Gość: spier... Re: co wy tu znowu pieprzycie żydogó..ana gazeto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.08, 10:50 a właściwie to o co księdzu chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
pw2221 a tu was boli .. religia będzie w szkołach 07.03.08, 10:50 i rekolekcje też będą ... mimo waszej pogańskiej propagandy wszystkich waszych redaktorów i spleśniałych "autorytetów" Bartoszewskich, Geremków, Palikotów Piterów i całego tego libero- komuszego dziadostwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maura4 Re: a tu was boli .. religia będzie w szkołach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.08, 10:59 A to sie jeszcze okaże.Jak do tej pory ic nie było wieczne,wszystko sie kiedyś skończylo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spier... Re: a tu was boli .. religia będzie w szkołach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.08, 11:02 Wcześniej czy później nie będzie i religi w szkołach i rekolekcji. Będzie normalnie. Tak nam dopomóż Bóg! Odpowiedz Link Zgłoś
critto wy uzywacie takich samych metod 07.03.08, 14:00 pw2221 napisał: > i rekolekcje też będą ... mimo waszej pogańskiej propagandy > wszystkich waszych redaktorów i spleśniałych "autorytetów" > Bartoszewskich, Geremków, Palikotów Piterów i całego tego libero- > komuszego dziadostwa tylko ciekawe, że "twoje" stronnictwo używa tych samych metod; tak jak komuchy przymusem prowadzały młodzież na imprezy pierwszomajowe, wyznawcy twojej ideologii chcą ciągać przymusem na imprezy kościelne. A ja chcę, aby wreszcie zaczęto przestrzegać Konstytucji RP, która gwarantuje ŚWIECKOŚĆ państwa. Kocham Polskę, a Kościoła katolickiego i Waszego Boga - NIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SW Kto zaprowadzi uczniów na rekolekcje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.08, 11:11 W moich czasach szkolnych rekolekcje odbywałay się popołudniami. Była jedna godzina dla dzieci i jedna dla młodzieży starszej. Religia odbywała się w salkach katechetycznych i to była religia, a nie kolejna lekcja. Przyjemnie było chodzić. I jakoś nikt nie robił z tego problemu. Teraz kościołowi przewraca się w głowie. Mają coraz większe ywmagania, a nie rozumieją, że to wcale nie działa na ich korzyść. Wręcz przeciwnie, coraz więcej rodziców jest oburzonych na Kościół i księży i zaczynają bojkotować wymagania kościelne. Katecheci też nie przynoszą Kościołowi popularności. Uczą dzieci dewotyzmu i średniowniecznych poglądów. Mamy już XXI wiek, świat idzie do przodu i Kościół, żeby przetrwać, musi to zrozumieć. Ludzie wierzą, ale przestają wierzyć w Kościół. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodzic Kto zaprowadzi uczniów na rekolekcje? IP: *.zgora.dialog.net.pl 07.03.08, 11:12 najbardziej boli panią nauczycielkę ze zamiast 3 godzin musi pracować 4. To własnie ta grupa społeczna która nie pracuje za darmo nawet 5 minut!! Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Kto zaprowadzi uczniów na rekolekcje? 07.03.08, 11:17 pracuja za darmo dużo więcej niż 5 minut, tylko że ty o tym nie wiesz, i nigdy wiedzieć nie będziesz. Przykład - egzamin kwalifikacyjny w szkole dla dorosłych, do czasu egzaminu 120minut dolicz sobie jeszcze tak ze 45 minut wypisywania KAŻDEMU zdającemu stosownej laurki. Albo wypisywanie arkuszy ocen dla każdego ucznia, albo przygotowywanie NA WŁASNYM SPRZĘCIE I ZA WŁASNE PIENIĄDZE pomocy naukowych, kserówek wszelkiej masci itp. No ale oczywiście nauczu\yciel pracuje 18 godzin w tygodniu i szluss. szkoda, że dawno dawno temu, ten głąb co to powiedział po raz pierwszy nie dodał do tych 18 godzin jednego słówka - DYDAKTYCZNYCH. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezadowolona Kto zaprowadzi uczniów na rekolekcje? IP: *.crowley.pl 07.03.08, 11:13 A u mnie jest PÓŁ godziny w kościele. PÓŁ godziny!!!! Jaki więc sens tego, ze nie ma lekcji? I co to za rekolekcje? Zenada!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy Kościól zapłaci. 07.03.08, 11:13 Wszak kościół ma mnóstwo pieniędzy z budżetu państwa. (czy to w pieniądzu, czy to w świadczeniach, czy to w zwolnieniach) A może zakazać indoktrynacji religijnej? Byłoby taniej... Odpowiedz Link Zgłoś
tom1003 Kto zaprowadzi uczniów na rekolekcje? 07.03.08, 11:18 Ciekawe jak to wygląda w szkołach z mniejszosciami religijnymi. Zapewne, gdyby nauczyciel odmówił odprowadzenia mlodych Zydów do synagogi, gazetka wybiorcza krzyczałaby o antysemityzmie i pogromach. Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Kto zaprowadzi uczniów na rekolekcje? 07.03.08, 14:20 nie sądzę, bo w przeciwieństwie do Ciebie redaktorzy GW znają Konstytucję RP, a nawet jeżeli nie, to mają korektę merytoryczną, która się tym zajmuje. Katolicyzm, judaizm, islam, rodzimowierstwo, hinduizm, buddyzm, wreszcie ateizm czy agnostycyzm - to są WOLNE WYBORY DUCHOWE ludzi w wolnym kraju; WOLNYM, czyli niepodporządkowanym instytucji religijnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belfer Kto zaprowadzi uczniów na rekolekcje? IP: *.icpnet.pl 07.03.08, 11:25 Przepisy oświatowe mówią jasno: szkoła umożliwia odbywanie praktyk religijnych (rekolekcji)... . ALE ICH NIE ORGANIZUJE i nie POWINNO SIĘ ZMUSZAĆ NAUCZYCIELI DO UCZESTNICTWA W EWANGELIZACJI UCZNIÓW! Jak któryś z nauczycieli chce w tym uczestniczyć - to proszę bardzo. Ale zmuszać nikogo nie wolno! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przekora Kto zaprowadzi uczniów na rekolekcje? IP: *.c160.msk.pl 07.03.08, 11:27 Skandalem są rekolekcje w czasie trwania lekcji. Religia to prywatna sprawa rodziców i jeśli mają ochotę posyłać dzieci na imprezy kościelne, to niech sami się tym zajmują. Szkoły w Polsce są świeckie, więc z jakiej racji nauczyciele mają włączać się w kościelną indoktrynację dzieciaków? A co z dziećmi, które nie uczęszczają na religię, nie chodzą do kościoła? Tracą lekcje? Kto im zapewnia opiekę na ten czas? Szkoły powinny być bez religii - kto chce, niech posyła dzieci na parafię. Odpowiedz Link Zgłoś
critto religia to prywatna sprawa 07.03.08, 16:22 Gość portalu: przekora napisał(a): > Skandalem są rekolekcje w czasie trwania lekcji. > Religia to prywatna sprawa rodziców i jeśli mają ochotę posyłać dzieci na > imprezy kościelne, to niech sami się tym zajmują. dokładnie. Ewentualnie można by zrozumieć, gdyby szkoła szła takim rodzicom na rękę i pozwalała na ominięcie paru lekcji w semestrze na tego rodzaju imprezy - na którą dziecko pójdzie z rodzicami, nie z nauczycielem. Ale zrobiono z tego jakiś "obowiązek" dla nauczycieli, aby uczestniczyli w rekolekcjach i pół-obowiązek dla uczniów (rozumiem, że rodzice deklarują czy chcą, aby dziecko uczestniczyło w rekolekcjach - jeśli nie chcą, to idzie do świetlicy albo ma wolne). RELIGIA TO PRYWATNA SPRAWA Odpowiedz Link Zgłoś
janonet4 Kto zaprowadzi uczniów na rekolekcje? 07.03.08, 11:36 nic dodoac PANSTWO WYZNAIOWE- ito ma tak wasza polska "wolnosc" -jak zniewalacie dzieci imłodziesz!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katolopatolo To jest skandal!!!!1 Mamy państwo wyznaniowe??!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.08, 11:36 Rozporządzenie ministra o rekolekcjach? DOŚĆ INDOKTRYNACJI MŁODZIEŻY I KLERYKALIZACJI POLSKI!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jim19 Kto zaprowadzi uczniów na rekolekcje? 07.03.08, 11:46 Jest to oczywisty przykład na to jak "chore" są rozwiązania ustawowe dotyczące spraw religii, obowiązek, de facto aktywnego, uczestniczenia nauczycieli w rekolekcjach jest w mojej ocenie sprzeczny nawet z konkordatowym zapisem o rozdzielności kościoła od państwa. Urzędnik państwowy, bo taki ma status nauczyciel, ma obowiązek uczestniczenia obrzędach jednej religii. Czy niebywały serwilizm władz państwowych wobec kościoła sie skończy? Wprowadzenie samych rekolekcji zastępujących prowadzenie lekcji przedmiotowych jest skróceniem czasu nauki. Jest to kolejna przerwa w cyklu edukacyjnym, wpisująca się w cały szereg zmian wprowadzanych omal co rocznie, permanentne psujący system edukacyjny w szkolnictwie od podstawowego do średniego z jakim mamy do czynienia od wielu lat. W kontekście tego śmiesznie brzmią utyskiwania np. na temat braku wiedzy wśród uczniów o historii współczesnej Polski. Organizacja cyklu nauczania najbardziej karykaturalnie wygląda w liceach ponieważ dodatkowo jako przerwy w nauce (poza świętami, rekolekcjami i feriami) występują okresy związane z maturami próbnymi i normalnymi. Nauczyciele zajmujący sie maturami nie prowadzą lekcji z klasami niższymi, przez co wypadają z cyklu kolejne tygodnie aktywnej nauki w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elka Re: Kto zaprowadzi uczniów na rekolekcje? IP: 195.117.141.* 07.03.08, 11:49 twój dzieciak twój problem! Jakim prawem chcesz się wysługiwać nauczycielami? I jeszcze masz o to pretensje Odpowiedz Link Zgłoś
absurdello Niedługo kuria wymusi zakaz dodawania 222 do 444, 07.03.08, 11:51 bo 666 wychodzi a wiadomo co to za liczba, że już nie wspomnę o iloczynie 4*11 PRZEGIĘCIE !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
critto Konstytucja RP a religia w szkole 07.03.08, 14:16 no właśnie. Jestem rodzimowiercą i załóżmy, że zostałbym nauczycielem. W końcu mi wolno, nikt nie ma prawa mnie dyskryminować ze względu na religię. Ja nikogo nie zmuszam, aby towarzyszył mi i moim dzieciom podczas obrzędów ku czci dawnych Bogów i nie życzę sobie, aby ktoś zmuszał mnie do brania udziału (choćby biernego) w obrzędach katolickich. Zwłaszcza, że chcę być ekskomunikowany (na własne życzenie), więc formalnie nie będzie mi wolno wejść do kościoła (przynajmniej w trakcie nabożeństwa). Art. 53. Konstytucji RP wyraźnie stanowi, że: " 1. Każdemu zapewnia się wolność sumienia i religii. 2. Wolność religii obejmuje wolność wyznawania lub przyjmowania religii według własnego wyboru oraz uzewnętrzniania indywidualnie lub z innymi, publicznie lub prywatnie, swojej religii przez uprawianie kultu, modlitwę, uczestniczenie w obrzędach, praktykowanie i nauczanie. Wolność religii obejmuje także posiadanie świątyń i innych miejsc kultu w zależności od potrzeb ludzi wierzących oraz prawo osób do korzystania z pomocy religijnej tam, gdzie się znajdują. 3. Rodzice mają prawo do zapewnienia dzieciom wychowania i nauczania moralnego i religijnego zgodnie ze swoimi przekonaniami. Przepis art. 48 ust. 1 stosuje się odpowiednio. 4. Religia kościoła lub innego związku wyznaniowego o uregulowanej sytuacji prawnej może być przedmiotem nauczania w szkole, przy czym nie może być naruszona wolność sumienia i religii innych osób. 5. Wolność uzewnętrzniania religii może być ograniczona jedynie w drodze ustawy i tylko wtedy, gdy jest to konieczne do ochrony bezpieczeństwa państwa, porządku publicznego, zdrowia, moralności lub wolności i praw innych osób. 6. Nikt nie może być zmuszany do uczestniczenia ani do nieuczestniczenia w praktykach religijnych. 7. Nikt nie może być obowiązany przez organy władzy publicznej do ujawnienia swojego światopoglądu, przekonań religijnych lub wyznania." podano za: www.sejm.gov.pl/prawo/konst/polski/kon1.htm Polecam pod rozwagę wszystkim, którzy uważają że chodzenie na rekolekcje to obowiązek nauczycieli ZE SZKOŁY PUBLICZNEJ (szkoły katolickie czy inne szkoły religijne to co innego). Mam nadzieję, że nauczyciele nie odpuszczą i skierują sprawę do sądu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Kto zaprowadzi uczniów na rekolekcje? IP: *.ols.vectranet.pl 07.03.08, 11:53 Nauczyciele powinni dawać dobry przykład, bo to leży w ich zawodzie wychowywanie młodzieży w duchu pariotycznym, kulturalnym i religijnym.Nic się chyba złego nie stanie i korona z głowy żadnemu nauczycielowi w Polsce nie spadnie jak pójdzie przez te trzy dni razem ze swoimi uczniami lub klasą, której jest WYCHOWAWCĄ na rekolekcje, to chyba jest jego obowiązkiem!łaski nie zrobi. Te dni dla szkoły, uczniów i nauczycielów to nie dodatkowe ferie, żeby nauczyciele i uczniowie mogli sobie leniuchować lub robić coś w domu, ale po to są wolne, żeby iść do kościoła na rekolekcje. Te trzy dni wolne od szkoły są ze względu na rekolekcje, a nic innego, a rekolekcje są nietylko dla uczniów, ale i nauczycieli. Ja pamiętam, że jak chodziłam do szkoły to niektórzy nauczyciele byli obecni w tych dniach na rekolekcjach, wtedy wiedziałam, że są to ludzie wierzący, a tych co nie widziałam uważałam za ateistów lub innego wyznania.Ale to, że jakiś nauczyciel jest innego wyznania to nic nie przeszkadza żeby wszędł na te trzy dni raz do kościoła katolickiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: Kto zaprowadzi uczniów na rekolekcje? IP: *.uni.lodz.pl 07.03.08, 12:19 Nic się chyba złego nie stanie i korona z głowy żadnemu > nauczycielowi w Polsce nie spadnie jak pójdzie przez te trzy dni > razem ze swoimi uczniami lub klasą, której jest WYCHOWAWCĄ na > rekolekcje, to chyba jest jego obowiązkiem! A właśnie, że to NIE JEST jego obowiązkiem! Czyli jednak robi łaskę, chyba że akurat sam jest wierzący i chce iść na te rekolekcje. Odpowiedz Link Zgłoś
critto rozumiem że dotyczy to także innych świątyń 07.03.08, 14:05 Ale to, że jakiś nauczyciel jest innego wyznania to > nic nie przeszkadza żeby wszędł na te trzy dni raz do kościoła > katolickiego. Mylisz się - przeszkadza, bo np. gdy ktoś jest ekskomunikowanym, to formalnie NIE WOLNO mu wejść do kościoła katolickiego? Ja niedługo będę, na własne życzenie... I co, to że odłączam się na zawsze od KRK miałoby mi to przeszkodzić w byciu nauczycielem (nie zamierzam nim być, ale to sytuacja hipotetyczna)?? Gdzie wolność sumienia i wyznania?? Rozumiem też,że nie miałbyś nic przeciwko obowiązkowemu prowadzeniu dzieci - na nauki i obrzędy religijne, nie w celach turystycznych - np. do żydowskiej synagogi, muzułmańskiego meczetu albo rodzimowierczego chramu (kąciny), choć nie wyznajesz żadnych z tych religii?? Rozumiem, że tak, bo przecież korona by Ci z głowy nie spadła... Odpowiedz Link Zgłoś
critto nie chcę aby wciskano katolicyzm moim dzieciom 07.03.08, 14:09 >Nauczyciele powinni dawać dobry przykład, bo to leży w ich zawodzie >wychowywanie młodzieży w duchu pariotycznym, kulturalnym i >religijnym. patriotycznym i kulturalnym - TAK. Religijnym - NIE, bo Polska jest państwem świeckim. Od ewentualnego wychowania religijnego są rodzice i dana wspólnota religijna (np. kościół, gmina żydowska czy muzułmańska, neopogański związek wyznaniowy, itd). Nauczyciel może nie wyznawać żadnej religii, albo wyznawać zupełnie inną, np. rodzimowierstwo słowiańskie (jak ja). Nie mam nic przeciwko wychowywaniu dzieci w tej religii i SWOJE będę w niej wychowywał, ale nie sądzę, aby rodzice-katolicy chcieli, abym ich dzieciom przekazywał te wartości i wiarę... Tak samo i ja sobie nie życzę, aby ktoś mojemu dziecku wciskał katolicyzm w WOLNYM kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: h56 Re: nie chcę aby wciskano katolicyzm moim dziecio IP: *.chello.pl 09.03.08, 13:03 niestety , jeszcze będziemy musieli długo czekać aby się wyzwolić spod panowania tej sekty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Newcomer Re: Kto zaprowadzi uczniów na rekolekcje? IP: 90.208.230.* 07.03.08, 14:26 O matko... ok, to moze zaloz sobie taka sytuacje - jestes katoliczka mieszkajaca w kraju, gdzie dominuje religia polegajaca na czczeniu byczych jader. Raz na rok odbywa sie Festiwal Jader, trzydniowa impreza na ktorej odbywaja sie pokazy jader, prelekcje nt. jader, kazania kaplanow jadrowych, JaderFest na ktorym potrawke z jader popija sie zjadrowanym piwkiem oraz msze, podczas ktorych spozywa sie jadra. I tak sie zlozylo, ze ktos sie Ciebie spytal, czy bedzie Ci przeszkadzac jak wpadniesz na trzy dni na imprezke ze wzgledu na obowiazki pracowe, bo inaczej "ktos Cie uzna za wyznawce innej wiary badz ateiste"? Pasowaloby Ci to bardzo? Odpowiedz Link Zgłoś
j.an Re: Kto zaprowadzi uczniów na rekolekcje? 07.03.08, 15:25 Pani Kasiu/a- tak Pani trudno zrozumieć,że szkoła ma charakter świecki,to że w latach 90 kilku nawiedzonych poszło na układ z KK i sprzedało wolność szkoły a tym samym naszych obywateli Pani to powinna zrozumieć chyba,że już jest Pani tak przesiąknięta doktrynacją KK,że już nic do pani nie dociera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: db Indoktrynacja !!! IP: 212.160.172.* 07.03.08, 12:05 Paranoja, szkoła ma pomagać kościołowi, mauczyciele mają wpajać dziecią iż te mity są prawdą, i one zaczynają w to uznawać za prawdę. Smutne to jest. Odpowiedz Link Zgłoś
zdr1 Re: Indoktrynacja !!! 07.03.08, 12:20 Gość portalu: db napisał(a): > dziecią Smutna to jest twoja znajomosc ortografii jełopie. Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Indoktrynacja !!! 07.03.08, 14:25 sam jesteś jełopem i w dodatku chamem. Dla wielu ludzi to SĄ tylko mity, np. dla mnie. Nie ma powodu, abym miał wpajać dzieciom, że to prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
zdr1 Re: Indoktrynacja !!! 07.03.08, 15:12 critto napisał: > sam jesteś jełopem i w dodatku chamem. Dla wielu ludzi to SĄ tylko mity, np. dl > a > mnie. Nie ma powodu, abym miał wpajać dzieciom, że to prawda. Gowno mnie obchodzi czym sa dla ciebie i kto cie tak sp..., pomiocie komuszy. Odpowiedz Link Zgłoś
gugula Kto zaprowadzi uczniów na rekolekcje? 07.03.08, 12:08 "Nauczyciele buntują się przeciw odprowadzaniu uczniów na rekolekcje". Nareszcie! Odpowiedz Link Zgłoś
janus-z333 Kto zaprowadzi uczniów na rekolekcje? 07.03.08, 12:13 Co jeszcze w chorej glowie kosciola katolickiego siedzi.Moze by tak rozszerzyc obowiazek odprowadzania na rekolekcje,o obowiazek odmawiania pacierza rano i wieczorem i przed kazda lekcja.obowiazkowe uczestniczenie w mszach,oazach organizowanych przez koscioly.Czy ta glupota nie przekroczyla granic zdrowego rozsadku?. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Proboszcz Zwolnić kuratora!! IP: *.186.24.058.vip-net.pl 07.03.08, 12:15 Należy zwolnić kuratora oświaty za tak nie odpowiedzialne stanowisko w sprawie rekolekcji!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Kto zaprowadzi uczniów na rekolekcje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.08, 12:22 Dlaczego rekolekcje wielkopostne odbywają sie w ciągu dnia, a nie po południu? Dzieci tracą sporo lekcji. Co do pretensji nauczycieli, to łatwiej chyba posiedzieć w kościele i nic nie robić niż prowadzić lekcje? Odpowiedz Link Zgłoś
organmaster Kto zaprowadzi uczniów ... 07.03.08, 12:40 do zoo - pani od zoologii do kibla - hygienistka(?) do głowy (po rozum) - ?? no ktoo?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Nauczyciele na rekolekcje! IP: *.ols.vectranet.pl 07.03.08, 12:48 Nauczyciele powinni iść ze swoimi uczniami na rekolekcje koniecznie!!!Przynajmniej choć raz coś pożytecznego zrobią dla uczniów. Ja wiem, że oni chętnie pośiedzieliby przez tę trzy dni w domku, zrobiliby pranie lub pozałatwiali swoje pilne sprawy, ale to drodzy nauczyciele nie ferie są!I tak macie dobrze, uważam, że za dobrze. Nauczyciele są najbardziej uprzywilejowaną grupą zawodową ze wszystkich podwzględem WOLNYCH DNI!Powinno się to zmienić. Niedość, że mają dużo wolnego to jeszcze chcą dużo zarabiać!!Jeszcze czego!!! Jedna moja znajoma, który uczy się na nauczyciela na moje pytanie:Dlaczego chcesz być nauczycielem? Ona odpowiedziała, że dlatego głównie chcę być nauczycielem, bo nauczyciele mają dużo wolnego!!A potem dodała, że mogliby jeszcze dobrze zarabiać, to byłby to RAJ NA ZIEMI!! Moim zdaniem nauczycielem powinno się być głównie dla tego, że lubi się dzieci i młodzież, lubi się uczyć kogoś czegoś, a nie dlatego, że nauczyciele mają dużo wolnego. Takich pedagogów będziemy mieli.Tu chyba jest coś nie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Newcomer Re: Nauczyciele na rekolekcje! IP: 90.208.230.* 07.03.08, 14:52 Moze sie czepiam, ale czytajac to, co piszesz i jak piszesz, mozna wyciagnac wniosek, ze nauczyciel od gramatyki mogl sie faktycznie bardziej przylozyc do Twojej edukacji. Moze gdyby mial mniej wolnych dni.. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Kto zaprowadzi uczniów na rekolekcje? IP: *.dip.t-dialin.net 07.03.08, 12:49 Zadam swieckosci Panstwa Polskiego Odpowiedz Link Zgłoś
neiden Kto zaprowadzi uczniów na rekolekcje? 07.03.08, 13:11 zmuszanie nauczycieli do tego typu zajec jest przestepstwem.widze ze sa w polsce aktywisci koscielni ktorzy zapomnieli ze w polsce juz nie ma inkwizycji.odseparowanie kosciola od rzadu i szkoly swieckiej powinno byc zagwaretowane. Odpowiedz Link Zgłoś