Dodaj do ulubionych

Kuba z Lipska - kilka pytań

IP: *.demo.pl / 195.116.202.* 01.08.05, 12:48
Wybieram się z rodzinką w drugiej połowie sierpnia na Kubę . Mam kilka pytań :
1. jaka waluta ? - sporo sprzecznych informacji na ten temat ; dolary ? euro ?
gdzie najlepiej wymienić pieniądze ?
2. wycieczki - u rezydenta , czy w miejscowym biurze ? płaci się w euro,
dolarach , czy w miejscowych pieniądzach ?
3. dzieci mają zniżki na wycieczkach . Czy ktoś wie , do ilu lat ? Syn kończy
we wrześniu 14 lat .
4. telefony komórkowe - nadal nie ma możliwości ?
5. czy można samemu dojechać do Hawany np. taksówką ?
I jeszcze jedno . Lecimy z Lipska . Czy ktoś zna to lotnisko ? Czy są tam
prysznice ? A może w pobliżu jest stacja benzynowa z natryskami ? Długa droga
samochodem będzie za nami , a przed nami wielogodzinny lot , stąd pytanie .
Będę wdzięczna również za inne dobre rady . Pozdrawiam
Ola
Obserwuj wątek
    • Gość: Stiwi Re: Kuba z Lipska - kilka pytań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 13:15
      Poszukaj trochę w archiwum, temat Kuby był wałkowany w ciągu ostatnich kilku
      dni kilkarotnie:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=193&w=26503489&v=2&s=0
      1. EUR - najlepiej w kantorze/banku na mieście, w hotelach gorzej. na EUR jest
      8% prowizji od wymiany, na USD 18%.
      2. Nie wiem, akurat ja byłem na Cayo Guillermo, 4 hotele na wyspie, żadnego
      sklepu a tym bardziej biura podróży. Płaci się lokalną walutą kubańskimi peso,
      1 USD = 1 CUC, ale to tylko w teorii, w praktyce na USD jest 18% prowizji, stąd
      lepiej EUR wziąć. W niektórych biurach nie doliczają prowizji za płatności
      kartami, np jak ja płaciłem w Neckermannie za wycieczki, to nie policzyli mi
      żadnej prowizji za transakcje i nie ma wtedy tej prowizji która jest przy
      wymianie gotówki (EUR 8%, USD 18%), więc warto mieć karte płatniczą ze sobą.
      4. Działają, Era działa już jakiś czas, Idea całkiem niedawno podpisała
      kubańskim operatorem umowę.
      5. Zależy gdzie jesteś na Kubie, w przypadku mojej lokalizacji to byłoby to
      nieopłacalne i drogie, za 2dniową Hawane samolotem płaciłem 295$, ale jeśli
      lecisz do Varadero, to autokarowe będą na pewno sporo tańsze.
      • Gość: Ola Re: Kuba z Lipska - kilka pytań IP: *.demo.pl / 195.116.202.* 01.08.05, 13:25
        Dzięki.
        Będziemy w Varadero.Do Hawany jedziemy na wycieczkę zorganizowaną ( zwiedzanie
        + show ) , ale chcielibyśmy też sami pospacerować , więc taksówka - żeby
        dojechać do miasta - byłaby idealna .
        • Gość: tomek Re: Kuba z Lipska - kilka pytań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 14:17
          olu, odzezwij sie na maila, tez jade z lipska
          tomaszwawa@konto.pl
    • Gość: tomek Re: Kuba z Lipska - kilka pytań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 14:21
      ja jade z wawy dzien wczesniej. zarezerwowalem hotel. lotnisko ok. wieksze od
      okęcia czy sa prysznice to nie wiem. spalem poprzednio tez w hotelach do
      jakiego hotelu jedziesz?
    • chrupo Re: Kuba z Lipska - kilka pytań 01.08.05, 14:40
      Bylem w Varadero , potem zwiedzalem sam. Jesli chcesz spacerowac samotnie
      (polecam o ile masz przewodnik) unikasz napastowania ze srony osob chcacych cos
      sprzedac lub zrobic sobie zdjecie z twoja osoba oczywiescie za oplata. Do tego
      wychodzi to przaktycznie zawsze o polowe taniej a ceny sa wysokie wiec mozna
      duzo zaoszczedzic. Warto znacz pare slow po hiszpansku oraz min angielskiego
      wiece ci sie raczej nie przyda bo tam nikt praktycznie nie wlada tym jezykiem.
      Co do wymiany pieniadzy to rozne widze sa doswidczenia w moim hotelu byl taki
      kurs jak w kantorze, ale zorientuj sie na miejscu. Jesli chcesz jechac sama do
      Havany to musisz rano wziasc taxi na dworzec autobusowy (autobusy dla "bialych"
      klima komfort i szybkie)koszt taxi do dworca ok 10$ koszt autobusu 10$. Autobus
      zatrzyma sie przy starowce dalej to przewodnik 1 dzien to Havana. Powrot ok 18
      ale koniecznie wez taxi albo coco na dworzec bo pomimo zapewnien ze strony
      kierowcy wcale sie nie zatrzymal w drodze powrotnej na starowce, koszt coco ze
      starowki do dworca ok 7$ taxiarzowi mowisz tylko Viazul (nazwa autobosow) i
      bedzie wiedzial, Jak chcesz to po drodze na dworzec jest pl. rewolucji mozna
      zaliczyc. Uwaga na nacigaczy, np popularny trick zaraz po przylocie idziecie do
      autokaru i czestuja was napojami, jednak dopiero potem dowidujesz sie ze sa
      [latne po 2 euro, zawsze sie pytaj czy poczestunek jest wliczon czy platny, w
      knajpach zawsze pytaj o karte z cenami bo jak nie to zaplacisz X3. Generalinie
      raczej wszedzie kantuja. Kuba to komuna w wykonaniu Latino wiec domysl sie jak
      to wyglada. Jak w morzy czy na plazy ktoscie zagaduje to raczej po to aby ci
      sprzedac lipne cygara lub wyudzic jakies rzeczy. Jak chcesz to mozesz zostawic
      sprzataczkom np resztki szamponow czy stare ciuchy oni to biora dla rodzin.
      Gen sprztaczka w hotelu zarabia oficjalnie 6$ wiec napiwki sa wszechobecnie
      oczekiwane nawet jesli jest to all inclusive. W jakim bedziesz hotelu to moze
      cos ci powiem bo sa lepsze i gorsze. NO poza tym plaze piekne duzo slonca (az
      za duzo) i jak nie trafisz na huragan tak jak ja to bedzie fajnie.
      Jak masz jakies pytania to wal.
      Pozdrawiam
      • Gość: Ola Re: Kuba z Lipska - kilka pytań IP: *.demo.pl / 195.116.202.* 01.08.05, 15:17
        Mam problemy z komputerem i list chyba nie przejdzie , zatem jeszcze raz :
        Jedziemy 14 sierpnia na dwa tygodnie - Varadero , hotel Park Tropical.
        Neckermann proponuje kilka wycieczek , które znalazłam też na stronie www.casa-
        cuba.com.pl. Poza Hawaną wybierzemy się chyba na Seafari( delfiny ), Jeep
        Safari , Jungle Tour , Matanzas Cuevas de Bellamar , Rio Canimar ( nazwy
        wycieczek jak w necie ).Na samodzielne zwiedzanie raczej - poza Hawaną - się
        nie nastawiamy .
        Przewodnik Thomasa Cooka , który kupiliśmy jest dość enigmatyczny i
        wybieraliśmy wycieczki trochę na wyczucie . Czy jest coś, czego absolutnie nie
        powinniśmy przegapić ?
        • Gość: Stiwi Re: Kuba z Lipska - kilka pytań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 15:40
          Jungle Tour rewelacja smile Thomas Cook = Neckermann, jak kupowałem u nich
          wycieczki, to nie liczyli żadnej prowizji przy płatności kartą, a że płaciłem
          jeszcze kartą walutową bezpośrednio prowadzoną w USD to wyszło mnie dosłownie 1
          USD = 1 CUC, nawet na potwierdzeniu z terminala przy amount w nawiasie było
          (USD).
        • Gość: zenek Re: Kuba z Lipska - kilka pytań IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.08.05, 20:41
          park tropical czy club tropical?
          o parku nie slyszałem. a jezeli chodzi o club to taki sobie 1 knajpa, 3 bary.
          jedyne co rewelacyjne to kawa. jest tam taki stary ubek co robi pyszna kawa
          plaza ok. pokoje tez ujdą.jest halas, od basenu bo muzyka a od ulicy bo auta
          • Gość: Ola Re: Kuba z Lipska - kilka pytań IP: *.demo.pl / 195.116.202.* 02.08.05, 09:10
