aurinko5 01.02.11, 22:10 Musze przyznac, ze ktos mu dobre przemowienie napisal. Bo prawie mu uwierzylam ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama_fasolki Re: Orędzie Mubaraka 01.02.11, 22:13 aurinko, "prawie" robi wieeeelką różnicę;) Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko5 Re: Orędzie Mubaraka 01.02.11, 22:16 Bedzie teraz wspieral rzad, zeby poprawic sytuacje w kraju. Pomoze w przeprowadzeniu reform, i zmian w konstytucji. Zeby prezydenta wybierano na okreslona kadencje.itp idt... Oredzie troskliwego prezydenta... Ciekawe, czy kogos przekona ? Pewnie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
amertillek Re: Orędzie Mubaraka 02.02.11, 08:21 Może to zabrzmi brutalnie ale Mubarak był(jest) gwarantem pokoju i spokoju w tamtym regionie. Po nim co?? Państwo islamskie na wzór Iranu? Destabilizacja. Konflikt z Izraelem? Konsekwencje bynajmniej nie tylko urlopowe dla całego regionu. Odpowiedz Link Zgłoś
aniko16 Re: Orędzie Mubaraka 02.02.11, 09:11 Bezczelny stary cap. Mnie tam nie przekonał. Orędzie było puste niczym wydmuszka. Chce dokończyć mandatu. Z tymi milionami na ulicach ma czelność powoływać na jakikolwiek mandat!? Gwarantem to on była ale interesów USA ale nie rozwoju kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: Orędzie Mubaraka 02.02.11, 10:00 A nasi przywódcy od 1989 to sa gwarantem interesów POLSKI - chyba żartujesz - tak jak kiedys wschodu tak teraz zachodu i Watykanu ...no to i Mubarak był gwarantem interesu USA , które z kolei gwarantowały spokój państwa Israel . I jakos to funkcjonowało ... Tylko nie rozumiem dlaczego ten drugi wojskowy nie namówi Mubaraka do rezygnacji chocby pod pozorem choroby i sam nie zacznie przykręcać śrubki tłumowi , który i tak bogatszy nie będzie . Nie wiem czy w Libii zyje się lepiej choć Kadafi słusznie stwierdził , że żyski z ropy powinny isć do kraju a nie do Ameryki ... i poprawiło im sie ?? cos jakby uspokoili sie - zapał rewolucyjny jak u Arabów prysł z piaskiem pustyni czy co ???? Odpowiedz Link Zgłoś
e_cynik Re: Orędzie Mubaraka 02.02.11, 09:55 Według komentatorów sprawa już jest rozstrzygnięta .Władze przejmie jeden z generałów ,który zapewni amerykańskie interesy w tym rejonie i stanie na straży świeckości państwa. Protesty będą wygasać ,ponieważ grabieże ,widmo głodu i brak pieniędzy (zamknięte banki i zniszczone bankomaty ) zmuszą ludzi do powrotu do domu. Generał Mubarak to jednak szczwany lis -przeczekał protesty i odda władzę swoim kolegom ze sztabu generalnego Odpowiedz Link Zgłoś
pc_maniac Re: Orędzie Mubaraka 02.02.11, 10:21 e_cynik napisał: ... > Generał Mubarak to jednak szczwany lis -przeczekał protesty i odda władzę > swoim kolegom ze sztabu generalnego Jeśli już, to powinieneś napisać przeczeka protesty. Bo na razie to jeszcze one nie wygasły. Czy przeczeka i utrzyma się do września? 50/50% Ludzie tam dobrze zdają sobie sprawę, że jesli Mubarak kogoś mianował, to ten następca również "zapuści korzenie do emerytury" i z demokratyzacji to oni będą mieli ZERO. Nie wiem czy Egipcjanie się na to zgodzą, bo dobrze pamiętają jak wyglądają "wybory" w tym kraju. No i co to znaczy, ze Mubarak odda we wrześniu władzę następcy? Temu wybranemu przez siebie? To po co wywalać kupę kasy na "wybory"? Nie taniej wydrukować jedną kartkę z nazwiskami kandydujących, którą wypełni Mubarak? Jakie oszczędności dla kraju... Odpowiedz Link Zgłoś
e_cynik Re: Orędzie Mubaraka 02.02.11, 11:26 "Egipska armia wydała krótki komunikat nawołujący, by ludzie opuścili ulice i wrócili do normalności, bo "ich żądania zostały wysłuchane". Wcześniej rano na ulice Kairu wyszli zwolennicy Mubaraka " Masz rację, scenariusz który nakreśliłem ma niewiele wspólnego z demokracją. Niestety czytając powyższy cytat można się pokusić o tezę że protesty będą się kończyć. W innym wypadku armia tupnie nogą .Tylko żal mi tych ludzi ,którzy protestowali przez te parę dni Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: Orędzie Mubaraka 02.02.11, 12:36 wiadomosci.onet.pl/swiat/rewolucja-w-swiecie-muzulmanskim/kair-marsz-poparcia-dla-prezydenta,1,4162075,wiadomosc.html Czyżby utopiony przez lud i przeze mnie też- Mubarak kontratakował i jednak zachował swoja głowę na karku -aż dziw bierze ale poczekamy zobaczymy Zawsze mnie pasjonuje jak to się dzieje , że jednym władzom uda sie okiełznać tłum a inne padaja od razu ? a najbardziej zastanawia mnie demokracja - to jest sztuka gnębić ludzi do końca pozabierac mu wszystko i jeszcze lud mówi - dziękujemy rozumiemy chcemy jeszcze po d..pie coś jak nasza przemiła giwi ale to sorry inny wątek Odpowiedz Link Zgłoś
e_cynik Re: Orędzie Mubaraka 02.02.11, 12:56 "Z wypowiedzi samych protestujących da się wyczytać, że choć dość często wykrzykują postulaty odejścia Mubaraka, to nie są w stanie zaproponować żadnej alternatywy, nie są związani z żadnym ruchem społecznym czy politycznym. Mubarak jest dla nich uosobieniem dotykających ich ubóstwa, bezrobocia, braku perspektyw. Ciekawym zjawiskiem jest również dość popularna wśród protestujących opinia, że nie chcą przewrotu politycznego, który mógłby naruszyć delikatne status quo panujące w kraju, ale i regionie. Duża część Egipcjan rozumie, że Mubarak, mimo jego autorytarnych rządów, zapewnia Egiptowi specyficzną stabilność, której brak w przypadku obalenia dotychczasowego prezydenta może skutkować o wiele groźniejszymi konsekwencjami." "Wydaje się, iż przewrót w Egipcie, kraju o zdecydowanie większym znaczeniu dla regionu, ale i dla świata, jest o wiele mniej prawdopodobny. Przewrót w kraju o randze Tunezji zachwieje bowiem na pewien czas europejskim rynkiem turystycznym, natomiast rewolucja w kraju takim jak Egipt wywróci do góry nogami całą regionalną, ale i światową gospodarkę, zachwieje delikatnym układem sił, doprowadzi do podobnych nastrojów we wszystkich krajach regionu. Strategiczne znaczenie Egiptu jest nie do przecenienia i właśnie z tego powodu nie spodziewajmy się wielkich zmian na egipskiej scenie politycznej." Fragmenty tekstu z Arabia.pl ,autor Dominik Wach Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: Orędzie Mubaraka 02.02.11, 13:47 Brzmi to oczywiście logicznie ale nadal mnie pasjonuje kto za tym stoi i kto pociaga za sznurki ? Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: Orędzie Mubaraka 02.02.11, 14:15 Tam tak wszystko chciałbyś od razu wiedzieć.Wielki brat czuwa.Lepiej zapobiegać niż gasic faktyczny pożar.Ekipy tam rzadzące prawie dożywotnio,może nie jako konkretne fizyczne osoby, ale ich zausznicy przydupasy i inne pijawki zaczęły mocno dawać się we znaki ludności i nie tylko.Trzeba było jakieś zmiany,zazwyczaj kontrolowane.No bo znowu jedna rodzina ograbi resztę narodu wywożąc tonami złoto i inne dobra jak w Tunezji.Trzeba było znależć ujście i uniknąć prawdziwej rewolty typu irańskiego.Więc nie tak trudno sprowokować "zajścia i manifestacje"Potem przychodzą kosmetyczne i kontrolowane zmiany,lekka poprawa życia i od nowa to samo za jakiś czas.Przy okazji ludzie się wyszumią,może nawet coś z nich zginie,no ale jakie ma to znaczenie.Malutkie koszty w porównaniu z Iranem,a nawet Irakiem. Niedługo ten scenariusz będzie na Białorusi.Właściwie już się organizuje.Więc będzie bliżej jakby tak chciało ci się zwiedzać bez jazdy do Kairu.Wystarczy nad J.Białe koło Włodawy.Tam nawet przyczłel mostu przedwojennego.Bug można wpław,leniwy nurt i niezbyt szeroki.No i poobserwujesz.Rekinów tam nie ma.Aha zapomniałemże masz obawy przed wodą.No to pogłówkuj jak bez zamaczania stopy. Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: Orędzie Mubaraka 02.02.11, 15:47 Musze sie spieszyć na Białorus bo niedługo obala Łukaszenke a wg mnie Łukaszenka to białoruski Piłsudski . Kojtnie albo go wywala i po Białorusi bo co to niby za państwo i co to za naród . Ale zobaczyc trzeba odżałuje te 15 dolców a pozatem chce zobaczyć czy go tak naprawde nienawidzą czy to polska blaga ...Ale siła mediów jest wielka to tak czy siak go wywala a w Egipcie spokojniej jakby ? Choc spotkanie naszych miłosników Egiptu z Egipcjanami uzbrojonym,i w maczety i noże to raczej zadna przyjemnosc ... tak jak nasi kibole kwiat i elita narodu Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: Orędzie Mubaraka 02.02.11, 15:57 Pomyłka z tym spokojem ... bija się nawzajem zwolennicy Mubaraka i jego przeciwnicy Znów starcia w centrum Kairu. Tym razem na placu Tahrir pobili się zwolennicy i przeciwnicy prezydenta Mubaraka. Ci pierwsi mieli na koniach i wielbłądach wjechać w tłum. W ruch poszły kije. Według świadków jest wielu rannych. Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko5 Re: Orędzie Mubaraka 02.02.11, 16:05 deoand napisał: > Pomyłka z tym spokojem ... bija się nawzajem zwolennicy Mubaraka i jego przeci > wnicy > > Znów starcia w centrum Kairu. Tym razem na placu Tahrir pobili się zwolennicy i > przeciwnicy prezydenta Mubaraka. Ci pierwsi mieli na koniach i wielbłądach wje > chać w tłum. W ruch poszły kije. Według świadków jest wielu rannych. Bija sie juz od 12 naszego czasu ...Kijami to pol biedy. Rzucaja sie czym popadnie.Nawet kawalkami chodnika,ktorego jest coraz mniej. I z godziny na godzine jest coraz gorzej. Wojska przybywa. Ktos strzelal z broni automatycznej. Ale nie potwierdzono,ze to bylo wlasnie wojsko. Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: Orędzie Mubaraka 02.02.11, 16:36 No faktycznie!Jak nasi kibole.Pewno niebawem nastąpi przesilenie.Wygląda to jak śnieżki,no ale śnieżkami nie jest.W sumie dorośli ludzie,a jak dzieci.Nawet barykadę jakąś widziałem z samochodów.Mają ugrzyska i gonitwy.W sumie szkoda ludzi,no bo rzekomo o jedną osobę idzie.Ale walczą o swoje,każdy pewno myśli ,że w słusznej sprawie niezależnie od obozu.Ale pewno ci zwolennicy to lekko chyba przymusowi,albo przebierańcy.Nawet nie bardzo szkoda mi było jednego biedaka co siedział za jakąś zasłoną i się zagapił kiedy inni uciekli.No i zwolennik dostał niezłe bęcki jak zwaliła się na niego masa manifestantów.Tam jednak rozgrywają się i tragedie.Szkoda w sumie ludzi,ale jakoś bardziej tych co manifestują i domagają się zmian. Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz760 Re: Orędzie Mubaraka 02.02.11, 23:14 Mubarak chcę odejść we wrześniu bo potem będzie startował jak nr 1 z listy PIS ;) lub PJN jeszcze nie podjął decyzji ;) Odpowiedz Link Zgłoś
amertillek Re: Orędzie Mubaraka 03.02.11, 10:49 Przed chwila wysłuchałam w tv wypowiedzi specjalisty od krajów arabskich. Zdecydowanie pesymistyczną. Otóż ratunkiem dla Egiptu w chwili obecnej byłoby przejęcie władzy przez wojsko. Co i tak nie rozwiąże problemu bo Egipt przez długi czas a może nawet na stałe będzie krajem niespokojnym i niestabilnym. Druga alternatywa -to dojscie do głosu islamistów na początku umiarkowanych z czasem radykalizujacych się. Oczywiscie o demokracji w stylu europejskim nie ma mowy a nawet w stylu południowo-amerykańskim. Generalnie -chyba można zapomnież o pieknej rafie , zabytkach, słońcu w zimie i ciepłym morzu na lata. Może Tunezja szybciej sie wyklaruje. Odpowiedz Link Zgłoś
renle Re: Orędzie Mubaraka 03.02.11, 11:09 Szkoda, bo w przystępnej cenie można było spędzić urlop w ciepłym kraju nawet w październiku czy listopadzie. W ostatniej chwili chyba udało mi się zwiedzić ten kraj. Odpowiedz Link Zgłoś