha! i czy trzeba koniecznie sie rejestrowac przez internet czy
                        wystarczy jak tam objade i złoże podanie?
                        prosze o odp.
                        • Gość: kana Re: Akademia Ekonomiczna w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 10:34
                          Na dziennych sa dwa jezyki. Musisz wypelnic formularz ktory jest na stronie AE,
                          takze musisz kupic teczke, ktora dostaniesz w ksiegarni AE,w srodku jest tez CV
                          i cos chyba jeszcze, ktore tez musisz wypelnic. Wszystko masz tu :
                          janek.ae.krakow.pl/rekrutacja/rejestracja/ oraz
                          www.ae.krakow.pl/main.php?up=1&id=802 .
                          • Gość: rasta jezyki IP: *.crowley.pl 08.06.05, 12:24
                            uwaga: nie wybierajcie jezyka na poziomie srednim. na tym poziomie sa najwyzsze
                            wymagania, poniewaz ucza gramatyki i slownictwa. na poziomie podstawowym jest
                            latwo a na zaawansowanym egzekwuje sie slownictwo.
                            zreszta poziom jezykow na AE jest zenujacy i nieliczcie, ze czegos sie
                            nauczycie. zenujacy poziom prezentuje np. pani Lubecka(j. angielski)- to nie
                            zemsta, mialem 5.0 na egzaminie. wyjatki oczywiscie sie zdarzaja: p. Malgorzata
                            Seweryn(j. hiszpanski) to wzor profesjonalizmu, wysokich wymagan i sprawiedliwej
                            oceny, przy dobrej atmosferze na zajeciach. to tez nie lizusowstwo: u p. Seweryn
                            mialem 3.0 na egzaminie.
                            pozdr.
                            • aaannn ??? 26.06.05, 16:29
                              to jak to jest z tymi jezykami? zalezy mi zeby wreszcie porzadnie nauczyc sie angielskiego. jesli teraz umiem go na poziomie zaawansowanym to jaki poziom na ae powinnam wybrac? jaki poziom jest najlepszy? najsolidniejszy? bo z tego co napisales to sredni... to w takim razie dla kogo jest ten najwyzszy?
                              • Gość: student_ae Re: ??? IP: *.is.net.pl / 217.144.192.* 26.06.05, 18:14
                                po pierwsze to zalezy tylko i wylacznie od tego na jakiego lektora trafisz
                                po drugie nie licz na to ze na ae wogóle sie nauczysz jakiegos języka porządnie
                                po trzecie jesli czujesz ze tak dobrze posługujesz sie angielskim to jak
                                najbardziej wybieraj zaawansowany, wyzszych nie ma
                                • aaannn Re: ??? 26.06.05, 19:38
                                  tak tez myslalam, ale mam chociaz nadzieje, ze nie traktuja tam jezykow bardzo po macoszemu... a nie orientujesz sie czasem jak to jest z wloskim? czy na ae jest dobra kadra uczaca wloskiego?
                                  • Gość: student_ae Re: ??? IP: *.is.net.pl / 217.144.192.* 26.06.05, 22:08
                                    ja jestem na średnim angielskim, poza kilkoma definicjami ekonomicznych słówek
                                    nie nauczyłem się przez ten rok absolutnie nic

co do włoskiego to mam kolege który sobie bardzo chwali, ale chyba jest 3
                                    lektorow od włoskiego, a co do poziomu nie mam pojęcia
                                    • aaannn Re: ??? 26.06.05, 22:34
                                      no nic, dzieki za info. boje sie troche tego zaawansowanego poziomu. bo w slowkach zwiazanych z ekonomia itp jestem zielona. ale chyba ze zmiana poziomu w czasie trwania semestru nie powinno byc problemu? a wogole czy poziom wybieramy sami czy jest jakis test?
                                      • Gość: Matt Re: ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.05, 12:00
                                        Poziom wybiera się samemu i przeważnie dostaje się na ten, który się wybrało. Co
                                        do zmiany języka to lepiej zrobić to szybko (o ile wogóle zmieniać) bo potem
                                        niektórzy lektorzy krzywo na to patrzą. Nie bój się poziomu zaawansowanego,
                                        nawet jeśli będziesz troche słabsza z angielskiego to lepiej jest równać w góre.
                                        O słówka ekonomiczne też się nie obawiaj, bo wszystko jest do nauczenia. Ja też
                                        byłem zielony, a po pierwszym roku mogę stwierdzić że całkiem sporo umiem. Tak
                                        jak napisał kolega wczesniej wszystko zalezy od lektora, ale też od tego czy Ty
                                        będziesz chciała się uczyć i czy się do tego przyłożysz. A tak poza tym to
                                        zauważyłem w innym temacie, że skończyłaś III LO (tak jak ja:)), więc gdybyć
                                        potrzebowała jakiejś pomocy czy rady to daj znać (książki z pierwszego roku też
                                        oferuje:)). Jak bedziesz chciała pogadać to podaj maila, to się z Toba
                                        skontaktuja. Pozdrowienia.
                                        • aaannn Re: ??? 27.06.05, 17:46
                                          ahhhhhhhh jak swietnie
                                          mam mnostwo pytan. jak mozesz to odezwij sie na ciasnotka@poczta.fm, albo jeszcze lepiej napisz w mailu swoj nr gadu <obiecuje, ze nie wykorzystam go do niecnych celow ;-)>
                                          dzieki z gory
                                          ;-)
                        • Gość: student_ae Re: Akademia Ekonomiczna w Krakowie IP: *.is.net.pl / 217.144.192.* 08.06.05, 21:35
                          Musisz zrobic jedno i drugie, to znaczy najpierw zarejestrować sie przez
                          internet, wydrukować formularz i potem złożyc go osobiście razem z podaniem, CV
                          i wszystkim innym co znajdziesz w tej wspomnianej teczce, ktorą mozna kupić w
                          księgarni AE bodajze za 5 złotych. Języki są dwa już od pierwszego roku, takze
                          musisz od razu wybrać. Poziom można potem jeszcze ewentualnie zmieniać w ciągu
                          pierwszych tygodni, ale pozniej to już bardzo niechętnie na to patrzą. Ale z
                          tymi językami to rzeczywiście wszystko zależy na jakiego lektora się trafi, i
                          nie nastawiaj się za bardzo że się dobrze jakiegoś języka nauczysz na AE
                          • Gość: Marta Re: Akademia Ekonomiczna w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 09:17
                            Dzieki! A mogłabym wybrac oba języki na poziomie podstawowym??? bo ja żadnego
                            tak nie umiem za bardzo.szkoda tylko że na tej uczelni są dwa jezyki, bo na
                            innych jest po jednym i też jest.To tak też zrobie, najpierw sie zgłosze przez
                            internet a dopiero po wynikach pojade złożyc reszte bo nie wiadomo jeszcze co z
                            tą maturą.
                            Dzieki!!!Pozdrawiam!!!!!
                            • Gość: rasta Re: Akademia Ekonomiczna w Krakowie IP: *.crowley.pl 09.06.05, 11:03
                              z reguly nie pozwalaja wybierac dwa jezyki na poziomie podstawowym, napewno nie
                              podczas rekrutacji. a pozniej... nie takie rzeczy widzialem na naszej szacownej
                              (tfu) alma mater. w pierwszych tygodniach studiow ustawiaja sie kilometrowe
                              ogonki do szefowej lektorow. jesli opowiesz ciekawa i oryginalna bajke to jest
                              szansa na dwa podstawowe jezyki.
                              pozdr
                              • Gość: kana Re: Akademia Ekonomiczna w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 11:20
                                Lepiej odrazu wybierz dobrze jezyki bo pozniej to wcale nie taka łatwa sprawa.
                                Te wspomniane juz kolejki..straaszne..ja zalatwialam przensienie z niemieckiego
                                na angielki..ehh..tyle ile sie wystalam..Lepiej najpierw dobrze przemyslec
                                wybor niz pozniej bajke, ktora by przekonała Pania Fisher,hehe..pozdroo.
                                • Gość: krakus_ka Re: Akademia Ekonomiczna w Krakowie - info IP: *.compower.pl 13.06.05, 21:55
                                  Sluchajcie ... chcialabym sprawdzic czy mam dobre informacje ... by nczego nie
                                  przegapic

- papiery skladamy do 8 lipca
                                  - trzeba kupic teczke i wypelnic wszystko co w srodku
                                  - zarejstrowac sie przez neta
                                  - wplacamy 80 zeta
                                  - papiey skladamy dopiero w wynikami z matur
                                  TAK?
                                  i pytanie moje ... co z orzeczeniem lekarskim o ktorym mowa w teczce? Czy to
                                  jest to co dostawalismy ze szkoly ... taka karteczka do wypelnienia przez
                                  lekarza ... pielegniarke szkola i przez nas samych?
                                  • Gość: jaa Re: Akademia Ekonomiczna w Krakowie - info IP: *.taunet.biz / 62.29.142.* 14.06.05, 09:36
                                    nie, ja bylam na AE i pani z informacji mowila,ze jesli sie juz dostaniemy,to
                                    dopiero wtedy dostaniemy skierowanie na badania i wyniki tych badac dopiero
                                    bedziemy im donosic:) zreszta to chyba tez pisze na kartce, ktora jest w teczce z ae
                                    • Gość: ;] Re: Akademia Ekonomiczna w Krakowie - info IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.05, 13:40
                                      a co z ewentualnymi przenosinami po pierwszej sesji? bo ja chce koniecznie na finnase, ale gdybym tam sie nie dostala a np na ekonomie, to czy jesli dobrze na pierwszej sesji mi pojdzie, to jest mozliwosc przenosin na FiB?
                                      • Gość: ivo555 Re: Akademia Ekonomiczna w Krakowie - info IP: *.krosno.tkdami.net / 80.51.255.* 14.06.05, 14:01
                                        moj kumpel sie przeniosl z ekonomii na stosunki ale to bylo pozniej chyba po 3
                                        sesji ale on jest obcokrajowcme moze oni sa inaczej traktowani?
                                      • Gość: xxx Re: Akademia Ekonomiczna w Krakowie - info IP: *.is.net.pl / 217.144.192.* 14.06.05, 14:54
                                        Dlaczego wszyscy chcecie iść na finanse? Co takiego daje ten kierunek, że jest
                                        najbardziej oblegany?
                                        • Gość: koala Re: Akademia Ekonomiczna w Krakowie - info IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 15:44
                                          Mnóstwo ciekawych specjalizacji.
                                          • rasta69 porazajace 14.06.05, 16:47
                                            hehe tez po maturze myslalem, ze jak cos sie przyszlosciowo i ladnie nazywa to
                                            musi byc ciekawe....

oprocz tego na kazdym kierunku otwieraja 3 no maksymalnie 4 specjalnosci, a te 8
                                            czy wiecej specjalnosci to sciema. np. na obecnym 4 roku nie ma bankowosci mimo,
                                            ze byla odpowiednia liczba chetnych by otworzyc specjalnosc. na sile zrobiono
                                            specjalnosc Finanse w UE, bo taki byl prikaz z gory. tylko finanse w UE to
                                            sciema, przepisy w UE, zwlaszcza teraz tak sie zmieniaja, ze wiedza szczegolowa
                                            dezaktualizuje sie niemal z kazdym miesiacem, a podstawy juz za pol roku moga
                                            ulec diametralnej zmianie.

p.s. wiem co mowie, siedze w branzy ponad rok.
    • Gość: Jasiu_Smietana Re: Akademia Ekonomiczna w Krakowie IP: *.autocom.pl 14.06.05, 13:59
      Nie no co ty tylko nie idz na AE!!Stamtad takie jelopy wychodza ze nie dziwne ze nie ma nigdzie dla nich roboty.Trzeba myslec przyszlosciowo

Pozdrawiam Jasiu Smietana
      • Gość: matt Re: Akademia Ekonomiczna w Krakowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.05, 16:32
        Heh, no toś teraz przywalił chłopie :). A Ty co pewnie jakieś student
        kulturoznawstwa czy geodezji :P. A może to tak ze złośliwości, że sam się nie
        dostałeś i teraz ludziom odradzasz ??
        • scarlet_agta Re: Akademia Ekonomiczna w Krakowie 14.06.05, 23:05
          Albo konkurencje odstrasza ;)
          • Gość: blee Re: Akademia Ekonomiczna w Krakowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.05, 13:58
            58,5 pkt mi wystarczy aby sie dostan np na ekonomie? albo cholera na cokolwiek zoprocz infy i ekonometrii
            • Gość: krakus_ka Rejstracja w necie ... IP: *.compower.pl 28.06.05, 20:09
              Mam pytanie: zarejstrowalam sie w necie, druknelam formularz ... ale jak moge
              teraz wejsc i sprawdzic jeszcze raz poprawnosc danych?... ogolnie jak moge
              wejsc w swoje konto? bo pod haslem WYNIKI REKRUTACJI po wpisaniu nr PESEL
              wyskakuje komunikat ze nie ma takiego kandydata w bazie danych ...
              • scarlet_agta Re: Rejstracja w necie ... 28.06.05, 21:10
                Poprawność danych to możesz sprawdzić patrząc na formularz, który wydrukowałaś.
                A jak się cos nie zgadza to założyć nowe konto i jeszcze raz wydrukowac. Tylko
                pamiętaj aby przy skladaniu dokumentów wpisac wlasciwy numer formularza.
                Tak było w zeszłym roku. Jeżeli teraz jest inaczej to prosze mnie poprawić!
              • Gość: student_ae Re: Rejstracja w necie ... IP: *.is.net.pl / 217.144.192.* 28.06.05, 21:12
                już nie możesz, sprawdź poprawność na wydruku, a na stronie wyniki rekrutacji
                wpisując pesel dowiesz się czy się dostałaś czy nie, ale dopiero po zakończeniu
                rekrutacji
                • Gość: krakus_ka Re: Rejstracja w necie ... IP: *.compower.pl 28.06.05, 21:34
                  ufff - no to mnie uspokoiliscie - myslalam ze cos zwalilam :))
    • Gość: Bartek Re: Akademia Ekonomiczna w Krakowie IP: *.kolornet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.05, 23:02
      AE is the best!
      • Gość: hmm Re: Akademia Ekonomiczna w Krakowie IP: *.autocom.pl 02.07.05, 20:46
        maksymalnie można było dostać 80 pkt ,od ilu przyjmują na dzienne ?
        • Gość: student_ae Re: Akademia Ekonomiczna w Krakowie IP: *.is.net.pl / 217.144.192.* 04.07.05, 21:40
          to z 80 punktami to było pytanie czy stwierdzenie? bo maksymalnie to mozna było
          miec 90
    • Gość: studentka_ae Re: Akademia Ekonomiczna w Krakowie IP: 85.219.140.* 05.07.05, 18:44
      studiuje towaroznawstwo i kierunek mi sie podoba. Jednak sama uczelnia... jak
      na moj gust kiepsko tu z organizacja. Drugi jezyk obcy zaczynalam na drugim
      roku i tu nas uczelnia wykiwala - nie bylo wlasciwie mozliwosci nauki tego
      jezyka, ktory deklarowalam przed egzaminami wstepnymi. Nie pomogly zadne
      podania do rektora, po prostu nas zlekcewazono. A poziom jezykow - racja, ze
      wiele zalezy od lektorow.
      Kierunek mi sie podoba, jednak czasem mi sie wydaje, ze uczelnia nie sprzyja
      swoim studentom.
      Pozdrawiam!
      • wytrwala Re: Akademia Ekonomiczna w Krakowie 08.07.05, 09:52
        wiekszosc lasek z ae uprawia sponsoring, mam nadzieje ze wy nowi nie zaczniecie.
        • Gość: juhu Re: Akademia Ekonomiczna w Krakowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.05, 22:20
          w koncu akademia ekonomiczna :D
          wiedza jak sie interesy robi ;]
          a ty pewnie jestes pasztte i ci zal ze nie zarabiasz
    • Gość: student.ksw T Y L K O K S W / KSW O N L Y IP: 212.160.85.* 09.07.05, 17:28
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=413&w=26236289

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka