lann-tana 29.03.11, 10:39 Witam,potrzebuję pomocy w napisaniu wniosku o ubezwłasnowolnienie mojej córki,czy któraś z mam mogłaby mi pomóc? kontakt na lanntana@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bj32 Re: Prośba o pomoc w napisaniu wniosku 29.03.11, 11:07 Ubezwłasnowolnienie córki? Nieźle... Napisz do mnie na bj32@gazeta.pl i zobaczymy, co z tym zrobić. W dzisiejszych, zdegenerowanych czasach ciężko kogoś zamknąć w zakładzie. Odpowiedz Link Zgłoś
annakate Re: Prośba o pomoc w napisaniu wniosku 30.03.11, 23:28 ubezwłasnowolnienie nie oznacza zamykania w zakładzie! Pozwala natomiast załatwić sprawy formalne w imieniu osoby, która sama tego zrobic nie może bo jest uposledzona, chora psychicznie lub cierpi na zaburzenia psychiczne. Pozwala tez nie brnąć w kłopty finansowe i nie tylko, kiedy osoba dorosła, nie w pelni świadoma skutków np. zaciaga kredyty. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua696 Re: Prośba o pomoc w napisaniu wniosku 31.03.11, 03:08 Jak cos napisz na gazetowy, pomoge, w sadzie trwa chwile, potrzebujesz dodatkowo dokumentow potwierdzajacych medyczne podloze do ubezwlasnowolnienia, opinia musi byz bardzo rzeczowa, i nierokujaca do zmiany. Jesli w sklad wlasnosci osoby ubezwlasnowolnionej wchodzi majatek, renta itp bedziesz skladac raport. Odpowiedz Link Zgłoś
bj32 Re: Prośba o pomoc w napisaniu wniosku 31.03.11, 10:27 Wiem, ze nie oznacza, ale koleżanka nie raczyła nic powiedzieć o swojej sytuacji i robi to na mnie raczej wrażenie... Dziwne. Zazwyczaj nie ubezwłasnowolnia się u nas kogokolwiek, "bo tak". W większości przypadków schizofrenia, zespół Downa i cała masa innych przypadłości, jak również bywanie na oddziałach psychiatrycznych, alkoholizm, narkomania i cała masa innych ciekawostek - nie są przesłanką do tego. Tu nie znamy przyczyn, dla których obywatelka chce ubezwłasnowolnić własne dziecko oraz w jakim wieku dziecko jest. A widywałam już zdesperowane mamusie, które usiłowały "leczyć" nastolatków z okresu buntu i dojrzewania. Zresztą nic na maila nie dostałam, ale minęły dopiero 2 dni, więc może dlatego. Odpowiedz Link Zgłoś
annakate Re: Prośba o pomoc w napisaniu wniosku 31.03.11, 16:59 no i wlasnie dlatego nie można ubezwłasnowolnic kogos ot tak - tylko jest to decyzja sądu oparta na opinii biegłych jęsli nie będzie przesłanek to żeby wniosek był napisany nie wiem jak cudnie to żadnego ubezwłasnowolnienia nie będzie Odpowiedz Link Zgłoś
kruszynka.net Re: Prośba o pomoc w napisaniu wniosku 31.03.11, 22:31 . . . (Miejscowość). . . dnia . . . (Data) . . . Sąd Okręgowy w . . . (Miejscowość siedziby sądu) . . . Wydział Cywilny Wnioskodawca: . . . (Imię, nazwisko i dokładny adres z kodem pocztowym) . . . Uczestnik: . . . (Imię, nazwisko i dokładny adres z kodem pocztowym) . . . Wniosek o ubezwłasnowolnienie częściowe/całkowite Wnoszę o: I. Ubezwłasnowolnienie całkowite/częściowe . . .(Imię, nazwisko uczestnika) . . . syna/córki . . .(Imiona i Nazwiska rodziców uczestnika) . . . ur. . . .(Data urodzenia uczestnika) . . . r. w . . .(Miejscowość urodzenia) . . . zamieszkałego/łej w . . .(Adres zamieszkania uczestnika) . . . – z powodu choroby psychicznej/niedorozwoju umysłowego/zaburzeń czynności psychicznych; II. Ustanowienie kuratora/doradcy tymczasowego, który będzie strzegł interesów uczestnika postępowania, o ile, stosownie do treści art. 547 k.p.c., potrzeba taka zajdzie; III. Zarządzenie zbadania uczestnika postępowania przez biegłego lekarza psychiatrę z listy biegłych Sądu Okręgowego w . . .(Miejscowość siedziby sądu) . . .; Ponadto wnoszę o: IV. Zasądzenie kosztów postępowania według norm prawem przepisanych; V. Przeprowadzenie dowodów ze: świadków: * 1. . . . . . . . . . . . . . . * 2. . . . . . . . . . . . . . . * 3. . . . . . . . . . . . . . . * 4. . . . . . . . . . . . . . . (Imiona, nazwiska i adresy zamieszkania świadków) dokumentów: * 1. . . . . . . . . . . . . . . * 2. . . . . . . . . . . . . . . * 3. . . . . . . . . . . . . . . * 4. . . . . . . . . . . . . . . Uzasadnienie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . (Własnoręczny podpis wnioskodawcy) Załączniki: * - Odpis wniosku w 3 egzemplarzach * - Odpis skrócony aktu małżeństwa – dla kobiet * - Odpis skrócony aktu urodzenia lub aktu małżeństwa – dla mężczyzn * - Zaświadczenie o aktualnym stanie zdrowia psychicznego uczestnika postępowania Odpowiedz Link Zgłoś
lann-tana Re: Prośba o pomoc w napisaniu wniosku 01.04.11, 08:29 Z wniosku na razie zrezygnowałam,pojawiła się szansa,że uda się inaczej. A tak gwoli wyjaśnienia-nie jestem mamuśką,która bunt nastolatka chce leczyć zamknięciem w zakładzie,żeby kogoś oceniać najpierw należy poznać osobę oraz fakty,które doprowadzają do podjęcia tak dramatycznej dla matki decyzji. Czasem nie ma innego wyjścia,czasem człowiek jest tak zdesperowany i w takiej rozpaczy,że zrobiłby wszystko,żeby jego dziecko zaczęło żyć w miarę normalnie. Dziwię się,że bj będąc moderatorką na tego typu forum rozpoczyna dialog od ataku. Nawet gdybym potrzebowała pomocy to po takim wstępie nigdy bym z niej nie skorzystała. Odpowiedz Link Zgłoś