Dodaj do ulubionych

Maj - Egipt?

05.01.11, 11:06
Siemka chce się wybrać w połowie maja do Egiptu na wakacje, nigdy nie byłem na wakacjach z biura turystycznego, więc zupełnie nie wiem od czego zacząć. Oglądałem wstępne ceny na necie, ale nie wiem gdzie mam zamówić, czy lepiej to robić przez neta czy lepiej bezpośrednio w biurze. Uważacie że lepiej dołożyć te 500 i zostać tydzień dłużej? Czy maj to dobry miesiąc jak na ten kraj? Do jakiego miasta lecieć, co warto zobaczyć? Chciałem ponurkować, zobaczyć piramidy i sachare, oraz jakimś statkiem pośmigać. Czy coś jeszcze warto? Ogólnie napiszcie wszystko co jest potrzebne;)
Obserwuj wątek
    • gladi3 Re: Maj - Egipt? 05.01.11, 11:33
      jak piramidy to sharm el sheik bo blizej to raz,miejsce bardzo europejskie ale tez egipskie,jest wiele do zwiedzania,zalezy ile masz kasy do wydania jesli chodzi o hotel,w kazdym kurorcie znajdziesz wycieczki na stateczek ,qlady itp ogolnie maj to bedzie bardzo cieply,na pewno mniej luddzi a to czasem duzy plus.polecam bioro exim tour i na pewno 2 tyg bo tydzien dla mnie to za malo.exim ma teraz bardzo dobre ceny na sharm

• gladi3 Re: Maj - Egipt? 05.01.11, 11:33
        http://www.eximtours.pl/index.php?pid=1099&step=results&search[offerid]=&search[startdatefrom]=2011-06-01&search[startdateto]=2011-06-21&search[countryid]=2&search[regionid]=1&search[hotelname]=&search[multistandard][]=4&search[multitypeofboard][]=1&search[multistartnodeid][]=33&search[adultnum]=2&search[childnum]=0
        • sanvean7 Re: Maj - Egipt? 23.01.11, 14:51
          Jeśli ktoś poleca tylko jedno biuro podróży, to pewnie w nim pracuje, więc z takimi radami ostrożnie.

Byłem z Eximem kilka lat temu. Nie polecę więcej, głównie za sprawą rezydentki - miała tak wywalone na wszystko, że szkoda gadać. Nie było jej przy zakwaterowaniu i raz tylko pojawiła się na zebraniu, by zebrać kasę na wycieczki fakultatywne. Wszystko było robione z taką łaską, jakby ją zmuszali do tej pracy...
    • janusz.amir Re: Maj - Egipt? 05.01.11, 11:35
      Maj to idealny miesiąc na Egipt.
      Spoko przez neta możesz załatwić i na pewno warto dołożyć te pięć stów i być tydzień dłużej.
      Jak na pierwszy raz to proponuję Hurghadę - a co zobaczyć? Przekonasz się na miejscu.
      Sahary to Ty na pewno nie zobaczysz - zapomnij o tym - nie te rejony.
      Poczytaj forum. Tu znajdziesz wszystkie infa.
      No i baw się dobrze.
    • vincent_vega09 Możesz jechać bez obaw 05.01.11, 11:36
      Możesz walić "jak w dym". Wśród wielu już wakacyjnych wyjazdów do Egiptu, w 2008 roku,
      w drugiej połowie maja byłem - z dwójką trzyletnich wtedy córeczek - w Sharm. Było kapitalnie. Już upalnie, ale jeszcze bez największej "masakry", która pojawia sie w lipcu
      i sierpniu. Oczywiście bryza od Morza Czerwonego dawała dużo ulgi. Byłem w "Nubian Island" i mieszkałem w bungalowie, w bajecznym ogrodzie, poprzecinanym strumykami i mostkami. Wszystko wokół eksplodowało kwitnącymi kwiatami i bujną, soczysto - zieloną roślinnością. "Nubian Island" - jest bardzo popularnym klubem we Włoszech. Wysyła do niego między innymi tamtejsze biuro "Franco Rosso", stąd - zamiast przewagi Niemców, było sporo Włochów - których znosiło się - przynajmniej nam - o niebo lepiej niż Niemców. "Nubian Island" znajdziesz w ofercie TUI.
    • lula5-0 Re: Maj - Egipt? 22.01.11, 15:11
      Jak najbardziej ale polecam pocz. maja bo pod koniec jest już wściekle gorąco.
    • magdak34 Re: Maj - Egipt? 22.01.11, 16:43
      na typowe zwiedzanie to najlepsza zima. byłam w maju to już upał jak jasny gwint. stopy koło basenów na bosaka można było poparzyć.
      warto zobaczyć karnak, dolinę królów itd. to wszystko w jednej wycieczce. zawsze korzystałam z wycieczek od rezydentów. może drożej ale przynajmniej bezpiecznie. to kraj policyjny.
      znajomi wykupili wycieczkę w innym biurze i w pół drogi ich zawrócili i już.
      mnie osobiście podoba sie bardziej w sharm. sa tam klify i rafy koralowe. naprawdę warto. z racji tego ze teraz grasuja tam rekiny, nie wiem czy wejdę do wody a jadę w lutym.
      ja jestem fanem Egiptu i jeżdzę tam co roku. obecnie wybieramy sie do hotelu aqua blu. polecam. mimo ze na plaże trzeba dojeżdzać alo na piechotę. naprawdę warto.
      • walerka_1914 Re: Maj - Egipt? 22.01.11, 20:52
        Hej byłam 2 razy w maju-w 2009 w pierwszej połowie a w 2010 w drugiej połowie-moim zdaniem miesiąc idealny na wakacje.Wtym roku lecimy ponowmnie w drugiej połowie maja-co do miesjcowości nic polecic niemogę ponieważ byłam tylko w Hurgadzie więc niemam porównania z innymi kurortami,mogę natomiast polecić rejs po Nilu-byłam 2 razy-idealna sprawa przez pierwszy tydzień zwiedzasz relaksując się w drodze na statku na pokładzie słonecznym i chłodząc się w basenie,natomiast w drugim tygodniu hotelowa laba,ewentualnie jeszcze jakieś wycieczki-pozdrawiam.
    • sanvean7 Re: Maj - Egipt? 23.01.11, 14:55
      Jeśli chcesz dużo zwiedzić, to raczej Hurghada. Masz w zasięgu i Kair i Luksor. Z Sharmu tylko Kair.

I na pewno lepiej dołożyć nieco kasy i mieć tydzień dłużej. W takich wycieczkach najdroższy jest przelot w obie strony. Sam pobyt na miejscu jest tani jak barszcz :)
    • lotka-1 Re: Maj - Egipt? 24.01.11, 17:32
      O pogodę nie musisz się martwić. Będziesz musiał smarować się kremem z wysokim filtrem żeby się nie spalić. Polecam odwiedzić Kair, pojechać na safari, do aqua parku. Zabawa jest przednia. Egipt jest świetnym miejscem na wypoczynek, bo nie jest drogo i nie jest bardzo daleko.Wiadomo, językiem urzędowym jest arabski, a religią państwową islam ( wchodząc do świątyni trzeba pamiętać o odpowiednim nakryciu), w hotelach bez problemu można porozumieć się w języku angielskim lub niemieckim. Walutą w Egipcie jest egipski funt (LE), drobne monety to piastry (PTS). W większości hoteli czy w dużych sklepach można płacić kartą, ale często pobierana jest prowizja ( do 5% o ile się nie mylę). Jeżeli chodzi o ceny to wiadomo, na targowiskach jest różnie, w sklepach są raczej stałe, kawa ok 1,5 LE, woda mineralna 1,5l - 1,5 LE do 3 LE, piwo 6 LE, lody 2 LE do 4LE, pizza od 6 LE. Dzwoniąc do Polski wykręcasz 00 48 dalej numer kierunkowy miasta pomijając zero i numer do kogo chcesz zadzwonic. Trzeba pamiętać, że we wszystkich grobowcach czy muzeach należy fotografować bez użycia lampy błyskowej (czasami za opłatą) i nie można używać kamery na zaporze w Asuanie i w Dolinie Królów. Do przekroczenia granicy Egiptu potrzebny jest paszport z okresem ważności minimum 6 miesięcy od przekroczenia granicy i wiza pobytowa. Polecam kawiarnie z fajkami wodnymi, nie drogo, a można posiedzieć w miłym klimacie. Ja byłam z alfastarem, bardzo mi się egipskie wakacje udały!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka