Dodaj do ulubionych

pensja w ciązy

16.11.11, 11:18
czy pracodawca ma obowiazek wyplaty w czasie ciazy ( L4) 100% wynagrodzenia wraz z premią uznaniową ? W zusie powiedzieli mi ze powinien wyplacic mi 100% średniej pensji z ostatnich 12 miesięcy a niestety dostaję średnią ale pomniejszoną o premię 200zl
Obserwuj wątek
    • julia56 Re: pensja w ciązy 16.11.11, 11:37
      Z premią.
      ------------------------------
      freedo-mania.blogspot.com/
      • natchniuza86 Re: pensja w ciązy 16.11.11, 12:44
        Z premia jesli byla ozusowana i opodatkowana, a nie wreczona pod stolem.
    • aanula5 Re: pensja w ciązy 16.11.11, 13:21
      To zależy czy premia jest pomniejszana za czas nieobecności bo jeśli tak to wchodzi do podstawy.
      • sposobuzycia Re: pensja w ciązy 16.11.11, 13:46
        A co jeśli premia jest wypłacana co 3 miesiące, o ile pracownik osiągnie określony wynik? W tym momencie jestem na L4 ciążowym, ze względu na wcześniejsze poronienia i plamienia, nie wyrabiam więc żadnego wyniku. Ta premia normalnie była doliczana do wypłaty i odliczany od niej był podatek i ZUS, teraz też powinnam mieć ją doliczaną (jakby podwyższała średnią miesięczną)?

I jak to jest jeśli ciążowe zwolnienie poprzedziło standardowe L4 na chorobę typu zapalenie zatok? Też otrzymuje się 100%, czy 80% pensji mimo, że to od ginekologa z kodem ciążowym?
        • mom6 Re: pensja w ciązy 16.11.11, 14:06
          Miałam zwolnnienie od internisty płatne 100% ale lekarka zapytała czy w pracy wiedza o ciąży i zaznaczyła To w zwolnieniu
          -
          Szymek 30.08.2007
        • aanula5 Re: pensja w ciązy 16.11.11, 14:17
          Teoretycznie powinna być jeżeli jest premią charakterze uznaniowym bo jeżeli jest prowizją od sprzedaży to już niestety nie. Wszystko zależy od tego czy w regulaminie czy też innych wytycznych w firmie jest o tym że jest pomniejszana proporcjonalnie za okresy nieobecności. Jeżeli jest to wchodzi do podstawy a jeżeli nie to d... blada. Niestety jest tak że płacimy składki od niektórych składników wynagrodzenia np. nagród a nie "wraca" to do nas podczas choroby.

Każde zwolnienie w ciąży to 100%. Nie jest ważne od jakiego lekarza. Ważny jest fakt ciąży.

Jeżeli byłaś w ciąży podczas pierwszego zwolnienia - tego na zatoki to jak najbardziej 100% podstawy ze średniej. Jeżeli nie było kodu B na zwolnieniu a np. dostarczyłaś zaświadczenie o ciąży to powinni Ci wypłacić 100%. Jeżeli wypłacili mniej a byłaś w ciąży to weź od gina zaświadczenie że jest to X tydzień ciąży i napisz do pracodawcy o wyrównanie świadczenia do 100% - masz do tego pełne prawo.

A i jeśli od poprzedniego zwolnienia nie minęło 3 miesiące to średnia z 12 mies. jest liczona jak dla poprzedniego zwolnienia. Np. chorowałaś we wrześniu 3 dni - masz liczoną średnia za okres 07.2010-08-2011 następnie zaciążyłaś i w listopadzie jesteś na zwolnieniu to masz liczoną średnią z tego samego okresu tyle że 100%.

Dużo zdrowia, powodzenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka