Dodaj do ulubionych

Uprzejmie donosze...

14.04.13, 21:18
ze od kilku dni jestem w Egipcie.
Caly piatek i sobote spedzilam w Kairze, w roznych jego czesciach, przemieszczalam sie samochodem, troche lazilam tu i tam. Dzis bylam caly dzien w Suezie i prawie przeszlam go wzdluz i wszerz. Dlaczego to pisze? A dlatego, zeby co niektorych uspokoic, ze na ulicach jest normalnie. Nie zauwazylam zadnych zamieszek, zadnego niepokoju, zycie toczy sie normalnie po swojemu :)
Pojutrze planuje wypad do Hurghady i zobacze co tam sie dzieje ;) Oczywiscie zdam relacje.

I zeby zaraz zapobiec komentarzom, ze zamiast lezakowac nie moge zyc bez zdawania relacji spiesze poinformowac, ze jestem tu w domu tak samo jak w Europie. Prowadze takie samo zycie a wyjscie na plaze jest jak wyjsce do ogrodu ;)
Obserwuj wątek
    • kasiolegiptomanka Re: Uprzejmie donosze... 14.04.13, 21:23
      no i dzięki za info .serdecznie pozdrawiam i zazdroszczę temperatury bo w Polsce słoneczko niby grzeje,ale w Egipcie lepiej.....
      • cairo7 Re: Uprzejmie donosze... 15.04.13, 03:36
        No i nie bardzo wiem o czym piszemy...ja też siedze w Hurgadzie...wojna i zamieszki jak by były to by było w tv.Kradną jeszcze bardziej niż było....zlodzeijstwo się rozprzestrzenia...i tylko to chcialem napisac.
        • sokhna Re: Uprzejmie donosze... 15.04.13, 11:50
          Poki co w Kairze i Suezie nikt mnie nie okradl, nie napadl, nikt sie nie czail.... ;) moze wygladam na biedna :D
          Do Hrg jak wspomnialam jade najprawdopodobniej jutro i mam nadzieje, ze tam tez spokoj i nikt mi nic z torebki nie wyciagnie.
        • sokhna Re: cairo7 15.04.13, 11:56
          A jak w hrg wyglada z benzyna? W Kairze, Suezie, El Sokhna byl problem ale tylko z dieslem a ta najlepsza byla wszedzie.
          • dariusznow Re: cairo7 15.04.13, 15:42
            Cairo raczej inne paliwo preferuje... :)

Pozdro dla dziewczyn, jeśli są z Tobą, "czorta" dawaj na Mazury
            • cairo7 Re: cairo7 16.04.13, 08:54
              Darek ma rację:)...."czort" to juz niestety historia...,więc na Mazury dojadę sam.
              Darku-ogólnie ...wesoło,wlaśnie przedłużyliśmy na bezterminowo,więc jakbyś przypadkiem jechał to "paliwo" i grilowa mile widziane,odnajdziesz mnie po znakach dymnych z balkonu:)
              • dariusznow Re: cairo7 16.04.13, 14:47
                Weź mnie nie w....aj !!!!

Je jeszcze dzisiaj walczyłem z lodem i śniegiem, ale jak by co to druga łopata czeka :))))

Mazury oczywiście jak zawsze gościnne, ale do Egiptowa im daleko...
              • wp2013 Re: do cairo7 17.04.13, 18:33
                wp2007
    • ula_25 Re: Uprzejmie donosze... 17.04.13, 22:46
      Zazdroszczę :) A do wakacji jeszcze tyyyyle czasu :(
    • sokhna Re: Uprzejmie donosze... 19.04.13, 23:10
      Witam z Hrg. Na ulicach spokoj, tutaj tez mnie nikt nie probowal napasc i okrasc ;)
      Benzyna jest, wszystko inne tez. Jedyna rzecz, ktora mnie maksymalnie w...wia to ta, ze tu chyba wiecej Ruskich jak w Rosji... do tego nawet tutejsi wolaja do mnie po rusku... nosz.... :)

W Kairze dzis jakies zamieszki byly, ale nawet nie slyszalam o co poszlo tym razem (podobno protestuja przeciwko obecnemu wymiarowi sprawiedliwosci (tu sie akurat nie dziwie).
      Wiem, ignorantka ze mnie, ale przyjechalam tu troche wypoczac.

Pozdrawiam, a tym co wyjezdzaja udanego urlopu zycze.
      • monique1112 Re: Uprzejmie donosze... 28.04.13, 11:59
        A na ile jestes w ogolnie w Egipcie ? mieszkasz tam na stale?
        • sokhna Re: Uprzejmie donosze... 29.04.13, 20:58
          Teraz przewidujemy 4-5 tygodni. Juz prawie 3 minely i zastanawiamy sie co robic, ale chyba troche tu jeszcze zabawimy, bo w Europie powiewa nadal chlodem, a tu bylo dzis 39 stopni...
          Z biletami nie ma problemu, bo latamy Egypt Air.
          Wlasnie dzis wrocilismy z Hurghady do El Sokhna. W Hrg caly pobyt byl super, w hotelu oblozenie 95%, na miescie tez bylo widac spory ruch. Ogolnie chyba nie jest tak zle jak tam w PL strasza ;)
          My mieszkamy tutaj tak pol na pol, wszystko zalezy od pracy meza (ja to jestem zawodowo "dochodzaca") ;) wiec nie ma problemu.
      • justyna198515 Re: Uprzejmie donosze... 01.05.13, 12:18
        Mnie tez to wkurw...ło a najgorsze,że są jak jakaś zaraza...Ah jak mi się marzy hotel pełen polaków dla równowagi:)
        • mamaix Re: Uprzejmie donosze... 01.05.13, 13:33
          a mam pyt? czy podrożała już wiza? jeśli tak to ile teraz kosztuje?
          • sokhna Re: Uprzejmie donosze... 01.05.13, 21:31
            Niestety nie odpowiem na to pytanie bo ja wizy nie potrzebuje, ale byly gdzies tu juz watki na ten temat.
        • sokhna Re: Uprzejmie donosze... 01.05.13, 21:34
          No niestety to chyba tylko marzenie... W hotelu gdzie bylam bylo kiedys sporo Polakow, przez caly pobyt (2 tyg) widzialam tylko jedna polska rodzine :( i w ostatni dzien jeszcze 2.
          Mnie sie wydaje, ze to w PL tak strasza i przestrzegaja przed wyjazdami a szkoda. Ja jak nie jestew w Egipcie mieszkam w Niemczech i tu nie ma takiej schizy.
    • florka55 Re: Uprzejmie donosze... 17.05.13, 14:53
      Witam! Mam nadzieję, że jesteś jeszcze w Egipcie i wiesz co się dzieje. Jadę na 7-dniowy rejs dopiero we wrześniu i wiele w rezerwacji mogę jeszcze zmienić. Dostałam wczoraj wiadomość od koleżanki - francuski; "nie jedź tam, właśnie nasz msz i media we Francji ostrzegają, by absolutnie nie jechać do Egiptu i natychmiast wracać, bo są zapowiedzi ataków terrorystycznych na europejskich turystów!" U nas cisza, na arabskich stronach turystycznych też. We Francji zawsze panikują, ale jakby co, to mogę jechać gdzie indziej. Dlatego proszę o odpowiedź - gdybyś o czymś usłyszała. Pozdrawiam ciepło.
      • flyr Re: Uprzejmie donosze... 17.05.13, 15:47
        skoro jedziesz we wrzesniu to jeszcze zdazysz zmienić , nie siej paniki

www.nytimes.com/2013/05/16/world/middleeast/egypt-reports-of-embassy-plots.html?ref=terrorism&_r=0
      • sokhna Re: Uprzejmie donosze... 17.05.13, 21:46
        Przewidywalam pobyt do czerwca, ale musielismy wracac. Nic mi nie wiadomo o planowanych zamachach na turystow. Poza tym do wrzesnia to sytuacja moze sie zmienic 20 x :)
        Ciezko mi doradzic, bo jak sie ktos boi i ma miec skopane wakacje to moze lepiej odpuscic i wybrac inny kierunek.
        Ja latam tak czy tak i z 80% prawdopodobienstwem wyladuje tam niedlugo na stale, niezaleznie od sytuacji polityczno-gospodarczej (no, chyba zeby sie jaka wojna rozpetala, to nie) ;)
        • florka55 Re: Uprzejmie donosze... 18.05.13, 18:01
          Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka