Dodaj do ulubionych

propozycja dla druhen

11.04.07, 10:18
A ja mam taką radę.
Nie ubierajcie druhen tak samo bo będzie za mdło lepiej aby były one w
podobnym kolorze i rodzaju stroju czyli np. druhny w sukniach lub kostiumach(
muszą to sobie same uzgodnić)
A do tego specjalnie oznaczony kotylion,który będzie bardzo charakterystyczny
i naprawdę elegancki.
Napewno one same będą czuły się wyjatkowo nosząc to na stroju niż gdyby miały
być ubrane identycznie.
Co wy na to?
Obserwuj wątek
    • kingadaw Re: propozycja dla druhen 11.04.07, 10:22
      a ja na to że druhny to kolejny amerykański pomysł. Jakby świadkowa nie
      wystarczyła...
      • huczne-wesele Re: propozycja dla druhen 11.04.07, 10:29
        wiesz bardzo często spotykam się ztym,że mają byc świadkowie i drużba z
        druhenkami.Ale to prawda to zapożycznie.
        • maraxela Re: propozycja dla druhen 11.04.07, 10:32
          ja raz w zyciu bylam na weselu o co chodzi z tymi druhenkami co one robia stoja
          w kolsciele obok czy co??
          • memphis90 Re: propozycja dla druhen 11.04.07, 11:39
            Tak, stoją rządkiem obok panny młodej, a obok pana młodego stoją drużbowie. Para
            młoda powinna zasponsorować im stosowne (jednakowe) ubrania... Moja kuzynka
            (made in USA) miała 8 druchen i 8 drużbów- stąd znam to z pierwszej ręki. W
            zeszłym roku zaskoczyła nas pytaniem, czy wybralismy już kolor naszego slubu uncertain
            To też jakiś amerykański obyczaj- póki co u nas jeszcze nieznany (na szczęście).
        • aiczka Re: propozycja dla druhen 11.04.07, 16:00
          > wiesz bardzo często spotykam się ztym,że mają byc świadkowie i drużba z
          > druhenkami.Ale to prawda to zapożycznie.

A nieprawda. Na naszych ziemiach dość starym zwyczajem państwu młodym
          towarzyszyły orszaki panien (druhen) i kawalerów (drużbów). Być może nie
          dotyczyło to całej Polski albo też gdzieniegdzie drużbów wyparli świadkowie
          (funkcja prawno-urzędowa, ale widzę, że często świadkowie pełnią w praktyce rolę
          drużbów) stąd wrażenie, że pomysł pochodzi z amerykańskich filmów. Może też w
          wielu przypadkach pochodzi, skoro miejscowej tradycji wiele osób nie zna.

Pytanie uprawdopodabniające:
          Jak myślicie, komu by przyszło do głowy tłumaczyć "bridesmaid" jako druhna a
          "best man" jako drużba, gdyby nie były to słowa tradycyjnie używane w języku
          polskim dla określenia tych funkcji?
      • kartynka Re: propozycja dla druhen 11.04.07, 10:32
        A ja wlasnie bede miala druhnysmile Dwie najblizsze mi przyjaciolki, a ze slub z
        obcokrajowcem wiec tez mam dobra wymowke. A co do striju to owszem, huczne
        wesele, druhny powinny byc ubrane wtym samym kolorze - styl moze sie roznic, bo
        to naprawde ladnie wychodzi na zdjeciach. A kotyliony itd, to chyba pomysl lat
        80-tych...Ja w kazdym badz razie, podobnie jak golinda, dbam o to, zeby kolory
        na sali pasowaly do siebie - kwiaty, menu, pudeleczka z czekoladkami, miejsce
        na ksiege gosci itd. Wiem pewnie mi sie zaraz oberwie, ze przesadzam itd, ale
        wystarczy obejrzec zdjecia, ktore siog kiedys dala na forum ze slubu swojej
        kuzynki - wszystko bylo dopasowane kolorystycznie i wszystkie sie zachwycalysmy!
        To tyle....
        A link do postu Siog jest tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
        f=619&w=56669458&a=56831401

mój suwaczek
    • golinda Re: propozycja dla druhen 11.04.07, 11:42
      moje nie miały nic naprzeciw smile
      każda ma inny typ urody, więc nie wyglądały identycznie
      • slubna2 Re: propozycja dla druhen 11.04.07, 16:22
        Twoje Golindo wyglądały przebrzydko więc nic im już się popsuć by nie dało.
        Przepraszam za ostre słowa, ale to moje zdanie.
        • golinda Re: propozycja dla druhen 11.04.07, 16:45
          ja ci nie bronię mieć swojego zdania, ale chętnie popatrzę na twoje zdjęcia
          • slubna2 Re: propozycja dla druhen 11.04.07, 16:55
            Mam wesele w czerwcu więc chętnie je potem tu umieszcze, będziesz miała swoją
            szansę, a i jeszcze jedno druchny wyglądały w swej brzydobie mimo wszystku
            Dużżzżoooooo lepiej od Ciebie.
            • sierpniowa_julka Re: propozycja dla druhen 11.04.07, 16:57
              slubna, jeżeli już kogoś zjeżdżasz tak nieuprzejmie (czemu?), to przynajmniej
              nie rób takich potwornych błędów ortograficznych!
              • slubna2 Re: propozycja dla druhen 11.04.07, 17:10
                Ojej oczywiście zapomniałam, że błedy są najważniejsze uważaj żeby ksiądz sien
                ie przejęzyczył na Twoim ślubie bo jeszcze byłby nieważny i co ło matko by było
                taki wstyd i te błędy na forum iść i się pociąć normalnie.
                • malinakalina Re: propozycja dla druhen 11.04.07, 17:30
                  Może nie najważniejsze, ale WAŻNE to jsli chodzi o błędy ortograficzne.

A golinda wygladała ślicznie i nie jest to tylko moje zdanie.....
                  A nawet powiedziałabym że jesteś pierwsza która mówi że wyglądała brzydko
                  Hmmm.........
                  No nic, będziemy czekać na Twoje zdjecia.
                • golinda Re: propozycja dla druhen 11.04.07, 19:41
                  skoro na tym poziomie dyskusji jesteśmy, to ja się wyłączam, uśmiechnę się tylko
                  pod nosem...
                  • slubna2 Re: propozycja dla druhen 11.04.07, 19:51
                    Tym brzydkim nosem, który tak dobrze znam z rzeczywistości ech...
    • fasolka1980 Re: propozycja dla druhen 11.04.07, 17:43
      Nie sądzę, zeby druhny ubrane jednakowo wyglądały mdło. Własnie przez to, że
      wyglądaja tak samo, wyróżniaja sie z tłumu innych gości. Moze fason nie jest
      najważniejszy, ale kolor na pewno tak!

P.S. Druhny nie są amerykańskim zwyczajem!!!!To tradycja znana w całej Europie.
      Czesto na wschodzie mozna spotkać druhny i druzbantów w strojach ludowych.
      • mayagaramond Re: propozycja dla druhen 11.04.07, 21:13
        Tylko rzadko sie zdarza, zeby druhnom pasowal jeden kolor. Moja przyjaciolka z
        Boliwii ubrala wszystkie swoje druhny na czerwono, ale one maja wszystkie sniade
        karnacje i wygladaly ladnie. Sukienki mialy ten sam kolor, ale rozne fasony.
        Jak masz jedna druhne blondynke, druga czarna a trzecia rudowlosa to ubranie ich
        w ten sam kolor raczej nie wypali.
    • promyczek_k Re: propozycja dla druhen 11.04.07, 22:37
      Będę miała trzy druhny i świadkową. Wszystkie będą miały te same sukienki i
      wszystkie sa nimi zachwycone. No, przesadziłam, świadkowa będzie się wyróżniać
      bo jej suknia będzie zdobiona kwiatami. Dziewczyny są naprawdę szczęśliwe, co
      mnie ogromnie cieszy.
      Kotyliony kojarzą mi się z balami przebierańców z podstawówki.
      • huczne-wesele Re: propozycja dla druhen 12.04.07, 07:59
        No właśnie ale na rynku mamy ogromny wybór kotylionów i przypinek Pozważnie
        jest w czym wybierać.
        Ale to sprawa gustu.
        Pozdrawiam
        • memphis90 Re: propozycja dla druhen 12.04.07, 09:45
          Myślę, ze kotyliony rzeczywiscie większosci kojarzą się z przedszkolem, z
          pstrokatymi dziwadłami wielkosci talerza wykonanymi z krepysmile Ale już przypinki
          dziewczyny chętnie robią/kupują smile
          • olkao Re: propozycja dla druhen 12.04.07, 09:53
            Z orszakiem druhen i drużbów spotkałam się tylko raz w życiu - na góralskim
            weselisku!
            Oczywiście wszyscy oni byli w strojach regionalnych, ale nie identycznych -
            tylko każdy i każda w takim, jaki miał (albo sobie na tę okazję sprawił)

No ale takie wesele góralsie, to w ogóle inna bajka - tzw."pytace"
            przyjeżdżający po pannę młodą do jej domu - oni konno, ona wsiada do dorożki,
            wykupywanie panny młodej, przyśpiewki...

tam, w okolicach Zakopanego, to wszystko wyglądało naturalnie, a orszak druhen
            na "miejskim" weselu...? Hm... pierwsze słyszę, ale może to jakis nowy
            zwyczaj...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka