Dodaj do ulubionych

Prywatna Szkoła Podstawowa nr 94 - W-wa

15.01.07, 11:56
Czy ktoś ma dzieci w tej szkole, jaka jest Wasza opinia? Będę b. wdzięczna za
informacje.
Obserwuj wątek
    • babe007 Re: Prywatna Szkoła Podstawowa nr 94 - W-wa 15.01.07, 16:23
      Ja mam. Jestem bardzo zadowolona. Tyle, że zastanów się, czy będziesz w stanie
      zaakceptować to, ze Twoje dziecko nagle zacznie podśpiewywać w miejscach
      publicznych hebrajskie piosenki wink. A tak serio, to trzeba sie liczyć z tym,
      ze nauki jest dużo. Dodatkowe przedmioty, których nie ma w innych szkołach (a w
      których nie zawsze jesteś w stanie dziecku pomóc), dodatkowe świeta, kiedy
      szkoła jest zamknięta. To, że w piątki nie ma świetlicy (a lekcje kończą się o
      13:30) i dziecko MUSI być odebrane po lekcjach ze szkoły. Ale wogóle to jest to
      super szkoła. Dzieciaki zadowolone. Ciągle coś ciekawego się dzieje (konkursy,
      przedstawienia). Wysoki poziom, ale jednak pozbawiony (moim zdaniem)
      tego "wyścigu szczurów". Ludzkie podejście do dzieci z problemami (na miejscu
      psycholog, reedukator, logopeda). Dobre warunki lokalowe (co w szkołach
      prywatnych nie jest normą), brak tylko boiska z prawdziwego zdarzenia. No i
      mimo (a może dzieki temu) szczególnego profilu szkoła bardzo kładzie nacisk na
      tolerancję.
      Tylko, że dostać się trudno...
      • verdana Re: Prywatna Szkoła Podstawowa nr 94 - W-wa 15.01.07, 16:32
        A gimnazjum jest? Czy to szkoła Laudera?
        • babe007 Re: Prywatna Szkoła Podstawowa nr 94 - W-wa 15.01.07, 16:53
          Dwa razy TAK wink

Podobno myślą również o liceum.
      • acorns To żydowska szkoła 15.01.07, 17:16
        > Dodatkowe przedmioty, których nie ma w innych szkołach

Na przykład język hebrajski i inne przedmioty "kierunkowe" związane z Żydami.

> dodatkowe swieta, kiedy szkola jest zamknieta.

Chanukka, Sukkot i inne żydowskie święta.

> No i mimo (a moze dzieki temu) szczególnego profilu szkola bardzo kladzie
        > nacisk na tolerancje.

Trzeba powiedzieć to wprost - to nie jest "szczególny profil" tylko to jest
        żydowska szkoła a nie polska. Ciekawe jak w tej szkole jest z tolerancją wobec
        Palestyńczyków?
        • verdana Re: To żydowska szkoła 15.01.07, 17:24
          Nie wiem. Ale biorąc pod uwage, ze jestem z pochodzenia Żydówką, żydowska
          szkoła szczególnie mi nie przeszkadza. Zreszą wybacz - ale uważasz, że szkola
          może byc ALBO zydowska, ALBO polska? W takim razie kim był Brzechwa Jan? I kim
          sa dzieci chodzace do szkoły? Bo tylu Żydow, by zapełnić szkołę, to w całej
          Warszawie nie ma...
          Chociaż zastanawiam się, czy mojemu ochrzczonemu dziecku tez by nie
          przeszkadzała - i czy, wybaczcie, nie przeszkadza potem w życiorysie.
          Uczylam jedną dziewczynę po tej szkole, poziom dziewczyny był zenująco niski,
          ale może to świadczyć o niej samej, a nie o nauczaniu.
          • babe007 Re: To żydowska szkoła 15.01.07, 18:14
            Jeżeli chodzi o poziom, to szkoła w testach wypada zazwyczaj bardzo dobrze,
            ale jako nie nauczycielce trudno mi ocenić, czy jest to miarodajny wskaźnik. Co
            do "plamy" w życiorysie - nie wiem. A dzieci - są różne. Są z rodzin
            ortodoksyjnych (choć to rzadkość), rodzin "z korzeniami", ale również takie
            dzieci, których rodziny z żydostwem do tej pory nie miały nic do czynienia. Dla
            mnie ważne jest, że, obok jednak chyba nie najgorszego poziomu, panuje tam
            dobra atmosfera, dzieci chętnie do szkoły chodzą. A że żydowska? Nie jest to
            szkoła religijna, a jeszcze nikomu nie zaszkodziło poznanie innej kultury.
            Poszerza horyzonty.
            • verdana Re: To żydowska szkoła 15.01.07, 23:42
              A gdzie jest tak szkola? I jakie czesne?
              • babe007 Re: To żydowska szkoła 16.01.07, 08:58
                Tu znajdziesz wyczerpujące info.

www.lauder-morasha.edu.pl/Default.aspx?tabid=56
                Pozdrawiam
        • agawamala Re: To żydowska szkoła 16.01.07, 11:07
          Tak sie złożyło, że byłam na zebraniu w gimnazjum w tej szkole. Bralismy ja pod
          uwagę, ale odpadła ze względu na odległość.
          Bardzo mi się podobała. Podobało mi się normalne podejście, zyczliwa atmosfera.
          Denerwują mnie przejawy antysemityzmu, denerwują jak mało co.
          Nie mam żydowskich korzeni, w moich żyłach płynie co najmniej w 1/4 niemiecka
          krew.
    • babe007 A propos (nie)polskości szkoły. 16.01.07, 12:08
      Na 11 listopada klasa mojego syna przygotowała wspaniałe (potriotyczne)
      przedstawienie. Nie takie "klepanie wierszyków ku czci" tylko prawdziwe,
      wymagające wysiłku, dużej pracy i zaangażowania (zarówno ze strony dzieci jak i
      nauczycieli) przedstawienie. Ciekawa jestem w ilu szkołach tak poważnie do tego
      się podchodzi...
      • verdana Re: A propos (nie)polskości szkoły. 16.01.07, 14:54
        Sadząc z moich badań nad asymilacją w okresie międzywojennym - we wszystkich
        zydowskich... Ale niestety, dla mnie za droga.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka