Dodaj do ulubionych

ile dolarów.

22.07.12, 00:40
Witam.

3sierpnia lecę do El Gouny. I mam pewien dylemat. Ile pieniędzy powinniśmy zabrać ze sobą? 2osoby dorosłe + 17letni syn? Mamy AI więc jeżeli chodzi o jedzenie to w grę wchodzi ewentualnie jeden posiłek w restauracji tak z ciekawości.. Na pewno chcemy kupić jakieś drobne pamiątki, coś do domu.. Nurkować nie planujemy, ewentualnie jakaś jednodniowa wycieczka.. Lecimy na tydzień, w tym 6pełnych dni jesteśmy w Egipcie.. Ile najlepiej wymienić dolarów? Oczywiście uwzględniając w to drobne bakszysze.. I jak to jest z wypłacaniem pieniędzy z hotelowych bankomatów? Jak duże są prowizje?
Obserwuj wątek
    • fazib Re: ile dolarów. 22.07.12, 01:18
      Kolacja (starter, danie główne, deser, wino) w restauracji greckiej w downtown na 3 osoby minimum 600 funtów egipskich.
      Dojazd do Hurghady i z powrotem około 140 funtów trzeba się targować.
      W El Gounie wszystko jest droższe niż w Hurghadzie.
      Kto tam jedzie nie powinien zadawać pytania o pieniądze.
    • niiktos Re: ile dolarów. 22.07.12, 08:59
      250$ / osoba / tydzien
    • redsalmon1981 Re: ile dolarów. 22.07.12, 09:20
      250 USD na osobę na tydź??? Strasznie dużo, Oczywiście to zależy od potrzeb ale:
      trzydaniowa kolacja na mieście w przyzwoitej knajpie, bez alkoholi - 50-60USD (ale możesz też znaleźć coś taniej.

"Wycieczka" typu kłady czy rejs łodzią - max 40 dolarów od osoby (może być taniej).
      Na drobne pamiątki przeznaczcie łącznie 60USD.

Na napiwki dla obsługi hotelu ja standardowo planuję na 5USD od osoby na dzień (czyli we dwójkę wydajemy 10 USD dziennie na sprzątanie, kelnerów, barmanów, obsługę basenu)

Sumując - przy AI i Twoich założeniach w sprawie potrzeb (bez szaleństw) - zaplanuj ok. 250 USD na cały pobyt dla wszystkich.

Jeszcze jedna sprawa - lepiej rozliczać się, dawać napiwki etc w lokalnej walucie czyli Funtach Egipskich. Mniej przeliczania, mniej kłopotu dla obsługi, mniej zaokrąglania na Twoją niekorzyść.

Co do wypłat w bankomacie - mi nigdy nie zdarzyło się zapłacić więcej niż 4% prowizji.
      • niiktos Re: ile dolarów. 22.07.12, 11:04
        redsalmon1981 napisał:

> 250 USD na osobę na tydź???
        Przynajmniej mu nie zabraknie ;)
    • marek.dumle Re: ile dolarów. 22.07.12, 09:27
      Ceny fakultetów sprawdź w Polsce.
      To głównie fakultety "żrą" gotówkę.
      Zakupy lepiej sobie darować, ewentualnie niedroga "pamiątkologia".
      • mateusz1971 Re: ile dolarów. 22.07.12, 12:55
        fazib chyba sobie żartujesz.. nie wiem skąd takie dane bierzesz.. to że lecę po raz pierwszy to nie znaczy że trochę na forach nie grzebałem.. i wyczytałem że spokojnie dojadę taxi za 40funtów w jedną stronę do Hurghady, albo po prostu busem za 5/osobę więc nie wiem jaki cudem naliczyło Ci się 140..
        • fazib Re: ile dolarów. 22.07.12, 14:15
          Byłem w The Three Corners Sunny Beach w Hurghadzie.
          Za taksówkę do centrum Hurghady i z powrotem około 25 km płaciłem 80LE.
          Za taksówkę do El Gouny downtown i z powrotem około 15 km płaciłem 50LE. Kierowca chciał jeszcze dodatkowo 10LE za dojazd do mariny w El Gounie.
          Razem 140LE.
          Ja płaciłem 130LE, bo nie zgodziłem się na te dodatkowe 10LE i tak do mariny pojechałem.
          Cena nie zależy od ilości osób w taksówce(maksymalnie 4 osoby).
          • white_swan Re: ile dolarów. 22.07.12, 15:25
            fazib napisał:

> Byłem w The Three Corners Sunny Beach w Hurghadzie.
            > Za taksówkę do centrum Hurghady i z powrotem około 25 km płaciłem 80LE.

Nigdy nie zapłaciłam więcej niż 20 LE w jedną strone....
            • fazib Re: ile dolarów. 22.07.12, 18:12
              20LE do Hurghady z hotelu TTC w jedna stronę od 1 osoby to tyle kosztuje bus hotelowy.
              80LE/4 osoby/2 strony=10LE. Dwa razy taniej niż bus hotelowy.

• white_swan Re: ile dolarów. 22.07.12, 18:25
                fazib napisał:

> 20LE do Hurghady z hotelu TTC w jedna stronę od 1 osoby to tyle kosztuje bus
                > hotelowy.

> 80LE/4 osoby/2 strony=10LE. Dwa razy taniej niż bus hotelowy.

Nie wiem ile kosztuje bus hotelowy, bo zawsze korzystam z taksówek albo z busów 'miejscowych' . Jak najbardziej za 4 osoby płacilismy 20 LE. Na dahar, który jest oddalony ok 40 km od 'mojego' hotelu , płaciłam zwykle jakieś 30 LE.
          • mrozikulus Re: ile dolarów. 22.07.12, 16:44
            fazib napisał:

> Za taksówkę do El Gouny downtown i z powrotem około 15 km płaciłem 50LE. Kierow
            > ca chciał jeszcze dodatkowo 10LE za dojazd do mariny w El Gounie.
            > Razem 140LE.
            > Ja płaciłem 130LE, bo nie zgodziłem się na te dodatkowe 10LE i tak do mariny po
            > jechałem.
            > Cena nie zależy od ilości osób w taksówce(maksymalnie 4 osoby).

buahahaha byłeś jednym z najlepszych ich klientów
          • this_is_it Re: ile dolarów. 22.07.12, 17:02
            fazib napisał:

> Za taksówkę do El Gouny downtown i z powrotem około 15 km płaciłem 50LE. Kierow
            > ca chciał jeszcze dodatkowo 10LE za dojazd do mariny w El Gounie.
            > Razem 140LE.

To zaszalałeś...Karte stałego klienta powinieneś dostać.
    • andrzej644 Re: ile dolarów. 22.07.12, 20:55
      W bankomacie wypłacasz funty i w przeliczniku za 1000 LE w WBK konto zostaje obciążone kwotą ok 620 zł. Dość drogo, bo za dolara dostajesz lub przeliczają 5-6 funtów w zależności od regionu czy sklepu. Najtaniej wziąć dolary, bo euro liczą za 1,2 dolara.
      Za wycieczkę jednodniową zapłacisz ok 120 $ dla waszej trójeczki, napiwki to ok 15-20 $, przewozy taxi czy busami, prezenty i upominki to sam wiesz co chcesz kupić. Kolacja to tez Twój wybór.
      Ja planuję 100 $ na jeden dzień na wszystko i starcza w zupełności i na fakultety i na przyjemności czy prezenty, a jak nie starcza to 1-2 dni przy basenie w hotelu i robią się przody :).
      Miłego wypoczynku
      • jun-gel Re: ile dolarów. 23.07.12, 09:04
        Zabieramy zawsze więcej gotówki jakby wyskoczyły jakieś nieplanowane wydatki - w tym roku byliśmy pierwszy raz w Egipcie i wydaliśmy najmniej ze wszystkich pobytów zagranicznych na 14 dni mimo że hotele zawsze w tym samym standardzie i opcjii ALL - dwie osoby dorosłe i dziecko , które wiadomo na mieście zawsze coś chce ... Myślę że 250-300 dolarów spokojnie Wam wystarczy na 6 dni a może jeszcze zostanie - wycieczka jednodniowa zalezy gdzie (tzn.nurkowanie , wyspa czy Kair bo to różnica ) ale koszt od 30-50 dolarów od osoby Kair napewno droższy - posiłek w restauracji nie korzystałam , wiem tylko że musielismy z dzieckiem zaliczyć Mc donalda to zestaw kosztował chyba 36 LE z cen to Sprite 1,5 litra w markecie 4le a Nestea 1,5 litra 12 lirów w zwykłym sklepie napoje 1 - 1,5 litrowe przeważnie 1-2 dolary , pamiątki różnie mała pierdołka 10-30 LE duży Sfinx z piaskowca 20 dolarów , wszystko zależy od tego ile się wytargujesz , albo poprostu pójdziesz do sklepu gdzie nie trzeba się targować np.Cleopatra i masz ceny na towarze.Na napiwki to już przeznaczysz ile uważasz , taksówki też nie kosztują majątku .
    • karolcia4000 Re: ile dolarów. 22.08.12, 14:07
      Trudno coś doradzić, bo jednemu wystarczy 500 a inny musi mieć co najmniej 1000 USD. Można też wziąc po prostu kartę i w razie potrzeby coś wyciągnąć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka