Dodaj do ulubionych

Jak sprawdzic developera??

05.01.06, 09:51
Sytuacja: Podpisana umowa rezerwacyjna. Brak pozwolenia na budowe.Umowa
przedwstepna dostepna do wgladu.
Pytanie: Jak mozna sprawdzic developera? Czyli np gdzie sprawdzac czy dzialka
jest ok, czy firma jest uczciwa, jakie punkty powinny znalezc sie w umowie
przedwstepnej,itp.
Jestem poczatkujaca w tym temacie wiec prosze o zrozumienie.
Ogolnie "Jak nie dac nabic sie w butelke?"

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: jn Re: Jak sprawdzic developera?? IP: *.netcontrol.pl 05.01.06, 10:49
      Duzo juz o tym pisano, sproboj zaguglowac np.

www.google.pl/search?hl=pl&q=jak+sprawdzi%C4%87+dewelopera&btnG=Szukaj+w+Google&lr=lang_pl

Dostaniesz nieoceniona kopalnie wiedzy. Rowniez na www.gazeta.pl znajdziesz
      sporo cennych informacji, nie wiem czy jeszcze sa one dostepnie bezplatnie, w
      najgorszym razie zaplacisz za korzystanie z archiwum gazety.

Ja na poczatek radze zrobic 3 kroki:
      1. wizyta w KRS (w Sądach przy Mogilskim) w celu zapoznania z papierami spolki
      (spolki prawa handlowego skladaja roczne sprawozdania, kazdy ma prawo zazadac
      wyciagu z tych dokumentow) tam znajdziesz cenne informacje kto jest udzialowcem
      spolki, itp.
      2. Nastepnie idziemy do ksiag wieczystych w celu sprawdzenia czy spolka jest
      wlascicielem dzialki oraz czy dzialka nie jest zadluzona.
      3. Dajemy umowe przedwstepna do przejrzenia prawnikowi (daj namiary swoje to
      moge dac jakis telefon). On sprawdzi ktore zapisy sa niejasne, nieprecyzyjne
      lub bez "pokrycia w paragrafach".
      Wedlug mnie umowa powinna koniecznie zawierac przyrzeczenie przepisania praw
      wlasnosciowych wraz z data dokonania tego, date oddania mieszkania, ewentualne
      kary umowne za poslizg w oddaniu mieszkania, prawo do odszkodowania w wypadku
      nie wywiazania sie przez dewelopera, sposob w jaki strony moga rozwiazac umowe
      oraz pare innych zapisow, o ktorych na pewno dobry prawnik ci powie.
      To na poczatek, nastepnie trzeba jeszcze wynegocjowac, czy firma sie na taka
      umowe, ale to juz inna bajka...

powo
      jn
      • katherine23 Re: Jak sprawdzic developera?? 05.01.06, 10:57
        Napisz na katherine23@gazeta.pl
        Dzieki.
        • Gość: s Re: Jak sprawdzic developera?? IP: 81.219.149.* 07.01.06, 20:07
          /

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka