Dodaj do ulubionych

Wyświetlacze

IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 06.11.02, 03:34
Jechałem sobie kiedyś 502 - jelcz M121 z wyświetlaczem takim, jak ostatnio w
MANach zamontowali, patrzę na ów wyświetlacz, a tam sobie pisze najpierw "502
kierunek: Plac Centralny", potem niestandardowo jak na ten typ wyświetlaczy
godzina, data i dzień tygodnia, potem imieniny, a na końcu "Następny
przystanek: Prokocim CPN". I tak mnie to natchnęło, że postanowiłem o tym
napisać. IMHO wszystkie wyświetlacze powinny być wykorzystywane w ten sposób -
w każdym cywilizowanym mieście podaje się na wyświetlaczach oraz głosowo, z
taśmy, kolejne przystanki. Wyświetlacze mamy wszędzie, głośniczki też, no
więc na czym polega nasz problem w dogonieniu Europy?
Obserwuj wątek
    • Gość: Clint Re: Wyświetlacze IP: Odrzanska4:* 06.11.02, 09:08
      O kozak. Moze MPK wlasnie sie przymierza do zastosowania tego systemu?? Tylko
      w przegubowcach potrzebne by byly dodatkowe wyswietlacze w okolicach przegubu -
      tak jak w warszawskich Manach.
    • tymon2 Re: Wyświetlacze 06.11.02, 09:40
      Gdy MPK kupiło pierwsze scanie to używali systemu głosowego inforumjącego o
      przystanku bieżącym i następnym. Tak to się to spodabało, że nawet w kilku
      starych ikarusach zamontowali głośniki aby można było użyć tego systemu. Ale
      nagle wszystko szybko ucichło, do teraz nie wim dlaczego. Czyżby kierowcą nie
      chciało się włączać tego systemu?
      • pavlack Re: Wyświetlacze 06.11.02, 22:00
        Wątek jedzie do góry
        • Gość: Locutus Re: Wyświetlacze IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 07.11.02, 03:22
          Zamiast pisać, że wątek jedzie do góry, przyłączyłbyś się do konstruktywnej
          dyskusji o systemie informacji pasażerskiej!
          • kuba203 Re: Wyświetlacze 07.11.02, 10:10
            Gość portalu: Locutus napisał(a):

> Zamiast pisać, że wątek jedzie do góry, przyłączyłbyś się do konstruktywnej
            > dyskusji o systemie informacji pasażerskiej!

:)))

Ten autobus to DJ646 :))) Spotkałem się w nim z wyświetlaniem przystanków na
            początku września na linii 134 :)))
            Bardzo fajny pomysł, może na razie MPK go testuje.
            W chorzowskich i katowickich (w warszawskich bulwach zresztą też) tramwajach
            działa to już od dawna (tzn wyświetlacz + głośniczki), skoro tam mogli, to
            dlaczego u nas jak do tej pory się nie dało? Może teraz się coś zmieni.
            • Gość: mouset Re: Wyświetlacze IP: *.cm-uj.krakow.pl 07.11.02, 11:03
              Pamietam że dawno temu na 194 jak jeszcze jeździł testowali z Bieńczyc jelcze
              11044,5 i 6 z głośnikami ale koleś mówił jak automat i ledwo go było słychać z
              tyłu, a w przegubowych scaniach były taśmy z panią najfajniej słuchało sie na
              144 telepie jak diabli na Kosocickiej a tu miły głos stwierdza: Rżąka Górna na
              żądanie
              • kuba203 Re: Wyświetlacze 07.11.02, 11:11
                Nic dziwnego, że mówił jak automat, bo to BYŁ automat :)))
                W Scaniach pamiętam, trafiłem raz na 114 i 119.
                "MPK serdecznie wita Państwa na linii 114, kierunek Górka Narodowa. Z Os.
                Ruczaj pojedziemy ulicami (tu wymieniła ulice), czas przejazdu ok. 40 minut.
                Następny przystanek Rostworowskiego."
                "Kobierzyńska. Następny przystanek Słomiana. Możliwośc przesiadki na linie (tu
                następowała lista linii i kierunków)"

:))) Fajnie było, do tego wyświetlacze.

A w Jelczach nie spotkałem.
                • Gość: Yzb Re: Wyświetlacze IP: *.ksk.net.pl / 192.168.3.* 07.11.02, 14:52
                  kuba203 napisał:

> Nic dziwnego, że mówił jak automat, bo to BYŁ automat :)))
                  > W Scaniach pamiętam, trafiłem raz na 114 i 119.
                  > "MPK serdecznie wita Państwa na linii 114, kierunek Górka Narodowa. Z Os.
                  > Ruczaj pojedziemy ulicami (tu wymieniła ulice), czas przejazdu ok. 40 minut.
                  > Następny przystanek Rostworowskiego."
                  > "Kobierzyńska. Następny przystanek Słomiana. Możliwośc przesiadki na linie
                  (tu
                  > następowała lista linii i kierunków)"
                  >
                  > :))) Fajnie było, do tego wyświetlacze.

Fajnie, tylko, ze po 5 przejezdzie takim autobusem, gdzie co chwile automat ci
                  mowi w kolko to samo, to by Cie szlag trafil.
                  Wyswietlanie popieram, gadaniu jestem przeciwny.
                  Dziwi mnie tez, ze w bombach nie ma wyswietlaczy (te mikroskopijne, na kturych
                  jest tylko przystanek i to czesto nie ten co trzeba sie nie licza).
                  • Gość: Clint Re: Wyświetlacze IP: Odrzanska4:* 07.11.02, 15:09
                    No fakt jest to drazniace, taki system glosowy, w warszawskim metrze strasznie
                    glosno jest nastawiony i mozna oszalec. Bulwami jeszcze nie
                    mialem "przyjemnosci" jechac ale kiedys stala na przystanku i slyszalem jak
                    leciala zapowiedz. Takze jestem jedynie za wyswietlaczami...
                    • kuba203 Re: Wyświetlacze 07.11.02, 15:46
                      Gość portalu: Clint napisał(a):

> No fakt jest to drazniace, taki system glosowy, w warszawskim metrze
                      strasznie
                      > glosno jest nastawiony i mozna oszalec.

Z kolei w Chorzowie jest tak cicho, że nic nie słychać, bo tramwaj zagłusza
                      zapowiedzi :)))
                      Wg mnie - wyświetlacze to niezbędne minimum, co do zapowiedzi głosowych, nie są
                      konieczne, choć nie będę przeciwko nim protestował, gdyby się kiedyś pojawiły.
                • Gość: aa Re: Wyświetlacze IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 07.11.02, 19:15
                  Na wyświetlaczy tylko następny przystanek, ale taka nawijka jak najbardziej OK.
                  Podobny system jest w wiedeńskim metrze, i jako turysata byłem miło zaskoczoiny
                  a zarazem rzetelnie poinformowany.
                • Gość: mouset Re: Wyświetlacze IP: *.cm-uj.krakow.pl 08.11.02, 08:41
                  Jeszcze fajniej było jak pan kierowca prezsunął taśmę o 1,2 przystanki i
                  Jubilat był pod Cracovią albo pod AGH
    • mtq Re: Wyświetlacze 07.11.02, 13:02
      Ja wczoraj jechałem 124 (numerka nie pamiętam, ale jelcz
      przegubowy) i na wyświtlaczy migały napisy "Uwaga! Blokada
      kasownika!", "Proszę przygotować bilety do kontroli!".
      Słuchałem sobie walkmana to myślę: no fajnie wymyślili,
      ale rozglądam się po tym autobusie no i nikt nie sprawdza
      biletów :-)))
      • Gość: Yzb Re: Wyświetlacze IP: *.ksk.net.pl / 192.168.3.* 07.11.02, 14:53
        mtq napisał:

> Ja wczoraj jechałem 124 (numerka nie pamiętam, ale jelcz
        > przegubowy) i na wyświtlaczy migały napisy "Uwaga! Blokada
        > kasownika!", "Proszę przygotować bilety do kontroli!".
        > Słuchałem sobie walkmana to myślę: no fajnie wymyślili,
        > ale rozglądam się po tym autobusie no i nikt nie sprawdza
        > biletów :-)))

O! W Jelczach tego nie widzialem, w krotkich Scaniach to normalka, widzialem
        miliony razy.
        • Gość: Clint Re: Wyświetlacze IP: Odrzanska4:* 07.11.02, 14:58
          Ludzie bez biletow ladnie wtedy sraja w gacie ;)))
          • Gość: Yzb Re: Wyświetlacze IP: *.ksk.net.pl / 192.168.3.* 07.11.02, 15:02
            Gość portalu: Clint napisał(a):

> Ludzie bez biletow ladnie wtedy sraja w gacie ;)))

E, jak ktos wiecznie jezdzi na gape, to juz to chyba ma opanowane.
            • kuba203 Re: Wyświetlacze 07.11.02, 15:43
              Gość portalu: Yzb napisał(a):

> E, jak ktos wiecznie jezdzi na gape, to juz to chyba ma opanowane.

Zdarza się w Jelczach, które mają wyświetlacze ze Scanii (DD427-DD433 i BJ629-
              DJ639) :))) Po prostu kierowca zapomina wyłączyć tego napisu po kontroli i on
              sobie tam jest nieraz przez kilka godzin :))) Ale to dobry sposób walki z
              gapowiczami - jeśli taki jest niedoświadczony, ucieknie z autobusu na
              najbliższym przystanku :)))
              • Gość: Yzb Re: Wyświetlacze IP: *.ksk.net.pl / 192.168.3.* 07.11.02, 16:16
                kuba203 napisał:

> Gość portalu: Yzb napisał(a):
                >
                > > E, jak ktos wiecznie jezdzi na gape, to juz to chyba ma opanowane.
                >
                > Zdarza się w Jelczach, które mają wyświetlacze ze Scanii (DD427-DD433 i
                BJ629-
                > DJ639) :))) Po prostu kierowca zapomina wyłączyć tego napisu po kontroli i
                on
                > sobie tam jest nieraz przez kilka godzin :))) Ale to dobry sposób walki z
                > gapowiczami - jeśli taki jest niedoświadczony, ucieknie z autobusu na
                > najbliższym przystanku :)))

To musialby byc bardzo niedoswiadczony i pierwszy raz autobusem jechac. Do
                przystanku to by sie juz 10 razy zorientowal, ze nie ma kanarow.
                A swoja droga to oni glupi sa. Kiedys jechalem 10 z Huty pod Poczte. Kanary
                wsiadly pod Dworcem i zaczely sprawdzac, a ja sobie spokojnie wysiadlem pod
                Poczta i sie do mnie nie przyczepili.
                • kuba203 Re: Wyświetlacze 09.11.02, 17:08
                  Gość portalu: Yzb napisał(a):

> a ja sobie spokojnie wysiadlem pod
                  > Poczta i sie do mnie nie przyczepili.

Nie zawsze się zdążą do wszystkich przyczepić, zwłaszcza jak jest tłok i kilku
                  gapowiczów do tego złapią :)))
                • Gość: tomekw74 Re: Wyświetlacze IP: *.interpab.com.pl / 192.168.0.* 09.11.02, 19:50
                  Tu biuro tajnej policji MPK w Krakowie. Informujemy, że wszczęliśmy już
                  czynności śledcze dotyczące sprawy ucieczki z pojazdu liniowego nr 10 w czasie
                  przeprowadzania czynności kontrolnych obywatela posługującego się
                  pseudonimem "Yzb". Każdego, kto pomógłby ustalić personalia poszukiwanego, a
                  takze wszystkich świadków opisanego wydarzenia uprasza się o kontakt z naszym
                  biurem. Telefony na stronie www.mpk.krakow.pl. Przewidziano wysoką nagrodę za
                  wskazanie miejsca pobytu zbiega. Nagrodą tą będzie bezpłatny bilet na
                  wszystkie trasy tramwajowe w Krakowie do końca świata. Dziękujemy.
    • Gość: mar Re: Wyświetlacze IP: *.wis.pk.edu.pl 07.11.02, 17:02
      no wlasnie?
      w stanach KAZDY kierowca zapowiada Kazdy przystanek niekoniecznie
      mikrofionem,czasem ma sluchaweczke jak z telefonu.
      u nas sie chyba wstydza.tylko nie wiem czego tu wstyd.ludzie wwezmy wreszcie
      ucywilizujmy ten kraj.bo inaczej to zadna unia nam nie pomoze....
      • kuba203 Re: Wyświetlacze 09.11.02, 17:06
        Automat jest lepszym rozwiązaniem, bo kierowca powienien się zając
        prowadzeniem, a nie gadaniem do mikrofonu :)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka