Gość: a IP: *.smoczka.ptc.pl 17.11.04, 11:52 na którym palcu nosi sie pierścionek zaręczynowy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
minerwamcg Re: pierścionek 17.11.04, 12:44 To jest bardzo dobre pytanie. W przedwojennych podręcznikach savoir-vivre'u wyczytałam, że na serdecznym palcu lewej ręki - i chyba do dzisiaj jest taki zwyczaj. Ja swój noszę na serdecznym palcu prawej, tam, gdzie kiedyś będę nosić obrączkę. Wtedy pierścionek przełożę na lewą. Moja przyjaciółka nosiła na środkowym - bo pierścionek był rodzinno-pamiątkowy i trochę przyduży. Odpowiedz Link Zgłoś
dafni Re: pierścionek 17.11.04, 13:09 Poszperałam w Internecie i wszędzie powtarza się informacja, że pierścionek zaręczynowy nosi się na palcu serdecznym prawej ręki. Ja swój noszę zupelnie niekonwencjonalnie, bo nie na serdecznym a środkowym palcu i do tego lewej ręki. Tak mi jakoś wygodniej Odpowiedz Link Zgłoś
dafni Re: pierścionek 17.11.04, 13:25 Nie wiem jak u Ciebie Kreseczko, ale mnie chyba przynosi to szczęście Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kreseczka Re: pierścionek IP: 217.96.10.* 18.11.04, 07:29 Hm.... Nie wiem czy to jest kwestia pierscionka Ale rzeczywiscie jestem bardzo szczesliwa Odpowiedz Link Zgłoś
raszefka Re: pierścionek 17.11.04, 13:44 Zrobiętak samo - przełożę na lewą. Albo do szuflady i na wielkie wyjścia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buzia Re: pierścionek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.04, 13:43 nie wiem, na którym się nosi, ale ja nosiłam na środkowym lewj ręki. Teraz zmnieniłam, bo jest trochę przyduzy i boje się, ze go zgubię - wskazujący palec prawej ręki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: devi Re: pierścionek IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 17.11.04, 14:08 a na ktory chlopak powinnien ten pirscionek zalozyc?? Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: pierścionek 17.11.04, 15:29 Najlepiej na serdeczny prawej - niech potrenuje przed ślubem, hi,hi,hi... Odpowiedz Link Zgłoś
an_ni Re: pierścionek 18.11.04, 09:21 na serdeczny lewej reki tylko i wylacznie bo od serca Odpowiedz Link Zgłoś