Gość: Broziu IP: *.pkobp.pl 01.07.04, 09:58 Mam pytanie czy warto dać 65 USD za wycieczkę do Abu Simbel - czy jest to miejsce które trzeba koniecznie zobaczyc ??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Chris Re: ABU SIMBEL - czy warto ??? IP: *.crowley.pl 01.07.04, 10:02 Zdecydowanie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
aicha_fr Re: ABU SIMBEL - czy warto ??? 01.07.04, 10:08 Bardzo zdecydowanie absolutnie koniecznie TAK!!! Odpowiedz Link Zgłoś
platynka.iw Re: ABU SIMBEL - czy warto ??? 01.07.04, 10:54 Warto...naprawde warto... Swiatynia jest niesamowita! Robi porazajace wrazenie.... No i samo miejsce. Przeciez to juz za zwrotnikiem Raka (czyli-Czarna Afryka :-) 40 km od najgoretszego kraju Afryki-Sudanu. Polecam...zdecydowanie polecam... Pozdrawiam cieplutko :-) Iw.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktoś Re: ABU SIMBEL - czy warto ??? IP: *.hestia.pl / 195.116.171.* 01.07.04, 12:00 Oczywiście, że zobaczyć warto i nawet trzeba, ale cena 65 USD to rozbój w biały dzień. Rozumiem, że to jest wycieczka z rezydentem a nie zorganizowana indywidualnie? Skąd będziesz się tam wybierał?- może Hurghada? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Broziu Re: ABU SIMBEL - czy warto ??? IP: *.pkobp.pl 01.07.04, 15:05 nie.... jade na rejs po nilu z pobytem w Sharmie i po drodze jest możliwość wyjazdu do ABU Simbel.... w Hurgahadzie bede 3 dni !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: efka Re: ABU SIMBEL - czy warto ??? IP: 81.219.144.* 01.07.04, 12:21 Koniecznie trzeba!!! Jest to najwieksza atrakcja i dlatego poza programem, aby dodatkowo na niej zarobić. Ale zaprawdę warto!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinga Re: ABU SIMBEL - czy warto ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.04, 12:34 oczywiscie ze warto ale nie za 65 $!!!! W Asuanie mozna samemu kupic taka wycieczke u lokalnych "busiarzy" albo popytac w miejscowych hotelach - tam tez da sie to zalatwic, mnie udalo sie w zeszlym roku za 35 funtow (nie dolarow!) od osoby, standard jazdy gorszy niz w klimatyzowanym autokarze, ale przeciez i tak liczy sie sama swiatynia i widoki. polecam goraco! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deo Re: ABU SIMBEL - czy warto ??? IP: *.euron.pl / *.euron.pl 01.07.04, 14:12 Abu sibbel to konieczno?c tylko cena cos tak aduża - ciekawe skad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Broziu Re: ABU SIMBEL - czy warto ??? IP: *.pkobp.pl 01.07.04, 15:06 Gdzie w assuanie można załatwic taką wycieczke ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinga Re: ABU SIMBEL - czy warto ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.04, 15:08 tak jak mowilam - najlepiej popytac wsrod taksowkarzy (oczywiscie tez beda chcieli cie naciac, ale pamietaj ze 40 funtow to max) albo w recepcjach hoteli, jest ich tam sporo, a kazdy hotelik zwykle wysyla jeden busik do ktorego mozna sie podczepic. powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ble ble ble Re: ABU SIMBEL - czy warto ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.04, 14:14 nie , nie warto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomstar Re: ABU SIMBEL IP: 192.11.224.* 01.07.04, 15:14 Miejsce jest zdecydowanie warte zobaczenia lecz nie za każdą cenę. Byłem w maju z Sigma Travel na objazdówce lecz Abu Simbel potraktowano jako fakultet z Asuanu. Cena jak wspominasz też 65 USD. Na prywatny wypad za 35 LE możesz sobie pozwolić jeśli spędzasz trochę więcej czasu w Asuanie i w przypadku awarii autobusu nikt nie bedzie musiał na ciebie czekać. Wycieczka trwa od 04:30 do 12:30. Jeśli wydatek 65 USD to dla ciebie jakiś wysiłek finansowy to sobie odpuść tą imprezę. Z drugiej strony być już tak blisko i nie zaliczyć tej świątyni to trochę głupio. Niemniej jednak uważam że cena 65 USD jest bardzo mocno przesadzona - ale cóż turyści zazwyczaj płacą frycowe. Nasz Sigmowski autokar był zresztą uszkodzony i wracaliśmy bez klimy w 48 stopniowym upale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: ABU SIMBEL IP: *.one.pl / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.04, 15:39 A my już niedługo będziemy na rejsie i napewno będziemy w Abu Simbel ale załatwiliśmy za połowe ceny z lokalnym biurem ( oferta biura z którym jedziemy to właśnie 65$, więc niech sobie naciągają ale nie nas :-) ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lato3 Re: ABU SIMBEL IP: *.gimsat.pl 01.07.04, 21:33 Też jade na rejs i na pewno pojade do Abu Simbel ale zdradz mi jak juz to zalatwiłeś(aś) z miejscowym biurem, koniecznie podaj namiary , nie chcę przeplacać.do zobaczenia w Egipcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: do lato3 IP: *.one.pl / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.04, 22:46 moje GG 1253323 Odpowiedz Link Zgłoś
kjobseek Re: ABU SIMBEL - czy warto ??? 01.07.04, 19:40 KONIECZNIE! Czy za 65$? To zależy. Do Abu Simbel jest daleko, można jechać bezpieczniej autobusem, ale można też i taniej taksówką (taksówki to stare peugeoty), kierowca wali min.100km/godz, w nocy egipcjanie nie włączają jakichkolwiek świateł drogowych, klimy oczywiście nie ma. Zależy na ile potencjalnie cenisz swoje zwłoki. Dla mnie to wstyd tłumaczyć zagranicznym znajomym, iż polak ryzykuje życie próbując oszczędzię 100$; padają pytania wtedy czy u nas każda polka da się wychuśtać za 15$? Jeśli kogoś nie stać w Egipcie na rozdawanie bakszyszu na prawo i lewo (taki zwyczaj) to niech jedzie do Darłówka. Odpowiedz Link Zgłoś
pc_maniac ABU SIMBEL to 2 świątynie!!!... 01.07.04, 20:42 ... które naprawdę warto zobaczyć. Czy za 65$?! Myślę, że tak, sami tyle z żoną płaciliśmy od osoby i nie żałowaliśmy. Pewnie można było taniej, ale pal licho, Świątynia Ramzesa II jest naprawdę rewelacyjna, Świątynia Nefertari, nieco skromniejsza, ale czyż będziecie jeszcze mieli w Egipcie okazję zobaczyć jakąkolwiek świątynię poświęconą przez faraona swej żonie? (z miłości do niej). Odpowiedz Link Zgłoś