Dodaj do ulubionych

dzieci niosące obrączki

20.06.07, 08:46
Zastanawiam się czy nie zaangazować mojej małej siostrzyczki w naszą
ceremonię. Nie byłam nigdy na slubie, podczas którego dzieci (para lub jedno)
idą przed młodą parą, zanosząc do ołtarza obrączki. Co sądzicie o takim
rozwiązaniu? Jak to wygląda? Czy wart?o
Obserwuj wątek
    • kingadaw Re: dzieci niosące obrączki 20.06.07, 09:08
      A ile lat ma Twoja siostra? Dzieci co prawda bardzo chetnie się angażuja w takie
      rzeczy i czują się ważne, ale musisz mieć na uwadze, ze z przejęcia moga wypaść
      różne niespodzianki (spokojne dzieci stają sie diabełkami, albo upuszcza obrączki)
    • astka3 Re: dzieci niosące obrączki 20.06.07, 09:14
      witam
      Ja bardzo chętnie zaangażujędzieci do uczestniczenia w ceremonii. Będzie to
      dziewczynka lat siedem i chłopiec lat sześć - moi chrześniacy. Sądzę, że dzięki
      temu ta uroczystość będzie miała jeszcze bardziej rodzinny i uroczysty wimiar.
      Dzieci już się cieszą na samą myśl. Mój chrześniak będzie podawłą nm obrączki
      (z tego tytułu już nie może sie doczekać i nawet poprosił o osobne zaproszenie
      na ślub bo przecież jest dużym mężczycną skoro powierzamy mu tak odpowiedzialne
      zadanie) a chrześnica najprawdpodobniej będzie sypała kwiatki. Sądzę, że będzie
      pięknie. Dzieci pójdą na próbę generalną wydarzenia, tak aby się nie stresowały
      w TEN dzień. Pozdrawiam i uważam, ze warto!!!
      • biedrona82 Re: dzieci niosące obrączki 20.06.07, 09:23
        warto warto smile i ślicznie to wygląda smile u nas niósł mój 5 letni chrześniak.
        Wszystko było tak jak być powinno. Goście byli zachwyceni tym pomysłem smile smile
        • aniavi1 Re: dzieci niosące obrączki 20.06.07, 09:26
          Moja siostra ma 5 lat.
          Jak to ma wyglądąc? Dziecko od początku idzie przed nami? Komu podaje obrączki?
          • szara_kredka Re: dzieci niosące obrączki 20.06.07, 09:37
            Od początku idzie przed wami aż do ołtarza. Pod ołtarzem przekazuje obrączki
            kościelnemu.
            Tylko że jeszcze potem te dzieci podchodziły do nas jak składaliśmy przysięgę.
            Widzę to na zdjęciach ale nie wiem jaka dokładnie była ich rola w tym momencie :
            (
            • uccellino A w urzędzie??? Bo ja chcę zaangażować... 20.06.07, 16:25
              ...mojego pięcioletniego bratanka i nie wiem gdzie i kiedy on ma stanąć. Chyba
              poproszę brata i bratową, żeby po prosu usiedli blisko nas i w odpowiednim
              momencie go podesłali smile))

Drugie pytanie, jakie mam, dotyczy tego, w czym / na czym on ma te obrączki
              nieść. Chciałabym oszczędzić mu stresu związanego z tym, że coś spadnie np. ze
              sliskiej poduszki. Chyba dam mu obrączki w pudełku od jubilera... Co sądzicie?
              • anetina Re: A w urzędzie??? Bo ja chcę zaangażować... 20.06.07, 17:23
                Mały niósł obrączki na poduszczce
                tam była kokardka - na niej przeplatane obrączki
                nie było mozliwości, by dziecku spadły obrączki

na spodzie poduszeczki były przyszyte wstążki, w które Mały wsadził rączkę -
                poduszka też nie miała szans spaść na ziemię

póżniej Mały usiadł w pierwszym rzędzie z dziadkami
                na znak księdza - podszedł i podał poduszeczkę księdzu (dwóch odprawiało mszę)
                na początku mszy babcia poluzowała wstążeczki, byśmy nie musieli ciągnąć
                obrączek
                • bacha1979 anetina 20.06.07, 19:42
                  dopiero teraz zajrzałam do sygnaturki i nie mogę się powstrzymać- masz cudne te
                  dzieciaki.smile)
                • uccellino A skąd wzięłaś taką bajerancką poduszkę? 20.06.07, 19:59
                  • anetina mama uszyła i wyhaftowała :) 20.06.07, 21:44

• dr_kaczusia Re: dzieci niosące obrączki 20.06.07, 14:57
        astka3 napisala:
        > a chrześnica najprawdpodobniej będzie sypała kwiatki

wewnatrz kosciola ???
    • szara_kredka Re: dzieci niosące obrączki 20.06.07, 09:25
      Hej smile
      U nas obrączki na poduszce niosła trójka dzieci (dziewczynka + 2 chłopców).
      Szły przed nami w łowickich strojach ludowych (ślubowałam w Łowiczu). Dzieci są
      z rodziny mojego (już) męża w wieku 7-8 lat.
      Rolę swoją spełniły znakomicie. Wyglądały pięknie, widzę teraz na zdjęciach bo
      w tamtym momencie w ogóle nie zwracałam na to uwagi.
      Nie zgubiły obrączek, wiedziały co robić w kościele, kiedy podejść, komu
      przekazać obrączki.

Na weselu trochę pobiegały w tych strojach a potem się przebrały, bo podobno
      ciuchy te nie są najwygodniejsze. Ogólnie bardzo się cieszymy, że
      zaangażowaliśmy dzieciaki w ceremonię i jeżeli masz taką mozliwość, nie wahaj
      się smile

• martomnata Re: dzieci niosące obrączki 20.06.07, 10:12
      WITAM MOJE DZIECI NIOSLY OBRACZKI MOJEJ SIOSTRZE SUPER TO WYGLADALO SYN NIOSL
      OBRACZKI A CORKA KWIATKI POLOZYL JE SPOSRODKU OBU KLECZNIKOW WARTO ZAANGAZOWAC
      DZIECI I PAMIATKA DLA NICH JAK I DLA WAS NO I PO WYJSCIU Z KOSCIOLA TRZYMALA
      TREN CORKA CORKA MA 10 LAT A SYN 8 POZDRAWIAM
    • golinda Re: dzieci niosące obrączki 20.06.07, 10:27
      widziałam taką akcję, wszyscy byli zachwyceni (małe słodkie dziewczątka etc.),
      ja jakoś nie, bo
      1. nie przepadam za cudzymi dziećmi (swoje na pewno będę kochała ponad
      wszystko!)
      2. dzieci na weselu to lekkie nieporozumienie (małe dzieci w kościele tym
      bardziej!)

zaraz posypią się na mnie gromy, ale cóż...takie mam zdanie
      • sisigma Re: dzieci niosące obrączki 20.06.07, 11:20
        > 2. dzieci na weselu to lekkie nieporozumienie (małe dzieci w kościele tym
        > bardziej!)

JEśli nie będzie małych dzieci w kościele to nie będzie też dużych ani
        dorosłych. Dzieci wierzących rodziców przychodzą z nimi do kościoła, najlepiej
        na msze dla dzieci ale jeśli nie ma takowej to na każdą inną.

A niesienie obrączek przez cudze dzieci - kwestia gustu. Też się zastanawiam nad
        moim małym bratem ciotecznym, ale raczej ze względu na niego - żeby miał frajdę
        i poczuł się włączony w uroczystość niz ze wzgledu na nas.
      • fruzia01 Re: dzieci niosące obrączki 20.06.07, 16:00
        > 2. dzieci na weselu to lekkie nieporozumienie (małe dzieci w kościele tym
        > bardziej!)

aż się samo narzuca: "Pozwólcie dziecion przychodzić do mnie" Z Ewangelią chcesz
        się kłócić?
    • anetina w sobotę u nas dwójka dzieci szła przed nami 20.06.07, 14:14
      3,5 letni synek niósł obrączki na poduszce
      a drugą rączką trzymał niespełna 1,5 roczną Małą

Mały był we fraku czarnym
      a Mała w białej sukience

Mała miała miniaturkę mojego bukietu
      • anetina Re: w sobotę u nas dwójka dzieci szła przed nami 20.06.07, 14:16
        księża wyszli po nas

do ołtarza dzieci szły za księdzem
        my za nimi
        za nami świadkowie

dzieci usiadły przy dziadkach
        a gdy ksiądz kiwnął - Mały podszedł i podał poduszkę na której były obrączki
        i z tej poduszki my bralismy obrączki na przysięgę
        • fijolek123 Re: w sobotę u nas dwójka dzieci szła przed nami 20.06.07, 14:38
          a ja muszę przyznać, że mi sie taki pomysł w ogóle nie podoba... może dlatego że
          nie za bardzo przepadam za dziećmi? u mnie rodzina liczy na takie rozwiązanie (i
          zapewne sie obrazi), ale my chcemy, żeby "tradycyjnie" wyszedł po nas ksiądz i
          wprowadził nas do kościoła
          • anetina a mi się podoba - ale ja jestem mamą :) 20.06.07, 14:46

• nikitka78 Re: dzieci niosące obrączki 20.06.07, 16:48
      Dużo zależy od dzieci, czy są odważne i akurat tego dnia będą miały chęć iść
      przed PM. Byłam na ślubie, gdzie dziewczynka (zazwyczaj odważna i wesoła)
      strzeliła strasznego focha smile Najbardziej nie podobała jej się Pani Młoda i za
      nic w świecie nie chciała się do niej zbliżyć a nawet stanąć obok niej do
      zdjęcia (mimo, że ją dobrze zna i lubi).
      Ostatecznie to starszy zaniósł obrączki.
      • dzidzia101 Re: dzieci niosące obrączki 20.06.07, 22:14
        Ja tez chcialabym zaangazowac corcie mojego brata ( a mija chrzesnice) w niesienie obraczek. Ale ona
        ma 4 latka i boje sie ze moze "strzelic focha" i nie zechce nigdzie isc. Ale najwyzej wtedy bedziemy sie
        martwic co dalej...
        • pomidorekk Re: dzieci niosące obrączki 20.06.07, 22:46
          mój siostrzenieć lat 5 będzie niósł nam obrączkismile Moim zdaniem to fajny
          pomysł. ma mały garniturek i nawet małą kamizeleczkęsmile Na pewno ładnie to
          będzie wyglądać. oby doszedł do ołtarzasmile
          • soleil08.09.07 Re: dzieci niosące obrączki 20.06.07, 23:54

a jak to wygląda jeśli do ołtarza prowadzi mnie Tata?? my chcemy aby obrączki nam podawał chrześniak mojego N ma 6 lat i bardzo sie cieszy z tego powodu...

i własnie jak to jest gdy wprowadza mnie Tata, N czeka pod ołtarzem a co z małym, też wówczas powinien czekać pod ołtarzem czy idzie przede mną i Tatą - bo to wydaje sie troche śmieszne.....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka