Dodaj do ulubionych

problem z ogrzewaniem

20.02.07, 21:20
Witam, czy ktoś z Was ma problem z ogrzewaniem? A raczej z uzyskaniem odpowiedniej temperatury w mieszkaniu? U nas termoregulator ustawiony jest na 27 stopni, ale nigdy jeszcze w pokoju nie było więcej niż 22 :( Mierzyliśmy temp. dwoma termometrami i pokazują to samo. Wielkość kaloryferów jest zgodna z projektem - sprawdzaliśmy. Tylko wydaje mi się, że projekt był źle zrobiony przez kogoś, bo nie wydaje mi się, żeby nasze kaloryfery były w stanie dogrzać pomieszczenie nawet do 25 stopni - są po prostu zbyt małe. Zgłosiliśmy to dziś Pani Śledziewskiej; czekamy teraz na reakcje. Czy ktoś z Was też tak miał i co udało się z tym zrobić? A tak poza tym, to nie bardzo wiem, od czego jest "nasza" pani administrator, skoro od takich problemów nie jest?? Od wydawania kluczy?? - nieee, do "czarnej roboty" klucznika ma kogoś innego... Pozdrawiam

Aga
Obserwuj wątek
    • martinella1 Re: problem z ogrzewaniem 20.02.07, 22:56
      Zazdroszczę ! W moim mieszkaniu żaden kaloryfer nie grzeje.Nie pomaga
      odpowietrzanie.Jutro sprawdzę, czy coś się zmieniło - jeżeli nie, to przyjdzie
      czekać na ocieplenie.A opłacanej administracji nie mogę znależć.
    • karasek81 Re: problem z ogrzewaniem 21.02.07, 09:37
      Ja nie odpaliłem jeszcze termoregulatora (mam z nim poważny problem - za cholerę
      nie chce sobie sam baterii kupić, a ja ciągle zapominam), ale oczywiście
      ogrzewanie jest, kaloryfery grzeją - na tą chwilę temperatura w mieszkaniu dla
      mnie jest ok, ale przyznaję szczerze, że przeszło mi przez myśl co będzie gdy za
      oknem będzie -10 czy -20 stopni. Odnoszę wrażenie że te kaloryferki nie dadzą
      rady...

PK
    • agrezd Re: problem z ogrzewaniem 21.02.07, 20:34
      U nas max temperatura jaką pokazał termoregulator to 24 stopnie. To było wtedy
      kiedy o dziwo tej zimy była ujemna temperatura. Kaloryfery ogrzały się wtedy
      naprawdę porządnie. Generalnie polecam kontrolę miernika w szafce. Przyciskiem
      zmienia się parametry pokazywane, a jednym z nich jest temperatura wody na
      wejściu do mieszkania i na wyjściu. U mnie max na wejściu było 56 stopni. Z tego
      co się dowiedziałem to MPEC powinien podawać wodę z temperaturą ok 63 stopnie
      przy temperaturze zewnętrznej -20 zatem im zimniej tym cieplej :). Aha - to duże
      czerwone pokrętło w szafce wyskalowane jest do 68 i określa max temperaturę
      wpuszczaną na mieszkanie.

jeśli ktoś ma więcej pytam to służę swoją historią walki z ciepłem. :)

Pozdrawiam
      Marek
    • agako31 Re: problem z ogrzewaniem 21.02.07, 21:24
      Witam ponownie, otóż otrzymalśmy odpowiedź z budimexu, iż: "programator ma pomóc
      oszczędzać energię cieplną przez możliwość ustawienia różnych temperatur w
      różnym czasie. Nie jest on w stanie bez ograniczeń wpłynąć na podwyższenie
      temperatury w mieszkaniu.
      Instalacje i grzejniki (ich wielkość i ilość) zostały zaprojektowane
      zgodnie z obowiązującymi przepisami zakładającymi, że utrzymywana będzie
      wymagana 20 stopniowa temperatura w pokojach. Na tej podstawie określone
      zostało zapotrzebowanie ciepła dla budynku i zamówiona moc w MPEC
      (określona w umowie przyłączeniowej i umowie sprzedaży). Wspólnota
      Mieszkaniowa może zwiększyć zamówioną moc, ale będzie to miało wpływ na
      koszty dostawy energii cieplnej do budynku w tym ponoszone opłaty stałe
      niezależne od ilości zużytej wg ciepłomierzy energii". Jestem ciekawa, kto zdecydował, że ma być wymagane 20 stopni, a nie np. 25, tym samym decydując, jak ciepło ma być w moim mieszkaniu? Może ktoś chce mieć cieplej, niż te 20 stopni?
      Uważam, że powinniśmy coś z tym zrobić, tak samo jak i z wieloma innymi sprawami. Przydałoby się jakieś zebranie wspólnoty...

Marek, napisz jakie miałeś problemy z kaloryferami, jestem ciekawa
      Pozdrawiam, Aga
      • ewa.zie Re: problem z ogrzewaniem 21.02.07, 22:16
        U mnie jest bardzo ciepło, moje mieszkanie nie jest narożne może dlatego.
      • agrezd Re: problem z ogrzewaniem 27.02.07, 09:34
        Moje problemy? :)

Zaczęło się od tego, że wykonawca zapomniał zainstalować w naszej szafce dwóch
        rurek (jedna zasilająca, druga powrotna) od CO. Rurki duże nie były (po ok 10
        cm) ale problem spory (14 - 16 stopni w mieszkaniu). Pierwsza diagnoza fachowca
        z Dromexu to była kradzież licznika (sic!) dopiero panowie robotnicy zwrócili
        uwagę inżyniera, że licznik jest a rurek ewidentny brak. Uff - pierwszy problem
        z głowy.

Potem problem kolejny - rurki są, kaloryfery zaczęły grzać (big smile on my
        face) wracam na drugi dzień - zimno (grrr). Szybki telefon wyjaśnił, że nie
        należy wyłączać zasilania w szafce z bezpiecznikami po powoduje to zamknięcie
        zaworu na wejściu ciepła na mieszkanie. Uff - kolejne problem z głowy.

Potem standardowo odpowietrzone grzejniki ale coś słabo grzeją. Okazało się, że
        w szafce jest takie duże czerwone pokrętło które reguluje temperaturę wchodzącą
        na mieszkanie. Po odkręceniu na maxa (68 na skali) było ciut cieplej.

Po dwóch dniach temperatura skoczyła do magicznych 18 stopni - nadal wydawało mi
        się to za mało. Kolejna interwencja u kolejnej osoby z biura sprzedaży
        zaowocowała odpowiedzią - MPEC podaje tylko 20% mocy, od jutra ma być 100%.
        Mineło dni parę i już było OK. Wreszcie.

Wszystko trwało jakieś 2 tygodnie. Dodam że w tak zwanym między czasie
        kaloryfery na klatce były czerwone od gorąca.

Pozdrawiam
        Marek

PS. Mały apel do Sąsiadów. Jak chcecie odkręcić grzejniki to zakręćcie zawory we
        własnych szafkach a nie odcinajcie całego pionu zaworem w piwnicy.
    • agako31 Re: problem z ogrzewaniem 22.02.07, 22:20
      Moje też nie jest narożne; a ile masz stopni ciepła na termometrze?
      Pozdrawiam, Aga
    • aureliuszpek ogrzewanie podłogowe 05.04.07, 11:27
      a My mamy ogrzewanie podłogowe i jestesmy bardzo zadowoleni, jak ktos chce to
      moge polecic firme ktora zajmie sie tym naprawde fachowo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka