Dodaj do ulubionych

Pendereccy-ile kasy od miasta?

16.04.03, 09:09
Ktoś na forum napisał że madame Penderecka jest mistrzynią wyciagania
publicznych pieniedzy. Ja także słyszałem, że własnie trwający festiwal jest
sfinansowany głównie z naszych pieniędzy (mimo, że sonsorów na plakatach
mnóstwo). Przeglądałem repertuar (ten typ muzyki mnie nie interesuje) i
gdybym chciał uczestniczyć w tym wydarzeniu musiałbym wykupić drogie bilety,
bo o ile się nie mylę jest tylko jeden koncert w miejscu publicznie dostepnym
(kościół). Ale może się mylę. Pytam więc: jakim prawem za moje pieniądze
(moich rodziców) organizowane są spędey towarzyskie kolesi z całego swiata? A
wyciaganie kasy to tak w poniższych tematach do Trudnego2000 - najwyraźniej
brak nam elity, takiej prawdziwej.
Milego dnia!
Obserwuj wątek
    • m.in Re: Pendereccy-ile kasy od miasta? 16.04.03, 09:16
      w sumie słuszne pytanie: jaki jest wkład UMK w budżet imprezy...
      • trudny2002 Re: Pendereccy-ile kasy od miasta? 16.04.03, 09:19
        Trzy miliony złotych.
        Dotyczy tej sprawy jedna z interpelacji skierowana do Urzędu przez jednego z
        radnych...
        To dość kłop[otliwe, bo Festiwal i Beethowen, czemu nie, jednak rzeczywiście
        aromatyczny temat to nie jest i jeszcze ta "przebojowa" małżonka kompozytora...
        trudny
        • wodnik74 Re: Pendereccy-ile kasy od miasta? 16.04.03, 09:27
          trudny2002 napisał:

> Trzy miliony złotych.
          > Dotyczy tej sprawy jedna z interpelacji skierowana do Urzędu przez jednego z
          > radnych...
          > To dość kłop[otliwe, bo Festiwal i Beethowen, czemu nie, jednak rzeczywiście
          > aromatyczny temat to nie jest i jeszcze ta "przebojowa" małżonka
          kompozytora...

tak, to rzeczywiście dosć kłopotliwe... :))) ale czemu się dziwimy, problemy z
          kasą na ten festiwal były od pierwszej edycji, jeśli dobrze pamiętam
    • trudny2002 Re: Pendereccy-ile kasy od miasta? 16.04.03, 09:26
      smokwawelskijr napisał:

> (...) Pytam więc: jakim prawem za moje pieniądze
      > (moich rodziców) organizowane są spędey towarzyskie kolesi z całego swiata? A
      > wyciaganie kasy to tak w poniższych tematach do Trudnego2000 - najwyraźniej
      > brak nam elity, takiej prawdziwej.
      > Milego dnia!
      Smoku Wawelski Juniorze, czy Ty chcesz mnie zganić, bo trochę nie rozumiem...
      Jestem za Festiwalami, za rozwojem kultury, za wystawami, spotkaniami,
      imprezami nawet na dużą skalę w krakowie...
      Nie podoba mi się jednak i klucz podziału własnie pieniędzy pochodzących od
      podatników i decyzje personalne, układy i załatwiactwo...
      Nie podobały mi się też wojaże Golasia, Sobczuka i te ich pieprzenia o
      potrzebie "ich "promocji...i te pomniki gołasiowe, i te kumpelskie biura
      tłumaczeń i ekspertyz...i te lewizny z szybkim tramwajem i te spółeczki
      miejskie i równiez ten dzisiej szy ukladzik.
      trudny
      • frustrat Re: Pendereccy-ile kasy od miasta? 16.04.03, 09:27

> Smoku Wawelski Juniorze, czy Ty chcesz mnie zganić, bo trochę nie rozumiem...

Nie martw się, tego przypała ciężko zrozumieć. Mógłby nas
        w końcu od siebie uwolnić...
        • trudny2002 Re: Pendereccy-ile kasy od miasta? 16.04.03, 09:30
          To jest tak, ze przeciętny człowiek waży powiedzmy siedemdziesiąt -
          osiemdziesiąt kilogramów, ale jeśli się skaleczy nawet igłą i utoczy się zeń
          kropelka krwi czyli żadna strata wagi, to jednak samo ukłucie bywa dokuczliwe...
          trudny;-))
          • smokwawelskijr Re: Pendereccy-ile kasy od miasta?-do Trudnego2000 16.04.03, 10:54
            Sorki, źle zrozumiałeś moją wypowiedź. W ostatnim akapicie chodziło mi o
            Twoje dwa dzisiejsze wątki. O to, że żyjemy w chorym kraju, a ten festiwal i
            osoba Pendereckiej jest tego przykładem. Chodziło mi też o to, że nie mamy
            elit, a ludzie normalni są zakrzyczeni przez oszołomów.
            Pzdr
            • smokwawelskijr przepraszam-dla Trudnego2002 :-) 16.04.03, 10:58
              j.w :-)
              • Gość: trudny Smoku Juniorze IP: *.localdomain 16.04.03, 11:18
                Ja się wcale nie gniewam, a po prostu nie bardzo mogłem jednoznacznie dotrzeć
                do tego co wyjaśniasz...
                A co do i elit i choroby, to mimo że nie wszystko chore, jednak coś w tym
                jest...
                Dlaczego Ciebie tak zajmuje sprawa malzeństwa kompozytora i obrotnej?
                A może bardziej zajmują Cię relacje w Urzędzie naszego zacnego Miasta?
                trudny
                • smokwawelskijr Re: Smoku Juniorze 16.04.03, 12:38
                  Hmm. Nastała wiosna, rozbudziłem się ze snu zimowego. A tak na poważnie,
                  przypomniało mi się pewne hasło: Myśl globalnie, działaj lokalnie. Jeśli chcemy
                  coś zmienić na lepsze musimy wpierw rozejrzeć się na naszym podwórku. A tak się
                  składa, że splata się w tym wszystkim Penderecka, Majchrowski i cała władza w
                  Krakowie. Czyżby festiwal był nagrodą za poparcie Majchrowskiego w wyborach?
                  pzdr :-)
                  • joseph.007 Pan Derecki nie jest moim idolem... 16.04.03, 12:53
                    ...a jego twórczość przypomina mi odgłosy dobywające się z piwnicy irackiego
                    więzienia, tym niemniej jest on Oficjalnym Wielkim Kompozytorem, dlatego też
                    sądzę, że te pieniądze można było wydac gorzej, np. (przepraszam Kolegów z
                    podforum) na dotację do MPK, czy inne sprzątanie po MPO.
                    Pzdr ;-)
                    • Gość: trudny Gorzej zapewne można... IP: *.localdomain 16.04.03, 13:03
                      jednak również można i lepiej...nie będę wskazywał przykladów, choćby przez
                      szacunek dla własnych palców i czasu Forumowiczów i swego...
                      A Josepha witam z serdecznościami...
                      Cos trudno o idoli...
                      trudny;-))
    • kajtek43 Re: Pendereccy-ile kasy od miasta? 17.04.03, 12:31
      lepiej dać premie urzędasom z ZUSu (a wiecie, że mają podwyżki w tym roku? Kto
      z Was, pracujących ciężko, żeby wam różni tacy mieli z czego rabować , miał
      ostatnio podwyżkę w swojej firmie?), Urzędu Miasta, Chorych Kas. Niech sobie
      wypłacają milionowe odprawy itp. Nie będą nam tu różni tacy przyjeżdżać,
      kultury szerzyć, pieniędzy wydawać w różnych hotelach, które aż pękają w
      szwach:))) w restauracjach trzeba miejsca rezerwować na miesiąc naprzód:)))
      jeździć taksówkami:))) przecież stoisz godzinami "na słupie, zanim jakiś
      taksókarz się zlituje i przyjedzie:)) Co nam się tu będzie jakaś Penderecka
      produkować, jakieś wstrętne babsko KULTURĘ chce promować? A tu nie ma pieniędzy
      na różne budy z frytkami:((( nie zaprosiliśmy jeszcze Michała Wiśniewskiego, a
      na Rynku powinien być ekran i disco-polo na okrągło. Dla gawiedzi
      • Gość: trudny Kajtuś.... IP: *.localdomain 17.04.03, 12:43
        Oj kajtuś, w Tobie zamieszkał sposób interpretacji w klasie zaiste
        niemistrzowskiej...
        Słowem, jeśli porównywalne to co i jak myślisz z tym co i jak obrotna małżonka
        kompozytora, to może Państwo zagrajcie duecik?
        trudny
        • kajtek43 Re: Kajtuś.... 17.04.03, 13:20
          oj, za to Twój język jest zaiste... skomplikowany acz... "co poeta chciał
          powiedzieć?"
          • Gość: trudny Re: Kajtuś.... IP: *.localdomain 17.04.03, 13:22
            Zapewniam Cię iż nie trudniejsze to od utworów kompozytora. A jeśli bliższa Ci
            harmonia wspomnianego Wiśniewskiego...to już naprawdę nie mój to problem.
            trudny
            • kajtek43 Re: Kajtuś.... 17.04.03, 13:55
              Przeczytaj jeszcze raz, co napisałem:)))) Wyluzuj trochę:))) Mamy Święta:))))
              ŻEGNAM:)))))
      • Gość: muzyk - żebrak Re: Pendereccy-ile kasy od miasta? IP: *.solutions.net.pl 17.04.03, 21:33
        Kajtku!
        Wiadomo, ze urzedasy to banda, ale chyba nie zauwazyles ze swoj ze swoim zawsze
        sie dogada ....i tak "rączka rączke" i festiwal jeden za drugin (następny to
        Festiwal samego Krzysztofa P) organizuje się na jeden uśmiech madam
        Pendereckiej.
        a pani P. wzruszyła się, ze wykonawcy ustawiają się w kolejce aby tylko
        wystąpić w jej festiwalu, no cóż - gratuluję jej sprytu w wyciaganiu pieniedzy,
        tylko szkoda, że nie robi tego kosztem biznesmenów i innych kolesi zasobnych w
        kase, ale niestety kosztem nas wszystkich......a muzycy w Krakowie dalej
        zarabiają 800zł brutto, bo niby skąd brac na więcej....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka