Dodaj do ulubionych

obowiazki swiadkowej

09.03.07, 18:51
Poprosilam dzis wreszcie moja najlepsza kolezanke, aby byla moja swiadkowa na
cywilniaku. Z radoscia sie zgodzila. Ale od razu zapytala, co tak na prawde
nalezy do jej obowiazkow (kolezanka pochodzi z Turcji- tej europejskiej czesci
wprawdzie, ale i tak maja oni inne zwyczaje). Odparlam, ze do obowiazkow
nalezy bawienie sie na calego. Ale ona dalej pyta, a ja nie mam pojecia, co
wiecej jej moge powiedziec.
Obserwuj wątek
    • andziashea Re: obowiazki swiadkowej 09.03.07, 19:51
      Odpowiedz jej, ze do obowiązku nalezy podpisanie dokumentów.
      • przytulskaster Re: obowiazki swiadkowej 09.03.07, 20:41
        a zna polski?

bo jak nie to nie będzie mogła być świadkową na cywilnym chyba, że będzie
        tłumacz.
        a tak poza tym to w naszej kulturze też świadkowa ma obowiązki. Powinna przeze
        wszystkim mieć przy sobie wszystkie rzeczy, które mogą ci być potrzebne w
        trakcie tego całego zamieszania (np. parasol, chustki do nosa, nie wiem co tam
        jeszcze).
        pozdrawiam
        ania
        • zosiaczek25 Re: obowiazki swiadkowej 10.03.07, 08:48
          Zna niemiecki to wystarczy. Cywilniak odbedzie sie w Niemczech.
    • kamelia04.08.2007 Re: obowiazki swiadkowej 09.03.07, 22:02
      jesli na slubie cywilnym świadek lub druga połówka nie zna polskiego niezbędny
      jest tłumacz przysięgły, inaczej sie nie pojedzie dalej. jest to rozsadne
      rozwiązanie, żeby nie byłom wady oświadczenia woli.
      • zosiaczek25 Re: obowiazki swiadkowej 10.03.07, 08:50
        Ten sam komentarz, co wyzej. Mieszkamy i studiujemy w Niemczech. Nie musi miec
        zatem tlumacza do niemieckiego.
        • callaa Re: obowiazki swiadkowej 11.03.07, 00:10
          A gdzie mieszkasz w DE jesli mozna spytac? Ja miszekam w Monachium.
      • zosiaczek25 Re: obowiazki swiadkowej 10.03.07, 08:51
        A tak wogole, to prosilam o podpowiedz, jakie sa jej obowiazki. Prosze czytac.
        • lubna Re: obowiazki swiadkowej 10.03.07, 09:41
          Jedyny obowiązek na ślubie, to podpisanie dokumentów.
          • zosiaczek25 Re: obowiazki swiadkowej 10.03.07, 10:01
            No wlasnie (chociaz teraz swiadkowie nie sa obowiazkowi na cywilniaku,
            przynajmniej tutaj). I to jej powiedzialam, choc ona o tym dobrze wie. Ona pyta,
            co ma przygotowac. Tu jest taki fajny zwyczaj w wieczor panienski. Kolezanki
            Panny Mlodej przygotowuja dla niej zadanie, kaza jej sie przebrac (czasem
            niekoniecznie) i ida z nia na miasto. Chodza po ulicach i Panna Mloda ma wtedy
            wywiazac sie z tego zadania, ktore zawsze jest zabawne, chociaz czasem nawet
            zlosliwe. Widzialam wiele razy takie kobietki na ulicy (faceci robia podobnie).
            Obwieszone serduszkami, lub w welonie, sprzedajace zapalki lub spiewajace za
            pieniadze, ktore podobno maja byc przeznaczone na miesiac miodowy. Jakichs
            zlosliwych zadan nie chcialabym, ale zabawnie by bylo cos w tym stylu
            zorganizowac. Glupio mi tylko jej o tym powiedziec, bo nie chce jej niczym obciazac.
      • zosiaczek25 Tlumacz- kosciol 10.03.07, 10:19
        Piszemy o cywilniaku, ale to nie problem. Koscielny biore za to w Polsce i tu
        pojawiaja sie schody. Za swiadka chcielismy kogos z rodziny lub kolegow N a oni
        po polsku ni w zab. Czy musze wowczas brac dla takiej osoby tez przysieglego?
        • dagps Re: Tlumacz- kosciol 11.03.07, 10:52
          pamietaj tez zeby byl to ktos kto bedzie mowil sprosne rzeczywink))))))))
          • zosiaczek25 Re: Tlumacz- kosciol 11.03.07, 14:50
            He? Bralas cos? I to w niedziele? Zal Ci, ze Ty tak nie potrafisz? To powiem Ci
            cos okropnego... Przygotuj sie psychicznie. Bylismy dzis z moim narzczonym na
            spacerze i... calowalismy sie przy wszystkich... Iiiiee... Fuj be. Prawda?
            • dagps Re: Tlumacz- kosciol 11.03.07, 16:56
              nieeee, jak na dzieciaki ze wsi to calkiem sympatyczniesmile
              • zosiaczek25 Re: Tlumacz- kosciol 11.03.07, 17:39
                Stara zrzedliwa panno, moze powiesz mi jakie znaczenie ma to, czy ktos jest ze
                wsi czy z miasta? Wychowalam sie na wsi, to prawda. Wyksztalceniem,
                doswiadczeniem zyciowym i kultura smiem twierdzic przewyzszam jednak wielu ludzi
                z miasta. A moze Ty tez masz skonczone 3 fakultety, mieszkalas w roznych krajach
                i znasz 4 jezyki obce (w tym dwa plynnie)? Mieszkalam kiedys w Wawie, wiec wiem,
                co mowie. A to, ze chce mi sie pozartowac na wlasnym weselu? Razi Cie to, ze
                Ciebie na cos takiego nie stac? Najwyrazniej. Dalabys sobie siana. A co do
                dzieci. Smutni sa ludzie, ktorzy na sile staraja sie zachowywac jak dorosli. Mam
                27 lat, a czuje sie na 16. I oby jak najdluzej.
                • angelsik Re: Tlumacz- kosciol 11.03.07, 17:58
                  w moich syrnach(polska, woj podkarpackie) swiadkowa ma troszke obowiacków i
                  zdan do spełnienia.Jej rola Zaczyna sie tuz przed slubem , w domu panny mlodej,
                  gdy pomaga jej ubrac suknie, przypiac welon, jesli panna mloda oczywiscie go
                  posiada, zwykletowarzyszy przy błogosławienstie rodziców.nastepnie, gdy
                  przyjezdza pan młody i nastepuje tzw "wykupywanie młodej-płaci on flaszkami
                  wódki weselnej)swiadkowa targuje sie ze swiadkiem pana młodego i nim
                  samym,wywalczając jak najwiecej wódki.kolejn etap i rola swiadkowej jest w
                  kosciele przed slubem idzie ona podpisac dokumenty, zas w trakcie ceremoni
                  slubnej, niesie ze swiadkiem dary w kosciele(ona kwiaty, ktore sama wczesniej
                  zakupila).Po mszy, stoi za panna mlodą zbiera koperty i kwiaty, kiedy to mlodzi
                  przyjmuja życzenia od gości.Pozniej to juz z gorki...Po obiedzie nastepuje
                  pierwszy taniec, w ktorego polowie(czesciej przy drugiej piosence) dołaczaja do
                  mlodych własnie swiadkowie.tylko te dwie pary wowczas tancza.Od trzeciej
                  piosenki bawią sie wszyscy goscie.Przed oczepinami,swiadkowie wnosza tort na
                  salę taneczna,i swiadkowa przekazuje parze mlodej noz ktorymi ona kroi zwykle 6
                  kawałkw(reszte kroja kelnerki).6bo-dla rodziców z obu stron i dla siebie na
                  wzajem,Oczepiny są ostatnim etapem roli swiadkowej, kiedy to odpna welon mlodej
                  i sama bierze udział we wszystkich zabawach przygotaowanych przez zespół , badz
                  dj-a.Ufff sie rozpisalam..ale u nas własnie tak to wygladalo smile
                  • angelsik Re: Tlumacz- kosciol 11.03.07, 18:00
                    narobilam troche bledów-literowek przez szybkie pisanie, ale mam nadzieje , ze
                    sie jakos doczytasz, a jak nie to powiedz, napisze jeszcze raz smile
                  • zosiaczek25 Re: Tlumacz- kosciol 11.03.07, 18:04
                    angelsik, ale ja pisalam o cywilniaku. Nie bedzie wiec zadnego welonu czy sukni.
                    Nie bedzie tez zadnego wykupywania, blogoslawienstwa, krojenia tortu itp. Bo nie
                    robimy po slubie cywilnym zadnej imprezy i nikogo praktycznie nie zapraszamy.
                    Bedziemy tylko my + swiadkowie. I wlasnie dlatego pytam, co tak wlasciwie ona ma
                    robic, oprocz podpisania dokumentow i pojscia z nami po wszystkim do retsuracji
                    i na dyskoteke? Ja druzbowalam bratu przed paroma latami. I w zwiazku ze slubem
                    cywilnym, nie mialam zadnych obowiazkow. Ale moze cos przeoczylam...?
                    • angelsik Re: Tlumacz- kosciol 11.03.07, 18:14
                      ojj przepraszam cie , nie doczytałam, albo przeoczylam ,ze to slub
                      cywilny...wiec tak jak wczesniej dziewczyny pisały , tylko podpisanie sie i
                      dobra zabawa..juz nic wiecej sie chyba nie wymysli..
                      • zosiaczek25 Re: Tlumacz- kosciol 11.03.07, 18:23
                        Tez tak mysle. Ale lepiej sie upewnic. Dzieki.
                • dagps Re: Tlumacz- kosciol 11.03.07, 18:40
                  big_grinDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

zgadza sie tylko "panno"
    • uccellino Re: obowiazki swiadkowej 13.03.07, 16:26
      1. Zorganizowanie wieczoru panieńskiego - na koszty składają się wszystkie
      uczestniczki, ale świadek organizuje wg życzeń panny młodej
      2. Pomoc w zakupach ciuchowych - jeśli sobie życzysz
      3. Pomoc logistyczna w dniu ślubu czyli jakieś tam odbieranie wiązanki,
      dekorowanie samochodu itp.
      4. Posiadanie w torebce zapasowych pończoch dla Ciebie, szminki itp, a także
      dowodu osobistego Twojego i narzeczonego
      5. Po ceremonii złożenie Wam życzeń PRZED WSZYSTKIMI INNYMI
      6. Inne rzeczy, które uzgodnicie - ja np. jako świadek pomagałam ustalić menu i
      przebieg przyjęcia, generalnie byłam w kontakcie z rodziną panny młodej i różne
      różności wpadały.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka