Dodaj do ulubionych

czarna suknia

IP: *.protonet.pl 01.03.05, 12:30
Czy mozna w Polsce isc do slubu w czarnej sukni?
Obserwuj wątek
    • Gość: passiflora Re: czarna suknia IP: *.ib.tcz.pl / *.tcz.pl 01.03.05, 12:37
      Mi marzy się czarno biała suknia, góra czarna z koronki smile jest taka jedna w kolekcji Demetrios smile Ja tam mogłabym pójść w czarnej smile Wydaje mi się, że można natomiast nie wiadomo jaka byłaby reakcja gości i księdza wink (jeżeli byłby to ślub kościelny)
      • Gość: Black na TAK:))) Re: czarna suknia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.05, 18:27
        Czarna suknia...pomysł genialny i nade odwaznysmile)I wez pod uwage jedno:to Twój
        slub i Twoje wspomnienia...wiec czy warto brac pod uwage innych....Goscie czy
        nie-goscie przyjda by za darmo pojesc i zabawic sie...pojda...A Ty...?Chcesz
        zapamientac ten dzien jako magiczny i niepowtazalny czy raczej probowac
        zapomniec ze mimo ze pozowałaś na najpiękniejsza panne młodą nie byłaś wcale
        tak niezwykła...?Ślub->niech to bedzie niezapomniane przezycie...Twoje
        przezyciesmileA i niewatpliwie-w czarnej sukni bedziesz wyglądała BOSKosmile))Pozdr.
    • minerwamcg Jak się człowiek uprze, to wszystko można 01.03.05, 12:37
      tylko pytanie, po co?
      Osobiście się z takim przypadkiem nie spotkałam, ale jak powiadam -
      prawdopodobnie wszystko jest kwestią odpowiedniej determinacji.
      • Gość: Jowita Re: Jak się człowiek uprze, to wszystko można IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.03.05, 13:13
        O ile się nie mylę, to Krystyna Janda brała ślub w czarnej sukience. Ale to był
        stan wojenny i ślub cywilny.
    • Gość: Ewelina Re: czarna suknia IP: 82.210.144.* 01.03.05, 12:46
      Dlaczego nie??? W PL przyjęło się białe suknie, a gdzie indziej biały jest
      kolorem żałoby. A księdza nie powinno to nic a nic obchodzić w co będziesz
      ubrana. Ja mam fioletową suknię.
      • Gość: joanna Re: czarna suknia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.05, 12:50
        ale czarna to chyba zbyt zawadiacko jak na take uroczystość, która ma się
        kokjarzyć z niewinnością.

ja tez mam fioletową. Jakie masz dodatki, torebkę, buty, itp?
        • Gość: prawie_żona Re: czarna suknia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 20:04
          Czy macie linki do zdjęć z fioletowymi sukniami?
          Bardzo lubię ten kolor i jestem ciekawa, jaki to odcień i jak w fiolecie
          prezentują się suknie slubnesmile
          pozdrawiamsmile

A co do czarnej, to ta z Demetrios ma w sobie wiele bieliwink
        • iwosia zmienilam zdanie 02.03.05, 23:08
          Ja zawsze pragnelam iść do ślubu w czarnej sukni, gdy w końcu przyszlo co do
          czego, mierzylam dzisiątki różnych sukien. Czarną też. Ale gdy porównalam widok
          siebie samej w bieli i w czerni, to zdecydowanie zapragnęłam mieć piękną białą
          suknię. Jak królowa... smile
        • Gość: Ewelina Re: czarna suknia IP: 82.210.144.* 03.03.05, 18:26
          Hej Joanna,
          moja suknia ma odcień wrzosowy, jest trochę połyskliwa- jest na niej duuuużo
          koronki w kolorze ecru-capucino. Buty mam własnie takie jasno - wrzosowe.
          Torebki nie mam wogóle - nawet nie wiedziałam , że trzeba.
          Do tego kabaretki w kolorze ecru.
          Biżuteria - jeszcze nie wiem
          • minerwamcg Re: czarna suknia 04.03.05, 15:50
            Gość portalu: Ewelina napisał(a):

> Torebki nie mam wogóle - nawet nie wiedziałam , że trzeba.

Trzeba?? Gdzież to jest napisane? Jakiś przesąd, że jak panna młoda pójdzie do
            ślubu bez torebki, to jej w życiu kasy zabraknie, czy jak? Eee. Moim zdaniem
            wcale nie trzeba, tym bardziej, że w ręce już się ma bukiet.
    • pati102 Re: czarna suknia 01.03.05, 13:31
      kiedys widzialam fotki ze slubu, gdzie panna miala czarna suknie z ogromna
      iloscia falbanek, bufkami, tiulem... wygladala jak wielki gawron (ale to chyba
      kwestia fatalnego krojusmile)
      • Gość: Kama Re: czarna suknia IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 01.03.05, 20:27
        A ja uważam że my Polki jak sroczki przejmujemy jakieś fanaberie mody z
        zachodu, powiem szczerze od tylu olat obserwuję Włoszki Francuzki i inne damy
        europejskie i nie widziałam NIGDY panny młodej w kolorze nawet ecru nie mówiąc
        o innych.
        Każdy inny kolor możesz założyć na Sylwestra albo czyjeś wesele
        ale w dniu swego święta powinno się wyglądać jak Panna Młoda
        a co do wątku że w innych kulturach biały to kolor żałoby...proponuję tam brać
        ślub a nie w Polsce, to se czarny założysz jako kolor ślubny
        Powodzenia naiwniaczki-wymyślaczki
        • Gość: Pola Re: czarna suknia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 21:48
          No ja bym się nie odważyła założyć czarnej sukni. Albo inaczej - nie tyle nie
          odważyła, bo nie o to tu chodzi, ale nie czułabym się dobrze w czarnej sukni.
          Czerń jest przeciez utrwalona w kulturze jako symbol zła, nieczystości,
          przemocy, agresji; jest także barwą załoby. O wiele bardziej przemawia do mnie
          np. czerwień - symbolizuje krew, ale także miłość, namietność, pasję.
          Oczywiście jak panna młoda się uprze, to może iśc do ślubu i w małej czarnej z
          dekoltem do pasa - ale czy o to tu tak naprawdę chodzi?
        • Gość: jaaa Re: czarna suknia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.05, 09:28
          Żal Cię słuchać, idiotyzm kompletny. Nigdzie ale to nigdzie nie jest wyznaocze
          że biały to kolor ślubny to tylko głupia moda i przyzwyczajenie. Każdy ma swój
          gust, ja nie zamierzam robić z siebie niewolnicy tradycji i iść w bieli.
          Co...babunia zabrania innej sukienki niż biała smile
          • hanna26 Re: czarna suknia 04.03.05, 11:39
            Byłam kiedyś na ślubie, gdzie panna młoda miała suknie ciemnofioletową.
            Wyglądała ładnie, ale bardzo smutno, przygnębiająco, jaby ponuro. Wszyscy się
            pytali, czy jest jakaś żałoba w rodzinie, czy może ktoś umarł przed samą
            uroczystością. Każdy każdego się o to pytał (także na weselu), a rodzice,
            świadkowie, państwo młodzi - nieustannie wszystkim tłumaczyli, że mogą się
            spokojnie bawić, że nie ma żadnj żałoby, że taka suknia po prostu się pannie
            młodej podobała. Minęło chyba z pięć lat i teraz, kiedy ktoś wspomina wesele
            Anki i Andrzeja mówi się o tym "smutnym ślubie".
          • pati102 Re: czarna suknia 04.03.05, 12:17
            zadziwiajacy brak kosekwencji w Twoich wypowiedziach jaaa. w watku o wkladce
            kazesz dziewczynom wyluzowac a tu piszesz "> Żal Cię słuchać, idiotyzm
            kompletny". zastosuj sie sama do swoich rad.
    • bartosowa Re: czarna suknia 03.03.05, 08:51
      W główkach Wam się poprzewracałosmile
      • Gość: Ewelina Re: czarna suknia IP: 82.210.144.* 03.03.05, 18:28
        A ja wybrałam inny kolor sukni bo mam dość identycznych zdjęć ślubnych -
        wszystkie na biało / ewentualnie ecru. Jak ktoś się potem zapyta =jaką panna
        młoda miała suknię - odp: białą z gorsetem/koronką/bla, bla, bla. Ta sama nuda.
    • ardzuna Re: czarna suknia 03.03.05, 19:37
      Można. Niemniej ja bym nie poszła. Szukam natomiast purpurowej albo z
      purpurowymu akcentami. To był właśnie tradycyjny kolor sukni ślubnych, aż w
      bodaj XIX wieku przyszła nowa moda na białe suknie.
    • pepperann Re: czarna suknia 04.03.05, 01:56
      Wiecie, że biała suknia to dość niedawny wynalazek? Dawniej (w" dawnych
      czasach") to się szło po prostu w najpiękniejszej sukni. Dklatego myślę, że
      niebiałe jakoś ujdą. Ale czarna???? To przecież kolor żałoby (wiem, wiem , że w
      Indiach biały jest żałobny , ale znajdujemy się w kulturze europejskiej ).
      Bardzo odradzałabym czarną. Zresztą co bardziej rygorystyczne savoir vivre'y to
      podają, że nawet zaproszonym paniom nie wypada przyjść na wesele w czerni (tak
      od stóp do głów, mała czarna z dodatkami - ok).
    • Gość: Elza Re: czarna suknia IP: *.chello.pl 07.03.05, 16:06
      radziłabym Ci ostrożność - z perspektywy czasu możesz jednak żałować, że
      postawiłaś na łamanie szablonu i konwenansów - przy okazji pozbawiając się tej
      jedynej w życiu okazji ubrania konserwatywnej tradycyjnej jasnej sukni... Sama
      uparłam się przy sukni niekonwencjonalnej, ale drugi raz bym tego nie zrobiła.
      Biała/ecru suknia ma ten niepowtarzalny smaczek w naszym życiu. Ale w sumie
      zrób, jak Ci serce dyktujesmile
    • Gość: Dariak Re: czarna suknia IP: *.icpnet.pl 08.03.05, 11:36
      "...Nie rzadko musiała tłumaczyć się mamie, babci, przyszłej teściowej, a nawet
      narzeczonemu z decyzji którą podjęła. Stąd więc kolorowy gorsecik czy spódnica
      ma swoją symbolikę. Oznacza ona, że ta oto panna młoda jest świadoma swej
      wyjątkowości, pełna odważnych pomysłów i śmiało wkracza na nową drogę życia na
      przekór wszelkim stereotypom." W innym kolorze, ale nie czarna
      www.kobieta.byc.pl/articles.php?did=38&id=280
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka