endrju.ab11 11.06.03, 19:26 mam pytanko czy istnieje coś takiego jak pks olkusz, czy maja swój tabor i swoje kursy lokalne. za wszelkie info z góry dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wpk Re: pks IP: 213.17.234.* 11.06.03, 23:58 endrju.ab11 napisał: > mam pytanko czy istnieje coś takiego jak pks olkusz, Owszem, istnieje. > czy maja swój tabor A czyj jak nie swój mają mieć? > i swoje kursy lokalne. za wszelkie info z góry dzięki! Swoje kursy lokalne też mają. Co więcej, jeden (dwa?) wozy jeżdżą jako podwykonawcy dla PKS Będzin na linii KZK GOP nr 633 do Dąbrowy Górniczej. Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: pks 12.06.03, 14:19 Gość portalu: wpk napisał(a): > jeżdżą jako > podwykonawcy dla PKS Będzin na linii KZK GOP nr 633 do Dąbrowy Górniczej. Hehe, pamiętam, jak mnie kiedyś zamurowało, jak na przystanek przy Polibudzie podjechał jakiś stary Jelcz (chyba L11) z tablicami linii 633 i logo KZK GOP :)) Niestety, to tylko kierowca PKS zapomniał tablic zdjąć... ;(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub K. Re: pks IP: 213.25.129.* 14.06.03, 00:35 Jak najbardziej istnieje. Korzystam z jego usług często, gdy jeżdżę do rodziców, którzy od kilku lat mieszkają na wiosce w okolicach szosy Kraków - Olkusz. Tabor ma taki, jak inne PKS-y, czyli głównie klamkowe autosany, tylko że dużo starsze i bardzej zdezelowane niż w innych przedsiębiorstwach. Po prostu - totalne rozpady. Ale ma też jedną wielką zaletę: JEŹDZI TANIEJ OD BUSÓW!!!!! Przynajmniej na trasie Kraków - Olkusz. Przedsiębiostwo to potrafiło się cenowo dostosować do konkurencji i dzięki temu ma całkiem przyzwoitą frekwencję. A co do słynnej linii KZK GOP nr 633, to obsługiwana jest akurat przez PKS Będzin. Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: pks 14.06.03, 09:51 Gość portalu: Jakub K. napisał(a): > A co do słynnej linii KZK GOP nr 633, to obsługiwana jest akurat przez PKS > Będzin. Zonk :D Właśnie wczoraj jechałem 1 przystanek tą linią, był to Jelcz M11 (prawdopodobnie) z PKS Olkusz :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wpk Re: pks IP: 213.17.234.* 14.06.03, 10:53 Gość portalu: Jakub K. napisał(a): > Przedsiębiostwo to potrafiło się cenowo dostosować do konkurencji i dzięki temu ma całkiem przyzwoitą frekwencję. I dzięki temu ma rozpadający się tabor, który im się za chwilę rozpadnie i konkurencji w ogóle nie będzie. > A co do słynnej linii KZK GOP nr 633, to obsługiwana jest akurat przez PKS > Będzin. Akurat PKS Olkusz obsługuje tam jeden (dwa?) wozy na zlecenie PKS Będzin, bo się będziniakom nie opłaca dojeżdżać w nocy do Olkusza, żeby się włączyć na trasę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub K. Re: pks IP: 213.25.129.* 15.06.03, 06:26 Co do 633 - przyznam, że nie znam aż tak dobrze tej linii, choć bardzo mnie ona fascynuje, podobnie jak cały system komunikacyjny GOP-u, gdzie bywam jednak sporadycznie. Jechałem linią 633 tylko kilka razy i zauważyłem tylko PKS Będzin (głównie Jelcze M11, które z Krakowa już dawno zniknęły). Nawet na stronie internetowej KZK GOP jako przewoźnik na tej linii wymieniony jest PKS Będzin. Ale możliwe, że PKS Olkusz wchodzi na niektóre kursy jako coś w rodzaju podwykonawcy. A wracając do tematu PKS Olkusz: z tym taborem nie jest tak źle, ostatnio na trasie Kraków - Olkusz pojawiło się kilka nowo zakupionych pojazdów tego przewoźnika, co prawda wyglądały na używane (głównie klamkowce), ale i tak tabor jest jednak stopniowo odnawiany. Z drugiej strony, PKS Olkusz jako przewoźnik ma też pewne wady. Jedną z nich są bardzo częste "nadśpieszenia", szczególnie w kierunku Olkusz - Kraków. Po prostu rozkład jazdy nie jest dostosowany do rzcezywistego czasu przejazdu. Na przystanku Modlnica II, gdzie zwykle wsiadam wracając do Krakowa, autobusy z Olkusza jadące przez Przeginię są zwykle 10-15 min. przed czasem. Rekordowe przypadki, jakie mi się zdarzyły, to 20 min. nadśpieszenia. Kursy przez Sąspów są zazwyczaj ok. 5 min. przed czasem. Inną wadą PKS Olkusz jest chamskie zachowanie kanarów, jakby żywcem wyjęte z czasów komuny i zupełnie nie pasujące do konkurencyjnej polityki tego przewoźnika. O ile w MPK kanary już dawno nauczyły się, że muszą mieć identyfikator w widocznym miejscu, to w PKS Olkusz zdarzają się często kontrole przeprowadzone przez osobnika bez identyfikatora. Gdy żądam okazania identyfikatora, on zwykle upiera się, żebym najpierw mu pokazał bilet, a gdy mówię, że muszę wiedzieć komu pokazuję, on odpowiada, że kierowca wie kogo wpuszcza. Często taka przepychanka słowna trwa kilka minut. Ale nigdy nie daję za wygraną i zawszę zmuszam go do okazania identyfikatora. Pomimo tych wszystkich niedociągnięć oceniam PKS Olkusz raczej pozytywnie, szczególnie w porównaniu z PKS Kraków, który w ciągu lat '90 oddał całą komunikację lokalną wokół Krakowa busiarzom praktycznie bez walki i w tej chwili obsługuje już tylko połączenia dalekobieżne typu Kraków - Zakopane, a lokalne tylko nieliczne. PKS Olkusz natomiast jest przykładem, że PKS jest w stanie sobie radzić w warunkach konkurencyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś