zbigniew74 04.04.07, 20:56 Podobno wycofali reklamę z TV. I bardzo dobrze ! Uznali, że to reklama szczepionki na receptę co jest zabronione prawnie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
boldhead Re: STOP Pneumokokom ! 04.04.07, 21:55 uznali, ze reklama "straszy" i dlatego ja wycofali. Odpowiedz Link Zgłoś
polski0001 Re: STOP Pneumokokom ! 04.04.07, 22:43 Nie wycofali tylko kasy nie mieli na dalsza emisje !!!! :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
henio56 Re: STOP Pneumokokom ! 05.04.07, 05:20 dobrze,że zakazali emisji tej reklamy, była okropna Odpowiedz Link Zgłoś
mimim12 Re: STOP Pneumokokom ! 05.04.07, 11:47 reklama byla straszna bo i choroba jest straszna...najlepiej byc nieuswuiadomionym....pare bab sie skrzyknelo aby wycofac i wycofali... wycofajmy wszystkie reklamy bedzie fajnie Odpowiedz Link Zgłoś
jop Re: STOP Pneumokokom ! 05.04.07, 11:57 > reklama byla straszna bo i choroba jest straszna...najlepiej byc > nieuswuiadomionym....pare bab sie skrzyknelo aby wycofac i wycofali... Nie chodzi o to, że była straszna, tylko idiotyczna - granie na uczuciach, odwoływanie się do strachu i poczucia winy: "jak nie zaszczepisz dziecka, to umrze, i to będzie twoja wina", a zero rzetelnej informacji. > wycofajmy wszystkie reklamy bedzie fajnie Marzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: STOP Pneumokokom ! 05.04.07, 13:40 a znasz może cenę tej szczepionki? producent robi wszystko, żeby sprzedać swój wyjątkowo drogi produkt, a zatem straszy przeokropnie, żeby nawet ubodzy wyjęli parę stów na szczepionkę... i to wlaśnie jest niemoralne Odpowiedz Link Zgłoś
zielonki Re: STOP Pneumokokom ! 05.04.07, 16:26 Ustawowo zakazane jest używanie dzieci w reklamie. Jak również bezpośrednie oddziaływanie reklamy na dzieci. Stąd były kontrowersje związane z jej emisją. Odpowiedz Link Zgłoś
krewetka Re: STOP Pneumokokom ! 05.04.07, 17:28 tak? przeciez pelno jest reklam z dziecmi Odpowiedz Link Zgłoś
zielonki Re: STOP Pneumokokom ! 05.04.07, 17:41 Ustawa z 1992r. o radiofonii i telewizji zakazuje m. in. reklam zawierających: - wywierania presji na rodziców, by skłonić ich do kupienia towaru lub usługi, - w ukryty sposób oddziałujących na podświadomość dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
xyz_xyz_xyz Re: STOP Pneumokokom ! 06.04.07, 10:48 peteen napisał: > a znasz może cenę tej szczepionki? > > producent robi wszystko, żeby sprzedać swój wyjątkowo drogi produkt, a zatem > straszy przeokropnie, żeby nawet ubodzy wyjęli parę stów na szczepionkę... > i to wlaśnie jest niemoralne dokładnie tak, tymbardziej że - jak już napisałam - daje niewielkie zabezpieczenie. Szczepionka kosztuje grubą kasę. Dla małych dzieci w granicach 250 zł, dla tych powyżej 4 lat jest już tańsza. Odpowiedz Link Zgłoś
weronka77 Re: STOP Pneumokokom ! 06.04.07, 00:08 Szkoda tylko że tak mało ludzi ma pojęcie o meningokokach i pneumokokach..Ja dmucham na zimne i wykupiłam wsystkie szczepionki dla Julki jeszcze przed "reklamą";-)) Odpowiedz Link Zgłoś
xyz_xyz_xyz Re: STOP Pneumokokom ! 06.04.07, 10:42 dobrze zrobili. Rekalma grała na uczuciach i strachu przed sepsą. A tymczasem sepsę może wywołać każda bakteria, wirus lub grzyb. Zatem szczepienie przeciw jednej bakterii daje dość marny procent zabezpieczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
amii2 Re: STOP Pneumokokom ! 07.04.07, 15:08 Właśnie. Miałam to samo napisać. Dodam jeszcze, że powinno być zabronione reklamowanie leków w telewizji! Jesteśmy drugim narodem po USA pochłaniającym najwięcej leków bez recepty. "Leczymy" się sami a skutek tego bywa często opłakany! Maskowanie objawów poważnych chorób, lekomania, brak wiedzy - czego z czym nie wolno łączyć w terapii... a potem medycy mają urwanie gwizdka z uszkodzonymi narządami takiego samoleczeńca! Odpowiedz Link Zgłoś