            Oczywiście Club Tropical - pomieszałam, przepraszam.
            Prawdę mówiąc nie mieliśmy wyboru co do hotelu .Trochę mnie ten hałas zmartwił.
            • Gość: tomek Re: Kuba z Lipska - kilka pytań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 11:39
              kompleks sklada sie z 3 budynków. głowny z recepcją, boczny i taki przy samej
              plazy. Generalnie jest to b. mały hotel i ma mały teren.wydaje mi sie, że
              najlepiej byłoby mieszkac w tym przy plazy. nie wiem czy cos trzeba dopłacac
              czy załatwiac. wiem tylko, ze najgorszy jest budynek po lewo. przypomina blok
              mieszkalny, tam jakos mieszkali sami czarni turyści. jak ja byłem to w moim
              pokoju smierdziala klima, dalem pare usd i wyczyścili. kumpel nie dal i mu
              smierdzialo cale 2 tygodnie. na przeciwko jest kilka wypożyczlni aut. ceny były
              ok. do centrum ok 2-3 km mozna pieszo albo kolejka z traktorem. Plaza super!!!
              jak ja byłem zrobili niezły numer. zamkneli bar na plazy i barman chodzil po
              plazy i roznosil napoje. kazdy mu dawal cos tam. więc sie znęcił jak rybasmile)))
              jedenie takie sobie. ani dobre ani złe.
              500 metrów od hotelu jest jakies biuro co robi wycieczki, z nimi lecialem na
              cajo largo, potem dalem pare uds kolejnemu faciowi i wycieczka za którą trzeba
              była płacic ze 150 usd wyszła po 100.
              napoje wyskokowe robione z kiepskiego rumu, wina nie ma, jest piwo
              jak masz pytania to napisz na maila, podalem go ze 2 dni temu.
              ile placilas? jestem ciekaw
              moje info zą z przed 2 lat, moze sie zmienilo cos
    • Gość: Mario Re: Kuba z Lipska - kilka pytań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 15:43
      Sluchaj jesli jedziesz z daleka to jedz dzien wczesniej, wybierz Hotel ktory
      zawiezie Cie rano na lotnisko. W cenie masz parking na 14dni (jak dobry Hotel
      wybierzesz).
      Nie ma paniki, ze nie zdazysz na lot to raz. Hotel bedzie Cie kosztowal nie
      wiecej niz parking na lotnisku na 14 dni. I masz problem prysznica z glowy wink
      • Gość: tomek Re: Kuba z Lipska - kilka pytań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 17:13
        niestety olu miniemy sie. jak byłem, wszystko organizowalem sam, samodzielne
        wyjazdy do havany (raz taxi a 2 razy z wypożyczalni). tak samo do trinidadu i
        na uprawy tytoniu. zrobilismy pentelke przez santa clara. wszystko bylo ok.
        drogi ujda benzyna tez.
    • Gość: Dorota Re: Kuba z Lipska - kilka pytań IP: *.ztpnet.pl 02.08.05, 22:22
      Byliśmy na Varadero równo rok twmu, więc trochę się pewnie zmieniło. Ale może
      perspektywa też Wam się przydawink
      1. teraz nie wiem, było euro i usd
      2. wycieczki kupuj gdzie chcesz - cena jednakowa wszędzie (sprawdziliśmy
      rezydenta i miejscowe biura) 198 usd za dwa dni havany + rewia (hotel w centrum
      Havany, jest czas na spacer i refleksjewink)
      3. nie wiemsad
      4. rok temu działał Plus, Idea milczała
      5. można wszystko - trzeba tylko rozmawiać; nie bójcie się ludzi którzy
      zaczepiają na ulicy i proponują wycieczkę swoim odlotowym samochodem; są
      naprawdę życzliwi; rozmawiaćsmile
      6. rady ode mnie: kremy z filtrem, żadnych swetrów, coś na moskity, i będzie
      super
      Pozdrawiam
      Pozdrawiam i zazdroszczę
      6. leciałam z Berlina więc...
    • Gość: [B]B Re: Kuba z Lipska - kilka pytań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 11:00
      Bylem prywatnie dokladnie rok temu:

> 1. jaka waluta ? - sporo sprzecznych informacji na ten temat ; dolary ? euro ?
      > gdzie najlepiej wymienić pieniądze ?
      Nieformalna waluta dla turystow USD. W Euro placilem rowniez, ale bardziej
      oplaca sie w USD bo przyjmuja 1USD=1Euro

> 2. wycieczki - u rezydenta , czy w miejscowym biurze ? płaci się w euro,
      > dolarach , czy w miejscowych pieniądzach ?
      USD lub Euro. W miejscowych nie zaplacisz, gdyz dla turysty nie ma miejscowych
      pieniedzy.

> 3. dzieci mają zniżki na wycieczkach . Czy ktoś wie , do ilu lat ? Syn kończy
      > we wrześniu 14 lat .
      Maja znizki, ale to nie jest 50% tylko 20-30%.Wartosc i wiek zaleza pewnie od
      hotelu i biura

> 4. telefony komórkowe - nadal nie ma możliwości ?
      ERA i Plus dzialaja

> 5. czy można samemu dojechać do Hawany np. taksówką ?
      Tak.Z samego cyplu polwyspu Varadero do Melia Cohiba w Hawanie 80 USD.

> I jeszcze jedno . Lecimy z Lipska . Czy ktoś zna to lotnisko ? Czy są tam
      > prysznice ? A może w pobliżu jest stacja benzynowa z natryskami ? Długa droga
      > samochodem będzie za nami , a przed nami wielogodzinny lot , stąd pytanie .
      Nie bylem na tym lotnisku.

> Będę wdzięczna również za inne dobre rady . Pozdrawiam
      > Ola

Zazdroszcze. To fantastyczne miejsce na kazda forme wypoczynku.My wydalismy
      fortune na wycieczki samolotowo-autokarowe.Ale warto -rob zdjecia,
      koniecznie.Ludzie sa bardzo przyjazni i serdeczni.Wez kremy z filtrami.

Podczas wycieczek zagadaj przewodnika o cygara. Zalatwi Tobie tanie i b dobresmile
      A moze mi kupisz?

Pzdr
      • mojito Absolutnie nie dolary :). 09.08.05, 11:19
        Hola Ola,

zdecydowanie nie zabierajcie dolarow. Kazda inna walute wymienialna
        z wyjatkiem wspomnianej. Castro wprowadzil 10 procentowy podatek
        przy wymianie dolarow. O tyle tez podraza to koszty dolarowe na Kubie.
        Zabierzcie walute w malych nominalach - bedzie przydatna przy pozadanych
        napiwkach. Z rozmienieniem wiekszych banknotow sa trudnosci.

Koniecznie obejrzyjcie Hawane. Najlepiej sami. Zblizycie sie wowczas do
        prawdziwej Kuby. Varadero to nie Kuba. To getto turystyczne z rzadowymi
        Kubanczykami. Taka rosyjska wioska potiomkinowska smile.

Buen viaje Amigos,
        mojito.
        • Gość: Ben Re: Absolutnie nie dolary :). IP: *.plusgsm.pl 09.08.05, 13:22
          No nieźle, dzięki.
          • Gość: lefkara Re: Do Oli :). IP: 157.25.9.* 09.08.05, 15:13
            Olu, byłam w tym hotelu w szeszłym roku i też z Neckermannem. Nie zgodzę się,
            że hotel jest totalnie do kitu - nie ma może tam luskusów, ale naprawdę da się
            przezyć, jedzenie też w porządku, generalnie jak dla nas, to wszystko było OK.
            Poza tym ma bardzo dobra lokalizację - jest blisko do centrum, na targi. Gdyby
            z pokojem było cos nie tak - np. gdyby był od strony ulicy, czy zepsułaby się
            klima - gadajcie na recepcji z Williamem - fantastyczny facet (zapłaciłam 1 dol
            za zmiane pokoju od strony basenu). W ogóle z Williamem załatwiajcie wszystko -
            on wie co i gdzie wink By the way - gdyby tam jeszcze był - pozdrów go proszę od
            Oli i Marcina?smile

Co do wycieczek - Olu goraco polecamy Wam wycieczkę do delfinario i pływanie z
            delfinami (całodniowa wycieczka katamaranem, po delfinario nurkowanie na rafie,
            później na bezludna wyspę Cayo Blanco - Boże, jak tam pieknie!). Co do Havany,
            to zyczę Wam, aby się uzbierała grupa ok 8-9 osób Polaków - to bedziecie mieli
            wycieczkę po polsku (przewodnikiem jest Everaldo, który studiował w Polsce, i
            co wiecej na tej samej uczelni co ja! Olu, jak go spotkasz, prosze Cię, pozdrów
            go serdecznie, zapytaj, czy dostał przesyłkę?. Co do Trynidadu - to
            pojechalismy tam sami - ale jak dla mnie wyprawa nie warta zachodu. Kurczę, 8
            godzin w autokarze (w 2 strony), żeby sobie 3 godzinki połazic po ryneczku?
            Poza tym, wydaje mi się, że Trynidad jest bardzo przereklamowany.

Ach, zazdroszczę Wam tego wyjazdu... wrócilismy zachwyceni i szczerze mówiąc
            planujemy tam kolejny wyjazd, tylko teraz zupełnie inna trasą - Cayo Coco,
            Santiago de Cuba, Cayo Largo i Havana - ale w Havanie co najmniej na 3 dni.

Oczywiście, nie zapominajcie o upominkach, drobiazgach, słodyczach dla
            dzieciaków. Nawet długopisy, czy małe mydełka sprawiają ogromna radość!

Olu, jakbys miała jeszcze jakieś pytania to pisz - aleksandra.thira@wp.pl -
            bardzo chętnie służę radą.

Buziaki i miłego odpoczynku!
            Ola
        • Gość: Stiwi Re: Absolutnie nie dolary :). IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 14:51
          Mała poprawka, w marcu b.r. wprowadzono 18% na USD, zaś 8% na EUR.
    • Gość: tomek Re: Kuba z Lipska - kilka pytań IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.08.05, 18:05
      to ja ponowie pytanie.
      czy moze ktos jedzie na przelomie sierpnia i września na kube? niekoniecznie z
      lipska?
      • Gość: zyzyrafa Re: Kuba z Lipska - kilka pytań IP: *.salwator.net 10.08.05, 00:58
        my jestesmy zdecydowani na kube po 5.09 - najlepiej od razu, urlopy wziete,
        wszystko gotowe, tylko wycieczki jeszcze nie zakupilismy, bo czekamy do
        ostatniej chwili zeby chapsnac cos za super cene wink
        • Gość: tomek Re: Kuba z Lipska - kilka pytań IP: *.aster.pl 10.08.05, 07:43
          nie czekaj!!!!! drozeją. wejdź na ltur.com i zobacz.
          3-4 dni temu z lipska było po ok 900 euro dzisaj wiecej
          • Gość: olive Re: Kuba z Lipska - kilka pytań IP: *.ie.com.pl 10.08.05, 13:21
            Tomku, widze ze jestes zorientowany co do Kuby wiec mam pytanie co do pogody we
            wrzesniu. chcemy po 12 wrzesnia pojechac tam na tydzien ale slyszalam ze
            sierpien, wrzesien to okres huraganow w tym rejonie. Zmartwilo mnie to troche i
            zaczynam sie zastanawiac nad zmiana planow.Jaka jest we wrzesniu pogoda na
            Kubie? Pozdrawiam serdecznie
            • Gość: tomek Re: Kuba z Lipska - kilka pytań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 14:12
              nie do konca czuje sie kompetentny w ocenianiu pogody. generalnie przyjmuje
              sie, ze do konca pazdziernika mogą byc huragany. Mam nadzieje ze nie bedzie i
              tyle smile)))
              na tydzien to strasznie malo. nie iwem czy sie oplaca, zmiana czasu, zmeczenie
              itd
              • Gość: olive Re: Kuba z Lipska - kilka pytań IP: *.ie.com.pl 10.08.05, 14:33
                Dzieki za odpowiedz. Szybki jestes wink a tydzien na kubie to rzeczywiscie
                krotko. moze uda sie 2 tygodnie.. pozdrawiam
                • Gość: tomek Re: Kuba z Lipska - kilka pytań IP: *.aster.pl 11.08.05, 07:25
                  smile)))))))
                  napisze banał ale od dobrych paru lat ograniczylem korzystanie z polskich
                  krwiopijcow. hotele w europie rezerwuje przez net, mailowo lub z ich strony.
                  opinie o hotelach czytam z ze stron anglo lub niemiecko języcznych. Jak pare
                  lat temu znalazlem hotel we wloszech - na narty - to co roku tam jestem. wiem,
                  ze nie bede narzekal jak to czynią nasi ludzie. place i wiem za co.
                  • Gość: Ola Re: Kuba z Lipska - kilka pytań IP: *.demo.pl / 195.116.202.* 11.08.05, 13:13
                    Dzięki wszystkim za rady.Już się niektóre przydały , a inne przydają się na
                    miejscu.Lecimy w niedzielę.
                    Pozdrawiam
                    Ola
                  • Gość: olive Re: Kuba z Lipska - kilka pytań IP: *.ie.com.pl 24.08.05, 09:38
                    No i jade na Kube smile)) wczoraj kupilismy i juz nie ma odwrotu wink wylot mamy z
                    Lipska i jestem ciekawa czy ktos z Was zostawial tam na parkingu samochod na
                    czas wyjazdu? jak sie tam zorganizowac? aa, i druga sprawa - ile wziac ze soba
                    kasy na Kube? hotel all inclusive wiec wydatki na jedzenie raczej odpadaja ale
                    wycieczki, pamiatki itd?
                    pozdrawiam serdecznie
                    • Gość: Stiwi Re: Kuba z Lipska - kilka pytań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 10:23
                      To zależy gdzie jedziecie na Kubę i co chcecie zobaczyć. Np ja będąc na Cayo
                      Guillermo zmuszony byłem na Hawanę samolotem, 2dniowa za 295$, Trynidad 70$ i
                      jeszcze jungle tour 39$ polecam, super zabawa, więc na dwie osoby wydaliśmy
                      koło 800$ na wycieczki, do tego jakieś drinki w Hawanie, taksówki, pamiątki
                      poszło kolejne 200$.
                      • Gość: olive Re: Kuba z Lipska - kilka pytań IP: *.ie.com.pl 24.08.05, 13:58
                        Stwi,

bedziemy w Varadero wiec typowo wypoczynkowo. Nie chcemy jednak przelezec dwoch
                        tygodni na plazy. Hawana na pewno, Trynidad jeszcze pod znakiem zapytania.. a
                        to jungle tour to co obejmuje? jakies szczegoliki? wink dzieki za odpowiedz.
                        • Gość: Stiwi Re: Kuba z Lipska - kilka pytań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 16:13
                          Z Varadero będziecie mieli Hawanę znacznie taniej, może nawet lepiej skrzyknąć
                          się w cztery osoby i zrobić to na własną rękę. Podobnie z Trynidadem.

Jungletour prowadzisz sama motorówkę, super sprawa, na początku troszkę się
                          bałem, ale rewelacja. Łódki motorowe są dwuosobowe i jedzie się gęsiego jeden
                          za drugim - suuuper.
                          • Gość: olive Re: Kuba z Lipska - kilka pytań IP: *.ie.com.pl 25.08.05, 09:43
                            Wowww, no super to jungle tour smile) rany, strasznie mi sie to spodobalo a jak
                            powiem o tym chlopakowi to czuje ze mi spokoju nie da wink)w Varadero to
                            organizuja?
                            a Hawane chcielibysmy chyba na wlasna reke zwiedzic. Trynidad moze tez sie
                            uda.Widzialam jeden cennik tych wycieczek. 1 dniowa busem ok 80-90 dol za
                            osobe.Nie wiem ile za wypozyczenie samochodu ale mysle ze wyjdzie to taniej.
                            Obawiam sie tylko jednego.kolezanka byla kilka lat temu i mieli problem z
                            dojazdem do Hawany z Varadero. Ponoc nie maja tam zadnych drogowskazow na
                            drogach. Za to miejscowi sa chetni do pokazania osobiscie drogi. Po wpuszczeniu
                            ich do samochodu okazywalo sie po czasie ze nie kierowali na Hawane tylko do
                            siebie do domu. Taki darmowy dowoz na chate sobie organizowali wink Stiwi
                            jechales sam samochodem na Havane? to prawda z tymi nieoznakowanymi drogami czy
                            cos sie zmienilo wink)
                            pozdr
                    • Gość: tomek Re: Kuba z Lipska - kilka pytań IP: *.aster.pl 24.08.05, 17:40
                      kiedy?
                      i jaki hotel i w jakiej konfiguracji smile))))
                      ja 28 08 i ciagle mam nadzieje ze ktos tez.

parking w lipsku jest ok 50-80 euro, ja zarezerwowalem hotel. z wawy mam 750km
                      wiec mi sie nie chce gonic rano, cenowo wychdzi na jedno 4* 75 euro z
                      parkingiem. na lotnisko wioza w cenie.
                      jak masz pytania to wal smialo, kube znam, bylem, papapa mozesz i na maila
                      tomaszwawa@konto.pl
                      • Gość: tomek Re: Kuba z Lipska - kilka pytań IP: *.aster.pl 24.08.05, 17:56
                        zauwazylem - 18.09smile)))) sorry
      • Gość: Sara Re: Kuba z Lipska - kilka pytań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.05, 16:53
        Ja lece 21.08 i martiwe sie o pogode !! Czy ktos wie jak to wyglada w
        sierpniu ???
        • Gość: tomek Re: Kuba z Lipska - kilka pytań IP: *.aster.pl 11.08.05, 18:06
          powinno byc ok. saro. napisz jaki hotel i w jakim skladzie? ew na maila
          tomaszwawa@konto.pl
          • Gość: Sara Re: Kuba z Lipska - kilka pytań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.05, 18:13
            do hotelu RIU Turquesa w Varadero smile juz nie moge sie doczekac !!! tylko pogoda
            mnie martwi ... a wlasciwie jak to jest na Kubie czy jak pada to caly dzien i
            jest pochmurnie ???
            • Gość: tomek Re: Kuba z Lipska - kilka pytań IP: *.aster.pl 11.08.05, 18:19
              nie pada nigdy caly dzien, najdluzszy deszcz jaki mialem na karaibach to 30
              minut. potem wracalo slonce. moze w czasie huraganu jest inaczej smile))))
              dopytuje sie bo ja bede od 28.08, moze jedziecie z dzieckiem/dziecmi???
              • Gość: Sara Re: Kuba z Lipska - kilka pytań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.05, 18:26
                No tym huraganem to mnie pocieszyles smile))) nie ma co hehehe mam nadzieje, ze
                taka watpliwa przyjemnosc mnie ominie wink))) dzieci nie mam a w ajkim hotelu
                bedziesz ?
                • Gość: tomek Re: Kuba z Lipska - kilka pytań IP: *.aster.pl 11.08.05, 18:33
                  bylem na karaibach dobrych kilka razy, dominikana, jamajka, kuba, antyle
                  holenderskie. zawsze bylo ok.smile)))
                  bede w villa cuba. chce pojechac ze 2 razy do havany a w kupie raźniej smile))))
                  • Gość: Sara Re: Kuba z Lipska - kilka pytań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.05, 18:36
                    a dokładniej w jakiej miejscowosci?? bo ja bede w Varadero i tez Havana musze
                    zobaczyc koniecznie !!!
                    • Gość: tomek Re: Kuba z Lipska - kilka pytań IP: *.aster.pl 11.08.05, 18:44
                      oczywiscie varadero, najlizsze havany.
                      napisz na miala
            • Gość: Vlad Re: Kuba z Lipska - kilka pytań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.05, 15:25
              Turquesa jest OK, weź dużo kremów z wysokimi filtrami i maści odstraszające
              komary.
              Hotelu nie polecam jeżeli ktoś sie chce zabawić. To raczej spokojne miejsce dla
              rodzin z dziećmi.
              Jedyne co wqrfiało mnie to wszędobylskie ptaszyska wyjadające jedzenie jak sie
              odeszło od stolika w barze i wlatujące na salę w restauracji.
              Polecam barek przy recepcji: większy wybór drinków i b. dobra kawa.
              W pokoju jest barek uzupełniany na bieżąco. Możesz wywieźć kilka butelek free
              rumu jak usuniesz butelki z barku. Szkoda ,że nie usłyszałem o tym "patencie"
              na początku pobytu.
              • Gość: [B]B Re: Kuba z Lipska - kilka pytań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 07:48
                Ptaki lataja, to prawda.Sam zlapalem dwa wroblopodobne ptaszki, ktore nie mogly
                wyleciec z restauracji.
                Dodatkowym atutem hotelu jest lekarz na miejscu.Dzieciaki szybko lapia wysypke
                od slonca, pomimo stosowania kremow.

Minus to pijana rezydentka /Niemka/, ktora sprzedawala wycieczki
                fakultatywne.Byla tak pijana, ze nie potrafila przeliczyc 300 USD.

I jeszcze jeden plus: gdy jedziesz na wycieczke np z Niemcami, wstawia Tobie
                anglojezycznego przewodnika bez doplaty!
    • Gość: tomek Re: Kuba z Lipska - kilka pytań IP: *.aster.pl 11.08.05, 18:51
      hotele sa oddaleone ponad 5km ale od czego sa komorkismile))) plus i era dziala.
      idea nie
      • Gość: Sara Re: Kuba z Lipska - kilka pytań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.05, 18:58
        Jedziesz z rodzina ????? dziecmi ??
        • Gość: tomek Re: Kuba z Lipska - kilka pytań IP: *.aster.pl 11.08.05, 19:03
          uparta, podaj maila, ja napisze smile))
          jade z moja corka. ma 5,5 roku ( czyli jakby rodzina bo 2 osoby), na kubie tez
          juz byla, hahaha w ub roku w melli varadero, ja 2 lata temu w tropical.
          • Gość: Sara Re: Kuba z Lipska - kilka pytań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.05, 19:05
            sareczka@poczta.onet.pl smile)))))))))
    • Gość: tomek Re: Kuba z Lipska - kilka pytań IP: *.aster.pl 11.08.05, 19:05
      www.tripadvisor.com/ShowUserReviews-g147275-d266744-r3663562-Riu_Turquesa-Varadero_Beach_Cuba.html

tu masz zdjecia twojego hotelu
      • Gość: Sara Re: Kuba z Lipska - kilka pytań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.05, 19:13
        moja kolezanka tam byla niedawno i ma inne wink)))
        • Gość: tomek Re: Kuba z Lipska - kilka pytań IP: *.aster.pl 11.08.05, 19:16
          hahahaa, wiem to ci wredni angole albo kanadyjczycy.im nic nie pasuje. o moim
          napisali, ze papieru toaletowego malo dawali
        • Gość: tomek Re: Kuba z Lipska - kilka pytań IP: *.aster.pl 11.08.05, 19:16
          maila wyslalem
          • Gość: Sara Re: Kuba z Lipska - kilka pytań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.05, 19:24
            oki smile)) papier hhehehehehe dobre wink
    • Gość: myszka Re: Kuba z Lipska - kilka pytań IP: *.81-70-69.mc.videotron.ca 20.08.05, 23:39
      jezdze w swieta zawsze na kube i co do hoteli to jest roznica jedynie ze jedne
      sa ladniejsze w srodku,jedzenie to jest to samo wszedzie,mam wrazenie ze jedna
      wielka kuchnia to gotuje i rozwozi po hotelach ,haha, zapytaj w twoim hotelu
      jakiegos pracownika ze chcesz troche pozwiedzac,to cie na pewno z kims
      skontaktuje prywatnie i kosztuje to polowe,,za papier toaletowy sie
      placi ,pisze tu o lotnisku,ja jezdze teraz do malego hoteliku villa
      tortuga,jest prawie na plazy,tylko pokoje nie wszystkie sa ok,lepiej poprosic
      kolo basenu lub przy plazy,jezeli chcesz wykupic wycieczki w hotelu lub osoby
      co sie opiekuje twoja grupa to jest ta sama cena,i niestety przesadzaja z
      cenami okropnie,jak jedziesz z dziecmi to sobie dodaj 500$ dodatkowo na
      delfiny ,safari itp...od grudnia do marca jest na kubie drozej bo duzo ludzi z
      kanady jezdzi wlasnie wtedy,specjalnie swieta i marzec bo przerwa
      szkolna,pieniadze lepiej euro ktore wymienisz na pesos,na lotnisku lub w
      hotelu,na lotnisku sa dwie kasy na wymiane i pracuja baaardzo powolnie,dzieci
      maja znizki na niektore wycieczki ale tylko do 12 lat,placic mozesz jak
      chcesz ,karta najlepiej,wez troche drobiazgow dla dzieci bo bieda tam okrona

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka