Dodaj do ulubionych

DJ czy zespół? Za i przeciw

09.02.05, 23:33
No własnie- jak w temacie. Osobiście optujemy za dj'em. Moim koronnym
argumentem jest fakt, że wolę Franka Sinatrę by Frank Sinatra niż Franka S.
by pan Miecio z kapeli. Poza tym uważam, że nie da się "obskoczyć" jednym
głosem zarówno Celine Dion jak i The Beatles (dobór wykonawców przypadkowywink,
a głos wokalisty nieco szwankuje po krytycznej godzinie 22.00.
Z drugiej jednak strony goście sa przyzwyczajeni do raczej tradycyjnych form
i widok pana za konsoletą może ich nieco zaburzyć. Mam tu na mysli
szczegolnie starszych gości.
Pozostaje jeszcze kwestia tzw. prowadzenia imprezy. Oczywiście o gustach się
nie dyskutuje, ale mnie raczej odstręczają zwyczajowe zabawy polegające na
przeciąganiu bananów przez nogawki. Mam wrażenie, ze jest na to większa
szansa przy wyborze zespołu muzycznego niż DJa.
Ostatnio jednak byłam na targach slubnych i miałam okazję usłyszenia kilku
niezłych kapel, gdzie "wrażenie" robiły przede wszystkim wokalistki o dobrych
głosach. Byc może więc obecnośc kobiet łagodzi obyczajewink
Tak czy inaczej ciekawa jestem Waszego zdania, a także ewentualnych namiarów
na dobrych dj'ów (opcjonalnie: zespoły). Zalezy nam tez na możliwości
zorganizowania karaoke.
pzdr
Ania
Obserwuj wątek
    • Gość: marta Re: DJ czy zespół? Za i przeciw IP: *.bait.pl / *.bait.pl 10.02.05, 07:27
      Sprawa jest prosta dla siebie weż dj a dla gości zespół, i wilk syty i owca
      cała.Wybór trudny ja osobiście wolę zesół bo i marsza zagraja tam gdzie trzeba
      i przy stołach z gośćmi pośpiewaja.
    • adrian4u Re: DJ czy zespół? Za i przeciw 10.02.05, 09:22
      Już ten wątek istniał wcześniej, niestety nie jestem chyba teraz w stanie go
      wytropić. A szkoda, bo dokładnie tam opisano plusy i minusy każdego z
      rozwiązań...

no nic to - może znajdę? smile
      A jak znajdę, na 150% dam link

pozdrawiam,

Adrian
    • adrian4u Re: DJ czy zespół? Za i przeciw 10.02.05, 09:29
      Znalazłem, więc cytuję:

A rzeczowo, to obiektywnie plusy i minuzy - zarówno kapeli jak i DJ'a:

Kapela - plusy:
      1. Grają na żywo, co spodoba sie starszym i tradycjonalistom
      2. Przyjdą pod dom młodej
      3. Zawsze mogą zaimprowizować
      4. Jak nie są tylko "elektroniczni", to podejdą z gitarą/akordeonem pograć
      akustycznie
      5. więcej ichsmile

Kapela - minusy:
      1. często udają, że grają
      2. często śpiewanie wychodzi tak, że ech...
      3. mało "flexible" repertuar
      4. CENA
      5. jak jest ich nawet trzech, oznacza to, że z reguły "kierowcą" jest tylko
      jedna osoba

DJ - plusy
      1. nieporównywalnie większy wybór muzyki dla każdego
      2. nawet najlepszy jest i tak tańszy od nawet najgorszej kapeli
      3. pić nie może bo kierujesmilesmilesmile
      4. repertuar można ustalić w detalach przed weselem i mogą to być numery, które
      są nie do zagrania przez kapelę

DJ - minusy:
      1. jest z reguły jeden - "mało go" na sceniewink
      2. nie gra na żywo - tradycjonaliści nie będą ukontrentowani
      3. pod dom młodej nie podjedzie z muzyką

Specjalnie nie pisałem nic o prowadzeniu imprezy... tu nie ma reguł - kapela -
      choć teoretycznie ma większy skład, co ułatwia interakcję z gośćmi (wtrącanie
      się w słowo, dialogi, żarciki), wcale nie musi lepiej poprowadzić imprezy niż
      DJ. Z drugiej strony wielu DJ myśli, że ich praca ogranicza się do puszczania
      muzyki, a nie zabawiania gości, ze o oczepinach nie wspomnę.

Ja miałem to szczęście, że od dawna śpiewałem i występowałem publicznie, i
      wychowałem się z muzyką, więc wiem, jak muzyka i prowadzenie są ważne -
      zwłaszcza na weselach.

Rozpatrz argumenty ZA i PRZECIW każdego z rozwiązań, a najlepiej porozmawiaj z
      kapelami i DJ'ami i oceń - ich profesjonalizm, poziom kultury, poczucie humoru,
      zaangażowanie, podejście do sprawy, ich kreatywność.... i wtedy zdecydujsmile

Pozdrawiam,

Adrian
    • Gość: justyskam Re: DJ czy zespół? Za i przeciw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 10:19
      my tez mielismy taki dylemat - dj czy zespol, restauracja, w ktorej
      organizujemy wesele jest slynna wlasnie z prowadzenia wesel przez dj'a -
      wodzireja, sa to oryginalne wesela, poprostu inne niz takie tradycyjne,
      ogladalismy kasete z wesela naszych znajomych prowadzonych przez tego dj'a i
      plakalismy ze smiechusmileswietnie prowadzi zabawe, organizuje fajne konkursy i
      niespodzianki dla gosci, jednak rodzina mojego przyszlego jest raczej
      tradycjonalistami i nie byli jeszcze na "takim" weselu, u nich jest takie
      przekonanie, ze musi byc zespol chocby najgorszy... bo to zawsze zespol, graja
      na zywo... ale co z tego? sluchac tych samych glosow przez kilkanascie godzin -
      cocby najlepszych- to moze byc meczace a w przypadku dj'a jest roznorodnosc
      muzyki. biorac pod uwage wszystkie plusy i minusy zdecyfdowalismy sie wlasnie
      na dj'a a i cena jest przystepna - 800 zl i gra jeszcze na poprawinach, nawet
      sie nie zastanawiaj i bierz dj'a, pozdrawiam.
    • Gość: olga Re: DJ czy zespół? Za i przeciw IP: *.ircpl.net / *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.05, 10:51
      ja jestem za dobrym i sprawdzonym zespołem. Nam udało się taki znaleźć, grali
      na weselu naszych znajomych. Jest drogo, to fakt (2300) ale to zespół 5-osobowy
      z wokalistą i wokalistką, panowie są we frakach, są zawodowymi muzykami i na
      weselu nie grają disco - polo. Wszystko można z nimi ustalić - dają listę
      kawałków, które mogą zagrać, można zaznaczyć te, na których nam zależy, żeby
      się pojawiły - oczywiście resztę dostowowują do sytuacji i potrzeby. Ustala się
      też z nimi konkursy - żadnych idiotycznych bananów w nogawkach. Wychodzą między
      gości, grają do samego rana- "do ostatniego gościa" Chętnie organizują konkurs
      karaoke, grają także na zyczenie jakieś mniej popularne kawałki. Zależało mi,
      żeby zagrali dla mojej mamy jej ulubioną piosenkę - oczywiście się zgodzili,
      dostarczyłam nagranie i po przesłuchaniu płyty pan powiedział ,ze nie ma
      problemu.
      Pamiętajcie, że jaka cena- taki towar. NAm udało się połączyć fajną muzykę z
      tradycją. Niestety do końca 2005 roku mają zarezerwowane wszystkie terminy.
      • Gość: tamilnadu Re: DJ czy zespół? Za i przeciw IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.02.05, 11:44
        Mogłabyć podac jakieś namiary na ten zespół? Intersuje mnie lipiec i kwestia
        terminów byc może jest nieistotna, bo wesele i tak będzie w niedzielę.
        Jestem z Warszawy.
        Ania
        • Gość: olga Re: DJ czy zespół? Za i przeciw IP: *.ircpl.net / *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.05, 13:28
          oczywiście, napisz mi swój e-mail to wyślę informacje o zespole. Nie chcę łamać
          regulaminu forum. zespół jest z Lublina, ale przeciez do Warszawy jest tylko
          160 km, więc sądzę,że nie będize problemu.
          • hanna26 Re: DJ czy zespół? Za i przeciw 11.02.05, 02:51
            Ja chyba miałam pecha, bo ze wszystkich wesel z zespołami najlepiej utkwił mi w
            głowie ten kawałek: "A teraz idziemy na jednego...". Zgroza...
            • Gość: olga Re: DJ czy zespół? Za i przeciw IP: *.ircpl.net / *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.05, 12:15
              a dla mnie to ma swój urok - może dlatego, że inaczej podchodzę do wesela?
              Uważam, że robię imprezę po to, żeby moja rodzina się pobawiła, żeby cieszyli
              się ze mną z tego dnia. Dla mnie najważniejszym momentem były oświadczyny,
              kiedy powiedzieliśmy sobie, że chcemy być razem. Nasze będą zdjęcia, nasz
              będzie film. Zabawa jest dla gości. gdybym chciała się sama dobrze bawić w tym
              dniu poszłabym na imprezę do naszego ulubionego klubu i na pewno nie w
              niewygodniej białej sukiemce tylko w jeansach. Ale to jedyny dzień, gdy mogę
              zaprosić całą rodzinę i bawić się z nimi, więc fajnie będzie jak będzie gorzko
              i jak pójdziemy na jednego wink
    • Gość: agnieszka z doświadczeń: IP: *.bochnia.pl / *.bochnia.pl 11.02.05, 14:52
      Zespół ale DOBRY (co i JAK gra, jak prowadzi imprezę, czy jest elastyczny
      itp.) - np polecony przez kogoś kompetentnego (nie wujka Jaśka który zwykle na
      weselach jest pijany i nic nie pamięta)albo sprawdzony

w innym wypadku chyba lepiej wziąść DJ-a
      • Gość: MartaS jak dla mnie też DJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 05:07
        nie fałszuje i zagrać może prawie wszystko, a orkiestra nie, byłam w tym roku na dwóch weselach i prosiłam o różne piosenki, niestety Panowie muzycy ich nie mieli i nie umieli zagrać. Do tego grali bardzo mało.
        Dlatego u mnie będzie chyba DJ.
    • Gość: dorota Re: DJ czy zespół? Za i przeciw IP: *.acn.waw.pl 13.02.05, 17:10
      Byłam ostatnio na weselu prowadzonym przez dj, bawiłam się jak jeszcze nigdy
      dotąd. U nas chyba też będzie dj.
    • elkadmoch Re: DJ czy zespół? Za i przeciw 14.02.05, 00:46
      Na pewno żywy zespół.To robi atmosfere na weselu.DJ dobry jest w dyskotece ale
      nie na ślubie.Na swoim weselu miałam zespół i wszyscy doskonale sie
      bawili.Muzyce tak dobierali repertuar ,ze kazdy był zadowolony,bez wzgledu na
    • Gość: adziul Re: DJ czy zespół? Za i przeciw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 09:41
      Najpierw trzeba się zastanowić czy robicie imprezę dla siebie czy dla gości.
      Jak dla siebie to lepiej jedźcie w góry. Moim zdaniem dobre zespoły mogą
      konkurować z Dj, jeśli chodzi o repertuar czy czystość wykonania. Nie zgadzam
      się, że zespół to folklor, wiejskie zabawy i wódeczka. Chyba źle szukacie albo
      trafiają Wam się tylko wesela w Pasikurowicach. Chętnie dam namiar na zespół,
      który robi niezłą robotę w Wielkopolsce. Jeśli ktoś chce mieć udane przyjęcie
      weselne i np. zamiast zbierania na wózek, występ gwiazdy wieczoru, to dam
      kontakt.
    • Gość: chipsi Re: DJ czy zespół? Za i przeciw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 12:31
      U mojej kuzynki był DJ. Pierwsze nasze przemyślenia po tej informacji były typu " ja nie ide, DJ to jak na dyskotece, bedzie techno, ja chce zabawy itp" A potem mile się rozczarowałam. Facet puszczał z gustem, dla każdego. Potem zobaczyła DJa u kumpeli i BIORE GO na swoje wesele! Właściwie ich, facetów jest dwóch; jeden puszcza muzyczkę, drugi robi za wodzireja, więc zabawy bedą jak tradycyjnie. A cała impreza za 550 zł!
      • lama_83 Re: DJ czy zespół? Za i przeciw 21.02.05, 10:22
        Chipsi a ska jesteś? Może ściągnełabym gości do siebie n wesele? Jakby co to
        podaj mi jakieś namiary na nich na maila lama_83@o2.pl.
        • lama_83 Re: DJ czy zespół? Za i przeciw 21.02.05, 10:23
          Oczywiście chodzi mi o tych dwóch gości dj-ów ;o)
          • Gość: chipsi Re: DJ czy zespół? Za i przeciw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 14:58
            Jestem z Rybnika. Namiary na DJ już posyłam smile
            • parr Chipsi tez jestem z Rybnika.Podaj namiary.... 21.02.05, 15:30
              Podaj namiary na parr@gazeta.pl
              Tez jestem z Rybnika i tez jestem za DJ.
              pozdrawiam
    • bartosowa Re: DJ czy zespół? Za i przeciw 21.02.05, 15:34
      Nie rozumiem dlaczego niektórzy podchodzą do wesela jako do imprezy, którą robi
      się dla gości? A dla siebie nie? Przecież to wasze wesele i wy tez powinniście
      się dobrze bawićsmile
      Ja na swoim weseli miałam dj-a. Zagrał wszystko co chcieliśmy, dla każdego coś
      miłego. Grał więc i szlagiery weselne i najnowsze przeboje. Bardzo fajnie
      poprowadził imprezę i jestem bardzo zadowolona, że zamiast kapeli
      zdecydowaliśmy się na dj-a.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka