Dodaj do ulubionych

Jaki prezent powinna dać świadkowa i za ile?

28.04.04, 13:43
We wrześniu bedę świadkową na weselu koleżanki. Mój problem polega na tym, że
niewiem jaki kupić prezent i za ile ( niechce dawać koperty bo wolałabym
żeby miała jakąś oamiątkę). Mam prace mało płatną i niestać mnie na drogi
prezent. Dotego dowiedziałam się że bede musiała ubrać samochód a to też
wydatek ok 200zł.
Proszę poradźcie mi co kupić!
Obserwuj wątek
    • an_ni Re: Jaki prezent powinna dać świadkowa i za ile? 28.04.04, 14:05
      no cos ty przeciez nie bedzies samochodu ubierac za swoje pieniadze !
      a prezent kup taki na jaki cie stac
      chyba mlodzi wiedza jaka masz sytuacje !

• Gość: Aneta Re: Jaki prezent powinna dać świadkowa i za ile? IP: 81.15.255.* 28.04.04, 14:18
        U nas też świadkowa zajmuje się przybraniem samochodu. Ja jak byłam świadkiem
        również przybierałam samochód, ale wspólnie ze świadkiem. Może Twój świadek też
        by się trochę przyłożył. Co do prezentu to każdy daje taki na jaki go stać a
        chyba państwo młodzi są zorientowani ze nie masz zbyt wiele pieniążków. W
        dodatku możecie jako świadkowie złożyć się i wspólnie kupiś prezent, ja tak
        robiłam.
        • an_ni Re: Jaki prezent powinna dać świadkowa i za ile? 28.04.04, 14:33
          boszzz co za zwyczaje zeby sie wyslugiwac swiadkami ale jeszcze zeby ich takimi
          kosztami obciazac!
          • Gość: Aneta Re: Jaki prezent powinna dać świadkowa i za ile? IP: 81.15.255.* 28.04.04, 14:40
            To nie jest żadne wysługiwanie się, takie są zwyczaje ale wszystko zależy od
            młodych. Dla mnie jak byłam świadkiem, a byłam 3 razy, normalne było to, że mam
            przybrać samochód i kupić kokardki dla gości. Świadkowie są od tego, żeby pomóc
            młodym. Już nie chodzi mi o sprawy finansowe, ale typu pomoc przy dekoracji
            sali czy właśnie przystrojenie samochodu. Dla mnie to jest zupełnie normalna
            sprawa i nie rozmumiem Twojej reakcji. Może co kraj to obyczaj.
            • Gość: ewa Re: Jaki prezent powinna dać świadkowa i za ile? IP: *.myslenice.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.04, 14:44
              co to sa kokardki dla gosci?!
              • an_ni Re: Jaki prezent powinna dać świadkowa i za ile? 28.04.04, 14:55
                pamietam z dawnych wesel i raczej wiejskich chyba chodzi o to ze strone mlodej
                i mlodego jakos sie oznacza kokardkami
                • annb Re: Jaki prezent powinna dać świadkowa i za ile? 28.04.04, 15:09
                  raczej kawalerów od zamężnych
                  to są takie małe kokardki do wpinania w butonierke
                  jesli ktoś lubi
            • an_ni Re: Jaki prezent powinna dać świadkowa i za ile? 28.04.04, 14:52
              wiesz pomoc przy wystrojeniu samochodu to jest inna sprawa i moze i zwyczaj,
              nikomu chyba nie zaszkodzi nadmuchanie balonika, ale zeby swiadkowie mieli
              wykladac swoje pieniadze na przystrojenie samochodu mlodych! jesli sa z rodziny
              to jeszcze ale znajomi?
              chyba ze masz na mysli stara lalke ubrana w firanke przytroczona na masce ???
              zabranie lalki mlodszej siostrze to rzeczywiscie nie kosztuje moze lizaka
              hihihi
            • anielica555 Re: Jaki prezent powinna dać świadkowa i za ile? 30.04.04, 14:44
              Gość portalu: Aneta napisał(a):

> To nie jest żadne wysługiwanie się, takie są zwyczaje ale wszystko zależy od
              > młodych. Dla mnie jak byłam świadkiem, a byłam 3 razy, normalne było to, że mam
              >
              > przybrać samochód i kupić kokardki dla gości. Świadkowie są od tego, żeby pomóc
              >
              > młodym. Już nie chodzi mi o sprawy finansowe, ale typu pomoc przy dekoracji
              > sali czy właśnie przystrojenie samochodu. Dla mnie to jest zupełnie normalna
              > sprawa i nie rozmumiem Twojej reakcji. Może co kraj to obyczaj.

A ja ją rozumiem,bo nigdy nie widziłam,żeby świadkowie przystrajali samochódsmileU
              nas z kolei-niekiedy robia bramę,ale żadko,bo młodzi spieszą się do kościoła.

Anetko-uważaj,kto 3 razy drużbuje sam.nigdy nie...wink
            • oliviaa Re: Jaki prezent powinna dać świadkowa i za ile? 29.05.04, 20:25
              kurcze...!!!! pierwszy raz słyszę o tkim zwyczaju żeby świadkowie stroili
              samochód na ślub młodych... gdzie Wy mieszkacie? w którym regionie Polski?
    • Gość: ewa Re: Jaki prezent powinna dać świadkowa i za ile? IP: *.myslenice.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.04, 14:42
      Czemu masz ubierac samochod? dziwne troche... a prezent wcale nie musi
      kosztowac majatku, mozesz go nawet sama zrobic (chociazby czesciowo), my
      dostalismy taki od swiadkow i znajomych i jest super, moge podac wiecej
      szczegolow na e-mailsmile
    • Gość: Aneta Re: Jaki prezent powinna dać świadkowa i za ile? IP: 81.15.255.* 28.04.04, 15:07
      Pisząc o przybraniu samochodu mam na mysli jakiś stroik z kwiatów, wstążkę i
      parę baloników. Chyba tyle potrafisz sobie wypobrazić. Co do tych kokardek dla
      gości to być może, że to jakoś inaczej się nazywa, ale wszyscy wiedzą i co
      chodzi. Nie wiem jak w innych miejscach ale przykładowo w Białymstoku ten
      zwyczaj nadal jest aktualny. A co do świadków i ich obowiązków to uważam, że
      powinni oni dogadać się w tej kwestii z młodymi. A co powiesz na to, że na
      wesele mojej siostry świadek nawet kupował alkohol na bramy? Różne są zwyczaje,
      My się staramy nie obciążać naszych starszych większymi kosztami, ale oni sami
      chcą i się oferują z pomocą, nie tylko finansową.
    • annb Re: Jaki prezent powinna dać świadkowa i za ile? 28.04.04, 15:13
      nie rób z samochodu choinki
      z własnego doświadczenia mogę polecić biały bukiet(kompozycja) na masce na
      specjalnej gąbce z przyssawą i koniec..zero baloników i innych, ale ten bukiet
      ja sama kupowałam, do głowy mi nie przyszło obarczać swiadkową...
      • Gość: ewa Re: Jaki prezent powinna dać świadkowa i za ile? IP: *.myslenice.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.04, 15:27
        no wlasnie...
        • Gość: Aneta Re: Jaki prezent powinna dać świadkowa i za ile? IP: 81.15.255.* 28.04.04, 15:31
          Każdy ubiera samochód według własnego gustu. Dla mnie stroik, kokardy przy
          klamkach i parę baloników z tyłu nie kojarzy się z choinką.
          • annb Re: Jaki prezent powinna dać świadkowa i za ile? 28.04.04, 15:59
            nie było moim zamiarem nikogo obrażać.
            • Gość: Aneta Re: Jaki prezent powinna dać świadkowa i za ile? IP: 81.15.255.* 28.04.04, 16:05
              Ani moimsmile
              • Gość: ewa Re: Jaki prezent powinna dać świadkowa i za ile? IP: *.myslenice.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.04, 16:59
                ja mialam na samochodzie stroik z kwiatow na przyssawce, zrobiony przez
                straszna talenciare, zaplacili za to rodzice - sami to zaproponowali, ale czy
                stroik, czy kwiaty, czy lala albo mis, kokardki czy jeszcze cos innego (to jest
                kwestia gustu), nie powinno sie obciazac kosztami swiadkow
      • Gość: gosia Re: Jaki prezent powinna dać świadkowa i za ile? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.04, 20:49
        zgadzam sie z toba doskonale te niektóre cyrki weselne są koszmarne(chociażby
        ubieranie samochodu !!!!!!!,tance w kółeczku na oczepinach-juz moj narzeczony
        orzekl że po pierwsze żadnego rosołu (będzie lipiec) a po drugie mam rzucać
        bukietem zaraz po slubie ,może to jest troche jak z amerykanskich czy
        brytyjskich filmów,ale te nasze tradycje niektóre sa po prostu w złym
        guście.załujemy np że w Polsce nie organizuje sie wesel w plenerze albo
        przynajmniej częściowo w plenerze ze na weselu trzeba sie uchlać ,menu
        standartowe,(rosół kotlet barszcz krokiet itp).Chciałabym też zeby były jakies
        oficjalne mowy i życzenia ale tu u nas sie każdy wstydzi bo trzeba zaprosić
        połowe ludzi których sie nie zna ale nie wypada ich nie zaprosić a nawet kartek
        na świeta nie przysyłają.To wszystko to też tradycja ,z która sie niestety nie
        utożsamiam.
        Będe swiadkiem w czerwcu i napewno sama samochodu ubierac nie bedę ew.ze
        świadkiem po sugestii młodych co by chcieli na tym samochodzie mieć zeby
        im "chały" nie odstawić.
        Uważam poza tym ze albo sie wie jaki prezent dac albo trzeba sie zapytać albo
        dac po prostu kase a nie tworzyć czegoś pt "tradycja"
        • annb rosół 30.04.04, 08:13
          coś pisałaś o rosole...rosół to zasadzka
          ile koszul ucierpiało w starciu z makaronem smile
          szkoda mówić
          a przecież można podać jakis krem z groszkiem ptysiowym smile
        • Gość: kaja Re: Jaki prezent powinna dać świadkowa i za ile? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.04, 12:50
          Czytam i przykro mi że tak sie zamerykanizowałaś. Dlaczego doceniasz innych a
          nie swoje? U nas nie organizuje sie ślubów na świeżym powietrzu, bo nie można
          być pewnym pogody. W Kalifornii to proste tam nigdy nie pada. A tu pogoda
          niestety jest loterią. Zwyczaje otrzepin mają swoją głęboką tradycją na pewno
          głębszą niż "amerykańskie pchnięcie bukietem". Jest to okropna cecha Polaków,
          że szaleją za płytką kulturą amerykańską a nie doceniają naszej. Może weście
          przykład z francózów którzy cenią siebie i swoje zwyczaje czy niemców. A na
          weselach już od dawna się nie pije wiec nie wiem na jakie ty chodziłaś. A co
          świadków to świadek jest od tego aby asystował przy ślubie i potwierdzał
          zawarcie małżeństwa a nie od pomocy choć to miłe że pomagają. Wydaje mi się
          jednak, że jest to nieładnie gdy młodzi zmuszają ich do wydatków finansowych i
          jestem tym faktem zniesmaczona.
          • Gość: gosia Re: amerykanizacja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.04, 17:00
            To nie jest kwestia amerykanizacji bo sama jestem amerykanofobem ale kwestia
            jakiejs elegancji i dobrego smaku.Tym razem mnie jest przykro ze mnie tak
            oceniliscie.Po prostu nie rozumiem czemu na weselach obowiązuje jakis mus
            pt "tradycja"-mus rosół,-mus oczepiny w kółeczku,okropne w mojej opinii tablice
            rejestracyjne z imionami młodych i gigantyczne obraczki na masce... itp.po
            prostu podoba mi sie pare rzeczy (tych które opisałam powyzej )na weselach za
            granicą,co nie znaczy ze nasze polskie uważam za beznadziejne. W końcu mamy
            otwarte okno na swiat aby podpatrywać jak żyją inni ludzie,niekoniecznie ich
            małpować.(bo nie to miałam na mysli w moim poście)
            Mozna całe życie nie wyjeżdzać z własnej ulicy ,jeśc schabowego z kapustą i
            nawet nie mieć świadomości ze można zyć inaczej
            PS "na weselach sie nie pije "
            ?????????????????????????????????(na których????????)A jak to sie ma do
            tradycji polskiej?????
        • Gość: artur Re: Jaki prezent powinna dać świadkowa i za ile? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.04, 12:54
          Jak ci nie odpowiada rosół i kotlet to daj w meniu hamburgera, z piwemwinkhahaha
          będziesz miała typowo amerykański ślub. A mowy weselne są sztuczne i wymuszane.
          Feee. Zmuszanie gości do piania nad wspaniałymi młodymiwink
          • annb dlaczego zaraz hamburger zamiast kotleta? 05.05.04, 13:11
            a nie może być schab nadziewany sliwkami?
            • Gość: zio Re: dlaczego zaraz hamburger zamiast kotleta? IP: *.icpnet.pl 31.05.04, 09:15
              hmm, nie jestem koneserem schaboszczakow i rosolku, ale wlasnie takie menu
              bedzie na moim slubnym obiedzie.
              dlaczego? ano dlatego, ze moja babcia i rodzinka tak wlasnie sobie wyobraza
              uroczysty obiad, a ja nie mam ochoty na sile wykazywac im ze zielona zupka z
              grzankami tez jest elegancka (a nawet bardziejwink
              juz i tak pozwolilsmy sobie ponaginac tradycje do oporu, niech sie moja kochana
              babcia chociaz naje po swojemu ;D
              pozdrawiam i smacznego!
    • Gość: mmm Re: Jaki prezent powinna dać świadkowa i za ile? IP: *.waw.pl 28.04.04, 17:39
      wydaje mi sie ze jesli kolezanka wybrala cie na swiadkowa to jestes jej bardzo
      bliska. w takim razie nie powinna sie obrazic jesli wprost spytasz czego by
      sobie zyczyli. mnie o to moja swiadkowa spytala i bylam bardzo z tego
      zadowolona. wiem, ze nie jest osoba bogata ale i nie skrajnie uboga wiec
      zaproponowalam ladny obrus lub komplet poscieli bo to nam sie w samodzielnym
      mieszkaniu przyda, jest nietrudne do kupienia (prezent dosc typowy) i jest to
      prezent ktory mozna dopasowac do mozliwsci finansowych (a ja na pewno nie bede
      sprawdzac ile co kosztowalowink. moze twoja kolezanka bedzie miala inne pomysly,
      a chyba zna twoja sytuacje finansowa zeby nie przesadzac z oczekiwaniami.
      • an_ni Re: Jaki prezent powinna dać świadkowa i za ile? 29.04.04, 10:34
        wiec jestem teraz w sytuacji co kupic ile dac
        problem zazwyczaj polega na tym ze mlodzi sie kryguja i mowia - ach nie wazne
        cos pamiatkowego a mysla o czyms super wyjatkowym o czym nie mozesz miec
        pojecia jesli to sa tylko twoi znajomi
        co do obeznania z sytuacja finansowa - wiekszosc mysli o innych: temu to sie
        powodzi, on na pewno lepiej zarabia ode mnie, on nie musi oszczedzac i moga sie
        spodziewac kokosow a ty naprawde nie wiesz co zrobic i czy zywkly obrus
        zaspokoi ich gusta
        dlatego jestem za lista prezentow nawet ze wskazaniem sklepow

a propos czy do koperty dolacza sie "wizytowke" zeby potem mlodzi sobie
        ogladali datki? czy nie?
        • Gość: s.o.s Co to za kokardki ? IP: 195.116.161.* / 195.116.161.* 30.04.04, 15:33
          Kilka razy przeinął się temat tajemniczych kokardek i skarby świata nie wiem co
          to jest. Gdzie się je przypina i po co ? Żeby odróżnić żonatych od tych co nie
          są żonaci ? A co to kogo kurka wodna obchodzi ? Jestem z Kujaw i nie wiem o
          czym piszecie. Samochód "przystraja" pan młody za własne pieniądze.
          • Gość: kaj Re: Co to za kokardki ? IP: *.net 01.05.04, 00:02
            Te kokardki to podobno na wsi na duzych weselach przyczepiali,zeby nikt obcy
            nie przyszedl i wodki nie wynosil,czyli kokardkami znaczy sie gosci.Wszystkie
            bukiety i stroiki wypada,zeby nowozency oplacili,nie sa to male koszty i
            swiadkom nic do tego.Swiadkowie maja tylko pomagac w czasie slubu,cos
            podac,poprawic stroj itp.I za nic nie placic,wybijcie to z glowy jakims
            cwaniakom.
    • Gość: Marchefka Re: Jaki prezent powinna dać świadkowa i za ile? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.04, 16:16
      Mój chłopak ma być świadkiem u przyjaciół i też nie wiemy ile kasy 9bo chcą
      kasę) wypada daćsmile Wiem, że tyle na ile cie stać, ale biorąc pod uwagę koszt
      wesela w Wawie nie wypada dać chyv\ba mniej niż 100-150 zł od osoby. Tym
      bardziej, że sami liczą że im się zwrócą koszty weselasmile
      A co do wykładania jakichkolwiek kosztów przez świadków na wesele to dla mnie
      jakis absurd i wynika z jakis zamierzchłych tradycji gdzie rodzina panny
      mlodejk placila za wesele, pan molody za wodke i takie tam. Przy dzisiejszych
      cenach to chyba nie przejdzie - raczej dzieli sie koszty na pol albo adekwatnie
      do liczby gosci? Sama wychodze za maz we wrzesniu i od swiadkowej oczekuje
      tylko zeby dobrze sie bawilasmile i byla ze mna tego dnia.
      • Gość: Aneta Re: Jaki prezent powinna dać świadkowa i za ile? IP: 81.15.254.* 04.05.04, 09:07
        Widzę, że co rejon Polski to inne panują zwyczaje i żadnych z nich nie
        potępiam. Każdy robi jak mus ię podoba. Tu wiele osób nie wie co to są kokardki
        dla gości, ktoś twierdzi, że stosowane są na wioskowych weselachsmile My za
        półtorej miesiąca mamy nasze wesele. Typowo miejskie wesele i kokardki będą, bo
        na podlasia, a zwłaszcza w Białymstoku nadal są one popularne. Własnie wczoraj
        moja świadkowa dała mi je ładnie powpinane w poduszkę w kształcie serduszka.
        Sama je robiła, bo chciala żeby były oryginalne. Co do samochodu to od razu
        zapowiedziała, że to juz jej działka i ona zajmuje się jego ubieraniem. Ja mam
        tylko powiedzieć jak bym widziała dekorację samochodu, a ona wszystkim się
        zajmie. Taka jest tu po prostu tradycja i tyle. Nie potępiam zwyczajów z innych
        regionów. W dodatku każdy robi jak mu się podoba. Jeśli ktoś rzuca welon, to
        dobrze, jak ktoś inny wiązankę, to też dobrze. Jedni są bardziej sentymentalni
        i dbają o każdy szczegół, inni wolą spontanicznie, na luzie. Ktoś jest
        tradycjonalistą, inny marzy o nowoczesnej oprawie tego dnia. Ważne, żeby
        małżonkowie zgadzali się co do oprawy tego dnia a gościom i innym nic do tego.
        Takie jest moje zdanie.
    • Gość: s.o.s Re: Jaki prezent powinna dać świadkowa i za ile? IP: 195.116.161.* / 195.116.161.* 04.05.04, 13:43
      Nadal nie wiem jak wyglądają te tajmnicze kokardki i co one mają oznaczać ? A
      co wtedy gdy gość nie ma ochoty przyjąć takiej kokardki ?
      • Gość: Aneta Re: Jaki prezent powinna dać świadkowa i za ile? IP: 81.15.254.* 04.05.04, 15:30
        To są takie małe przypinki dla gości. Nie spotkałam się z tym, żeby ktoś nie
        chciał przyjąć. Nie wiem co to ma oznaczać, tak po prostu.
        • Gość: kaj Re: Jaki prezent powinna dać świadkowa i za ile? IP: *.net 05.05.04, 12:04
          Tradycja tradycją,ale obciązanie obcych ludzi kosztami Twoich zachcianek jest
          niesmaczne i już.Gdyby jak jest wg tradycji pan młody miał tylko płacić za
          wódkę,obrączki i bukiet to prawie całe koszty wesela ponosiłaby panna
          młoda,czasy się zmieniły i już tak nie jest.A te kokardki robią dziury w
          cienkich tkaninach i niektórym może sie to nie podobac.
    • kurczeno Re: Jaki prezent powinna dać świadkowa i za ile? 29.05.04, 21:42
      Tradycje są różne w różnych rejonach Polski. Moja świadkowa przy okazji jest
      moją młodsza siostrą, z racji tej że nie pracuje i nie zarabia wyhaftuje mi
      obraz jako prezent i wcale nie zamierzam wymagać aby stroiła nam samochód, ma
      być tego dnia jako wsparcie i ewentualna pomoc i już.
      • Gość: ja kokardki i samochod IP: 217.153.182.* 05.06.04, 15:39
        Robicie z igly widly. Ja tez uwazam ze swiadkowie powininni nic placic, ale
        moja swiadkowa kategorycznie zapowiedziala, ze to ona przystraja samochod i co
        mam odmawiac i jej przykrosc robic, jesli to dla niej przyjemnosc? mnie to
        nawet do glowy nie przyszlo, zeby ja o to prosic.
        A co do kokardek, to uwazam, ze bardzo sympatyczny zwyczaj- tak, zeby odroznic
        zonatych od kawalerow, jednym sie przypina po prawej, drugim po lewej stronie
        garnituru. i jakos nikt sie nie obrazal.
        p.s. Dodam ze tez pochodze z Bialegostoku i tam jest wesele, chociaz juz tam
        nie mieszkam, w innych regionach sa pewnie inne zwyczaje. Ale to mile, ze sie
        je kultywujesmile nie nalezy zapominac skad sie pochodzi.
    • ania-m Re: Jaki prezent powinna dać świadkowa i za ile? 20.06.04, 09:13
      Ja kupiłam piękną lampkę nocną na prezent (ok. 100 zł) Poza tym musiałam: kupić
      bukiet swój i panny młodej(plus bukieciki do butonierki), niebieską podwiązkę,
      ubrać bramę, zrobić te idiotyczne kokardki i przypinać je w trakcie weselnego
      obiadu. Samochodu nie ubierałam.
      • Gość: kaj Re: Jaki prezent powinna dać świadkowa i za ile? IP: *.net 20.06.04, 12:45
        Współczuję Ci.
    • indiaaa Re: Jaki prezent powinna dać świadkowa i za ile? 20.06.04, 14:02
      koleżanko ubranie auta wcale nie kosztuje 200zł, ktoś Cię żle poinformował, sama
      pracowałam w hurtowni z takimi dodatkami i kwiatki naprawdę piękne + kokardki na
      klamki kosztują 50zł a jest w czym wybierać, szarfa 10zł a tablice 4zł.zżywymi
      cena ma się podobnie lub niewiele drożej a wstążka 45m, 3cm szerokości kosztuję
      6.5zł i jest z nią co robić
      • gretka1 Re: Jaki prezent powinna dać świadkowa i za ile? 21.06.04, 11:10
        a w jakim mieście takie ceny ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka