Dodaj do ulubionych

Wyświetlacze

IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 26.02.03, 23:23
Nowe wyświetlacze w autobusach

- Mimo że litery są mniejsze, to i tak lepiej widać napis. Ale wcale nie tak
łatwo go odczytać - pani Cecylia Flak jest nieco rozczarowana. - Przydałyby
się z przodu autobusu tablice z numerem, takie same jak na tramwajach.

Właśnie z myślą o osobach takich jak pani Cecylia - bardzo słabo widzących -
MPK chce zamontować w autobusach miejskich nowe wyświetlacze. Wczoraj na
pętli w Łagiewnikach, na prośbę kierownictwa MPK, słabo widzący (pani
Cecylia - -40 dioptrii) porównywali nowe wyświetlacze z dotychczas używanymi.

- Tablic takich jak w tramwajach nie możemy umieścić, bo to sprzeczne z
przepisami - oświadczył Bogdan Żelazo, dyrektor do spraw komunikacji
krakowskiego MPK. Mamy już pięć autobusów z nowymi wyświetlaczami. A w ponad
100 autobusach możemy bezpłatnie wymienić mniej wyraźne wyświetlacze na nowe.

Mouset:
Szkoda że dyrektor Żelazo nie jest sprzeczny z przepisami, tak to już jest że
największe idiotyzmy są tajemnicami, dziwne też że wymiana wyświetlacza nic
nie kosztuje a jego zaprogramowanie aż 15 tys. taaaaa, propozycja dla pani
Serwin: dymisja honorowa, a 428 do piachu!

Obserwuj wątek
    • Gość: Locutus Re: Wyświetlacze IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 26.02.03, 23:55
      1. Hip-hip, hurra! Więc jednak wezmą i wymienią te wyświetlacze na nowe!!!
      2. Jakoś nie mam nadziei by przy okazji wpadli na pomysł wyświetlania
      przystanków, chociaż nie widzę żadnych sensownych przeciwwskazań.
      3. Ale z tymi tablicami MPK ma rację - wyglądałoby to paskudnie... precz z
      tablicami, montować wyswietlacze, oszczędzi to pracy kierowcom i motormanom...
      • Gość: mouset Re: Wyświetlacze IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 27.02.03, 07:53
        Moż epaskudne ale na pewno pożyteczne, nie wiem natomiast dlaczego sprzeczne
        • kuba203 Re: Wyświetlacze 27.02.03, 17:07
          Gość portalu: mouset napisał(a):

> Moż epaskudne ale na pewno pożyteczne, nie wiem natomiast dlaczego sprzeczne

W każdym razie na pewno pociągnęłoby to za sobą koszty, trzeba by było zamówić
          duuuuużo kompletów tablic i zamontować na autobusach prowadnice, a za darmo
          nikt tego nie zrobi :))
          • Gość: ADAŚ Wyświetlacze IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 27.02.03, 19:45
            A ja napiszę tylko, że wyświetlacze w Norymergach można o ch*** rozbić.
            • Gość: mouset Re: Wyświetlacze IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 27.02.03, 23:10
              Wszystkie są o chuj rozbite, lepiej mniej ale porządnych
    • Gość: mouset Re: Wyświetlacze IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 07.03.03, 13:00
      Ciekawe czy ktoś omyślał aby do nowych scanii zamówić wyswietlacze przystanków
      do 114, 124 , 105 i 152
      • krakus.mp Re: Wyświetlacze 07.03.03, 15:33
        Jak macie na myśli numery wymalowane na paskudnych blachach i chcecie je
        wieszać na karoserii autobusów , to chyba jesteście chorzy !!!Takie tablice
        były dobre za komuny na starych Jelczach!Uważam że wyświetlacze na nowych
        autobusach są OK i przydałyby się takie na tramwajach!Pojazdy szynowe są
        oznaczane nie czytelnie.tylko nieliczne mają czytelne napisy (nie mam na myśli
        numerów)ale przydałyby się wyświetlacze nowego typu i zdecydowanie większe!
        • pavlack Re: Wyświetlacze 07.03.03, 15:41
          Problem w tym, że autobus ma 2,5 metra szerokości, i jest gdzie wcisnąć ten
          wyświetlacz, natomiast 105Na z przodu ma niewiele miejsca za szybą, więc
          wyświetlacz musi być mały. O Norymbergach nawet nie wspominam :D Natomiast
          wyświetlacze w Bombardierach są OK.
          Dlatego moim zdaniem w tramwajach powinny pozostać tablice (oprócz NGT6),
          natomiast w autobusach wyświetlacze - ale tylko w nowych (i albo Pixela, albo
          te nowe od erendżi :-). W Ikarusach wyświetlaczy się montować nie opłaca ;-)
          • kuba203 Re: Wyświetlacze 07.03.03, 17:12
            pavlack napisał:

