Dodaj do ulubionych

bezpłatne warsztaty dla rodziców i dzieci!

06.01.06, 12:19
Witam:)

zapraszam Państwa do uczestniczenia w bezpłatnych warsztatach, których celem
jest stworzenie: Osiedlowych Grup Zabawowych!

Obecnie prowadzimy nabór na pierwszy etap warsztatów skierowanych dla mam i
dzieci. W następnych miesiącach zapraszamy na warsztaty ojców i ich dzieci
oraz obojga rodziców i ich dzieci!

serdecznie zapraszam!
pozdrawiam
As

OPIS WARSZTATÓW:

Partnerstwo na Rzecz Rozwoju reprezentowane przez Stowarzyszenie Doradców
Europejskich„PLinEU” w ramach realizacji projektu „Kompromis na rynku pracy –
innowacyjny model aktywizacji zawodowej kobiet”

ZAPRASZA MAMY DO UCZESTNICTWA W BEZPŁATNYCH WARSZTATACH
OSIEDLOWE GRUPY ZABAWOWE

które ze względu na posiadanie małego dziecka:
- przebywają na urlopach macierzyńskich/wychowawczych,
- napotykają na trudności w godzeniu sfery zawodowej z rodzinną,
- nie mogą znaleźć pracy lub mają ograniczone możliwości aktywnego jej
poszukiwania,
- od dłuższego czasu przebywają w domu i mają w związku z tym poczucie
izolacji, osamotnienia, monotonii czy też poczucie ograniczonych kontaktów
towarzyskich,
- mają dylematy z pozostawieniem dzieci pod opieką innych osób.

Osiedlowe Grupy Zabawowe to forma pomocy sąsiedzkiej, mini przedszkole, grupa
wsparcia oraz miejsce spotkań towarzyskich. To miejsce, gdzie rodzice mogą
lepiej się poznać, wymienić doświadczeniami, pozostawić dziecko pod
sprawdzoną opieką innych rodziców.

W ramach pierwszego cyklu warsztatów proponujemy zajęcia:
Dla mam i ich dzieci:
- przekazanie wiedzy na temat rozwoju dzieci, ze szczególnym uwzględnieniem
sfery emocjonalnej
i społecznej,
- naukę sposobów radzenia sobie ze zróżnicowaną wiekowo grupą dzieci,
- propozycje zabaw dostosowanych do różnych okresów rozwojowych,
- ciekawe zabawy i zajęcia dla najmłodszych,
- warsztaty Banku Godzin, czyli bezgotówkowej wymiany usług,

Szczegółowe informacje:
Biuro Projektu Equal
ul. Radziwiłłowska 4, pok. 203
tel. 0 12 422 00 07
e-mail: warsztaty@plineu.org
equal.plineu.org
Obserwuj wątek
    • emrg Re: cd... 08.02.06, 21:35
      za GW (Aneta Cyrnek):

"Projekt EQUAL: ruszyły warsztaty "Osiedlowe grupy zabawowe"
      Aneta Cyrnek 08-02-2006

Dobrze, gdy dziecko jest dla mamy całym światem. Źle, gdy cały świat sprowadza się do dziecka z braku innych możliwości. Dlatego dwanaście młodych mam (wraz z dziećmi) uczestniczy w programie, który wskaże im drogę, by prócz macierzyństwa mogły też spełnić się zawodowo.

Siedziba Rady Dzielnicy VIII w dawnym kinie Tęcza przy ul. Praskiej 52, godz. 10. Mały pokoik zaraz przy wejściu stracił swój dotychczasowy biurowo-oficjalny charakter: tonie w misiach, lalkach, klockach, zabawkach, przeróżnych kolorowych matach i bibelotach. Gromadka małych dzieci ma ogromną frajdę.

Ich młode mamy na początku stoją nieco z boku - jeszcze się nie znają, ale pierwsze lody przełamują ekspresowo. Wkrótce z zapałem rozmawiają ze sobą, przy okazji, na kolanie, wypełniając ankietę przystąpienia do unijnego projektu "Kompromis na rynku pracy - innowacyjny model aktywizacji zawodowej kobiet", który m.in. ma pomóc młodym mamom powrócić na rynek pracy.

- Czyli jeden punkt programu wypełniony! - cieszy się jedna z koordynatorek programu Agnieszka Schab, psycholog i terapeuta rodzinny (jednocześnie mama 10-letniej Karoliny, 2,5-letniej Basi, w marcu urodzi trzecie dziecko). - Chcemy te dziewczyny wyciągnąć z izolacji i poczucia osamotnienia, które często pojawiają się podczas urlopu wychowawczego. Mężowie pracują od rana do wieczora, a kobiety skoncentrowane wyłącznie na dziecku tracą kontakt ze swoimi znajomymi i rynkiem pracy. Pomagamy im poznać się, wymienić doświadczenia.

Paulina Karczmarek (wykształcenie wyższe, ekonomiczne) przyszła z 2,5-letnią Małgosią i 9-miesięczną Joasią. W Krakowie jest od niedawna i nikogo tu nie zna. - Pracowałam kiedyś w banku w Lublinie, ale mąż zmienił pracę i przeniosłam się z nim do Krakowa. Chcę coś tu robić, mieć znajomych, a nie tylko siedzieć przed telewizorem i oglądać same złe wiadomości - mówi.

Warsztaty nazywają się "Osiedlowe grupy zabawowe" i mają pokazać mamom, jak zorganizować wspólną opiekę nad dziećmi. - W tym czasie inne mamy mogą wyjść do fryzjera, załatwić coś w urzędzie czy zanieść podanie w sprawie pracy - mówi Agnieszka Schab.

To był ważny argument dla Joanny Kucharskiej, mamy 8-tniej Ewy i 3-letniego Olafa. - Przed urodzeniem Ewy pracowałam na pół etatu w prywatnej firmie, potem się obroniłam - mówi. Gdy okazało się, że córka choruje na cukrzycę, zrezygnowała z pracy. Potem urodziła drugie dziecko. W międzyczasie pojawił się pomysł, by zorganizować wspólną opiekę nad dziećmi, ale większość znajomych młodych mam miała do pomocy babcie. - A ja nie. Poza tym taka grupa jest mniejsza niż w tradycyjnym przedszkolu.

Przyszła więc z ciekawości zobaczyć, jak to można zorganizować. Joanna skończyła dwa fakultety- ceramikę i inżynierię materiałową oraz zarządzanie na AGH.

W ramach projektu kobiety mogą też skorzystać z porad psychologa, seminariów oraz różnego rodzaju warsztatów i szkoleń, w tym np. kursów komputerowych. Wszystko bezpłatnie. Z tych ostatnich cieszy się filigranowa Maja Strzelecka, mama 3-letniego Mateusza. Skończyła pedagogikę na AP, pracowała trochę na różnych promocjach jako hostessa, trochę w świetlicy, ale za daleko musiała dojeżdżać do pracy.

- Mateusz nie chciał chodzić do przedszkola, płakał, stale chorował - mówi. Została w domu. - Wszystkim jest tak wygodnie i bardzo się do tego przyzwyczaili, ale ja cały czas chcę wrócić do pracy. Składam podania do MOPS-u, będę się dokształcać. Może się uda?

Projekt realizowany przez Partnerstwo na Rzecz Rozwoju "Kompromis na rynku pracy - innowacyjny model aktywizacji zawodowej kobiet" jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Inicjatywy Wspólnotowej EQUAL""
      • emrg Re: cd... 08.02.06, 21:37
        i zdjęcie :)
        bi.gazeta.pl/im/8/3154/z3154238G.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka