kwaskopi 15.05.12, 19:38 tak, jak w temacie lecimy pierwszy raz do Egiptu co lepiej wybrać dla laika Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kornel-1 Re: Hurgada czy Sharm El Sheikh 15.05.12, 19:58 Głupi jesteś, Sharm El Sheikh. Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
ana_45 Re: Hurgada czy Sharm El Sheikh 17.05.12, 15:26 Zdecydowanie Hurgada dzielnica Dahar stara Hurgada.Sharm jeśli chcesz pojechać do Ziemi Świętej lub dobrze się zabawić.Sharm to tylko kurort a Hurgada kurort i miasto gdzie zobaczysz jak żyją Egipcjanie.Ja najpierw byłam w Hurgadzie a póżniej pojechałam do Sharm i tak było dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
saderan0 Re: Hurgada czy Sharm El Sheikh 15.05.12, 20:25 ja kilka lat temu na 1 raz wybralem Sharm i potem tam wróciłem :) piękne rafy,centrum Sharmu tętniące nocnym życiem w tym roku pierwszy raz odwiedzę Hurghade ( i Luksor - bo z Sharmu daleko, tylko samolotem się da) chyba nieistotne ktre miejsce wybierzesz na 1 raz, jak sie spodoba to zaczniesz tam wacac i odwiedzac pozostale miejsca :) ja w przyszlosci planuje Marsa alam odwiedzić pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
saderan0 Re: Hurgada czy Sharm El Sheikh 15.05.12, 20:26 przepraszam - pozjadalem literki :) Odpowiedz Link Zgłoś
piasek.mi.zgrzyta [...] 15.05.12, 20:29 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kwaskopi Re: Rzucanie monety 15.05.12, 20:47 brak kultury ( kozak w necie = pi... w świecie) nie zależy mi na Twojej opinii tylko np osób które dopiero co wróciły z wyżej wymienionych miejsc ( o istnieniu wyszukiwarki każdy wie ale tam są stare posty) ___jestem za EUTANAZJĄ____ w takich przypadkach Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: Rzucanie monety 15.05.12, 21:11 Czego się spodziewasz? Ala powie: w Sharm jest lepiej. Ela powie: wybierz Hurghadę. Ola powie: nie ma znaczenia. Ula powie: tylko Marsa. Takich odpowiedzi możesz się spodziewać w tym kretyńskim wątku. No i co zrobisz? Zacznij myśleć samodzielnie. O ile to możliwe. Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: Rzucanie monety 18.05.12, 22:01 Znamienita podpowiedz i jednocześnie odpowiedz. Tylko podstaw DO PYTANIA TAKIEGO brak, lub jednak coś więcej,ąż strach myśleć czego! Straszne czy śmieszne!? Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: Rzucanie monety 15.05.12, 21:11 No to trochę rzucanie monety ale ...zależy co preferujesz tylko odpoczynek czy zwiedzanie plus odpoczynek - jesli sam odpoczynek to Sharm wydaje się bardziej eksklusywny ma ładniejsza rafę ale w większości hoteli w Sharmie trudno znaleźć łagodne zejście do wody ... albo płytko z rafa albo zejście z pomostu na głębię a w Hrg raczej łagodnie -przynajmniej przy Hiltonie, Romie i See Gullu Opcja ze zwiedzaniem - Starożytny Egipt z Hurghady a Góra Mojżesza i Zienia święta czyli Israel z Sharmu Kair obojętnie odległosc taka sama przaktycznie . Jest jeszcze opcja Rejsu po Nilu ogólnie z odpoczynkiem w HRG choć bodaj Alfa ma opcje trochę rejsu trochę Sharmu trochę Hurghady . Zastanów sie co wolisz i jakie sa koszty tych wariantów ... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re:Do forumowych eiptologów . 15.05.12, 21:45 Czemu tak wrzasnęliście na początkujacego forumowicza , który zadał Podstawowe , Klasyczne pytanie czyli dokąd jechac do sharmu czy Hutghady za pierwszym razem . Tak samo czy Turcja Rgejska czy Riwera Turecja , albo Riera Olimpijska czy Halkidiki albo Peloponez , Istria czy Dalmacja . Nie trzeba udawac odkrywce Egiptu bo tacy juz byli tylko wytłumazyc człowiekowi co i czego może sie w tych dwóch miastach spodziewać -co tez z grubsza zrobiłem !! Odpowiedz Link Zgłoś
des4 kompromisowo 15.05.12, 21:59 Makadi, Soma albo Safaga czyli miejsca gdzie jest i piaszczysta plaża i jaka taka rafa w zasięgu, a jednocześnie można względnie łatwo dojechać do centrum Hurghady plus zaliczyć "must have" fakultety do Gizy czy Luksoru... Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: Hurgada czy Sharm El Sheikh 15.05.12, 21:58 Pierwszy raz? Zdecydowanie Hurghada. Jest bardziej egipska. Sharm skomercjalizowany.. zostaw go na później.. Albo rejs po Nilu ale taki tygodniowy i tydzien wypoczynku w Hurghadzie... Zresztą i tak zrobisz jak zechcesz :)) Odpowiedz Link Zgłoś
edd.y Re: Hurgada czy Sharm El Sheikh 15.05.12, 23:30 Koniecznie najpierw jedz do Sharm el Sheik. Albo nie, najpierw do Hurgady. To zalezy tez ile masz wzrostu. Ile masz? Wowczas doradze tobie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
gladi3 Re: Hurgada czy Sharm El Sheikh 15.05.12, 23:32 pierdzielenie...jedz do sharm to prawdziwa uczciwa rada.naprawde serio jak na 1 raz kraj arabski bedzie ok. Odpowiedz Link Zgłoś
gemalla Re: Hurgada czy Sharm El Sheikh 16.05.12, 08:27 z jakim innym miejscem będziesz miał porównywać jeśli będziesz tam 1 raz? bez różnicy gdzie pojedziesz. a jeśli bierzesz pod uwagę wyjazd do Luksoru to z oczywistych względów wybierz H.(te oczywiste względy to odległość) Odpowiedz Link Zgłoś
yo_witka Re: Hurgada czy Sharm El Sheikh 16.05.12, 09:06 Do tego służy chyba forum żeby na nim zadawać pytania prawda? Darujcie sobie swoje złośliwości i odpowiadajcie normalnie lub nie piszcie wcale - korzyści z tych zlośliwości nie ma nikt Odpowiadając na twoje pytanie - oczywiście tyle opinii ile turystów ale przyłączam się do wielbicieli Hurghady - Sharm jest mega skomecjalizowane - nie podobało mi się wcale, rafa wcale nie ładniejsza. Nie byłam w Marsa więc nie wiem jak jest tam. Hurghada ma fajny, specyficzny "klimacik" Odpowiedz Link Zgłoś
a1563340 Re: Hurgada czy Sharm El Sheikh 16.05.12, 09:21 Sharm i Hurghada bardzo podobne, Sharm ma lepsze rafy i tyle. W obu jest mnóstwo hoteli, morze i pustynia naokoło. Pytanie czy chcesz zwiedzać , wypoczywac? Ja wakacje spędzam z mężem i dzieckiem, więc stawiam na hotele i mało się z nich wynurzam Odpowiedz Link Zgłoś
ohydny-troll A ja uwazam... 16.05.12, 23:15 ... ze powinienes olac obecny Egipt letnim moczem i poleciec do Grecji. Odpowiedz Link Zgłoś
kukulka1000 Re: Hurgada czy Sharm El Sheikh 22.05.12, 23:11 Ja już nie wiem co lepsze. Mi podoba się Sharm, ale ostatnio przeglądałam oferty do Egiptu i muszę przyznać że Hurgada też się super przezentuje :) Zresztą nie ważne gdzie, ważne żeby z dobrym humorem i w dobrym towarzystwie. Odpowiedz Link Zgłoś
nekta.rynka Re: Hurgada czy Sharm El Sheikh 29.05.12, 22:20 Sharm, polecam zdecydowanie Sharm :) Hurghada następnym razem :] zresztą, jak to mówią, nieważne gdzie, wazne z kim :) (i z jakim biurem:P ) Odpowiedz Link Zgłoś
doiwony12 Re: Hurgada czy Sharm El Sheikh 30.05.12, 13:58 Byłam w obu miejscach i naprawdę nie potrafie doradzić .oba mają swój klimat.Sharm jest nowocześniejszy ale Hurghada ma urok.Kiedyś jeżdziłam tylko do Sharm i nie chciałam słyszec o Hurghadzie ale jak mnie w końcu namówili na Hurghadę to teraz obojętnie aby EGIPT Odpowiedz Link Zgłoś
msxoxo Re: Hurgada czy Sharm El Sheikh 30.05.12, 16:40 Mi osobiście w Hurgadzie się nie podobało, polecam Marsa Alam. Miejsce, do którego chce się wracać. Tam nadal walczą o klienta, starają się. Odpoczniesz na maxa ;) Odpowiedz Link Zgłoś