> W Ikarusach wyświetlaczy się montować nie opłaca ;-)

Co nie przeszkadza, że w Jelczach M11 zaczęto je montować na półtora roku
            przed ich "eksterminacją" :))
            • pavlack Re: Wyświetlacze 07.03.03, 19:46
              kuba203 napisał:

> Co nie przeszkadza, że w Jelczach M11 zaczęto je montować na półtora roku
              > przed ich "eksterminacją" :))

Niop, ale chyba nie we wszystkich? (pamiętam jeszcze, to był chyba 2000 rok,
              ostatni M11 jeździł czasami na 142 i miał film + tablica z przodu za szybą)
              • kuba203 Re: Wyświetlacze 08.03.03, 11:11
                pavlack napisał:

> Niop, ale chyba nie we wszystkich? (pamiętam jeszcze, to był chyba 2000 rok,
                > ostatni M11 jeździł czasami na 142 i miał film + tablica z przodu za szybą)

Ostatni, to był bodajże BC153 i wiosna 2001 :))
                Wyświetlacze zamontowano tylko na Woli, w Bieńczycach do końca były filmy :))
                • pavlack Re: Wyświetlacze 08.03.03, 15:03
                  kuba203 napisał:

> Ostatni, to był bodajże BC153 i wiosna 2001 :))

Niop, chyba tak, pamiętam jak kiedys jechałem nim na 142, zapieprzał z
                  Dywizjonu 303 na Stella-Sawickiego, myślałem że się rozleci :D
                  • kuba203 Re: Wyświetlacze 08.03.03, 21:04
                    pavlack napisał:

> Niop, chyba tak, pamiętam jak kiedys jechałem nim na 142, zapieprzał z
                    > Dywizjonu 303 na Stella-Sawickiego, myślałem że się rozleci :D

Ostatni M11 w Krakowie, którym jechałem, to był chyba DC038, linia 104 :))
                    Całe wieki temu, potem już nie miałem jakoś szczęścia trafić na ten model...
                    • Gość: mouset Re: Wyświetlacze IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 10.03.03, 07:34
                      Ech co za nostalgia, M11 to była podstawa 104 i strefówek na Woli , nie to co w
                      piątek: DJ675 z nowej dostawy na 345
                      A może w aspekcie popsutego ikara 260 imprezka jelczem M11?????????
                      • kuba203 Re: Wyświetlacze 10.03.03, 22:30
                        Gość portalu: mouset napisał(a):

> A może w aspekcie popsutego ikara 260 imprezka jelczem M11?????????

Komentarz obawiam się musi być ten sam:
                        Zadzwoń do PKM Świerklaniec, może nam ex-krakowskiego udostępnią :))
                        Na muzealnego nie ma raczej co liczyć, no chyba że tego mpkowskiego nam
                        wynajmą...
                        • Gość: Locutus Re: Wyświetlacze IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 11.03.03, 00:43
                          A szkoda, bo na imprezkę M11 to ja bym pierwszy poleciał. Mam jakiś sentyment
                          do tych autobusów. Ostatni raz jechałem nimi przed samym zakończeniem
                          eksploatacji na #131... to było coś... ten czerwony skaj na siedzonkach...
                          miały swój niepowtarzalny klimat. A pamiętam, jak się niegdyś jeździło nimi na
                          #C...
                          • kuba203 Re: Wyświetlacze 11.03.03, 17:25
                            Gość portalu: Locutus napisał(a):

> A szkoda, bo na imprezkę M11 to ja bym pierwszy poleciał. Mam jakiś
                            sentyment
                            > do tych autobusów.

Ciekawe, bo to przecież Ikar w skórze Jelcza :))
                        • tymon2 Re: Wyświetlacze 11.03.03, 08:16
                          kuba203 napisał:

> Gość portalu: mouset napisał(a):
                          >
                          > > A może w aspekcie popsutego ikara 260 imprezka jelczem M11?????????
                          >
                          > Komentarz obawiam się musi być ten sam:
                          > Zadzwoń do PKM Świerklaniec, może nam ex-krakowskiego udostępnią :))

To może zoragnizujcie imprezkę w Świerklińcu :)
                        • marcin177 Re: Wyświetlacze 11.03.03, 17:20
                          No nie negocjowac należy co do wolskiego wożącego pracowników hehe, ale impreza
                          będzie dłuuuuuuuuuuuga , bo do objechania jest prawie całe Podgórze
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka