15.10.05, 12:38
nie rozumiem zasady działania grzejników w moim mieszkaniu.odkręciałam główny
zawór,ale nie ruszałam termostatów,czyli teoretycznie nie powinny grzać.
przez ostatnie kilka dni zaobserwowałam,że pomimo,iż nie ruszam termostatów
grzejniki sa albo zimne,albo nagle robią sie gorące.nigdzie dotąd nie miałam
takich problemów.
mam również pytanie do osób,które kupiły tu mieszkania (sama na razie
wynajmuję).czy macie jakikolwiek wpływ na administracje osiedla?chodzi mi
oczywiście o pierwszego gryzonia osiedla,czyli p.szczurek.płacę za wynajem
(zatem płacę też na jej pensję)i trafia mnie,gdy to babsko zachowuje
sie,jakby była właścicielem osiedla.ostatnio zadzwoniła do osoby,od której
wynajmuję i wyraziła swoja opinię na temat zużycia wody,że jej sie to nie
podoba.albo ja jestem inna,albo jej juz od dobrobytu pomieszało sie w
głowie.licze na to,iż osoby mające wpływ na jej dalsze zatrudnienie nie
pozwolą aby sie tak szarogęsiła.pozdrawiam wszystkich.
Obserwuj wątek
    • pszep Re: grzejniki 15.10.05, 13:43
      U mnie wszystkie grzejniki, za wyjatkiem tego w lazience byle zapowietrzone.
      Wystarczylo odpowietrzyc i jest ok. Skoki temperatur to prawdopodobnie efekt
      tego, ze w instalacji CO o roznych porach plynia woda o zmiennej temperaturze,
      na noc jest ona obnizana.
      • dorotek_s Re: grzejniki 15.10.05, 14:54
        U nas grzejniki także dziwnie się zachowują. Dziś w nocy np. były na "3", a grzały tak mocno, że można się było poparzyć. Za to około 7 rano, na tejże samej "3" były zaledwie letnie. Jest to bardzo denerwujące, niestety nie mam pojęcia od czego to zależy.

Co do p. Szczurek. Londyn i Paryż bardzo chcą tą Panią obalić, jednak z tego co słyszę, tylko narzekają, a nic z tym nie robią.
        Mój pierwszy kontakt z tą panią był.. hmmm, jak by to określić by nie użyć słowa które mi się nasuwa... zachowanie w stylu "ach jaka ja jestem super, hihihih, prawda, hihihi, i mam w dupie cale osiedle, hihihihihi, to ja juz musze isc hihi ... " I wybiegła z biura... Bez komentarzy
        • guyb Re: grzejniki 16.10.05, 11:59
          Macie zainstalowany automatyczny system sterowania przepływu ciepła. Na
          zewnątrz budynku jest zainstalowany czujnik temperatury. Jeśli temperatura
          spada, to system włącza więcej ciepła, a jeśli rośnie, to ilość dostarczanego
          ciepła do budynku jest obniżana. W nocy jest zazwyczaj dużo zminiej niż w dzień
          i stąd cieplejsze kaloryfery.
          A ogólnie chodzi o to żeby mieć stałą temperaturę w mieszkaniu niezależnie od
          warunków panujących na zewnątrz bez konieczności ręcznego pilnowania ustawienia
          każdego kaloryfera.
    • han_ia Re: grzejniki 16.10.05, 15:41
      U mnie sprawa z grzejnikami tez jest dziwna - np. w chwili obecnej wszystkie są
      ustawione na 3, a tylko dwa są ciepłe (spawdzałam kaloryfery - nie są
      zapowietrzone).

Mam też problem z ciepłą wodą - czy przytrafił Wam się brak ciepłej wody w
      kranie??? Już trzy razy miałam taką sytaucję, że leje sie prawie lodowata woda
      i zastanawiam się czy to fenomem tylko mojej łazienki czy jednak nie.
      • pszep Re: grzejniki 16.10.05, 16:26
        Ja nie mialem takiego problemu, ale slyszalem, ze niektorzy byli zmuszenie m.in.
        brac zimny prysznic.
      • dorotek_s Re: grzejniki 16.10.05, 19:45
        Dzis w nocy, jeden kaloryfer ustawiony mialam na "2" a kaloryfer był wrzący. Musialam kilka razy przekrecac na 5 potem na 2, az w koncu na 2 ostygł całkowicie. Czyżby kolejna usterka do zgloszenia? :(
        Co do ciepłej wody, to po dlugim nieuzywaniu poczatkowo leci faktycznie lodowata, dopiero po pewnym czasie sie nagrzewa. Fakt jest to denerwujace, jednak to podobno wina tego ze jeszcze mało mieszkan jest zamieszkałych i woda nie jest na bierząca używana. Ile w tym prawdy nie wiem, okaze sie jak sie wszyscy wprowadzą.
        A kąpiele w nocy w lodowatej wodzie zdarzaly sie - powodem był źle ustawiony termostat w kotłowni który w środku nocy się wyłączał czego efektem była lodowata woda. Po zgloszeniu do NM problem od razu zniknął.
    • crassus Re: grzejniki 16.10.05, 23:33
      Szanowni Forumowicze!
      Mamy w mieszkanich grzejniki z zaworami TERMOSTATYCZNYMI i takimiż głowicami.
      Znaczy to ni mniej ni więcej, iż grzejniki nastawione pokrętłem, czyli w rzeczy
      samej ową TERMOSTATYCZNĄ głowicą na określoną cyferkę raz będą zimne, a raz
      gorące - i jest to normalny tryb ich pracy.
      Z grubsza rzecz ujmując działa to tak: cyferce na głowicy odpowiada określona
      (mniej więcej) temperatura otoczenia. Dla uproszczenia przyjmijmy, że 2
      odpowiada 18 stopni C. Ustawiamy grzejnik na 2 i jeśli zrobi się chłodniej
      głowica SAMOCZYNNIE uchyli zawór i grzejnik zacznie grzać. Jeśli zaś temperatura
      powietrza w pomieszczeniu osiągnie lub przekroczy 18 stopni głowica SAMOCZYNNIE
      zawór zamknie i grzejnik za chwilę zrobi się zimny. Itd, itp. Ustawiając głowicę
      na 3, 4 lub 5 osiągniemy odpowiednio wyższe temperatury w pomieszczeniu.
      Oczywiście do wyższych temperatur wymagana jest intensywniejsza praca grzejnika,
      więc przy 5 może grzać na okrągło. Przypadek, że w jednym pomieszczeniu grzeje,
      a w innym nie, też jest normalny - wszak inne są straty ciepła w różnych
      pomieszczeniach, różne moce grzejników i stąd różnice w ich cyklach pracy.
      • han_ia Crassus, 17.10.05, 10:53
        Dzięki za wyjaśnienie.
        Szkoda tylko, że nikt nie pofatyguje się, by oficjalnie mieszkańców o tym
        poinformować.

Pozdrawiam.
    • magstu Re: grzejniki 17.10.05, 09:30
      Ja rowniez mam problem z grzejnikiem- w lazience. Pomimo kilku prob
      odpowietrzania caly czas jest lodowaty. Czy to kwalifikuje sie do zgloszenia
      jako usterka czy tez wystarczy zgosic ten fakt administracji?
      • qwerty_ytrewq Re: grzejniki 17.10.05, 10:08
        Witam,
        W grzejniku łazienkowym jest jeszcze zawór powrotny, sprawdź czy jest
        odkręcony.
        Inne rozwiązanie: proponuję zadzwonić do konserwatora i przedstawić problem.
        Pozdrawiam
        • moniek76 Re: grzejniki 17.10.05, 11:41
          W przypadku otwierania okien proponuję pozakręcać kaloryfery, bo czujniki sobie
          robią pomiar temperatury i może się okazać, że skręcone na 2 zaczną grzać jak
          szalone.
        • magstu Re: grzejniki 17.10.05, 12:59
          Dziekuje za rade! Wyprobuje dzisiaj wieczorem.
          Pozdrawiam :)
          • crassus Re: grzejniki 17.10.05, 19:38
            Też miałem taki problem. Do odkręcenia zaworu potrzebny klucz imbusowy.
    • repsaj Re: grzejniki 17.10.05, 20:42
      Tak ogólnie do tego wątku:
      1. "mam również pytanie do osób,które kupiły tu mieszkania (sama na razie
      wynajmuję).czy macie jakikolwiek wpływ na administracje osiedla?chodzi mi
      oczywiście o pierwszego gryzonia osiedla,czyli p.szczurek.płacę za wynajem
      (zatem płacę też na jej pensję)i trafia mnie,gdy to babsko zachowuje..." to
      koszmarny cytat - Znowu koszmar na forum. Mam nadzieję, że autor ma umowę
      najmu zarejestrowaną w urzędzie skarbowym.Jeśli nie to powinien siedzieć cicho
      a z uwagami niech występuje własciciel mieszkania.
      2. Dopóki nie było zebrania wspólnoty mieszkanców Paryża to proszę nie
      wypowiadajcie się na forum w ich imieniu, a wspólnota Londynu sobie radzi i
      nie potrzebuje podjudzaczy.
      • retinol Re: grzejniki 17.10.05, 22:08
        podjudzaczy? cóż za bezpodstawne oskarżenia. jeżeli forum ma dotyczyc
        osiedla,to uważam,iż każdy ma prawo sie wypowiedzieć,a straszenie urzędem
        skarbowym to lekka przesada. pytanie było proste i liczę na równie prosta
        odpowiedź,a jeżeli pan/i nie ma zamiaru odpowiadać,to proszę wogóle nie
        zabierac głosu w tym wątku.pozdrawiam
        na marginesie-tekst o siedzeniu cicho to jak "wypowiedź" Francji na temat
        Polski, gdyby wszyscy siedzieli cicho i bali się własnego zdania,to nadal
        żylibyśmy w PRLu
        • please_read Re: grzejniki 18.10.05, 07:55
          Nie jestem fanem naszej Administracji, ale używanie na forum nazwisk jest co
          najmniej nieeleganckie, a używanie niewybrednych przezwisk świadczy o zwyczajnym
          buractwie.
          Inną sprawą jest, że wypowiadanie się za wspólnotę "Londyn" nie będąc jej
          członkiem wygląda jak podjudzanie.
          Swoją wiedzę opieracie na plotkach z autobusu ?
          pzdr
    • smad Re: grzejniki 21.10.05, 10:45
      Czy wiecie moze dlaczego termostaty nie daja sie skrecic na poziom nizszy niz 2
      i przez to nie da sie calkowicie wylaczyc kaloryfera?

I czy jest jakies proste obejscie na to. np. mozna cos przestawic w tych
      termostatach, itp.

dzieki
      szymek
      • k_asia2 Re: grzejniki 21.10.05, 11:02
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25218&w=29212021

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka