Dodaj do ulubionych

ALFA STAR - nigdy wiecej!!!

IP: 62.233.167.* 28.05.04, 15:35
Odradzam wszystkim ta firma. Jest akurat okres wakacyjny i mam nadzieje, ze
wybierzecie inne rzetelne biura podrozy.
Zainteresowanych zapraszam na gg 3936038 lub e-mail zoski@tlen.pl.
W skropcie BP ALfa Star nie dotrzymuje warunków umowy, oferuje statek w
stanie fatalnym nie do przyjecia...Kabiny ciasne, brudne, woda w prysznicu
nie spływa, w restauracji obrusy brudne, dziurawe, szare z brudu, zastawa
stołowa niedomyta….. Koszmar!!! SYF I BRUD na calym statku. Kolejna sprawa to
Pani "pioltka" Barbara Balcerek-Pogoda ktora często w obecności uczestnków
wycieczki używała słów wulgarnych. Zero kultury osobistej, zero wiedzy o
Egipcie. Echhhhhhhh zainteresowanych zapraszam do dyskusji.....
Swoja droga Egipt jest piekny ale NIGDY Z ALFA STAR!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Daro Re: ALFA STAR - nigdy wiecej!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.04, 15:50
      Nie strasz mnie. Jadę z nimi w sierpniu. Może to była jednorazowa wpadka
      a "pilotka" miała zły dzień (tydzień) lub była na zastępstwie za kogoś.
      Ostatnio na forum namierzeniem adresu IP groził komuś prezes Alfy. Może teraz
      się ustosunkuje konstruktywnie do Twojej opinii.
      pzdr
    • Gość: corrina_f1 Re: ALFA STAR - nigdy wiecej!!! IP: *.maqs.com 28.05.04, 15:54
      Rozumiem Twoje rozgoryczenie, ale czy na pewno to biuro podróży odpowiedzialne
      jest za czystość obrusów na stołach ? A nie obsługa statku ? A czy czasem nie
      turyści, którzy niejednokrotnie robią z hotelowych/statkowych restauracji
      chlewik?
      Czy na pewno biuro podróży odpowiada za to, że nie spływa woda w prysznicu ?
      Coś (na 99% włosy) powoduje, że woda nie spływa. Czemu nie zgłosić obsłudze, a
      najlepiej sprzątaczowi, że istnieje potrzeba przepchania (oczyszczenia) ?
      Pojęcie kabiny ciasne i brudne jest tak ogólne, że natychmiast przychodzi na
      myśl nieszczęśliwy, wiecznie niezadowolony ze wszystkiego (włącznie z tym, że w
      recepcji nikt nie mówi po polsku) turysta...

Niejednokrotnie pisaliśmy już na tym forum, że używanie nazwisk rezydentów jest
      nie do końca uczciwe w sytuacji, kiedy osoba o nich pisząca nie podaje żadnej
      informacji o sobie.
      Następnym razem proponuję luksusowy liniowiec po Morzu Karaibskim, tam na ogół
      nie ma się do czego przyczepić. Egipt to kraj brudasów w galabijach jeżdżących
      na wielbłądach, gdzie panuje syf z malarią. Szkoda pieniędzy i nerwów.

pozdrawiam
      Kasia
      • Gość: Daro Re: ALFA STAR - nigdy wiecej!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.04, 16:36
        Fakt. Krytyczne uwagi można interpretować różnie, ale jak rozumiem chodzi tu o
        standard statku a nie jednej kabiny. Jak dotąd czytałem raczej pozytywne opinie
        dotyczące statków. Kłopoty dotyczyły głównie hoteli. Ktoś opowiadał mi jednak,
        że statek statkowi nie jest równy. Są lepsze i gorsze. Wycieczki Alfy są
        przyjemnie tanie (względnie) w porównaniu z konkurencją. Niższa cena
        niekoniecznie musi wynikać z niższych zarobków organizatora, czasami może to
        być niższy standard. Faktem jednak jest, że uwagi typu "zapchany odpływ"
        niekoniecznie muszą być kierowane do organizatora, może wystarczyłby drobny
        bakszysz?
        • Gość: Misio Re: ALFA STAR - nigdy wiecej!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.06.04, 11:49
          Z przyjemnością rozdawalibyśmy bakszysz na prawo i lewo, też gościom od
          przepychania rur. Niestety, zrzutkę na wszystkie bakszysze podczas rejsu i
          wycieczek towarzyszących rejsom zbierali rezydenci vel piloci. Na przyszłość,
          proponuję biurom podróży, aby informowali klientów na etapie wykupowania
          wycieczek, że ich piloci będą robić zrzutkę na bakszysz. Niby nie tak bardzo
          dużo (po 10$ od głowy), ale zawsze denerwuje człowieka, gdy ma dopłacać
          dodatkowo do opcji all inclusive (takie są na statku). Ci, którzy nie zgodzili
          się na przymusowo-dobrowolny bakszysz zbierany przez pilotów, co i rusz
          wytykano palcami, np. "teraz bagażowi biorą bagaże wszystkich Państwa, z
          wyjątkiem tych osób które nie wpłaciły bakszyszu... a nie będziemy ich wytykać
          palcami..." itp. Tak czy owak bakszysz się dawało, mimo tego, że już raz został
          zebrany przez pilotów... Mam tylko nadzieję, że nie zostawili sobie z tego nic
          dla siebie. A mam wątpliwości, gdy wezmę pod uwagę fakt, że w Egipcie średnia
          płaca wynosi ok. 500 ichnich funtów (tj. ok. 80 USD), a egipski przewodnik
          ubiera się w ciuchy Tomy Hilfigera...
          Sęk w tym, że na pięciogwiazdkowym statku nie powinienem być zmuszony do
          dawania bakszyszu za odepchanie rury, ale chętnie dam bakszysz za przyniesienie
          drinka. To wszystko to oczywiście nie bezpośrednio wina biur podróży, ale to
          one mają podpisane umowy z turystami, i przed nami to właśnie biura podróży
          odpowiadają, a nie obsługa statku. Niech biura podróży ustalą wszystkie
          standardy z firmami czarterującymi statki. Takie standardy, jakie wcześniej
          umawiają z klientami. 5* zobowiązuje. 5* to pięć gwiazdek. To standard
          określony międzynarodowo.
          Pozdrowienia. Michał
          • corrina_f1 Re: ALFA STAR - nigdy wiecej!!! 01.06.04, 12:05
            Mieszkałam w Kairze w hotelu Sheraton Gezirah - 5*, poniekąd bardzo luksusowy,
            na środeczku Nilu, z widokiem na piramidy, Nil, przepiękną wyspę Gezirah - tyle
            miał może jakies 15 lat temu. Teraz nie dałabym więcej niż 4.
            Uwierz mi, standardy światowe które ustala WHO w praktyce istnieją w dużej
            mierze tylko na piśmie. Kraje arabskie to calkowicie inna bajka...

Michale, nie będę się już wdawać w dyskusję o bakszyszu, ale bardzo mylisz
            pojęcia bakszyszu i napiwków. To dwie całkowicie różne sprawy. Pogoogluj trochę
            albo poszkaj w archiwum na tym forum. Było już bardzo dużo.

pozdrawiam
            Kasia
          • Gość: rysiek Re: ALFA STAR - nigdy wiecej!!! IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 04.06.04, 13:07
            W egipcie nie ma sredniej pensji, tak jak w Polsce zreszta.. a ciuchy
            (buchacha!!!!!!!!:-))))))od tommy hilfigera w egipcie kosztuja mniej niz u nas
            T-shirt ze sklepu w hipermarkecie.Ja swojego "Tommiego"w Hurghadzie kupilem za
            30EGP czyli mniej niz 20PLN....Oj jak czytam te bzury od tych pseudoturystow
            roszczeniowych za 1000PLN wymagajacych zlotych klamek to mi sie niedobrze robi.
            Zapraszam do mojego miasta Sopotu,spedzcie tutaj 2tygodnie Hotel 4*(nazwy nie
            podam by nie robic reklamy),europejski standard, przyleccie najlepiej z Krakowa
            lub Wroclawia samolotem, po co 6-7 godzin tluc sie pociagiem?Zreszta paliwo tez
            ostatnio drogie w ostatecznosci po co ma sie kurzyc ten 2letni mercedes czy Bmw
            w garazu-i podliczcie sobie rachunki.Nie zapomnijcie kupic tez firmowego T-
            shirta,nie mozna byc gorszym od jakis tam bylejakich egipskich
            przewodnikow.Najlepiej 3 wpromocji 4ty gratis.
            Pragne pozdrowic wszystkich prawdziwych turystow, ktorzy jada do innych krajow,
            zwlaszcza do Egiptu po to by na prawde poznac ten kraj niezaleznie od celu jaki
            Wam przyswieca:wypoczynek, zwiedzanie,nurkowanie etc.Zycze udanego sezonu i
            slonecznego optymizmu!
            P.S.
            A w sprzedazy sa pewne prawidla jakosc = cena. "tommy"o dziwo jeszczesie trzyma
            • corrina_f1 Re: ALFA STAR - nigdy wiecej!!! 04.06.04, 13:12
              Rychu, brawo.
              Kasia
              • Gość: Misio Dziwna jesteś, Corrina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.04, 20:41
                Dziwna jesteś, Corrina...
                Rozpisuję konkurs.
                A pytanie jest następujące:
                Dla których biur pracuje Rysiek i Corrina?
                Stawiam piwko dla zwycięzcy, a jak przedstawi pewne dowody, to
                naaaaaaaaaaaaawet więcej piwek. ;-)
                Pozdrowienia, Michał
                • corrina_f1 Re: Dziwna jesteś, Corrina 14.06.04, 17:15
                  Gość portalu: Misio napisał(a):

> Dziwna jesteś, Corrina...
                  > Rozpisuję konkurs.
                  > A pytanie jest następujące:
                  > Dla których biur pracuje Rysiek i Corrina?
                  > Stawiam piwko dla zwycięzcy, a jak przedstawi pewne dowody, to
                  > naaaaaaaaaaaaawet więcej piwek. ;-)
                  > Pozdrowienia, Michał

Michał, ułatwię Ci Twoja zabawę - pracuję w kancelarii prawniczej. Chcesz
                  namiary ?
                • miriam_73 Re: Dziwna jesteś, Corrina 16.06.04, 10:21
                  Corinna vel Kasia nie pracuje dla żadnego biura. Jest po prostu Turystką-
                  pasjonatką, szczególnie zakochaną w Egipcie. Podobnie jak wielu z nas na tym
                  Forum.
                  • Gość: Misio Przepraszam, Corrina... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.04, 00:38
                    Przepraszam, Corrina, za niesłuszne posądzenie o pracę dla biura podróży... To
                    właściwie były żarciki, ale może Cię uraziły. Sorry. Po prostu najwyraźniej
                    miałaś więcej szczęścia niz my w kontaktach z biurem podróży.

Widziałem zdjęcia, które zrobiłaś w Egipcie, bardzo ładne. My też w dziś się
                    spotykamy ze znajomymi z wycieczki, aby przypomnieć sobie jak było fajnie i
                    cieplutko w Egipcie.

Ad. ostatni komentarz i działania AS w związku z Air Polonia - to profesjonalne
                    zachowanie i brawo. Liczymy, że nas - poszkodowanych w kwietniu/maju - Alfa
                    Star również potraktuje poważnie. Mam na myśli inną propozycję, niż
                    rekompensata 100 zł/osobę... Czy gdybyśmy wiedzieli, że przez kilka dni
                    będziemy płynąć brudnym statkiem śmierdzącym kloaką, a nie luksusowym 5*
                    wypasionym statkiem, to czy zdecydowalibyśmy się za to zapłacić 2950 zł
                    (zamiast 3050 zł, które zapłaciliśmy)???? Odpowiedź jes chyba oczywista.

Pozdrowienia. Michał
            • Gość: Renata Re: ALFA STAR - nigdy wiecej!!! IP: 217.17.32.* 04.06.04, 16:51
              Cóż, niektórzy zawsze pozostaną minimalistami. I dobrze. Niech sobie jeżdżą do
              syfiastych hoteli i pławią się w brudzie. Bez przesady, standard 5* jednak do
              czegoś zobowiązuje. Przynajmniej powinno być czysto i nie są to jakieś
              wygórowane wymagania. Mnie zdarzyło się zwiedzić kawałek świata (często
              podróżowałam na własną rękę i nocowałam w różnych warunkach, nawet zdarzało się
              że pod gołym niebem) ale zawsze wiedziałam za co płacę. Tym razem wykupiłam
              rejs 5* statkiem, za co też zapłaciłam całkiem niemało (ponad 3 tys/os w opcji
              HB, statek5*, hotel4*). Dlatego mam prawo wymagać jakiegoś przyzwoitego
              standardu. To nie był mój pierwszy raz w krajach arabskich i wiem czego się
              można spodziewać. Widziałam też inne statki 5*, porównanie z Prince Omar
              wypadało druzgocąco. Statek ten zasługuje najwyżej na 3*, taka jest prawda.
              Ryśku, jeżeli zadowalają Cię podróby na bazarach, Twoja sprawa. Zaręczam Ci
              jednak, że koszulki jakie nosił egipski pilot, o którym tu była mowa nie były
              żadnymi podróbami. Pewne subtelne różnice da się jednak zauważyć.
            • Gość: Misio Dziwny jesteś, Rysiek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.04, 20:38
              Dziwny jesteś, Rysiek. Pewnie dlatego, że dziwny jest ten świat... Przecież
              właśnie po to pojechaliśmy "by na prawde poznac ten kraj niezaleznie od celu
              jaki Wam przyswieca: wypoczynek, zwiedzanie, nurkowanie etc." (pozostawiłem
              tekst w pierwotnej wersji, którą Ty napisałeś; zgadnij gdzie zrobiłeś błąd...).
              Za wypoczynek zapłaciliśmy ponad trzykrotnie więcej niż Tobie się wydaje. A
              nawet, jeśli zapłacilibyśmy 1000 zł i biuro obiecałoby nam za to 5*, to właśnie
              takich warunków byśmy oczekiwali. Pozdrowienia, Michał

PS.: Możesz być pewien, że Twój T-shirt "Tommy-ego" za dwie dychy jest podróbą.
              A zatem, pośrednio przyłożyłeś się do kradzieży. ;-(
            • Gość: iwona Re: ALFA STAR - nigdy wiecej!!! IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 15.06.04, 23:20
              tommy akurat szyje...i tu uwaznie czytajcie...w polsce pod lodzia:))niedawno
              wykupili fabryke i szyja tam na cale stany itd...mimo iz dalej jest napisane
              made in turkey:)))
              sama bylam w szoku
              w polsce sprzedaja juz ometkowanego tommiego na stany...
              a w egipcie tommy jest glownie z jumy lub z wyprzedazy w innych krajach..
              odnosnie hoteli -w polsce tez mamy dobre hotele np.bryze (akurat jurata)
              przepraszam za "wcinanie sie" juz uciekam chcialam tylko sprostowac:) drodzy
              egipcjanie trzymajcie sie cieplutko
          • Gość: :-) Re: ALFA STAR - nigdy wiecej!!! IP: 80.249.4.* 14.06.04, 22:50
            Szanowny Kolego
            z tego co wiem ( włśnie wybieram się do Egiptu A CO !!!! )
            to na rejsie po nilu są zbierane napiwki i wszystkie panie w biurach do których
            pisalem majlungi to powtarzały czy to 10 czy 15 dolców

jedna zasada
            przeczytać dobrze ofertę a jak nie umiem to pytać po trzy razy o to samo
            wtedy unikamy takich sytuacji

a tak patrząc na to forum to wnioskuję ,że trzeba zaprac z 50$ na napiwki
            to tak do hotelu ze 4 *
            a nie dziadować
            jak szleć to szleć
            poza tym niektórzy arabowie z obsługi pracują za "wikt i opierunek" z zysk mają
            z napiwków

• Gość: Misio Re: ALFA STAR - nigdy wiecej!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.06.04, 11:36
        Kasiu, pisząc, że "Egipt to kraj brudasów" obrażasz wszystkich Egipcjan. A jak
        wielu ich jest, z pewnością dowiedziałaś się od Pani Basi B-P. Zwróć też uwagę,
        że właśnie zamówiliśmy luksus - rejs statkiem 5*. Czy jest coś bardziej
        luksusowego niż 5*???????????? Pięć gwiazdek zobowiązuje do tego, aby
        sprzątaczom nie trzeba było zwracać uwagi, że coś zapycha odpływ, albo, że
        należy wymienić obrusy, bo niedobrzy turyści je zaplamili, itd. itd. Zapłaćcie
        obsłudze statku trochę więcej, a niech o tym wszystkim pomyślą. Powinniście im
        uświadomić, że zadowolony turysta przekaże dobrą wiadomość swoim znajomym, a i
        może sam jeszcze wróci do Egiptu!
        Co do używania nazwisk rezydentów... Są to poniekąd osoby publiczne. My
        jesteśmy pojedynczymi klientami. Ty przedstawiasz się jako Kasia, ja mam na
        imię Michał, ale w niczym nie zmienia to faktu, że Pani Basia B-P bywała dla
        nas bardzo niemiła. Nie przez cały pobyt, ale wtedy, gdy potrzebowaliśmy
        jej "pomocy", wtedy - gdy zwracaliśmy uwagę, że biuro podróży nie wywiązuje się
        z umowy i podjętych zobowiązań.
        Pozdrowienia. Michał
        • corrina_f1 Re: ALFA STAR - nigdy wiecej!!! 01.06.04, 11:43
          Po 1) pisząc kraj brudasów pisalam bardzo żartobliwie a może raczej nawet
          ironicznie (chodzi o to, że wiele osób tak myśli i to raczej ich opinię cytuję,
          z pewnością nie własne przemyślenia) i przykro mi, że nie zauważyłeś tego tonu.
          Nigdy nie powiedziałabym tak o żadnym Arabie bo darzę ich ogromnym szacunkiem.
          Po 2) bądźmy realistami, 5* w Egipcie NIGDY nie oznacza tego co 5* gdziekolwiek
          indziej (Europa, USA, Karaiby). Musisz na to brać wielką poprawkę obniżając
          kategorię na "dzień dobry" o conajmniej 1 gwiazdkę.
          Z Panią Barbarą nie miałam żadnego kontaktu. Nie byłam też na żadnym rejsie.
          A, i jest coś bardziej luksusowego niż 5 * - to 7 * w Bahrajnie i Emiratach
          Arabskich (najbardziej luksusowe hotele na świecie) :))

pzdr
          Kasia
    • Gość: zoska Re: ALFA STAR - nigdy wiecej!!! IP: 62.233.167.* 28.05.04, 16:05
      Kasiu
      nie moge zgodzic sie z Toba.
      Podrozuje od kilkunastu lat i takiego balaganu jak byl teraz nigdy nie
      przezylam. Jezdze zazwyczaj do krajow arabskich i wiem jaki jest standard i nie
      byl to moj pierwszy raz w Egipcie.
      Ale jezeli zadowala Cie brud i Tobie to odpowiada tak jak wiekszosci Polakow,
      Ja sie nie wtracam.
      Jedno pytanie, bylas w Egipcie?
      I dlaczego statki 5***** dla Niemcow sa naprawde lususowe a dla Polakow brudne
      i stare? Wiem jedno z Alfa Star nigdy wiecej juz nie pojade... Przeciez jest
      tyle innych biur sprawdzonych i rzetelnych, ktora maja naprawde fajnych pilotow
      z ogromna wiedza na temat Egiptu.
      • corrina_f1 Re: ALFA STAR - nigdy wiecej!!! 28.05.04, 16:09
        Zosiu
        Wróciłam 5 dni temu, równiez nie po raz pierwszy.
        Tym razem nocowałam w hotelu 3* i nie mogę złego słowa powiedzieć ani o
        warunkach sanitarnych, ani o obsłudze. Wszystko na piątkę, więc jestem
        zadowolona, że nie przepłacałam za 5*.
        Porównywanie z Niemcami nie ma sensu - ani w przypadku Egiptu ani żadnego
        innego kraju.
        Brud mi nie odpowiada, a nasza 3* Amar Sina była wyjątkowo czysta.
        Aha, byłam właśnie z Alfa Star.

pzdr
        Kasia
    • mainecoon1 Re: ALFA STAR - nigdy wiecej!!! 28.05.04, 16:53
      Ja wypoczywałam z Alfa Starem w kwietniu, wybrałam hotel sprawdzonej sieci,
      swoje wątpliwości potwierdziłam na oficjalnej stronie hotelu, i moje wakacje
      były bardzo udane, Alfa sposała się na 5, nie mam żadnych zastrzeżeń i w lipcu
      jade z nimi również, mam nadzieje że i tym razem obędzie się bez przykrych
      niespodzianek :) To będa moje drugie wakacje z Alfą, wcześniej jeżdziłam z
      Oasisem i TUI( podczas naszych dwutygodniowych wakacji ani razu nie widzieliśmy
      polskiej rezydentki - pochorowała się, nikogo w zastępstwie nie przysłali) i
      także było różnie, moim zdaniem zawsze może byc jakiś poślizg bez względu na
      biuro.
    • Gość: kati Re: ALFA STAR - nigdy wiecej!!! IP: *.crowley.pl 28.05.04, 22:33
      Potwierdzam to co Zosia napisała o restauracji na statku. Mój miał to
      samo.Bardzo dużo osób pochorowało się. Niektórzy ludzie z naszego turnusu
      trafili na inny statek i nasz nie umywał się do tamtego.
      Na pozostałe rzeczy nie narzekam. Kabiny ok, tylko bardzo mała łazienka i brak
      satelity.

pzdr
      • corrina_f1 Re: ALFA STAR - nigdy wiecej!!! 28.05.04, 23:28
        Mój Boże, proszę, kati !! Na rejsie po Nilu wymagasz na statku satelity ??????
        • Gość: kati Re: ALFA STAR - nigdy wiecej!!! IP: *.crowley.pl 28.05.04, 23:32
          A czemu nie?!Inne miały.A może mam ochotę zobaczyć polskie wiadomości? Czy to
          coś strasznego?!
          pzdr
          • Gość: kati Re: ALFA STAR - nigdy wiecej!!! IP: *.crowley.pl 28.05.04, 23:36
            Aczkolwiek nie było mi to tak niezbędne jak może zabrzmiało.Widziałem jedynie,
            że inne, które mijaliśmy miały. Zaznaczam, że tylko szkoda, że nie miał a nie
            że musiał mieć. Mam nadzieję, że się jasno wyraziłam.
            pzdr
        • Gość: man Re: ALFA STAR - nigdy wiecej!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.05.04, 00:52
          Oczywiście, że tak. Statki są 5-ico gwiazdkowe i powinny mieć satelitę. Na
          statku, którym płynąłem (Citadell) była co prawda antena, ale nie było lodówek
          w kajutach, za to był smród i to niesłychany. Jedzenie na statku było
          najgorszym koszmarem całego pobytu w Egipcie (wszystkiego jak zawsze do woli,
          ale wszystko twarde, niedoprawione i niedogotowane i często nieświeże!), ale to
          nie wina Alfa Star (choć powinni mieć chyba jakieś rozeznanie w kwestii wyboru
          statku). Podobnie ceny, najdroższe z jakimi się spotkałem (np. piwo Stella w
          lokalu w Hurghadzie, czy Kairze od 5 do 15 funtów, na statku 25 funtów!!, itd.)
          Po własnych doświadczeniach, nie podzielam zachwytów nad warunkami na statkach,
          ale może miałem pecha.
          • maissa Re: ALFA STAR - nigdy wiecej!!! 29.05.04, 08:47
            Być może, że miałeś pecha. Ja byłam dwa razy na Rejsie (raz z koleżanką a drugi
            raz namówiłam rodzinę) i dwa razy wszystko było O.K. 3 lata temu płynęłam
            statkiem "Orchidea" - warunki naprawde bartdzo dobre, jedzenie też. Znajomi
            płynęli tym samym statkiem w ubiegłym roku - i już odmiana - narzekali, ze
            jedzenie paskudne, kabiny brudne i w ogóle wszystko do bani. Widocznie coś się
            jednak czasem zmienia, czasem i na gorsze i nawet na tych dobrych statkach.
            • Gość: andrzej Re: ALFA STAR - nigdy wiecej!!! IP: *.3.espol.com.pl 29.05.04, 09:04
              a może to nie na statkach i w hotelach się zmienia, tylko ludzie są różni.
              wystarczy poczytać forum - hotele, żeby zobaczyć jak skrajnie różne opinie są
              wyrażane o tych samych hotelach.
              • maissa Re: ALFA STAR - nigdy wiecej!!! 29.05.04, 09:29
                To też racja - ja należę raczej do ludzi lubiących dobre warunki, ale prawdę
                mówiąc, nawet nie wiem, czy na tym statku, którym płynęłam była telewizja
                satelitarna... Nie miałam nawet czasu ani ochoty, żeby włączyć telewizor. Na
                rejsie jest wiele innych atrakcji i nie miałam nawet ochoty na włączanie
                telewizora. Ale to jest tylko mój punkt widzenia - są osoby, dla których dzień
                bez telewizji to dzień stracony i mają prawo mieć własne zdanie. Podobnie
                jedzenie - jednemu ta sama potrawa smakuje - drugiemu nie. Ja np. nie mam w
                domu gosposi, która codziennie na śniadania, obiady i kolacje przygotowywałaby
                przeróżne smakołyki, sama ze względu na pracę ponad 10 godzin dziennie nie mam
                na to czasu - więc mnie nie przerażało jedzenie w Egipcie. Ale znam wiele osób,
                które stwierdziły po powrocie, że takiego paskudnego jedzenia jak w Egipcie to
                one jeszcze nie spotkały. No więc różne są upodobania...
            • pc_maniac Również płynęliśmy Orchideą 16.06.04, 07:53
              i w przeciwieństwie do znajomych Maissy nie mogliśmy narzekać ani na jedzenie,
              ani na brudne kabiny (było dużo czyściej niż w hotelu).
              Fakt, że kabiny nie za wielkie, ale przecież to statek. Jedyne czego
              żałowaliśmy to, że rejs trwa tak krótko.
      • przemoa Re: ALFA STAR - nigdy wiecej!!! 29.05.04, 08:43
        Kasiu wybacz, ale gdy będę chciał oglądać programy satelitarne to siądę w wygodnym domowym fotelu. Szkoda mi by było pieniędzy aby na oglądanie TV jechać do egiptu. Właśnie siedzę na walizach i mam nadzieję że za 24h będę siedział w samolocie do Egiptu.Zapewniam Ciebie jeżeli rezydentka posadzi mnie na statku przed TV i jako rozrywkę zada oglądanie progrmów satelitarnych zawołm od operatora zwrotu pieniędzy za rejs.
        • Gość: kati Re: ALFA STAR - nigdy wiecej!!! IP: *.crowley.pl 29.05.04, 11:14
          Chyba nie zrozumiałeś do końca co napisałam.Nie chodziło mi o 24 h oglądanie
          tv, bo tak jak napisałeś, nie po to się tam jedzie aby siedzieć przed ekranem,
          ale np. żeby przed snem sobie coś posłuchać.Ja tak lubię.I to tyle.

pzdr
    • Gość: andrzej Re: ALFA STAR - nigdy wiecej!!! IP: *.3.espol.com.pl 28.05.04, 22:41
      pytanie:
      pisząc "...BP ALfa Star nie dotrzymuje warunków umowy...", które konkretnie
      warunki podpisanej umowy masz na myśli?
      • izzaa Re: ALFA STAR - nigdy wiecej!!! 29.05.04, 12:54
        przemo a Ty tak mocno nie siedź na tych walizach, bo przecież ja w nich jestem
        i mnie przemycasz ;)))
        • ssaarah Re: ALFA STAR - nigdy wiecej!!! 29.05.04, 15:48
          Ja bylam w Egipcie z Alfa w zeszlym roku i nie moge narzekac. w Hurghadzie pokoje byly czyste obsluga mila, na statku tak samo, kelnerzy bardzo uprzejmi, organizacja tez byla dobra - wszystko odbywalo sie zgodnie z planem. Bylam w hotelu 3* - jedzonko dobre, swieze nikt sie nie pochorowal, na statku lodowka w kabinie, tv ale nie wiem jakie byly programu bo nie wlaczalam.
          Ja naleze do zadowolonych klientek Alfy.
          Pozdrawiam
          • radioaktywny Re: ALFA STAR - nigdy wiecej!!! 29.05.04, 16:57
            Bylem z Alfa Star w grudniu. To byl "Egipt w przekroju". Oczywiscie mialem swoje
            uwagi, ktorymi podzielilem sie na tym forum, jak rowniez podyskutowalem z p.
            Krisem - przedstawicielem biura, ale nie o tym chcialem powiedziec...

Mianowicie zdumiala mnie wypowiedz na temat p. Barbary Pogody. Poznalem ja w
            czasie rejsu. Byla naszym przewodnikiem. Jakos nie potrafie sobie wyobrazic jej
            jako osoby miotajacej wyzwiska i bluzgi, powiem wiecej - miala anielska wrecz
            cierpliwosc dla "upierdliwych" turystow, byla uczynna, gotowa w kazdej chwili
            wytlumaczyc cokolwiek, posiadajaca niemala wiedze. Zachowalem ja we wdziecznej
            pamieci.
            Ze statkiem tez jakos lepiej trafilem, byl to UNIVERSE 5* - doslownie ociekal
            luksusem, kazda kabina miala balkon na ktorym mozna bylo sobie siedziec saczac
            drinka i kontemplujac przesuwajace sie widoki.
            Na pewno ten rejs pozostanie na zawsze w mojej pamieci, a na p. Barbare nie dam
            zlego slowa powiedziec !
    • martyna2005 Re: ALFA STAR - nigdy wiecej!!! 29.05.04, 20:45
      Trafilismy w polowie kwietnia w programie Egipt od A do Z na statek Soleil -
      fantastyczna sprawa; czysto, pachnaco, mila oblsuga. Chyba najsympatyczniejszy
      odcinek wycieczki. Druga czesc grupy przebywala na Prince Omar i tez byl OK.
      Statek statkowi nierowny. Rezydenci: p.Andrzej i Imad staneli na wysokosci
      zadania. Jechalismy pelni obaw i zlych przeczuc po lekturze forum. Nic sie nie
      sprawdzilo. Bylu moze drobne zgrzyty ktore zginely w natloku dobrych wrazen.
      Pozdrawiam
      • Gość: kati Re: ALFA STAR - nigdy wiecej!!! IP: *.crowley.pl 29.05.04, 22:02
        Hey,

Chyba byliśmy w tym samym terminie.
        Też naszym przewodnikiem był Andrzej i Imad.

pzdr
    • Gość: Oliwka Alfa Star-czemu nie??? IP: *.gdynia.mm.pl 29.05.04, 20:53
      Dajcie im szanse! Bylam, przezylam, wrocilam zadowolona. Statek na 5*. Mimo
      brakow w odbiorze TV sat. nie bylo to problemem-widoki z gornego pokladu
      wynagradzaja brak wiadomosci o kolejnej aferze w kraju :-) Hotele niezle-5*.
      Egipt na tyle sie spodobal, ze chce wrocic, ale juz na spokojnie ponurkowac.
      • Gość: Daro Re: Alfa Star-czemu nie??? IP: *.chello.pl 29.05.04, 21:45
        Czyli jakie wnioski?
        Jak zwykle podobne - zgrzyty były zawsze i zawsze będą. Jakie i ile zależy od
        ludzi, ich oczekiwań, kulinarnych upodobań itp. Choć brud zawsze będzie brudem
        i stąd jedyna uwaga którą można kierować do biur (wszystkich) - słuchajcie
        ludzi, sprawdzajcie co oferujecie. Może wtedy kiepskie statki pójdą do remontu.
        Wszystko przecież kiedyś trzeba odnowić.
        pzdr
        • Gość: aa Re: Alfa Star-czemu nie??? IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 30.05.04, 11:28
          Wrocilam z "Egiptu w Przekroju" tydzien temu. Plynelismy statkiem "CYTADELA" -
          moze nie byl to najnowszy statek ale w porownaniu do innych mial dosc duzy
          basen. Kabiny ladne i czyste, w niektorych bylo czuc troche wilgoc - ale wkoncu
          to woda!!
          Obsluga na statku fantastyczna. Jesli komus nie podobala sie kabina -
          pokazywali wszystkie inne aby mogli sobie zamienic na taka jaka bedzie im
          odpowiadac.
          TV-sat oczywiscie byla, oczywiscie jak plynelismy to nie dzialala, ale na
          kazdym przystanku ustawiali antene i odbieralismy wszystkie programy - wlacznie
          z Polonia i TVN.
          Poznalam Pania Barbare i Imada - ktorzy byli przewodnikami z ramienia ALFA STAR.
          Oboje sa cudownymi i przemilymi ludzmi - z ogromna wiedza.
          Poza tym Egipt jest tak cudowny, ze szkoda czasu na szukanie dziury w calym -
          czyz nie lepiej rozkoszowac sie widokami i sloncem, po co szukac plamy na
          obrusie?!!!
          aaa jedzonko bylo przepyszne!! chetnie bym ruszyla w rejs po Nilu jeszcze
          raz!!!!!
          • Gość: man Re: Alfa Star-czemu nie??? IP: 82.139.15.* 30.05.04, 15:07
            Niestety, ale mijasz się z prawdą. Czyżbyś był(a) pracownikiem Alfa-Star? Byłem
            dokładnie na tym samym rejsie i kabiny nie były ładne i czyste, ale wręcz
            odwrotnie, u sąsiadów były nawet robaki. Mimo prób zmiany kabiny, nie udało się
            tego zrobić gdyż wolnych nie było. Według Ciebie - "Trochę wilgoci", według
            mnie był to totalny smród i to w kabinach bez otwieranych okien! Boy chodził
            raz dziennie z rozpylanym zapachem w sprayu, co dawało tyle co nic. W TV nie
            było ani Polonii ani TVN, przynajmniej w pokojach moim i sąsiednich.
            Co do przewodników, pani Barbara dosyć dobrze opowiadała o zabytkach, niestety
            jej ultura została już wcześniej opisana. Niewybredne słownctwo, złośliwe żarty
            w stosunku do osób, które nie wykupowały u niej wycieczek fakultatywnych.
            Przykładowy tekst p. Barbary przy wyjeździe na tamę w Aswanie: "osoby które
            wykupiły wycieczkę do Abu Simbel (cena od osoby 65$, niestety z żoną musieliśmy
            zrezygnować), jadą autokarem, reszta idzie na pieszo" - bez komentarza. Muszę
            przyznać jednak, że p. Barbara była i tak "niebem" w porównaniu do Egipcjanina
            Imada. Człowiek ten sprawiający wrażenie, że pracuje za karę, miał gdzieś
            problemy turystów (np. po zgłoszeniu zaginięcia plecaka z autokaru, facet
            powiedział "trudno, ktoś go sobie wziął" i poszeł rozmawiać przez komórkę, co
            czynił non-stop nawet podczas oprowadzania wycieczki!, gdy zwiedzaliśmy Luxor,
            załatwił autokar z zepsutą klimatyzacją (w tym dniu w cieniu było 55 stopni
            C!!!) nie przejmował się oczywiście protestami wycieczkowiczów). Samo
            oprowadzanie było niestety wręcz żartem, Imad ledwie mówi po polsku. Non-stop
            mylił tak podstawowe zwroty jak lewa z prawą, czy nazwy liczb! Co było tym
            mniej zabawne, że prezentował tylko czystą encyklopedyczną wiedzę, czyli
            recytował z pamięci mnóstwo dat, nie podając żadnych ciekawostek, czy choćby
            szerszego historycznego rysu omawianych rzeczy.
            Doszło do tego, że część grupy Imada na czas rejsu chodziło na zwiedzania z
            panią Barbarą. Do pani Barbary trafiły także pisemne skargi na Imada już
            podczas wycieczki! Ciekawe, czy przekazała je do kierownictwa AS, czy po
            koleżeńsku je zniszczyła?
            Jedyne z czym mogę się zgodzić, to to, że obsługa na statku była rzeczywiście
            bardzo miła i udanie organizowała nam czas, szczególnie wieczorami.
            Ogólnie Egipt tak bardzo mi się podobał, zabytki, widoki, Morze Czerwone, że
            nie zdołały mi go zepsuć warunki na statku, bardzo słaby przewodnik, czy
            nachalni tubylcy.
            • corrina_f1 Re: Alfa Star-czemu nie??? 30.05.04, 15:27
              DLaczego jak ktoś pisze kilka dobrych zdań o jakimś biurze podróży, zawsze
              posądza się go o pracę w tym biurze????
            • corrina_f1 Re: Alfa Star-czemu nie??? 30.05.04, 15:41
              Gość portalu: man napisał(a):

Muszę przyznać jednak, że p. Barbara była i tak "niebem" w porównaniu do
              Egipcjanina
              > Imada. Człowiek ten sprawiający wrażenie, że pracuje za karę, miał gdzieś
              > problemy turystów (np. po zgłoszeniu zaginięcia plecaka z autokaru, facet
              > powiedział "trudno, ktoś go sobie wziął" i poszeł rozmawiać przez komórkę, co
              > czynił non-stop

A wiesz, o czym rozmawiał ? Może właśnie o zgubionym plecaku z biurem?

>Samo oprowadzanie było niestety wręcz żartem, Imad ledwie mówi po polsku. Non-
              >stop mylił tak podstawowe zwroty jak lewa z prawą, czy nazwy liczb! Co było
              >tym mniej zabawne, że prezentował tylko czystą encyklopedyczną wiedzę, czyli
              > recytował z pamięci mnóstwo dat, nie podając żadnych ciekawostek, czy choćby
              > szerszego historycznego rysu omawianych rzeczy.

Uważam, że w ocenie tego człowieka jesteś conajmniej niesprwiedliwy. Naucz się
              najpierw arabskiego, i zacznij oprowadzać wycieczki, bardzo jestem ciekawa
              reakcji turystów. Zamiast doceniać, że trafia się przewodnik, który choć trochę
              jest w stanie dogadać się po polsku (nie znam jego umiejętności, ale zakładam,
              że jednak mówi w naszym języku), narzekasz, że myli słowa ?? Czemu nie
              wybraliście kogoś anglojęzycznego? Może byłoby dokładniej?

> Doszło do tego, że część grupy Imada na czas rejsu chodziło na zwiedzania z
              > panią Barbarą. Do pani Barbary trafiły także pisemne skargi na Imada już
              > podczas wycieczki! Ciekawe, czy przekazała je do kierownictwa AS, czy po
              > koleżeńsku je zniszczyła?

Rozkłada mnie czasem na kolana polskie malkontenctwo, wieczne niezadowolenie i
              szukanie dziury w całym. Na moich wakacjach z Alfa Star też zdazyła się wpadka
              z ich strony, ale czy rozpisywałam się na ten temat urągając im przez
              kilkanaście linijek??
              Zapłaciłam 1500 zł za 2 tygodnie więc w zasadzie nie miałam prawa urągać
              niedociągnięciom. Za te pieniądze mogłam spędzić 2 tygodnie w Zakopcu, gdzie
              nie zdarzyłaby się żadna wpadka, każdy mówiłby po polsku, znałabym standard
              hotelu...
              Po Twoich opowieściach po raz kolejny utwierdzam się tylko w tym, że nie ma to,
              jak wzajemnie nakręcająca się grupa. Znajdzie się jeden niezadowolony, który
              pociąga za sobą tłumy. Szkoda, bo to podkreśla niestety same najgorsze narodowe
              cechy POlaków..
              Muszę znaleźć wątek "Kto jest zadowolony z wakacji w Egipcie", zdecydowanie
              trzeba go podcianąć do góry.

pozdrawiam
              Kasia
              • Gość: mareko Re: Alfa Star-czemu nie??? IP: *.idea.pl 30.05.04, 16:06
                Corrina, czytam Twoje posty, relacje z niedawno zakończonego pobytu i jestem
                pod wrazeniem. Sam wybieam sie do Egiptu i pewnie nie wszystko będzie tak jak
                sobie wymarzyłem, ale bede zadowolony, bo to czas długo wyczekiwanego urlopu i
                orientalny kraj. Ale...powiedz dlaczego wymagasz od ludzi hurra optymizmu w
                momencie kiedy coś dzieje się nie po ich myśli. Mieszkamy w różnych warunkach,
                różne ceny płacimy za wypoczynek i mamy różne oczekiwania. Może nie zawsze
                piękne widoki są w stanie zrekompensować zgniliznę w kabinie. Może ktos poczuł
                się zlekceważony, ze jego plecak zaginął a ktoś kto powinien pomóc ignoruje
                taka sytuację. Jeśli przewodnik / opiekun grupy nie przypadnie do gustu to może
                na to nie zasłuzył w jakimś momencie lub nie trafia w poczucie humoru odbiorcy.
                Daj sie wszystkim wypowiedzieć po swojemu, może ton tych wypowiedzi nie jest w
                Twoim stylu, bo opisujesz wszystko i przyjmujesz jako doświadczenie, ale nie
                każdy ma taką zdolność, a chce się podzielić na forum tym co mu się
                przytrafiło! Aha mam dla Ciebie duzo sympatii i czekam na następne fragmenty
                opisu !!!
                • corrina_f1 Re: Alfa Star-czemu nie??? 30.05.04, 16:12
                  Ok, marko, może masz rację. Nie byłam na Waszym statku i nie wiem, jak to
                  wszystko wyglądało, a na wiele sytuacji patrzę po prostu z egipskiego punktu
                  widzenia. Egipt nauczył mnie dużo pokory i spokoju, za co jestem bardzo
                  wdzięczna, bo są to dwie rzeczy niezbędne do szarego życia w Polsce.
                  Co do plecaka, przepraszam, że to napiszę, ale po prostu trzeba było go
                  pilnować. To nie rezydent był odpowiedzialny za jego zniknięcie.. :(
                  Dziękuję za miłe słowa odnośnie moich relacji, ciąg dalszy się pisze :)
                  Mam nadzieję, że mimo wszystko łaczy nas jedna wspólna sympatia do Egiptu i
                  niech tak pozostanie ;)

pozdrowionka
                  Kasia
                  • Gość: man Re: Alfa Star-czemu nie??? IP: *.zgora.dialog.net.pl 30.05.04, 19:18
                    Pani Corrino.
                    Po pierwsze, nie posądzam kogoś o pracę w tym biurze dlatego, że napisał o nim
                    parę dobrych słów, a dlatego, że napisał nieprawdę, gdyż tam byłem i to
                    widziałem.
                    Po drugie, gdybym zajął się oprowadzaniem arabskich wycieczek najpierw
                    nauczyłbym się arabskiego, inaczej bym tego nie robił. Tak więc Imad niech
                    nauczy się polskiego, potem może oprowadzać turystów, gdyż obecnie wystawia
                    biuro, które reprezentuje na komentarze takie jak napisałem powyżej. Nie
                    rozumiem także obrony przez panią zwykłego braku profesjonalizmu, może mam się
                    cieszyć, że przewodnik nie był niemową?? Miałem także kontakt w Hurghadzie z
                    egipskimi rezydentami AS i oni jakoś po polsku mówili bez zastrzeżeń.
                    Po trzecie, oczywiście, że nie Imad był odpowiedzialny za zniknięcie plecaka,
                    jednak był on tam także po to, aby zainteresować się problemem, choćby przez
                    porozmawianie z arabskim kierowcą, on zaś zlekceważył mnie zupełnie. W końcu
                    sam dogadałem się z kierowcą i okazało się, że odłożył on moje rzeczy na bok i
                    plecak się na szczęście znalazł. Zresztą plecak zostawiłem w autobusie razem z
                    cały bagażem, gdyż byliśmy w międzyczasie na wycieczce i ten autobus odwoził
                    nas po wycieczce na dworzec. Niesmak pozostał.
                    Po czwarte nie jestem malkontentem i nie szukam dziury w całym. Jeśli pani lubi
                    płacić za źle wykonaną pracę to pani sprawa, mam nadzieję, że to właśnie nie
                    stanie się jedną z najgorszych narodowych cech Polaków. Na szczęście skończyły
                    się czasy gdy klient musiał się cieszyć z octu na półkach, teraz możemy
                    wybierać "towar" oraz wymagać rzetelnej usługi.
                    Po piąte mam prawo do wyrażenia mojej opinii i relacji ze swojej wycieczki. Po
                    to jest to forum. Takie właśnie sytuacje pomagają zarówno klientom w wyborze
                    wymarzonych wakacji, jak i biurom w usuwaniu ewentualnych nieprawidłowości.
                    Gratuluję nauki pokory i spokoju, ja jednak cenię sobie w ludziach
                    profesjonalizm, uczciwość i rzetelność w wykonywaniu swoich obowiązków,
                    szczególnie, że ja byłem na wakacjach a oni w pracy.
                    Pozdrawiam.
                    • Gość: kati Re: Alfa Star-czemu nie??? IP: *.crowley.pl 30.05.04, 21:49
                      Zgadzam się. Po to jest forum, żeby można było opisywać nie tylko dobre ale i
                      te rzeczy, które nam się nie podobały.Jeżeli ktoś prosi o opinię to powinien
                      dostać ją rzetelną.Wiadomo jeden za tą samą cenę wycieczki trafi b. dobrze ale
                      drugi już może nie mieć szczęścia i od razu jest gnojony i krytykowany, że nic
                      mu się nie podoba.

pozdrawiam
                      • corrina_f1 Re: Alfa Star-czemu nie??? 30.05.04, 23:25
                        Dokładnie, jak piszecie - forum służy do wymiany zdań i opinii, dlatego ja
                        również mam prawo wyrazić swoją. Jeżeli kogokolwiek uraziłam,bardzo przepraszam.
                        Każdy ma prawo do swojego zdania. Moja wypowiedż nie miała na celu krytykowania
                        czyjegoś punktu postrzegania rzeczywistości.

pozdrawiam
                        Kasia
                        • Gość: kaja Re: Alfa Star-czemu nie??? IP: 157.25.152.* 31.05.04, 11:00
                          BYLAM NA REJSIE W MAJU Z ALFĄ , TRAFILAM NA PANIĄ BASIĘ I JESTEM BARDZO
                          ZADOWOLONA. STATEK , JEDZENIE WSZYSTKO BYŁO OK. JEDYNY ZGRZYT TO SKROCENIE
                          POBYTU W EGIPCIE O 1 DZIEN. ALFA MA ZWROCIC ROZNICE. ZOBACZYMY.
                        • Gość: marekrokowski Re: Alfa Star-czemu nie??? IP: 62.233.171.* 31.05.04, 12:57
                          witaj Kasiu! :)
                          czytam i czytam i serce mi sie raduje: jakieś półroku temu zabrałem głos na
                          pl.rec. turystyka w podobnym wątku :)))) i się zaczęło... :)
                          Czytam Twoje słowa i czuję się jakbymś czytała w moich myślach :)))
                          -nie powiem jakbym to sam pisał - bo masz naprawdę wielki talent...
                          tak... żeby poczuc kliamt Egiptu trzeba się mentalnie przełamać i spojrzec
                          innymi oczyma. Niestety - im więcej gwiazdek- tym trudniej takim osobom zaznac
                          uroku tego miejsca... Kiedys w samolocie do Sharm czytałem doskonały artykul w
                          pokladowej gazetce: "Plaża" -opisywał w niej turysta swoje doznania z wakacji:
                          po raz którys z rzedu wybral Club Med, bialy piasek, sterylne warunki, wszystko
                          na czas, pełna animacja i jedzonko jak w domu... w opis włączył sie przyjaciel
                          owego turysty i spytał w jakim byl kraju... Niestety tamten nie wiedzial -
                          wszedzie w koncu bylo tak samo...

pozdrowienia dla wszystkich którym zwykłe duperele nei odebrały radochy
                          obcowania z Egiptem :) - oby nas było jak najwięcej. TYLKO PISZCIE O TYM
                          LUDZIE! PISZCIE -ŻEBY NIE ZGŁUSZYLI NAS MALKONTENCI :)

Marek Rokowski
                    • Gość: Manolo Re: Alfa Star-czemu nie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.04, 22:23
                      Brawo "man"!!!! Nie jestem stroną w tym sporze (bo wyrażanie własnych opinii
                      jest traktowane przez "corrine" jako pretekst do sporu) ale miałem ochotę
                      odpisać na te jej oczywiste niedorzecznosci zawarte w uwagach do "man'a". To
                      wszystko: forum istnieje po to by móc się wypowiadać, wyjeżdzający na wakacje
                      są po to by odpoczywać i korzystać z obiecanych i opisanych przez biura
                      warunkach a pracujacy przy obsłudze turystów są dla zapewnienia im komforu,
                      rzetelnej informacji i wypoczynku. To chyba nic nienormalnego???
                      • Gość: mareko Re: Alfa Star-czemu nie??? IP: *.idea.pl 31.05.04, 12:34
                        Wyorażcie sobie Dealera Fiata, który zamiast zamówionego z przedpłatą PUNTO
                        chce Wam wcisnąć Seicento, niby to Fiat i to Fiat, a jednak jakaś różnica.
                        Nadmieniam, ze samochody w Polsce są ponoć dość tanie w porównaniu z Unią, tak
                        samo jak wycieczki zagraniczne. Jednak co do wycieczek nie byłbym taki pewien
                        bo porównywałem last minute w polskim i niemieckim BP i okazuje sie ze
                        PRZEPŁACAMY!
                        • Gość: zosia Re: Alfa Star-czemu nie??? IP: 62.233.167.* 31.05.04, 12:43
                          Andrzeju, prosze juz odpowiadam

1. zgodnie z umowa statek ma byc 5***** (moze mial 40 lat temu) dobrze ze nie
                          zlapalismy zadnej choroby tam, az ciarki przechodza jak pomysle o brudnej
                          posiceli, szarych smierdzacych recznikach, dziurach w obrusach i niedmomytej
                          zastawie.
                          2. Hotel w Kairze podobno 4**** ale tez chyba 100 lat temu, brud nie do opisania
                          3. Pociag relacji Ausan - Kair zgodnie z umowa miala to byc I klasa a nie byla
                          4. brak opieki polskiego pilota podczas podrozy z Hurgady do Sharm

wszystko w folderze i przy zakupie wycieczki jest pieknie ladnie... na miejscu
                          niestety porażka...

Egipt to bardzo piekny, fascynujacy, magiczny kraj.... i z pewnoscia tam wroce
                          ale nie z Alfa
                        • Gość: zosia Re: Alfa Star-czemu nie??? IP: 62.233.167.* 31.05.04, 12:49
                          Mareko
                          Ja tez ogladam niemiecki kanal o podrozach i ceny sa porownywalne z Polskimi...
                          a wiadomo standard dla niemcow jest wyzszy (o czym przekonalam sie w Hurgadzie,
                          gdzy mieszkalismy w pieknym hotelu niemieckiej sieci)
                          ale jesli niektorym odpowiadaja takie warunki i nie przeszkadza im ze kupuja
                          Seicento a nie Punto, niech jezdza z taki biurami podrozy ;-)
                          Na szczescie jest duza konkurecja i kilka sprawdzonych rzetelnych biur podrozy
                          ktore mozna polecic...
                          • Gość: Renata Re: Alfa Star-czemu nie??? IP: 217.17.32.* 31.05.04, 15:25
                            Witam wszystkich.
                            Muszę się przyłączyć do tej dyskusji. Czytając niektóre wypowiedzi dopiero
                            teraz oczy mi się otwierają. Jestem przekonana, że część osób piszących
                            komentarze jest pracownikami biur podróży, a nie klientami. Zreszta występują
                            oni w wielu wątkach dotyczących tych biur (mam tu na myśli biuro Alfa Star, bo
                            akurat z tym biurem byłam na wycieczce i dlatego interesuje mnie co mają inni
                            do powiedzenia na ich temat) zawsze jako zadowoleni klienci. Osoby te mają
                            tendencję do nazywania innych malkontentami i wmawiania, że za niedociągnięcia
                            odpowiedzialni są wszyscy inni (np. linie lotnicze, egipski kontrahent, hotele,
                            statki itd) tylko nie biuro u którego wykupuje się wycieczkę. Jestem zgoła
                            odmiennego zdania. Wykupując wycieczkę z danego biura zawieram z nimi umowę, w
                            której gwarantują mi określone świadczenia i określony standard. Ja za to płacę
                            umówioną cenę. To biuro, a nie nikt inny odpowiedzialne jest za wywiązanie się
                            z umowy, jeżeli ktoś nie potrafi dotrzymać warunków umowy (bo np. nie sprawdził
                            jak wyglądają statki i hotele gdzie kwateruje się turystów) to może najwyższy
                            czas zmienić przedmiot swojej działalności i zająć się tym co się potrafi robić
                            lepiej. To taka moja dygresja. Ja za wycieczkę płaciłam ponad 3 tys./os i wcale
                            nie uważam, żeby to było mało.
                            A propos samej wycieczki z biurem Alfa Star. Pewnie byłabym zadowolona gdyby
                            nie kilka "szczegółów". Po pierwsze statek, który był syfiasty (brud, smród,
                            klima popsuta, o telewizorach nawet nie wspomnę, bo wogóle nie działały, woda w
                            basenie koszmarnie brudna itd). Może można by to jeszcze jakoś przełknąć, gdyby
                            nie fakt, że zapłaciliśmy za standard 5* i gdyby nie wulgarne zachowanie
                            pilotki, która nie przebierała w słowach. Po drugie hotel w Kairze - pokoje
                            jeszcze ok, ale stołówka - horror! No i standardowo: skrócenie pobytu. Były
                            jeszcze różne inne niedociągnięcia, ale nie jestem małostkowa i nie będę już
                            wymieniać.
                            Za to sam Egipt fascynujący i napewno jeszcze tam wrócę. Chyba jednak nie będę
                            brała już tak bardzo pod uwagę opinii wyrażanych na forum internetowym, bo nie
                            są one niestety do końca miarodajne.
            • Gość: aa Re: Alfa Star-czemu nie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.04, 15:27
              nie ladnie podwazac moje wspomnienia!!!
              Przykro mi ze smierdzialo u ciebie w kabinie wilgocia - ale nie wiem czy
              zauwazyles plynelismy statkiem.
              Co do TV - to moze chciales ogladac w czsie , kiedy statek plynal!!
              a Imad - mial ogramna wiedze!!
              ale pewnie widzac te nie zadowolone z wszystkiego twarze polskich turystow -
              wszystkiego nie powiedzial!!
              Wiecej optymizmu i radosci!!!
              Pojedz sobie do Grecji lub Portugalii, to uznasz ze statek i hotele w Egipcie -
              sa 6*!!
              Pozdrawiam
              i wracam do cieplych wspomnien :D
              • Gość: zosia Re: Alfa Star-czemu nie??? IP: 62.233.167.* 04.06.04, 09:04
                czy ktos z Was NIEZADOWOLONYCH złozyl skarge? Jesli tak, jakiej tresci
                dostajecie odpowiedzi?
                My dostalismy.... "dziekujemy za skorzystanie z uslug i przepraszamy
                zaniedogodnosci!!!!!!!!!!!!!!" cos w tym stylu. Mam wrazenie ze chyba nie
                przeczytali skargi a wsylali gotowy list...
                • marcin-b Re: Alfa Star-czemu nie??? 04.06.04, 18:12
                  Alfa Star reklamuje się, że lata polskim samolotem.
                  My mieliśmy czarter w obie strony AirPolonia. Po skróceniu o 1 dzień (całe 24
                  godziny) w karygodny sposób poprzez wrzucenie kartki pod drzwi, którą niektórzy
                  zobaczyli kilkanaście godzin przed odlotem, okazało się, że wracamy EGIPSKIMI
                  LINIAMI a na biletach, któe dostaliśmy był znak firmowy Oasis (a nie AlfaStar).
                  Rezydentka nie chciała przyjść do naszego hotelu tłumacząc się, że przebywa poza
                  Hurghadą (sic!)

Szkoda słów. Nie polecam tego biura, tym bardziej, że na innym forum prezes
                  AlfaStaru kogoś przepraszał, że skrócili jakiś pobyt i to się więcej nie
                  powtórzy. Patrząc na inne posty powtarza się co chwila.
                  • obser Re: Alfa Star-czemu nie??? 04.06.04, 20:25
                    Prezes już przestał przepraszać,a zaczął ostatnio straszyć prokuratorem i
                    namierzaniem IP autorów negatywnych opinii o jego biurze.
                    • Gość: Kris Re: Alfa Star-czemu nie??? IP: 195.136.125.* 14.06.04, 18:28
                      Cały czas przepraszam, ale co ja mogę zrobić jak polskie linie to monopoliści i
                      z organizatorami mogą sobie robic co chca.
                      Pozdrawiam
                      Krzysiek Strzylak
                • Gość: Misio Jeszcze nie mamy odpowiedzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.04, 20:49
                  My jeszcze nie mamy odpowiedzi. Wyjątkowo szybko was potraktowali. Może
                  żądaliście największego odszkodowania??? ;-!
                  Michał
    • Gość: THOMAS Re: ALFA STAR - nigdy wiecej!!! IP: 195.94.207.* 14.06.04, 10:47
      Mam pytanie o wrazenia z innych wyjazdow organizowanych przez to biuro.
      Wybieram sie przez to biuro do Bulgarii. Prosze o obiektywne komentarze.
    • Gość: Kaska Re: ALFA STAR - nigdy wiecej!!! IP: *.icpnet.pl 14.06.04, 15:06
      Wlasnie wrocilam z egiptu. Napisze tak: mowy nie ma zeby skorzystac z ich
      oferty ponownie !!! GG: 50194 - chcecie znac szczegoly? opisze dokladnie :(((
      • Gość: Trine Re: ALFA STAR - nigdy wiecej!!! IP: *.chello.pl 14.06.04, 17:04
        Oczywiście że chcemy, opisz tu na forum
      • Gość: Misio Tak, tak. Opisz tu na forum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.04, 20:47
        Prosimy, opisz tu na forum. Nie wszyscy bawimy się w gadu-gadu...
        To nie jest nagonka na AS. Idealnie byłoby, gdyby biura podróży wyciągały
        wnioski z dyskusji prowadzonych na forum - tak, by kolejni turyści byli
        zadowoleni. Michał
    • damieen Re: ALFA STAR - nigdy wiecej!!! 14.06.04, 20:05
      Zosia widze ze tak jak i u mnie kontrole nad toba przejely emocje..ja tydzien
      temu dokladnie tak samo zrzedzilem na alfa star fakt biuro ma wpadki ale ktore
      nie ma? nigdy nie ma 100% pewnosci ze cos sie nie przytrafi i to zarowno z
      ofert biur typu alfa star jak i rowniez neckermann itp. wiec spokojnie jak
      ochloniesz sama stwierdzisz ze tak naprawde nie bylo ''zle'' i wakacje bedziesz
      wspominala milo.. :)) zreszta tak przy okazji nikt nie zmusza cie do ponownego
      wyjazdu z alfa star..kazdy podejmuje wybor na wlasna odpowiedzialnosc :)) pozdr.
      • obser Re: ALFA STAR - nigdy wiecej!!! 14.06.04, 22:46
        Witam.Każdemu operatorowi moą zdarzyć się wpadki,ale powinien jakoś z tego
        wyjść godnie .Wykupiłem w kwietniu Fortuna 5* All z Alfy.Bez słowa kwaterują
        nas w Hilton Sharks w nocy.W dzień 0 informacji o rezydencie żadnej
        tablicy,katalogu Alfy.Przy recepcji zauważamy tablice z certyfikatem Minist.
        Turyst. Egypt z 4*.Dzwonimy do rezydenta na Sharm i przedstawiamy
        sytuację.Odpowiedź zaskakująca-"skąd my to wiemy".Do dziś
        po reklamacjach propozycje biura są śmieszne np. 10% upustu na nast. imprezę z
        zastrzeżeniem wykupu imprezy bezpośrednio u nich w centrali tj.de facto jeszcze
        zarobek dla nich,bo nie zapłacą prowizji agentowi i w moim mniemaniu wpłynie
        kasa za mnie większa.Na miejscu była propozycja upustu 20 USD za wycieczkę do
        Izraela /koszt 160 USD/,to też mniemam że centa by nie dołożyli,ale trochę
        mniej zarobili.Przysłana odpowiedź na reklamacje-a jakże z Kancelarii Prawnej z
        pieczątką adwokata /szkoda,że nie prokuratora bo bym się przestraszył/.Do dziś
        na stronach Alfy podany jest ten hotel jako oficjalne 5* , a kategoria Alfy 4*.
        Mi coś to pachnie jawnią próbą oszustwa .Nadmieniam,że nie jest to relacja
        żywiołowa,bo wróciłem już 2,5 m-ca temu i ochłonąłem.Pozdrawiam.
      • Gość: zosia Re: ALFA STAR - nigdy wiecej!!! IP: 62.233.167.* 15.06.04, 09:05
        Damien
        o zadnych emocjach nie ma mowy!!!
        Byl to najgorszy wyjazd w moim zyciu. I Ja nie godze sie na takie warunki!!!!
        Place wymagam! Podrozuje od wielu lat... i tak jak pisalam takiego braku
        organizacji, takiego brudu i opieszalosci pani pilotki nie widzialam.
        Cud ze nie zlapalam zadnej zoltaczki na tym syfiastym statku.
        I to nie jest tak, ze sie czepiam.
        Bo w Hurghadzie mielismy czysty piekny hotel.

ale

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka