habibati88 26.03.11, 14:35 na temat moich 2 tygodniowych wakacji rozpisywać się nie będę, ponieważ zajęłoby to sporo miejsca;) nie ukrywam, egiptos nieco się zmienił. w razie jakichkolwiek pytań, chętnie na nie odpowiem:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tom_hagen Re: właśnie wróciłam... 26.03.11, 14:47 czyli że jak tam jest ? nerwowo czy jak by nic się nie stało? Odpowiedz Link Zgłoś
coca.kola Re: właśnie wróciłam... 26.03.11, 14:47 pod jakim względem nieco się zmienił? co jest inaczej? można spokojnie wyjść na ulicę, na plażę publiczną, nie hotelową? "nieco" to mimo wszystko dość szerokie pojęcie, może po prostu opiszesz co jest inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: właśnie wróciłam... 26.03.11, 14:57 No napisz jak teraz jest w Egipcie i niech Giwi nie wyrzuca opisu w niebyt gdzieś na peryferiach forum tylko zostawi go na forum głownym . Teraz to zupełnie co innego niz opisy z ub roku pt jak było fajnie i pieknie ... Teraz poptzrbny jest realistyczny opis jak wyglada hotel czy są fakultety czy nadal ma sie wrażenie bezpieczeństwa czy nie , czy obsługa jest uprzejma itd ... Czekam sam na aktualny opis bo obecna sytuacja nijak sie ma do mojego pobytu z wrzesnia ub roku ... czekam !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tomojemarzenia Re: właśnie wróciłam... 26.03.11, 16:24 też bardzo proszę o opis obecnej sytuacji :) Odpowiedz Link Zgłoś
bagieta402 Re: właśnie wróciłam... 26.03.11, 18:50 tez wczoraj wróciłem...i wszystkie fakultety z AS działały... Odpowiedz Link Zgłoś
habibati88 Re: właśnie wróciłam... 26.03.11, 18:53 juuuuuż Wam mówię ;) mówiąc, że sytuacja nieco się zmieniła, miałam na myśli że jadąc poprzednimi razami do Egiptu, czułam jakbym "wracała do domu", znalazła swoje miejsce na ziemi w którym czuję się rewelacyjnie. teraz tego nie było. ciężko to wytłumaczyć, ponieważ mimo iż sytuacja nie jest nerwowa, jednak czuje się w powietrzu delikatne napięcie. Na ulicę oczywiście można wyjść bezpiecznie, czy to w dzień czy w nocy, z tym nie ma problemu :) wiele można im zarzucić, ale poczucia bezpieczeństwa tam nie brakuje. Wycieczki oczywiście są organizowane, nic się w tej kwestii nie zmieniło. Obsługa raczej uprzejma, zdarzają się jednak wyjątki. Miałam sytuację, kiedy chciałam rozłożyć leżaki przy basenie i parasol, poprosiłam więc pana z obsługi stojącego przy basenie o pomoc, ten z uśmiechem odpowiedział ok, zagadał do kilku kolegów z obsługi, a ja jak głupia czekałam z 5 minut na pomoc, po czym stwierdziłam że jednak zrobię to sama. nagle podszedł pan z obsługi w innym podkoszulku niż zaczepiony przeze mnie parę chwil wcześniej i z pretensjami zaczął mi wyrzucać że to on jest od rozkładania parasoli, a nie podszedł wcześniej bo nie podeszłam do niego i nie powiedziałam "hello, how r u?". na moje tłumaczenie , że poprosiłam chwilę wcześniej o to innego pana, odpowiedział, że to on jest od rozkładania parasoli, a ja powinnam to wiedzieć. wrrrrrrr..... pojechałam też do tego hotelu co rok temu ze względu na podgrzewaną wodę, basen był jednak zimny... zapewnie nie opłacało im się podgrzewać wody ze względu na duże koszty, w momencie gdy obłożenie hotelu wynosiło około 5%!!!!! trzeba uważać też na taksówkarzy! najlepiej brać taxi z pod hotelu, najbezpieczniej. przed wejściem trzeba zorientować się ile kurs kosztuje i na taką cenę się umówić , bo taksówkarze potrafią śpiewać 10 krotną cenę. w razie czego należy mówić, że jeździ się codziennie i płaci tyle i tyle, a jak już jest nieugięty, powiedzieć "ok, idę złapać inną taksówkę" - wtedy od razu godzi się na cenę :) należy mieć koniecznie wyliczone, drobne pieniądze i najlepiej funty ( bardziej opłaca płacić się w ich funtach niż dolarach ) , ponieważ taksiarze zawsze twierdzą, że nie mają wydać. trzeba pilnować portfeli i telefonów, bo jednemu koledze taksiarz ukradł telefon :/ natomiast drugiemu starał się ukraść portfel! w stosunku do mnie natomiast byli nachalni i natrętni - dziewczyny, zawsze siadajcie z tyłu. no cóż, moja wypowiedź nie brzmi zbyt optymistycznie. Kocham Egipt i mam zamiar znowu jechać za rok, jednak mam nadzieję , że za rok sytuacja tam wróci do normy. w razie pytań - odpowiem na każde, jednak teraz nie chce się bardziej rozpisywać, bo nikomu nie będzie chciało czytać się takiego wypracowania :D pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
flyr Re: właśnie wróciłam... 26.03.11, 19:16 to jeżleli oblożenie hoteli siega tak jak piszesz 5 % to można sie tam czuć jak na stypie . Oczywiście beda tacy co im to na rękę . Ja też tłoku nie lubie ale aż tak puste hotele to pewnie przygnębiajacy widok . Dzieki za świeże info . Odpowiedz Link Zgłoś
bagieta402 Re: właśnie wróciłam... 26.03.11, 19:23 no nie wiem ..od środy w Alf Leila po 10 rano przy głównym basenie to le zaka raczej trzeba było szukać...czy wszystko zależy od hotelu.. Odpowiedz Link Zgłoś
habibati88 Re: właśnie wróciłam... 26.03.11, 19:29 i o to właśnie chodzi... atmosfera jak na stypie... w lobby barze pustki, przy basenie puski, przy morzu pustki. zdarzały się momenty kiedy przyjechało trochę turystów i rzeczywiście było lepiej, ale na większej części pobytu niestety wiało nudą... wiele hoteli było pozamykanych, a w tym w którym byłam robione były remonty. a to restauracja główna zamknięta, a to wiercenie pezy recepcji, a to wymienianie i piłowanie kafelków tuż przy basenie. Odpowiedz Link Zgłoś
bagieta402 Re: właśnie wróciłam... 26.03.11, 19:32 no u nas raczej stypy nie było...:) widzę ,ze kolejny co nie był...a najwiecej pisze..szok Odpowiedz Link Zgłoś
habibati88 Re: właśnie wróciłam... 26.03.11, 19:36 gratuluję i zazdroszczę , że stypu u ciebie nie było. najwyraźniej zależy od hotelu, ja byłam w takim który ma prawie 900 pokoi, a obłożenie wynosiło 5%. gdybym nie była, nie wypowiadałabym się na forum Odpowiedz Link Zgłoś
bagieta402 Re: właśnie wróciłam... 26.03.11, 19:40 to nie było do Ciebie..ale u nas naprawde było ok ...na animacjach nie mozna było znalezc wolnego stolika...w bary moze nie wszystkie były zapełnione ale ten głowny..to tak samo brak stolikoów...a w innych tez trochę siedziało...jedynie na plazy trochę mało ludzi...ale tam troche wiało.. Odpowiedz Link Zgłoś
colin1974 Re: właśnie wróciłam... 26.03.11, 20:17 Za dużo ludzi zle bo tłok itrzeba stać w kolejce do restauracji ,za mało też zle kto Wam dogodzi drodzy ,,polscy turyści'' ????? Odpowiedz Link Zgłoś
betta45 Re: właśnie wróciłam... 26.03.11, 20:54 ja wrocilam we wtorek tj 23.03 z Tropicany w Sharm , moge powiedziec moj najpiekniejszy pobyt w Egipcie (5 raz ) , spokojnie , pogoda piekna , obsluga mila , wszystko na wysokim poziomie .W hotelu(Tropicana ok 70% turystów w innych hotelach(wiem z relacji) ok 20% Mozna spokojnie , moim zdaniem wybrac sie do Egiptu.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
moniaooo Re: właśnie wróciłam... 26.03.11, 21:47 Ja wróciłam z Sharm 22.03, hotel Park Inn - obłożenie na początku 40%, potem lekko wzrosło. Baseny były podgrzewane, aquapark działał, animacje odbywały się, spokojnie ale nie "trupiarnia". Słyszałam od rezydentki, że są w Sharm hotele z bardzo małą ilościa gości np. Faraana Heights - na 450 pokoi 20 gości. Odpowiedz Link Zgłoś
mob-os Re: właśnie wróciłam... 26.03.11, 22:08 I tu jest cały problem. Jaką gwarancję daje mi biuro podróży że to co wykupilam np. w listopadzie czy styczniu otrzymam.ZADNEJ!. Zakwaterują mnie tam gdzie wynegocjonowali najlepsze warunki,czytaj/natańsze/bo dzisiaj nikt nie może mi powiedzieć nie ma miejsc bo jest pełne obłożenie miejsc hotelowych jest tyle że można jeżdzić po SSH , Hurghadzie ,Tabie czy Marsa Alam i wybierać ,prawdą jest że Egipcjanie nie są turystami zainteresowani tak jak rok temu . Dajmy im odczuć że turystów trzeba szanować bo odpłyną! Myślę ze muszą sobie z tym poradzić sami. Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: właśnie wróciłam... 26.03.11, 22:37 No opisujecie sytuacje rzeczowo ale tak naprawde to po przeczytaniu waszych postów to sam nie wiem czy polecać znajomym Egipt czy nie . Niech sami decyduja w końcu to ich wyjazd ! Odpowiedz Link Zgłoś
balc77 Re: właśnie wróciłam... 27.03.11, 14:06 Do MONIAOOO! Czy mogłabyś napisac coś więcej na temat tego hotelu Park Inn? Wybieram sie tam w czerwcu a czytałem opinie z tamtego roku i wszystkie były ok. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
moniaooo do balc77 28.03.11, 14:24 Moją opinie o Park Inn i zdjęcia zamieściłam na portalu oceniacz.pl. www.oceniacz.pl/profil/monito/opinie/hotel/1481/park-inn/27130 Jeśli masz jakieś szczegółowe pytania, pisz, postaram się odpowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
balc77 Re: do balc77 30.03.11, 09:31 Do MONIAOOO! Napisz mi jak tam wygląda plaża tzn.dojazd,posiłki i zejście do morza!Czy w pokoju jest lodówka(dedę miał leki)! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
sysim Re: właśnie wróciłam... 29.03.11, 12:58 Z jakiego briura podróży byłaś w Tropicanie i jakiej cenie? Odpowiedz Link Zgłoś
figgunia Re: właśnie wróciłam... 29.03.11, 16:36 A ja mysle ze czesc z tych rzeczy o ktorych piszesz, mam na mysli np. remonty wynika tez z tego ze w chwili obecnej wszystkie hotele przygotowuja sie do full sezonu. Prawda jest taka ze do Egiptu jeździ się przez cały rok, a kiedyś remonty muszą robić. Korzystają że w miesiącach zimowych mają mniej gości i robią, dla nich latwiej zamknac restauracje teraz niz w lipcu. To ze male oblozenie hotelu tez moze wynikac z faktu ze mamy marzec, a jednak wiekszosc ludzi, ktorzy maja np dzieci wybieraja sie na urlopy w sezonach letnich. Nie chcialabym zeby mnie zle zrozumiano, nie pomniejszam rangi sytuacji ktora miala miejsce i tego jak ma sie ona do funkcjonowania turystyki w Egipcie, ale sama bylam w Egipcie w zeszlym roku 2 razy i w maju bylo mimo wszystko wiecej ludzi niz juz w listopadzie. Jak bym miala możliwosc, to nawet dzisiaj spakowalabym walizki i pojechala. sytuacja sytuacją, ale nie zamierzam rezygnowac z wypoczynku w tak pieknym miejscu, no chyba ze wprowadza stan wojenny... uważam ze na terenie hotelu jak najbardziej jest teraz bezpiecznie,a fakt że nie bede musiala o 7 rano rezerwowac lezakow, czy stac w kolejce po czyste talerze na stolowce mi nie przeszkadza ważne ze jest cieplo, slonce i piekne rafy. Odpowiedz Link Zgłoś
elaskowska21 Re: właśnie wróciłam... 26.03.11, 22:46 I ja też wróciłam 23 marca z Sharm z Hotelu Sharm Cliff Resort i potwierdzę że Polakowi nigdy nie dogodzi:to za dużo ludzi i jest tłok wszędzie,brakuje leżaków itp,to za mało ludzi.....Chyba jedziemy tam wypocząć a nie wiecznie narzekać i być niezadowolonym.W naszym hotelu czuliśmy się jak u siebie w kraju,a to zasługa nie tylko przemiłej obsługi w dużej mierze mówiącej po polsku,ale szczególnie dzięki Polakowi Irkowi który jest w tym hotelu menagerem.Na ulicach nie zauważyłam Policji ani mnie ani więcej niż przy poprzednich pobytach,jedynie dało się wyraznie zauważyć smutek sprzedających z powodu mniejszej ilości turystów ,ale tu chodziło im głównie o Rosjan.Turysci z innych krajów przybywają codziennie acz kolwiek Egipcjanie czekają właśnie na Rosjan,tych głośnych i nie zawsze grzecznych.My byliśmy zachwyceni taką ilością gości w naszym hotelu,a było ich w sam raz,animację były jak zwykle,posiłki również,fakultety z AS jak najbardziej też są,a co najlepsze w niższych cenach niż zwykle.Wniosek jeden-ktp ma ochotę to niech się nawet nie zastanawia i nie czyta tych bzdur o wątpliwym bezpieczenstwie. Odpowiedz Link Zgłoś
cieplanata Re: właśnie wróciłam... 28.03.11, 19:52 zobaczymy co będzie w sezonie, o czym mówić teraz gdy w Libii naloty, w Jordanii rozruchy w Syrii też, więc ludzie sie boja jechać. Ja mam inne pytanie, ile było Niemców i innych zachodnich nacji, czy oni zaczynają przyjeżdżać czy się jeszcze boją. Odpowiedz Link Zgłoś
habibati88 Re: właśnie wróciłam... 29.03.11, 11:45 a no właśnie w tym roku było niesamowicie duuuużo Niemców, Holendrów, trochę Czechów, nawet Duńczyków i paru Estończyków:) jeśli chodzi o Rosjan, prawdopodobnie loty zostaną wznowione dopiero około września Odpowiedz Link Zgłoś
ymolah05 Re: właśnie wróciłam... 29.03.11, 10:25 elaskowska21 napisała: > I ja też wróciłam 23 marca z Sharm z Hotelu Sharm Cliff Resort i potwierdzę że > Polakowi nigdy nie dogodzi:to za dużo ludzi i jest tłok wszędzie,brakuje leżakó > w itp,to za mało ludzi.....Chyba jedziemy tam wypocząć a nie wiecznie narzekać > i być niezadowolonym.W naszym hotelu czuliśmy się jak u siebie w kraju,a to zas > ługa nie tylko przemiłej obsługi w dużej mierze mówiącej po polsku,ale szczegól > nie dzięki Polakowi Irkowi który jest w tym hotelu menagerem.Na ulicach nie zau > ważyłam Policji ani mnie ani więcej niż przy poprzednich pobytach,jedynie dało > się wyraznie zauważyć smutek sprzedających z powodu mniejszej ilości turystów , > ale tu chodziło im głównie o Rosjan.Turysci z innych krajów przybywają codzienn > ie acz kolwiek Egipcjanie czekają właśnie na Rosjan,tych głośnych i nie zawsze > grzecznych.My byliśmy zachwyceni taką ilością gości w naszym hotelu,a było ich > w sam raz,animację były jak zwykle,posiłki również,fakultety z AS jak najbardzi > ej też są,a co najlepsze w niższych cenach niż zwykle.Wniosek jeden-ktp ma ocho > tę to niech się nawet nie zastanawia i nie czyta tych bzdur o wątpliwym bezpiec > zenstwie. A Polacy zawsze wyciszone i grzeczne . Dla kogo piszesz takie bzdury ,dla tych kto siedzi i przez okno patrzy na sąsiedni budynek. Kto podróżuje dużo ten wie co potrafi Polak, nachleje się już na lotnisku. Widzę to kilka razy w roku. W hotelach gdzie odpoczywają Rosjanie , (większość Rosjan) przeważnie bardzo mało Polaków ,bo to są bardzo drogie hotele. Odpowiedz Link Zgłoś