Dodaj do ulubionych

Rafa w blue reef (marsa)

04.03.13, 15:34
Witam,
wybieramy się w maju do blue reef w Marsa. Stąd pytanie o rafy przy hotelowej plaży pod kątem snoorkowania (jakby ktoś porównał do Brayki, Abu Dabab, lub rafy przy Orientalu czyli gebel rosas czy jakoś tak, to byłoby super). Czy fajna, czy prądy czy często szansa na zakaz snoorkowania, czy zółwie bywają... ogólnie jak najwięcej info.
Pytam bo mamy mozliwości żeby snoorkować też gdzie indziej ale to musimy zaplanować przed wyjazdem, pozdrawiam, r.
Obserwuj wątek
    • miriam_73 Re: Rafa w blue reef (marsa) 04.03.13, 16:13
      A Blue Reef ma w ogóle dostęp do rafy? Pomost był kiedyś tylko w sąsiednim Abo Nawas. Tam jest prosty odcinek wybrzeża, krawędź rafy i głębia. Rafki wzdłuż ciekawe, ale raczej dla nurków a nie snurków; pływaliśmy w tamtą stronę od Flory, jeszcze jak w Cataract istniał pomost, czasem coś fajnego w toni lubiło pływać, ja tam widziałam pięknego eagle ray.
    • zwykla_biurwa Re: Rafa w blue reef (marsa) 04.03.13, 16:49
      Jeżeli nastawiacie się na wielogodzinne podziwianie rafy i rybek w Marsa - to tylko hotel w zatoce. Pozostałe to loteria z powodu wiatru i nawet metrowych fal rozbijających się o rafę.

Polecam zatoki z Brayką oraz Orientalem. Abu Dabbab jest zbyt zatłoczona jak na mój gust, ze względu na tabuny fakultetów z całego Marsa.
      • des4 Re: Rafa w blue reef (marsa) 07.03.13, 11:38
        Dabbab ze względu na rozmiary nie jest zatłoczona, a fakultetów nie ma wcale dużo. Co więcej na żółwie i na rafę najlepiej płynąć 7-8 rano kiedy pasą się blisko brzegu, a woda jest jak lusterko, fakultety zjeżdżają się natomiast dopiero ok. 10

tak samo po południu ok. 16 kiedy woda się uspokaja...
        • riber Re: Rafa w blue reef (marsa) 07.03.13, 14:00
          Ok, dzięki za info. Hotel jest wybrany ten bo budżetowy i blisko 3willa i go już nie zmienię ;-). Czyli rozumiem że można ale bez zachwytów.
          A dostęp do rafy jest bez mola - zrobione jest przejscie w rafie - widziałem na zdjęciach. Do Abu Dabab na pewno się z raz wybierzemy żeby dzieciakom żółwie pokazać ;-)
          pozdrawiam
          • wtopek Re: Rafa w blue reef (marsa) 07.03.13, 14:50
            jak ci wyżej napisano, zorganizuj sobie wyjazd na żółwie wcześnie rano, w ciągu dnia wycofują się na głębię, a na środku zatoki może mocno bujać, dzieci mogą być rozczarowane

rano można zobaczyć i kilkanaście na raz

dugong często buszuje w zatoce Assalaia, tu też doradzam wczesny wyjazd
            • junkers.0 Re: Rafa w blue reef (marsa) 15.03.13, 12:17
              Witam

W tym hotelu bezpośrednio nie popływasz ;(
              By dostać się do brzegu musisz iść ok 200 m wyznaczonym pasem po płyciżnie (dobre buty)
              a potem głębia.
              Jak wieje - nie radze.
              Jak nie wieje i jesteś dobrym pływakiem - czeka na Ciebie piękna nie zniszcona rafa ;)
              Nurkowałem tam 3 lata temu ale dojście tam w pełnej "zbroi"- makabra ;)

Jak pójdziesz w lewo ok 700 m dojdziesz (przynajmniej wtedy) do małej przystani zodiaków tam można było spokojnie popływać ale kasowali chyba wtedy 7 dolarów.
              Pływały tam przy małym molo pięlne małe rekiny!!!
              POLECAM!!!!!

Jak masz jakieś dodatkowe pytania to dawaj.
              • riber Re: Rafa w blue reef (marsa) 15.03.13, 13:26
                Dzięki za info. Sprawdzałem na googlu i te 200m wyglada raczej na 400 ;-))) ale to nie problem jesli rafa fajna. Ja sobie dam radę o ile nie będzie bardzo wiało - chodzi mi raczej o dzieciaki. I raczej o snoorki więc nie będziemy nic targać ze sobą ;-)
                Ta zatoczkę widziałem na googlu - zobaczymy bo rafka na satelicie wygląda ok no i jest w zatoce ;-) Podobno wpuszczali też kiedyś nieodpłatnie do sąsiedniego hotelu z molem na snoorkowanie (Abo Nawas czy jakoś tak) - możesz potwierdzić ?
                • junkers.0 Re: Rafa w blue reef (marsa) 15.03.13, 17:08
                  Jak byłem ostatnio to hotel po prawej stronie był zamknięty ;)
                  W hotelach były pustki
                  W hotelu obok były 2 osoby !!!!

ale ludzie wchodzili i korzystali z pomostu bez problemu.
                  Sprawdziłem byłem tam w maju 2011 - czas leci ;(
                  Może rzeczywiście było to ok 400 - droga z butlą i po wyznaczonej drodze z dziurami ciągneła się w nieskończoność ;)
                  Hotel fajny
                  Pokój mieliśmy fajny (był duży wybór) ;) zakceptowaliśmy 3 ;))))

Nurek, ...... i tak dalej. ;)
                  Wcześniej nick :junkers
                  • miriam_73 Re: Rafa w blue reef (marsa) 15.03.13, 17:46
                    O kurde, prawie pól kilometra w pełnym szpeju???
                    • junkers.0 Re: Rafa w blue reef (marsa) 15.03.13, 19:03
                      No w pełnym ;)
                      Nieźle nas wtedy Mahmoud Adroob przeczołgał ;)))))
                      • miriam_73 Re: Rafa w blue reef (marsa) 15.03.13, 21:25
                        Aua...
            • miriam_73 Re: Rafa w blue reef (marsa) 15.03.13, 17:45
              Dogong włóczy się po całym wybrzeżu, Assalaya to jedna z tych częściej uczęszczanych miejscówek, podobnie często zagląda też do Egli, a czasem, ale zdecydowanie rzadziej do Abu Dabbab. Dugong bywa też w południowej części Marsa Mubarak, koło Port Ghalib (na płn najczęściej cumują łodzie safari).

Co do Abu Dabbab, to najlepiej pływać wcześnie rano, bo jeszcze nie jest "zmłócone" bliżej brzegów/ rafy, żółwie wyspane i buszują :) i - co najważniejsze - jest zdecydowanie lepsze światło. Po południu, tak ok. 15-16 jest owszem fajnie bo morze zwykle cichnie, ale kąt padania promieni słonecznych jest gorszy i dno zatoki, tam gdzie urzędują żółwie jest po prostu słabiej doświetlone. Mówię to jako osoba, która opłynęła tę zatokę wzdłuż i wszerz i na wodzie i pod wodą, w dzień i w nocy i zrobiła tam już całkiem sporo fotek ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka