Dodaj do ulubionych

Prośba o pomoc w napisaniu wniosku

29.03.11, 10:39
Witam,potrzebuję pomocy w napisaniu wniosku o ubezwłasnowolnienie mojej córki,czy któraś z mam mogłaby mi pomóc? kontakt na lanntana@wp.pl
Obserwuj wątek
    • bj32 Re: Prośba o pomoc w napisaniu wniosku 29.03.11, 11:07
      Ubezwłasnowolnienie córki? Nieźle... Napisz do mnie na bj32@gazeta.pl i zobaczymy, co z tym zrobić. W dzisiejszych, zdegenerowanych czasach ciężko kogoś zamknąć w zakładzie.
      • annakate Re: Prośba o pomoc w napisaniu wniosku 30.03.11, 23:28
        ubezwłasnowolnienie nie oznacza zamykania w zakładzie!

Pozwala natomiast załatwić sprawy formalne w imieniu osoby, która sama tego zrobic nie może bo jest uposledzona, chora psychicznie lub cierpi na zaburzenia psychiczne. Pozwala tez nie brnąć w kłopty finansowe i nie tylko, kiedy osoba dorosła, nie w pelni świadoma skutków np. zaciaga kredyty.
        • aqua696 Re: Prośba o pomoc w napisaniu wniosku 31.03.11, 03:08
          Jak cos napisz na gazetowy, pomoge, w sadzie trwa chwile, potrzebujesz dodatkowo dokumentow potwierdzajacych medyczne podloze do ubezwlasnowolnienia, opinia musi byz bardzo rzeczowa, i nierokujaca do zmiany.
          Jesli w sklad wlasnosci osoby ubezwlasnowolnionej wchodzi majatek, renta itp bedziesz skladac raport.
        • bj32 Re: Prośba o pomoc w napisaniu wniosku 31.03.11, 10:27
          Wiem, ze nie oznacza, ale koleżanka nie raczyła nic powiedzieć o swojej sytuacji i robi to na mnie raczej wrażenie... Dziwne. Zazwyczaj nie ubezwłasnowolnia się u nas kogokolwiek, "bo tak". W większości przypadków schizofrenia, zespół Downa i cała masa innych przypadłości, jak również bywanie na oddziałach psychiatrycznych, alkoholizm, narkomania i cała masa innych ciekawostek - nie są przesłanką do tego.
          Tu nie znamy przyczyn, dla których obywatelka chce ubezwłasnowolnić własne dziecko oraz w jakim wieku dziecko jest. A widywałam już zdesperowane mamusie, które usiłowały "leczyć" nastolatków z okresu buntu i dojrzewania.
          Zresztą nic na maila nie dostałam, ale minęły dopiero 2 dni, więc może dlatego.
          • annakate Re: Prośba o pomoc w napisaniu wniosku 31.03.11, 16:59
            no i wlasnie dlatego nie można ubezwłasnowolnic kogos ot tak - tylko jest to decyzja sądu oparta na opinii biegłych
            jęsli nie będzie przesłanek to żeby wniosek był napisany nie wiem jak cudnie to żadnego ubezwłasnowolnienia nie będzie
    • kruszynka.net Re: Prośba o pomoc w napisaniu wniosku 31.03.11, 22:31
      . . . (Miejscowość). . . dnia . . . (Data) . . .

Sąd Okręgowy

w . . . (Miejscowość siedziby sądu) . . .

Wydział Cywilny

Wnioskodawca: . . . (Imię, nazwisko i dokładny adres z kodem pocztowym) . . .

Uczestnik: . . . (Imię, nazwisko i dokładny adres z kodem pocztowym) . . .
      Wniosek
      o ubezwłasnowolnienie częściowe/całkowite

Wnoszę o:

I. Ubezwłasnowolnienie całkowite/częściowe . . .(Imię, nazwisko uczestnika) . . . syna/córki . . .(Imiona i Nazwiska rodziców uczestnika) . . . ur. . . .(Data urodzenia uczestnika) . . . r. w . . .(Miejscowość urodzenia) . . . zamieszkałego/łej w . . .(Adres zamieszkania uczestnika) . . . – z powodu choroby psychicznej/niedorozwoju umysłowego/zaburzeń czynności psychicznych;

II. Ustanowienie kuratora/doradcy tymczasowego, który będzie strzegł interesów uczestnika postępowania, o ile, stosownie do treści art. 547 k.p.c., potrzeba taka zajdzie;

III. Zarządzenie zbadania uczestnika postępowania przez biegłego lekarza psychiatrę z listy biegłych Sądu Okręgowego w . . .(Miejscowość siedziby sądu) . . .;

Ponadto wnoszę o:

IV. Zasądzenie kosztów postępowania według norm prawem przepisanych;

V. Przeprowadzenie dowodów ze:

świadków:

* 1. . . . . . . . . . . . . . .
      * 2. . . . . . . . . . . . . . .
      * 3. . . . . . . . . . . . . . .
      * 4. . . . . . . . . . . . . . .

(Imiona, nazwiska i adresy zamieszkania świadków)

dokumentów:

* 1. . . . . . . . . . . . . . .
      * 2. . . . . . . . . . . . . . .
      * 3. . . . . . . . . . . . . . .
      * 4. . . . . . . . . . . . . . .

Uzasadnienie

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

. . . . . . . . . . . . . .

(Własnoręczny podpis wnioskodawcy)

Załączniki:

* - Odpis wniosku w 3 egzemplarzach
      * - Odpis skrócony aktu małżeństwa – dla kobiet
      * - Odpis skrócony aktu urodzenia lub aktu małżeństwa – dla mężczyzn
      * - Zaświadczenie o aktualnym stanie zdrowia psychicznego uczestnika postępowania
      • lann-tana Re: Prośba o pomoc w napisaniu wniosku 01.04.11, 08:29
        Z wniosku na razie zrezygnowałam,pojawiła się szansa,że uda się inaczej. A tak gwoli wyjaśnienia-nie jestem mamuśką,która bunt nastolatka chce leczyć zamknięciem w zakładzie,żeby kogoś oceniać najpierw należy poznać osobę oraz fakty,które doprowadzają do podjęcia tak dramatycznej dla matki decyzji. Czasem nie ma innego wyjścia,czasem człowiek jest tak zdesperowany i w takiej rozpaczy,że zrobiłby wszystko,żeby jego dziecko zaczęło żyć w miarę normalnie. Dziwię się,że bj będąc moderatorką na tego typu forum rozpoczyna dialog od ataku. Nawet gdybym potrzebowała pomocy to po takim wstępie nigdy bym z niej nie skorzystała.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka