Dodaj do ulubionych

Upominki - co najlepiej przywieźć z Egiptu

23.12.09, 10:11
Witam wszystkich!
Bardzo proszę o podpowiedź - co można kupić w Egipcie na
drobne "upominki dla rodzinki" tzn. dla rodziców, rodzeństwa. Może
macie jakieś doświadczenia w wyborze no i ceny też mile widziane. A
także gdzie je kupować, czy w hotelowych sklepikach czy może na
bazarach? Dodam że będę na rejsie łącznie z Kairem, więc i miejsc
do ich nabycia będzie wiele. Z góry dziękuję za wszystkie
podpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • ferdynand_007 Re: Upominki - co najlepiej przywieźć z Egiptu 23.12.09, 14:27
      Najbardziej oczekiwanym prezentem dla rodziny jest szisza z zapasem
      tytoniu brzoskwiniowego, jak również podrabiany papirus.
      • wakacje2010 Przywieź im wspomnienia-które im pięknie opowiesz! 15.01.10, 00:57
        Przywieź im wspomnienia-które im pięknie opowiesz!
    • marilla43 Re: Upominki - co najlepiej przywieźć z Egiptu 23.12.09, 14:48

Tanie prezenty kupisz na bazarze w Ausanie.Oprócz sziszy i papirusow można kupić szklanne piramidki, bazaltowe figurki,drewniane wielbłądy,albumy w skórzannej oprawie i wiele innych drobiazgow które wpadną Ci w oko ;-)
    • modanasuknie Re: Upominki - co najlepiej przywieźć z Egiptu 23.12.09, 14:57
      najfajniejszą pamiatką jest kolekcja bożków z fiutkiem:)
      • wojtek37k Re: Upominki - co najlepiej przywieźć z Egiptu 23.12.09, 19:02
        tak , tak bożki z tym-tym no ........ fiutkiem to koniecznie :-)
        • modanasuknie Re: Upominki - co najlepiej przywieźć z Egiptu 23.12.09, 19:32
          u mnie stoją w sypialni na honorowym miejscu, nastepnym razem
          przywiozę jeszcze większego tylko muszę zabrać dużą pustą walizę;) a
          moze ktos wie jak się one zwą bo mi wyleciało heh
          • andrzejkolumna Re: Upominki - co najlepiej przywieźć z Egiptu 23.12.09, 20:51
            Te wszystkie wyroby z Egiptu są Made in Czajna.
            Pozdrawiam
            • maoko Re: Upominki - co najlepiej przywieźć z Egiptu 23.12.09, 22:22
              Jestem raczej realistą, pragmatykiem, więc zdaje sobie sprawę, że czasem te
              upominki są po prostu zbędnym balastem w czyimś mieszkaniu, a i często dużym
              kosztem dla kupujących (szczególnie, gdy rodzinka duża i każdy czegoś oczekuje).
              Ja akurat nie kupuję prezencików, choć jak pierwszy raz wyjeżdżałam do Egiptu,
              to większość liczyła, że coś tam im przywiozę. No i nie zawiodłam, ale nie
              kupowałam żadnych tam gipsowych figurek czy innych gadżetów. Po prostu kupiłam
              suszone daktyle i chałwy - koniecznie Made in Egypt, tanio i dało się wszystkich
              obdarować - poczęstować. Najlepsza jednak była chałwa Made in Liban (ciągnąca,
              tłusta - u nas taka trudno dostać). Dlaczego akurat to - no cóz, trudno było w
              spozywce (owoce, słodycze) znaleźć cos innego z Made in Egypt.
              Tak więc może to niegłupi, ale tez i bardzo ekonomiczny pomysł na upominki.
          • mamuskaeb Re: Upominki - co najlepiej przywieźć z Egiptu 23.12.09, 22:37
            Witam serdecznie.

Z chęcią podzielę się informacjami nt tej figurki,bardzo często kupowanej przez turystów.Jest to postać Boga Min
            Min w mitologii egipskiej stary bóg płodności, głęboko związany z kultem fallicznym, w sztuce przedstawiany jako mężczyzna z wyeksponowanym penisem, trzymający w jednej ręce bicz i noszący na głowie czapkę z dwoma piórami, często uważany za wcielenie boga Amona jako Amon-Min. Głównymi centrami jego kultu było Koptos i Panopolis.
            Jego wyobrażenia znajdują się również na ścianach świątyni w Karnaku.

Według legend egipskich Min był mieszkańcem Teb, który stracił podczas wojen rękę i nogę. Był on podwładnym ówczesnego władcy Teb, Ramzesa Wielkiego. Kiedy Ramzes wyprawił się na wojnę z Dolnym Egiptem, pozostawił w Tebach jedynie kombatanta, dzieci, starców i wszystkie kobiety.
            Po jakimś czasie Min dostał wiadomość, że cała armia Ramzesa została rozbita i nikt nie przeżył. Wiadomość ta była nieprawdziwa. Niczego nie świadom Min wziął się za reprodukcję armii i populacji Teb. Po jakimś czasie do bram miasta zawitał Ramzes Wielki ze swoją armią i ujrzał, że każda kobieta (wraz z jego żoną Nefertari) w mieście jest w ciąży. Min jako jedyny sprawca bałaganu został skazany na śmierć. Jednak ludność Teb uznała go za boga płodności i seksu.
            Według niektórych podań Min na potencję używał cebuli, czosnku i sałaty. Trzeba jednak dodać, że nie chodziło mu tylko o przyjemność, lecz zaważyły tu wyższe cele.
            Z gorącymi życzeniami świątecznymi mamuskaeb :-)
            • talicja Re: Upominki - co najlepiej przywieźć z Egiptu 24.12.09, 19:33
              Witam!Niekoniecznie "wszystko"jest MADE IN CHINA.My zwracalismy na
              to uwage,bo nas uprzedzono.Również kupowalismy chałwe na podarki a
              ja dla przyjeciółek kupiłam kilka szali z kaszmiru,również były made
              in china i made in egipt,zresztą różniły się w dotyku.Głowy nie dam
              czy ten "kaszmir"to "kaszmir"ale jest bardzo fajny i cieplutki.Ja
              utargowałam z 15$ za szt najpierw 8$ a w końcu kupiłam 4szt za
              28.Pozdrawiam i Wesołych Świąt!
              • nerudo Re: Upominki - co najlepiej przywieźć z Egiptu 25.12.09, 14:51
                Polecam papirus i skarabeusze
                • prawdziwy.janior69 Re: Upominki - co najlepiej przywieźć z Egiptu 26.12.09, 16:11
                  A my przywieźliśmy sobie kartusze srebrne i złote. Według mnie, to jest bardzo
                  fajna pamiątka.
    • kkjp Re: Upominki - co najlepiej przywieźć z Egiptu 29.12.09, 10:15
      Wszystko to fajne co napisaliście. Podajcie jeszcze przykładowe ceny
      np. tych chałw, fig, fajek, itp. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
    • kkjp Re: Upominki - co najlepiej przywieźć z Egiptu 01.01.10, 21:16
      Naprawde nie znacie przykładowych cen? Z pewnością wielu z Was było
      tam wielokrotnie.
      • ula_25 Re: Upominki - co najlepiej przywieźć z Egiptu 01.01.10, 22:41
        Ręcznie malowane szklaneczki do herbaty, daktyle nadziewane migdałami.
        • walerka_1914 Re: Upominki - co najlepiej przywieźć z Egiptu 02.01.10, 09:39
          HEJ JA POLECAM JAKO SUPER UPOMINEK DLA KOLEŻANEK,PRZYJACIÓŁEK I
          OGÓLNIE DLA PAŃ NATURALNY PUMEKS-IDEALNY DO STÓP-POLECAM TAKŻE SZALE
          Z JEDWABIU,KASZMIRU-HAŁWE ORAZ KARTUSZE--ZAPRASZAM NA MOJE FULMIKI
          NA YOUTUBE
          www.youtube.com/watch?v=gvNbgmxdAdw
          www.youtube.com/watch?v=vYgqEE27RZ8
    • darek2213 Re: Upominki - co najlepiej przywieźć z Egiptu 02.01.10, 09:58
      Czy orientuje się ktoś jak z ceną zlota w Egipcie tzn wyrobow ze
      zlota typu lancuszki, pierścionki itp
    • 0nna Re: Upominki - co najlepiej przywieźć z Egiptu 02.01.10, 11:15
      forum.gazeta.pl/forum/w,622,64630845,,Pierwszy_raz_do_Egiptu_Egiptomaniacy_podpowiadaja.html?s=1&v=2
      • walerka_1914 Re: Upominki - co najlepiej przywieźć z Egiptu 02.01.10, 14:50
        w maju 2009 jak byłam z chłopakiem to gram złota kosztował 36$
        • darek2213 Re: Upominki - co najlepiej przywieźć z Egiptu 02.01.10, 17:54
          Walerka_1914 bardzo dziękuję za info. Pozdrawiam
      • kkjp Re: Upominki - co najlepiej przywieźć z Egiptu 04.01.10, 08:46
        Chcesz mi powiedzieć że ceny nie zmieniają się od 2007roku??? bo
        aktualnych tzn. 2009 nie znalazłam. Ten link jest w moich
        ulubionych, więc jak coś nowego się pojawia to czytam. Tyle tu tzn.
        na forum, zawsze znawców ale aktualnych cen tych wszystkich, na
        marginesie zresztą bardzo fajnych pomysłów na upominki, brak. Od
        2007 napewno wiele się zmieniło...
        • egiptosek Re: Upominki - co najlepiej przywieźć z Egiptu 04.01.10, 09:57
          w egipcie ceny zmieniaja sie co kilka sekund
          a tak poważnie to od ciebie zależy ile zapłacisz ile utargujesz tyle
          zapłacisz to egipt nie tesco
          owszem są sklepy markety gdzie ceny są stałe ale jest ich mało
    • anjolka77 Re: Upominki - co najlepiej przywieźć z Egiptu 04.01.10, 21:28
      Mnie świetny prezent doradziła moja rezydentka z alfa staru. Kupiłam szisze! Tam
      jest o wiele tańsza, a na prezent idealna. Pozdrawiam przy okazji panią Anię ;)
      • kkjp Re: Upominki - co najlepiej przywieźć z Egiptu 05.01.10, 10:33
        Za ile udało Ci się ją kupić? Pytam żeby wiedzieć "mniej-więcej"
        • czytelnik22 Re: Upominki - co najlepiej przywieźć z Egiptu 12.01.10, 20:00
          Może ktoś pamięta ceny T-shirtów dla dzieci (względnie dorosłych). W czasie
          wcześniejszych wyjazdów kupowaliśmy ich sporo dzieciakom bo były dość dobrej
          jakości. Teraz w Marsa Alam będą pewnie kosmiczne ceny, ale mamy wycieczkę do
          el Quiser a tam pewnie nie będzie za dużo czasu więc warto wiedzieć do jakich
          właściwych cen można je stargować - mam nadzieję, że tam ceny są z poziomu Sharm
          czy Hurghady.
          • caprio22 Re: Upominki - co najlepiej przywieźć z Egiptu 13.01.10, 09:16
            Dla dzieci - 15 funtów, dla dorosłych od 20 do 25 funtów, czasami przy większych
            zakupach również 15 funtów.
          • miriam_73 Re: Upominki - co najlepiej przywieźć z Egiptu 13.01.10, 14:33
            W Marsa Alam bez targowania w hotelu kupowałam t-shirty "dorosłe" po 10 euro,
            zresztą pewnie wiele by nie opuścili, bo "monopol" robi swoje. Na jakieś
            wyjątkowe zakupy w El Quesir nie nastawiałabym się, bo to mocno "dziurowate"
            jest ;-)
            • magdie Re: Upominki - co najlepiej przywieźć z Egiptu 13.01.10, 19:46
              aż dziw, że nikt nie wspomniał a perfumach ze słynnej perfumerii...
              niestety pomimo zapewnieniach o oryginalności szybko się ulatniają..
              Możesz jeszcze zakupić wiele innych "oryginalnych" rzeczy światowych
              marek DOLCE& GADANA tudzież Versejs :)) albo oryginał Rolex'a
              • czytelnik22 Re: Marsa Alam 14.01.10, 21:59
                Dziękuję za odpowiedzi na pytanie o koszulki, wynika z tego, że w Marsa Alam
                przebicie mają 5 krotne. Mam nadzieję, że w El Quiser będzie troszkę lepiej z
                uwagi na to, że brak tam chyba hoteli w samym miasteczku, nie liczę na wiele
                poza ciuchami już też pewnie nic nie będziemy tam brali, a jak będą śpiewać tego
                typu ceny to wolę oczywiście w polskim sklepie kupić, albo zaczekać i może za
                rok w Sharm (gdyby się udało pojechać). Z tego co pamiętam 2 lata temu u w
                MakadiBay płaciłem za takie koszuli po 2 dolce, a 4 euro z grawerowanymi
                imionami po polsku arabsku i hieroglifami, a tam już mi się ceny wydawały
                wyższe na wszystko niż rok wcześniej w sharm. .
                • e_podmiejska Re: Marsa Alam 15.01.10, 08:58
                  A moim znajomym i rodzinnce bardzo smakował miód z kwiatów owoców
                  cytrusowych. Coś dla zdrowia i ciała tyle, że trochę ciężki do
                  transportu. Ale polecam przywieźć nawet dla siebie. Równie dobry
                  przywoziła też z Tunezji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka