Gość: HW IP: *.zine.net.pl 21.05.03, 00:53 Z bardzo wiarygodnych źródeł dowiedziałem się że od lipca do kasacji i demntażu idą linie tramwajowe do Walcowni i z Kopca do Pleszowa !! Czy może mi to ktoś potwierdzić ?! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Locutus Re: A jednak skasują ? IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 21.05.03, 03:50 Mam mocno mieszane uczucia... Walcownia - oki, jestem za... ale ten Pleszów mnie trochę martwi... z jednej strony remont byłby całkowicie nieopłacalny i zbyt kosztowny, a dalsza eksploatacja torowiska w takim stanie jest niemożliwa... z drugiej jednak strony stwarza to niebezpieczny precedens... no i tracimy tyle kilometrów linii... żal dupę ściska... zwłaszcza miłośniczą dupę... Ale może przynajmniej poprawi się w efekcie możliwośc dojazdu z podpleszowskich wsi oraz z Osiedla Wandy i Os. Na Skarpie do centrum miasta... No i dodatkowy tabor się zwolni, jak się zlikwiduje parę brygad - będzie na dwunastkę! Sugeruję zadzwonić do pani rzecznik w celu potwierdzenia... Ona nam wszystko ładnie powie :-P Odpowiedz Link Zgłoś
adas29 Re: A jednak skasują ? 21.05.03, 09:08 Litewka na stos. Natura Polaków - zniszczyć wszystko, a potem żałować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jmaws Re: A jednak skasują ? IP: *.malopolska.mw.gov.pl 21.05.03, 10:13 Absolutnie żadnych torowisk w Krakowie nie powinno się demontować.Ten pomysł to skandal i niebezpieczny precedens - to może być początek końca komunikacji tramwajowej w Krakowie. Argumentacja ekonomiczna jest niedorzeczna i pragnę przypomnieć,że opierając się na przesłankach m.in. ekonomicznych jeszcze niedawno planowano likwidację następujących torowisk: -na Dominikańskiej i Franciszkańskiej, -na Św.Gertrudy,Stradomiu ,Krakowskiej i moście Piłsudskiego, -na Zwierzynieckiej i Kościuszki, -na Piłsudskiego i 3 Maja, -na Rakowickiej, -na Długiej, -na Basztowej. Jak widać postanowiono prawie całkowicie wyeliminować tramwaj w centrum, pozostawiając tylko torowisko na Westerplatte. Pomysły te związane były m.in. z wiarą w cudowne zadziałanie efektu związanego z uruchomieniem szybkiego tramwaju i układu komunikacyjnego KCK. Przewozy na liniach tramwajowych wokół kombinatu są niewielkie,ale to nie powód,żeby je likwidować.Zawieszenie kursowania też jest niebezpieczne,bo możemy się nigdy nie doczekać ich odwieszenia /przykład GOP i linie wokół Bytomia/. Muszą się znaleźć środki na remont torowiska. Należy pamiętać,że te tereny po rewitalizacji mają być jednym z głównych nowych obszarów zainwestowania ,m.in. budownictwa mieszkaniowego/tereny na wschód od kombunatu/. Torowisko do Walcowni jest krótkie i w nienajgorszym stanie i jedna linia tramwajowa może tam kursować. Gdyby posługiwać się tylko argumentami ekonomistów od siedmiu boleści to okaże się ,że już dawno połowę torowisk należałoby zlikwidować i zastąpić autobusami. Mimo rosnącej roli tramwaju w świecie /renesans tego środka przewozowego na całym świecie/ takie zapędy istnieją i bedą się pojawiać - lobby samochodowe jest chyba najsilniejsze w skali globalnej. Pytanie co ma lobby samochodowe do Walcowni i Pleszowa ? - pozornie nic, ale..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Clint Re: A jednak skasują ? IP: Odrzanska4:* 21.05.03, 11:08 hmm Kapelanke wciaz odkladaja w remoncie, oby im nie przyszlo do glowy zlikwidowac :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouset Re: A jednak skasują ? IP: *.szpitaljp2.krakow.pl 21.05.03, 11:58 Hubert, a kto jest bardziej wiarygodnym źródłem od Ciebie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiek K Re: A jednak skasują ? IP: *.chello.pl 21.05.03, 23:03 Gość portalu: HW napisał(a): > Z bardzo wiarygodnych źródeł dowiedziałem się że od lipca do kasacji i > demntażu idą linie tramwajowe do Walcowni i z Kopca do Pleszowa !! > Czy może mi to ktoś potwierdzić ?! Jesli to prawda to bedzie skandal. Nie ukrywam, ze wybierajac na Prezydenta Prof. Majchrowskiego sugerowalem sie zapowiadanymi w Jego programie ulepszeniami w zbiorkomie. Szkoda ze tak te ulepszenia maja wygladac. Kazda likwidacja tramwaju jest zlem. Prad jest tanszym zrodlem od paliwa, tramwaj jest szybszy, bardziej pojemny i ekologiczny. Korzysta z wydzielonych szlakow komunikacyjnych nie zapychajac drog. W warunkach polskich, kiedy drogi sa w stanie oplakanym, zacofanym, transport szynowy powinien byc traktowany jako powazna i rozwojowa galaz. Niestety likwidacja tych linii, nawet jesli pozwoli na jakies dorazne oszczednosci bedzie fatalnym w dluzszej perspektywie bledem. Bledem, ktory moze stac sie rowniez niebezpiecznym precedensem. Uwazam ze osoby wypowiadajace sie tu, zarowno Ci ktorzy interesuja sie poprawa biezacej komunikacji jak i milosnicy powinni glosno i wyraznie wypowiedziec swoj pelen oburzenia sprzeciw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouset Re: A jednak skasują ? IP: *.szpitaljp2.krakow.pl 22.05.03, 08:20 Byłeś juz u M.? Bo ja mam na czerwiec termin. Oba torowiska są w b. złym stanie, o ile wskutek głupot własnosciowych Mrozowa i Walcownia pętla są na terenie HTS, która twierdzi że taniej będzie dla niej PTSem dowozic ludzi, o tyle do Pleszowa remont jest niezbedny, tam mieszkają ludzie których odetnie sie od swiata tworząc linię np.171 HTS - Pleszów i radźcie sobie, dlatego moim zdaniem Walcownia do likwidacji, skoro jej włascicielowi nie zależy, ale Pleszów do remontu Odpowiedz Link Zgłoś
adas29 Re: A jednak skasują ? 22.05.03, 08:34 I Miśka K. popieram !!! (czyli mamy podobne opinie - czasem, hehehe) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiek K Re: A jednak skasują ? IP: *.chello.pl 22.05.03, 09:30 adas29 napisał: > I Miśka K. popieram !!! > (czyli mamy podobne opinie - czasem, hehehe) wiesz, chyba mimo roznych metod i pewnych szczegolowych punktow programu reprezentujemy wspolne lobby? Odpowiedz Link Zgłoś
adas29 Re: A jednak skasują ? 22.05.03, 09:46 Gość portalu: Misiek K napisał(a): > wiesz, chyba mimo roznych metod i pewnych szczegolowych punktow programu > reprezentujemy wspolne lobby? Lobby - hobby (hihihi). Jednak da się połączyć przyjemne z pożytecznym. Odpowiedz Link Zgłoś
dzidek00 Re: A jednak skasują ? 22.05.03, 10:08 Mam dla Was dobre wieści:) narazie nic nie zlikwidują choć MPK bardzo chce ale miasto się niezgadza. Prawdopodobnie będzie redukcja do jednej lini do Pleszowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiek K Re: A jednak skasują ? IP: *.chello.pl 22.05.03, 10:18 > Mam dla Was dobre wieści:) narazie nic nie zlikwidują choć MPK bardzo chce ale > miasto się niezgadza. chociaz raz sie miasto na cos przyda. Prawdopodobnie będzie redukcja do jednej lini do Pleszowa > . czyli stawiam na "20". Odpowiedz Link Zgłoś
adas29 Re: A jednak skasują ? 22.05.03, 10:24 Gość portalu: Misiek K napisał(a): > Prawdopodobnie będzie redukcja do jednej lini do Pleszowa > czyli stawiam na "20". Misiek, źle zrozumiałeś czy ja źle rozumie. Redukcja jednej czy DO jednej linii ??? Bo jeśli to drugie, to "15" pewnie zostawią. "20" skrócą do Kopca. A co z "21" ??? Choć to głupie i tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiek K Re: A jednak skasują ? IP: *.chello.pl 22.05.03, 10:29 > Bo jeśli to drugie, to "15" pewnie zostawią. "20" skrócą do Kopca. A co > z "21" ??? Choć to głupie i tak. mhm, druga wersja brzmi nieco dziwnie, ale jesli tak to raczej zostanie "21", "15" do Kopca, a "20" jak to mowicie do piachu. (?) Odpowiedz Link Zgłoś
adas29 Re: A jednak skasują ? 22.05.03, 11:00 Jezuu - jak mnie to wkurwia. Wszystko kasować, niszczyć - nie znoszę takiej postawy ADAŚ WYYYYYYYJEEEEEEEEE !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jmaws Re: A jednak skasują ? IP: *.malopolska.mw.gov.pl 22.05.03, 12:46 Jeżeli już jakieś redukcje są konieczne - to najlepsze rozwiązanie : - 15 do Kopca Wandy - 20 likwidacja - 26 bz. Na Walcownię powinna kursować jedna linia -16.Zlikwidować należy 17, natomiast problem jest z 22 - mogłaby kursować po trasie o charakterze okólnym od Placu Centralnego al.Solidarności - CAHTS - Kopiec Wandy - J.P.II - Plac Centralny - brygady parzyste w podanym kierunku, nieparzyste w kierunku odwrotnym. Inna wersja od CAHTS do Kopca Wandy jest mniej korzystna - najlepiej gdyby 22 kończyła kursy na wysokości THM /ale to jest niemożliwe/ lub przy CAHTS /konieczność manewrowania na trójkącie/. Może się skończyć też tym,że linia 22 zostanie skrócona do Placu Centralnego. Możliwe jest też zawracanie na terenie zajezdni. Wszystko to i tak lepsze niż likwidacje tych dwóch odcinków torowisk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Clint Re: A jednak skasują ? IP: Odrzanska4:* 22.05.03, 15:53 adas29 napisał: > A co z "21" ??? Choć to głupie i tak. Przestawicie cyferki i macie #12 :) Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: A jednak skasują ? 24.05.03, 00:01 Gość portalu: Misiek K napisał(a): > Jesli to prawda to bedzie skandal. Nie ukrywam, ze wybierajac na Prezydenta > Prof. Majchrowskiego sugerowalem sie zapowiadanymi w Jego programie > ulepszeniami w zbiorkomie. Szkoda ze tak te ulepszenia maja wygladac. Oj, ulepsza nam komunikację nieustannie, zakupy nowego taboru w tym roku są naprawdę imponujące, PKM Sosnowiec więcej kupi w tym roku :(( > Uwazam ze osoby wypowiadajace sie tu, zarowno Ci ktorzy interesuja sie poprawa > biezacej komunikacji jak i milosnicy powinni glosno i wyraznie wypowiedziec > swoj pelen oburzenia sprzeciw. Wypowiadamy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HW A jednak skasują ? - CD. IP: *.zine.net.pl 22.05.03, 12:22 Z tego co sie dowiedziałem w ZDIKU, wysłali pismo do prezydenta o tym że nie mają pieniędzy na remont i należy zlikwidować torowiska. Pismo czeka na podpis. Prowadze dalej śledztwo dziennikarskie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouset Re: A jednak skasują ? - CD. IP: *.szpitaljp2.krakow.pl 22.05.03, 12:49 Prowadź prowadź, HTS miało dać kasę na Walcownię jak nie to zamknąć, bo tam remont jest faktycznie nieoplacalny, ale Pleszów remiontować nawet gdyby miał byc jeden tor z mijanką Kopiec Wandy Odpowiedz Link Zgłoś
adas29 Re: A jednak skasują ? - CD. 22.05.03, 13:06 Gość portalu: HW napisał(a): > Z tego co sie dowiedziałem w ZDIKU, wysłali pismo do prezydenta o tym że nie > mają pieniędzy na remont i należy zlikwidować torowiska. Pismo czeka na podpis. I to będzie jego ChFila prawdy !!! Okaże się jaki z niego pro-komunikacyjny prezydent !!! Majcherek - NIE PODPISUJ !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzidek Nie podpisze. IP: *.wieliczka.sdi.tpnet.pl 22.05.03, 14:26 No i nie podpisze, jedna linia do Walcowni i jedna do Pleszowa. Odpowiedz Link Zgłoś
adas29 Re: Nie podpisze. 22.05.03, 14:38 Gość portalu: dzidek napisał(a): > No i nie podpisze, jedna linia do Walcowni i jedna do Pleszowa. A skąd to wiesz ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzidek Re: Nie podpisze. IP: *.wieliczka.sdi.tpnet.pl 22.05.03, 14:46 adas29 napisał: > A skąd to wiesz ? Wybacz ale nie moge. Odpowiedz Link Zgłoś
adas29 Re: Nie podpisze. 22.05.03, 15:55 Gość portalu: dzidek napisał(a): > > A skąd to wiesz ? > Wybacz ale nie moge. Ale pewniak ??? Ufff Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouset Re: Nie podpisze. IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 22.05.03, 15:57 Nie wiem czy tak uff Adaś, skadś tą kasę zabiorą Odpowiedz Link Zgłoś
adas29 Re: Nie podpisze. 22.05.03, 15:59 Gość portalu: mouset napisał(a): > Nie wiem czy tak uff Adaś, skadś tą kasę zabiorą Najlepiej z pensji prominentów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouset Re: Nie podpisze. IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 22.05.03, 16:00 Czyli z naszych kieszeni q........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ADAŚ Re: Nie podpisze. IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 22.05.03, 19:46 Gość portalu: mouset napisał(a): > Czyli z naszych kieszeni q........ Wolę utrzymywać torowiska niż piękne samochody żon i dzieci prominentów. Bo Ci mają juz służbowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouset Re: Nie podpisze. IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 22.05.03, 14:53 Gość portalu: dzidek napisał(a): > No i nie podpisze, jedna linia do Walcowni i jedna do Pleszowa. I to jest bez sensu, włączając w to wątki wyżej, jakakolwiek linia do Walcowni generuje ogromne koszty , a za tą kasę można wyremontować Pleszów - teren miasta w dodatku strategiczny Odpowiedz Link Zgłoś
endrju.ab11 Re: A jednak skasują ? 22.05.03, 17:34 Gość portalu: HW napisał(a): > Z bardzo wiarygodnych źródeł dowiedziałem się że od lipca do kasacji i > demntażu idą linie tramwajowe do Walcowni i z Kopca do Pleszowa !! > Czy może mi to ktoś potwierdzić I BARDZO DOBRZE! MOŻE ZROBIA WRESZCIE JAKĄŚ PORZĄDNĄ WYLOTÓWKĘ Z KRAKOWA W STRONE SANDOMIERZA A NIE TO CO JEST TERAZ CIASNE I Z DZIURAMI A KIEDYŚ.. KIEDYŚ TO MOGĄ I NOWE TORY POSTAWIĆ GDZIEŚ OBOK- OD STRONY PÓŁNOCNEJ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiek K Re: A jednak skasują ? IP: *.chello.pl 22.05.03, 18:07 > I BARDZO DOBRZE! MOŻE ZROBIA WRESZCIE JAKĄŚ PORZĄDNĄ WYLOTÓWKĘ Z KRAKOWA W > STRONE SANDOMIERZA A NIE TO CO JEST TERAZ CIASNE I Z DZIURAMI A KIEDYŚ.. KIEDYŚ > > TO MOGĄ I NOWE TORY POSTAWIĆ GDZIEŚ OBOK- OD STRONY PÓŁNOCNEJ. I bardzo glupie podejscie. Mowisz tak bo wozisz sie blachosmrodem i nic Cie nie obchodza tlumy w tramwajach. Mnie nie interesuja na przyklad autostrady czy szerokie ulice wylotowe bo nie mam i nie chce miec samochodu. Mnie interesuja wlasnie torowiska, wygodny dojazd tramwajem do w miare kazdego przydatnego miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
endrju.ab11 Re: A jednak skasują ? 22.05.03, 22:11 Gość portalu: Misiek K napisał(a): > > I bardzo glupie podejscie. Mowisz tak bo wozisz sie blachosmrodem i nic Cie > nie obchodza tlumy w tramwajach. > Mnie nie interesuja na przyklad autostrady czy szerokie ulice wylotowe bo nie > mam i nie chce miec samochodu. Mnie interesuja wlasnie torowiska, wygodny > dojazd tramwajem do w miare kazdego przydatnego miejsca. pudło!!!! woże sie tak samo jak Ty szanowna krakowska komunikacja miejską. zainteresowało mnie to, że moje podejście jest "głupie"- czyzby dlatego ze inne od Twojego?... a tak swoja drogą to nie wiem co to za wygodny dojazd tramwajem po torach pleszowskich jak cie wytelepie i jeszcze tram wlecze sie w porywach do 20 km/h. też lubie tramy, ale jesli chodzi o trakcję stawiam na jakośc a nie na ilośc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Locutus Re: A jednak skasują ? IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 23.05.03, 00:59 Niestety jakość podróży trampem do Pleszowa bardziej przypomina wesołe miasteczko i kolejkę górską niż normalny środek komunikacji miejskiej... na remont kasy nie ma... a obecne podejście z zostawieniem jednej linii niczego nie rozwiązuje - albo wóz, albo przewóz panowie - trza zrobić remont (kosztowny jak cholera ze względu na długość trasy), albo zamknąć to w pizdu... argumenty ekonomiczne przemawiają zdecydowanie za tym drugim, poza tym Pleszów ze względu na sąsiedztwo kobinatu trudno nazwać terenem strategicznym - zadupie że szok - i jakoś nie widzę tam inwestorów w najbliższym czasie (trza patrzeć realnie)... a i przedłużenie busów z podpleszowskich wsi do Placu Centralnego lub CAHTS zdecydowanie poprawiłoby sytuację komunikacyjną mieszkającej w nich ludności... innymi słowy wydaje mi się, że jeżeli porzucimy miłośnicze sentymenty i lęki to większośc argumentów będzie przemawiała za likwidacją tej trasy... a trasa do Walcowni to już zupełny pasożyt... wybaczcie mi moją opinię, ale po prostu piszę to co myślę. Zapewne Adaś mnie zje w potrawce za ten post na naszym sobotnim spotkaniu... A co do wcześniejszej wypowiedzi Miśka - faktycznie na Pleszów jadą takie tłumy, że ho-ho... :-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ADAŚ A jednak skasują ? IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 23.05.03, 06:57 Gość portalu: Locutus napisał(a): Zapewne Adaś mnie zje w potrawce za ten post na naszym > sobotnim spotkaniu... Możesz już się szykować, że Cię pierw usmaże na grilu, obleję musztardą i wpierdolę do ostatniego kęsa. A potem się ... pożygam - hihihi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouset Re: A jednak skasują ? IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 23.05.03, 09:05 ROTFL A droga może być po stronie południowej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Locutus Re: A jednak skasują ? IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 24.05.03, 02:40 Mam pomysła: zamiast kasować tory, skasujmy drogę! Te blachosmrody tylko śmierdzą i trują środowisko... Odpowiedz Link Zgłoś
adas29 Poprawka ortograficzna 23.05.03, 09:48 Gość portalu: ADAŚ napisał(a): A potem się ... pożygam - hihihi. Przepraszam, ale miało być poRZygam. Byłem niewyspany, sorrki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouset Re: Poprawka ortograficzna IP: *.cm-uj.krakow.pl 23.05.03, 12:32 Nie wyspałeś się bo rzygałeś? hihi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ADAŚ Re: A jednak skasują ? IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 22.05.03, 19:47 endrju.ab11 napisał: > I BARDZO DOBRZE! MOŻE ZROBIA WRESZCIE JAKĄŚ PORZĄDNĄ WYLOTÓWKĘ Z KRAKOWA W > STRONE SANDOMIERZA A NIE TO CO JEST TERAZ CIASNE I Z DZIURAMI A KIEDYŚ.. KIEDYŚ TO MOGĄ I NOWE TORY POSTAWIĆ GDZIEŚ OBOK- OD STRONY PÓŁNOCNEJ. Zabawny jesteś, bo WIERZYSZ W CUDA !!! Odpowiedz Link Zgłoś
endrju.ab11 Re: A jednak skasują ? 22.05.03, 22:04 Gość portalu: ADAŚ napisał(a): > endrju.ab11 napisał: > > > > I BARDZO DOBRZE! MOŻE ZROBIA WRESZCIE JAKĄŚ PORZĄDNĄ WYLOTÓWKĘ Z KRAKOWA W > > > STRONE SANDOMIERZA A NIE TO CO JEST TERAZ CIASNE I Z DZIURAMI A KIEDYŚ.. > KIEDYŚ TO MOGĄ I NOWE TORY POSTAWIĆ GDZIEŚ OBOK- OD STRONY PÓŁNOCNEJ. > > Zabawny jesteś, bo WIERZYSZ W CUDA !!! nie wierzę w cuda tylko wierze w Kraków, że jako jedno z wiekszych miast w Polsce zainteresuje sie również innymi dzielnicami a nie tylko komercyjna starówką, chociaż z tym tez do końca nie jest tak pieknie wystarczy na końskie gówna popatrrzeć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HW Re: A jednak skasują ? IP: *.zine.net.pl 22.05.03, 23:04 endrju.ab11 napisał: > nie wierzę w cuda tylko wierze w Kraków, że jako jedno z wiekszych miast w > Polsce zainteresuje sie również innymi dzielnicami a nie tylko komercyjna > starówką, chociaż z tym tez do końca nie jest tak pieknie wystarczy na końskie "Starówka" a fffffffffffffeeeeeeeeeeeeeeeee coś Ty jest z Warszawy czy co? Nawet nie wiesz co jest w Krakowie? Odpowiedz Link Zgłoś
endrju.ab11 Re: A jednak skasują ? 22.05.03, 23:54 wiem co mamy, ale patrząc na niektóre odnowione kamienice-nie mówię o budynkach przy głównej płycie-coraqz częściej z przekory zastępuje słowa STARE MIASTO starówką! Odpowiedz Link Zgłoś
endrju.ab11 Re: A jednak skasują ? 22.05.03, 22:05 ps: a Ty wierzysz ADASIU w to ze predzej czy pózniej na trasie tramu do pleszowa nie będzie jakiegos wypadku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ADAŚ Re: A jednak skasują ? IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 23.05.03, 06:59 endrju.ab11 napisał: > ps: a Ty wierzysz ADASIU w to ze predzej czy pózniej na trasie tramu do > pleszowa nie będzie jakiegos wypadku? Jest takie samo prawdopodobieństwo jak na innych torowiskach np. do Kurdwanowa. Tam może się wykoleić, bo i tak szybko tam tramy nie jeżdżą. Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: A jednak skasują ? 23.05.03, 23:59 Szczerze mówiąc, Walcownia może spokojnie iść do piachu, choć nie ukrywam, że sporo ludzi może na tym ucierpieć. Jednak ważniejsze w obecnej sytuacji są noe linie i remonty w centrum, i to na nie powinna iść kasa. Dlatego z dwojga złego już lepiej mieć tramwaj pod dworcem i na Ruczaju, niż w Walcowni. Idealnie by było oczywiście, gdyby nic nie zlikwidowano. Do Pleszowa koniecznie trzeba trasę wyremontować, ale uważam, że i tak powinna tam jeździć tylko 15 (i 21 w szczycie), o czym już wielokrotnie mówiłem, i nie mam zamiaru się powtarzać :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yasioo Re: A jednak skasują ? IP: *.private.ramtel.pl / 172.20.6.* 24.05.03, 09:45 A gdyby tak udało się przedłużyć linię z Walcowni do Luboczy? Na rogu ulic Niewielkiej i Lubockiej jest mała pętla, dawno temu kończył tam autobus, dzisiaj mogłaby funkcjonować spokojnie linia tramwajowa. Czy wtedy chociaż jedna linia tramwajowa na Mrozowa miałaby uzasadnienie ekonomiczne? Nadziałem się kiedyś na pana, który twierdził, iż "z przyczyn kościelnych" - hałas i drgania w PAT i kościołach - konieczna jest likwidacja torowiska na Franciszkańskiej i Dominikańskiej, a w zamian budowa tunelu (sic!) od Filharmonii do Stradomskiej. To dopiero było uzasadnienie ekonomiczne... Co do Pleszowa - ręce opadają, włosy na d*** stają dęba, bo te na głowie już dawno wypadły ze zmartwień. Wszystko, tylko nie likwidacja. Linia jednotorowa z mijanką IMHO jest dobrym pomysłem, pozostawienie jednej linii prowadzi do pytania - jaka linia z jaką częstotliwością? Mamy do wyboru 15, 20 i 21 - stawiam na pozostawienie 20, skrócenie (jeżeli nie likwidację) 21 i skrócenie 15 do Kopca Wandy. Niestety torowisko CAHTS - Kopiec Wandy pozostaje nieużywane... A co z Pleszowem w chwili decyzji o likwidacji Walcowni? Myśli się tylko o tych końcówkach, nikt nie pisze o Mistrzejowicach (9 ,14, 16, 20)i os. Piastów (10, 17, 21). Stawiam na pozostawienie 20 z jednym zastrzeżeniem - tylko 10 na os. Piastów jest złym pomysłem - przesunięta na oś Piastów. Taka 20 dowiezie wszystkich do pl. Centralnego i Pleszowa, do CAHTS trzeba będzie się przesiąść. Inna sprawa, że z przesiadką dla mistrzejowiczan, ale wydaje mi się, że 9, 14 i 16 dadzą sobie same radę pod warunkiem, że będą się nawzajem uzupełniać, szczególnie w godzinach wieczornych - zakładam, że 17 i 21 zostaną zlikwidowane, 16 skrócona nawet do pl. Centralnego, a 15 do Kopca Wandy. Pozostaje pytanie czy sama 16 da sobie radę z potokiem pasażerów Mistrzejowice- pl. Centralny - przy założeniu przesiadki na 20, 501, 502 lub 511 wydaje mi się, że bez problemu. A co Wy o tym sądzicie? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kalarep Re: A jednak skasują ? 24.05.03, 10:56 Ja zakładam ograniczenie lini do Walcowni i do Pleszowa (bez likwidacji torów) 15-bez zmian /ew. co 10 minut/ 16-KOPIEC WANDY lub likwidacja 17-KOPIEC WANDY lub likwidacja 20-KOPIEC WANDY 21-KOPIEC WANDY lub likwidacja 22-bez zmian /ew. cały dzień co 10/ uważam że najlepsze wyjście likwidacja jednej lub 2 lini (sądze że 2 bo 2 linie 16 i 20 na trasie Mistrzejowice - Kopiec są nie potrzebne) myśle że zwiększy się częstotliwośc lini 15, 20, 22 z 16, 17 i 21 najchętneij pozostawił bym 21 bo za 16 można jechać 20 a za 17 właśnie 21 ehh zobaczymy ja jestem za pomysłem po 1 lini do tych pętli .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo84 Re: A jednak skasują ? IP: *.vii-lo.krakow.pl 24.05.03, 10:58 nikt z was nie pamięta,że ma powstać alternatywne lotnisko w pobiedniku?A czym tam k**** będzie się dojeżdzać?mikrusem za 4 zł,czy mikro-mpk co 30 min? p******* opłacalnośc.DO PLESZOWA LINIA TRAMWAJOWA(albo i dalej).w branicach ma powstać nowe osiedla.czy potem będą biadolić że p**** z mpk zlikwidowali im komunikację bo nie chciało im sie remontować torowiska?A co do walcowni to do piachu.do kocmyrzowa podciągnąć tram z wzgórz i 4,22 na kocmyrzów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouset Re: A jednak skasują ? IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 24.05.03, 11:01 Gość portalu: Yasioo napisał(a): > A gdyby tak udało się przedłużyć linię z Walcowni do Luboczy? Na rogu ulic > Niewielkiej i Lubockiej jest mała pętla, dawno temu kończył tam autobus, > dzisiaj mogłaby funkcjonować spokojnie linia tramwajowa. Czy wtedy chociaż > jedna linia tramwajowa na Mrozowa miałaby uzasadnienie ekonomiczne? No miałaby sens , ale tam chyba trzeba przebić się pod PKP > Co do Pleszowa - ręce opadają, włosy na d*** stają dęba, bo te na głowie już > dawno wypadły ze zmartwień. Wszystko, tylko nie likwidacja. Linia jednotorowa z mijanką IMHO jest dobrym pomysłem, pozostawienie jednej linii prowadzi do > pytania - jaka linia z jaką częstotliwością? Zrozumcie! Remont nie zależy finansowo od ilości linii, czy coś sie teraz zmieni jak zabiorą np 20 i 21? Nic bo dla samej 15 też trzeba renmontować Mamy do wyboru 15, 20 i 21 - stawiam na pozostawienie 20, skrócenie (jeżeli nie likwidację) 21 i skrócenie 15 do Kopca Wandy. Niestety torowisko CAHTS - Kopiec Wandy pozostaje nieużywane... Moim zdaniem 15 plus 21 w szczycie ew. co 30 poza , 20 w ogóle precz jesli 16 jeździ co 10 minut > A co z Pleszowem w chwili decyzji o likwidacji Walcowni? Myśli się tylko o tych końcówkach, nikt nie pisze o Mistrzejowicach (9 ,14, 16, 20)i os. Piastów (10, 17, 21). > A co Wy o tym sądzicie? Pozdrawiam. Sprawa jest prosta, 22 do Kopca Wandy, 16 do Zajezdni, 17 i 20 do piachu, 21 do Pleszowa a na czas remontu do Kopca Wandy, 15 na czas remontu do Zajezdni Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiek111 Re: A jednak skasują ? 24.05.03, 15:27 Gość portalu: Yasioo napisał(a): > A gdyby tak udało się przedłużyć linię z Walcowni do Luboczy? Na rogu ulic > Niewielkiej i Lubockiej jest mała pętla, dawno temu kończył tam autobus, > dzisiaj mogłaby funkcjonować spokojnie linia tramwajowa. kasy nie ma na remonty, a Ty chcesz jeszcze budowac linie tam gdzie wozilaby w dalszym ciagu powietrze ....... > Nadziałem się kiedyś na pana, który twierdził, iż "z przyczyn kościelnych" - > hałas i drgania w PAT i kościołach - konieczna jest likwidacja torowiska na > Franciszkańskiej i Dominikańskiej, a w zamian budowa tunelu (sic!) od > Filharmonii do Stradomskiej. To dopiero było uzasadnienie ekonomiczne... plany to byly takie, zeby wyciac w latach 90. wszystkie tramwaje z I obwodnicy oprocz Westerplatte i Gertrudy. > pytania - jaka linia z jaką częstotliwością? sie okaze, jak mialyby byc rozmieszczone mijanki. Nie dzielmy skory na niedzwiedziu, bo on jeszcze zyje. Mamy do wyboru 15, 20 i 21 - > stawiam na pozostawienie 20, wszyscy sie uparli na 20, a ta linia na odcinku pl. Centralny - Kopiec Wandy swieci pustkami jeszcze wiekszymi niz 21. skrócenie (jeżeli nie likwidację) 21 i skrócenie > 15 do Kopca Wandy. Niestety torowisko CAHTS - Kopiec Wandy pozostaje > nieużywane... ja wlasnie zostawilbym mieszkancom Pleszowa 15. Przeciez to jedyna linia ktora zapewnia im bezposrednia lacznosc z centrum Krakowa. Ludzie, myslcie troche ... > A co z Pleszowem w chwili decyzji o likwidacji Walcowni? Myśli się tylko o tych > > końcówkach, nikt nie pisze o Mistrzejowicach (9 ,14, 16, 20)i os. Piastów (10, > 17, 21). ??? Mozesz jasniej ? Stawiam na pozostawienie 20 z jednym zastrzeżeniem - tylko 10 na os. > Piastów jest złym pomysłem - przesunięta na oś Piastów. Taka 20 dowiezie > wszystkich do pl. Centralnego i Pleszowa, tak ?? to ciekawe co dowiezie mieszkancow Piastow do Dworca Głównego !! Korzystasz z linii 10 ? Jezeli nie to zostaw ja w spokoju, bo akurat ta linia ma kogo wozic. Ja podsumuje tak: bezwzglednie zostawic linie do Pleszowa i Walcowni !! Z minimalna obsluga ale zostawic. pdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yasioo Re: A jednak skasują ? IP: *.private.ramtel.pl / 172.20.6.* 24.05.03, 16:17 Krzysiek111, mam do Ciebie prośbę. Przeczytaj jeszcze raz dokładnie to, co napisałem. Nie ma tam ANI SŁOWA o jakichkolwiek próbach ruszania 10. Co do Walcowni i Pleszowa, to zgadzam się z Tobą całkowicie - nie ruszać. Szkoda tylko, że dla władz wybranych przez nas taki wariant raczej nie wchodzi w rachubę. Masz też rację - 15 do Pleszowa. W efekcie chodzi mi też po głowie inny wariant: 15 do Pleszowa, 16 do Kopca Wandy przez Ptaszyckiego, 21 jak obecnie do Kopca Wandy, 17 i 20 do liwkidacji. To są tylko propozycje, może ktoś je przeczyta, zanim rozwali komunikację na wschodzie Krakowa. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiek111 Re: A jednak skasują ? 24.05.03, 20:53 Gość portalu: Yasioo napisał(a): > Krzysiek111, mam do Ciebie prośbę. Przeczytaj jeszcze raz dokładnie to, co > napisałem. Nie ma tam ANI SŁOWA o jakichkolwiek próbach ruszania 10. cytuję: ".... Stawiam na pozostawienie 20 z jednym zastrzeżeniem - tylko 10 na os. Piastów jest złym pomysłem - przesunięta na oś Piastów. Taka 20 dowiezie wszystkich do pl. Centralnego i Pleszowa, do CAHTS trzeba będzie się przesiąść. Inna sprawa, że z przesiadką dla mistrzejowiczan, ale wydaje mi się, że 9, 14 i 16 dadzą sobie same radę pod warunkiem, że będą się nawzajem uzupełniać, szczególnie w godzinach wieczornych ..." ten fragment jest tak napisany, ze trudno cos zrozumiec :-P I jeszcze na dodatek to "... tylko 10 na os. Piastów jest złym pomysłem ..." Możesz jaśniej ?? ;-) > Co do Walcowni i Pleszowa, to zgadzam się z Tobą całkowicie - nie ruszać. > Szkoda tylko, że dla władz wybranych przez nas taki wariant raczej nie wchodzi > w rachubę. skad wiesz ?? Władza jeszcze nic nie powiedziała. ZDiK to nie magistrat. psr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yasioo Re: A jednak skasują ? IP: *.private.ramtel.pl / 172.20.6.* 25.05.03, 10:17 Chodziło mi o to, że po wycięciu 17 i 21 coś poza 10 musiałoby jeszcze być na os. Piastów. I najlepiej, żeby to była przesunięta z Mistrzejowic 20. Na Mistrzejowicach zostałyby 9, 14 i 16, które w zupełności wystarczą jeżeli dobrze ułoży się rozkład. I tyle. A z władzą to jest tak, że decyzje pewnie już dawno zapadły, tylko nikt nie ma odwagi głośno tego powiedzieć. Trochę o tym wiem i pod tym względem nie ma różnicy czy prawica, czy lewica - buraki są wszędzie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ADAŚ Re: A jednak skasują ? IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 25.05.03, 10:28 Gość portalu: Yasioo napisał(a): >buraki są wszędzie :) Święta racja, na "górze" przede wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: A jednak skasują ? 24.05.03, 21:15 Gość portalu: Yasioo napisał(a): > Niestety torowisko CAHTS - Kopiec Wandy pozostaje > nieużywane... A wyjazdy z zajezdni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouset Artykuł n/t IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 24.05.03, 11:18 Likwidować czy naprawiać - władze miasta mają poważny problem, co zrobić z dwiema nowohuckimi liniami tramwajowymi - do Pleszowa i do Walcowni. "Będę zmierzał do uczynienia podstawą systemu komunikacji zbiorowej w Krakowie sieci tramwajowej. (...) Konieczne jest zwiększenie częstotliwości kursowania tramwajów do 4-7 min. (...) Sieć tramwajowa powinna być siecią podstawową" - zapewniał w trakcie kampanii wyborczej prezydent Jacek Majchrowski. Wygląda jednak na to, że po kilku miesiącach władzom miejskim bliższa jest idea zwijania torów tramwajowych niż ich rozwijania. Chodzi o dwie nowohuckie linie - do Pleszowa i do Walcowni. Powstały w latach sześćdziesiątych, gdy kombinat działał pełną parą. Korzystały z nich tysiące pracowników dojeżdżających do odległych części ogromnego zakładu. Teraz jednak zatrudnionych jest dużo mniej... - Ruch jest rano, gdy do pracy jedzie pierwsza zmiana, po południu, gdy wymienia się pierwsza z drugą, no i wieczorem, w czasie powrotów. Przez resztę dnia przerwy między kursami sięgają trzech godzin - mówi rzecznik MPK Filomena Serwin. Na utrzymanie nawet tych kursów nie pozwoli niebawem stan torowiska. Według specjalistów z Wydziału Infrastruktury Tramwajowej Zarządu Dróg i Komunikacji właściwie w każdej chwili może dojść do awarii. Praktycznie na całej długości obu tras wymiany wymagają powyginane szyny i rozsypujące się podkłady. Taki remont kosztowałby jednak co najmniej kilkanaście milionów złotych. Nie ma na to pieniędzy w budżecie miasta, a co więcej - nie bardzo wiadomo, czy jest sens ich szukać? - Mamy w Krakowie ważniejsze torowiska, które wymagają remontów - zwraca uwagę wiceprezydent Tadeusz Trzmiel. Najprostszym i najtańszym rozwiązaniem byłoby zamknięcie obu tras i wożenie ludzi autobusami. Pojawiają się argumenty przeciwne. Zwolennicy ekologicznego transportu, jakim są tramwaje, alarmują, że ich zamiana na autobusy zwiększyłaby i tak już duży ruch samochodowy na ul. Igołomskiej. Do tego powstałby niebezpieczny, z ich punktu widzenia, precedens skracania, a nie rozbudowywania linii tramwajowych. Z kolei promotorzy ekonomicznego rozwoju Krakowa zwracają uwagę, że rezygnacja z nowohuckich tras pogorszyłaby warunki dojazdu do 35-hektarowej Specjalnej Strefy Ekonomicznej, leżącej tuż przy pętli w Pleszowie. Odpadnie zatem jeden z argumentów dla ewentualnych inwestorów. Z zupełnie innych powodów wątpliwości ma także sam wiceprezydent Trzmiel. Nie chce on bowiem... wspierać złodziei! - Gdy znikną tramwaje, natychmiast zacznie się rozkradanie torów i trakcji - martwi się na zapas. Co więc zrobią władze miasta? Być może tramwaje będą jeździć tylko do Centrum Administracyjnego HTS, a pasażerów przejmą autobusy. Inny wariant: czynna pozostanie jedna nitka torów, a dobuduje się tzw. mijanki. Na razie trwa analiza wyników badań przewozów pasażerskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: endrju Re: Dobry pomysł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.03, 12:06 a mi podoba sie ten pomosł z jednym PORZĄDNYM torem i mijanką Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yasioo Re: Artykuł n/t IP: *.private.ramtel.pl / 172.20.6.* 24.05.03, 13:17 Q, to jakiś absurd! Ostatni raz badania przewozowe na liniach z Pleszowa były robione w listopadzie 2000 roku lub w marcu 2001 roku (nie pamiętam dokładnie), jak nie wcześniej. Już po raz drugi pisze się tą bzdurę w krakowskiej gazecie, a ja po raz kolejny powtarzam, że ktoś sobie robi jaja podając takie rzeczy do publicznej wiadomości. Chyba, że robią analizę tych pomiarów sprzed ponad 2 lat - w takim układzie to ja przepraszam za czepianie się. Tylko po kiego grzyba taka analiza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Locutus Re: Artykuł n/t IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 24.05.03, 23:15 Jak mają zrobić jednotor z mijanką do Pleszowa, to jestem zdecydowanie za!!! Byle tylko jakiś inteligent nie wpadł na zrobienie generalki obydwu torów... Walcownia do piachu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouset Re: Artykuł n/t IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 25.05.03, 00:28 Gość portalu: Locutus napisał(a): > Walcownia do piachu!!! i 428 też Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Locutus Re: Artykuł IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 25.05.03, 00:40 O tym to nawet nie wspominam, dla mnie to się samo przez się rozumie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brmn Re: Artykuł IP: *.ghnet.pl / 192.168.4.* / *.gro.citynet.pl 25.05.03, 00:48 A może tak zerwać tory i trolejbus??? Jakaś odmiana i jakże ekologicznie, a drogo chyba też nie bardzo bo na trasę Pleszów - walcownia - cm. grębałowski pewnie wystarczyly by dwa, no może 4. Wahadłowiec na tej trasie, jeśli rozsądnie połączony z resztą komunikacji pod C.A.HTS mógłby być sensownym rozwiązaniem. W sumie nawet asfaltu nie trzeba - po szutrze też pojedzie. A jaka trasa do nocnych rajdów!!! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Locutus Re: Artykuł IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 25.05.03, 04:38 Przeczytałem Cię już w dwóch innych wątkach... nie jesteśmy tutaj takimi imbecylami, żebyśmy nie kumali co się do nas mówi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzidek Re: A jednak skasują ? IP: *.wieliczka.sdi.tpnet.pl 27.05.03, 13:13 Informacja z ostatniej chwili!!!! Torowiska zostają bez zmian i będą użytkowane!! Miłego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
adas29 Hurra 27.05.03, 13:35 Gość portalu: dzidek napisał(a): > Informacja z ostatniej chwili!!!! Torowiska zostają bez zmian i będą > użytkowane!! Miłego dnia. Hurrraa - cieszę się !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouset Re: Hurra IP: *.cm-uj.krakow.pl 27.05.03, 15:10 A szyny i podkłady naprawią się same? Czy tez zrobi to Lord Hokus - Pokus? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Locutus Adaś - nie mów hop... IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 28.05.03, 02:19 Torowiska zostają bez zmian - znaczy się będą eksploatowane do ich śmierci technologicznej, czyli, optymistycznie zakładając, około roku, może dwóch- trzech... potem szyny się po prostu rozlecą, a trampy zaczną wykolejać... i to będzie koniec... kasa na remont się nie znajdzie... ehh... czarno to wszystko widzę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouset I tak trzeba zamknać IP: *.szpitaljp2.krakow.pl 29.05.03, 11:22 Aby zrobić remont, minimum 4 miesiące stawiam, a wtedy..... mam nadzieję ze coś będzie kursować do Kopca W Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ADAŚ Re: I tak trzeba zamknać IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 29.05.03, 15:34 Gość portalu: mouset napisał(a): > Aby zrobić remont, minimum 4 miesiące stawiam, a wtedy..... mam nadzieję ze coś będzie kursować do Kopca W A może zrobią jazdę po jednym torze ??? Pavlack będzie pamiętał jak w ten sposób rozgrzebali ciąg Mogilska - al. Jana Pawła II. Wtedy jeździły po jednym torze. Odpowiedz Link Zgłoś