Gość: Joanna IP: 81.210.21.* 12.07.04, 16:31 jakie formalnosci zalatwia sie w kosciele? ile to kosztuje? jakie trzeba miec ze soba dokumenty? co z kursem przedmalzenskim? dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
k.chojecka Re: formalnosci 12.07.04, 17:02 Kurs przedmałzeński to jakieś 10 lekcji, do tego dodatkowow 3 w poradni małżeńskiej, do tego skupienie kościelne i 2 spowiedzi... Z tego co wiem, można większość tych rzeczy załatwić w jeden weekend.. Kościół... Jeśli ślub konkordatowy musisz najpierw udać się Twojego albo Twojego narzeczonego USC (potrzebney do tego akt urodzenia i dowód = oczywiści eopłaty skarbowe).. Dostaniesz tam pozwolenie na ślub cywilny.. Z tym pozwoleniem idziesz do swojej parafii. Oczywiście już po naukach.. (Zanosisz to pozwolenie, swój dowód, zaświadczenie o skonczeniu nauk itp, akt chrztu i bierzmowania) Ze swojej parafii otrzymujesz info do parafii męża o zapowiedziach. On bierze tą kartę , jedzie potulnie do swojej parafii i zgłasza księdzu , że chce slub i tp i ksiądz ustala termin zapowiedzi. PO zapowiedziach u lubego , zabierasz z parafii tą samą kartę, z tym ,że już podpisaną i biegniesz spowrotem do swojej parafii, gdzie ksiądz wydaje Ci licencję na slub... Pozwól, że nie będę opisywać, co się dzieje, jeśli slub bierzesz w nie swojej parafii (można wtedy przestac wierzyć w madrośc księży...) )) Ale zanim to wszystko się wydarzy powinnaś isc do KOścioła w którym chcesz śłubowac zeby "zaklepać" termin . POlecam taką wędrówkę min pół roku wcześniej. Potem spokojnie uczęszczasz na nauki, wysłuchujesz tych bzdur , a potem cała ta szopka, którą opisałam wyżej... Koszty: Zapowiedzi różnie - u mnie 150, u mojego narzeczonego : 50, licencja - jeszcze nie wiem... ślub - w sensie msza - od 50 zł do 2000 (tyle u mnie) !!!!!!! Oczywiście takiej kwoty nigdzie nie usłyszysz.... usłyszysz tych cudownych kilka slów: co łaska, nie mniej niż....... Pozdrawiam i życze cierpliwości..:-0))) Odpowiedz Link Zgłoś
wojtow Re: formalnosci 13.07.04, 08:26 Koszty: -------------------------------------------------------------------------------- zapłaciłam 350 zł za uroczystość w kościele i 150 zł za organistę.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: formalnosci IP: 81.15.254.* 13.07.04, 08:35 Nasze koszty kształtowały się następująco: zapowiedzi 50 zł, bo jedna parafia ślub 500 zł organista 80 zł kościelny był już wliczony w koszta ślubu Odpowiedz Link Zgłoś