Dodaj do ulubionych

Stanowskiska BP -sytuacja bieżąca

04.07.13, 06:35
jeżeli macie jakieś info to wpisujcie , oddaja kase czy tez mozna zamienić wykupiony Egipt na inną destynację .
Obserwuj wątek
    • violas1975 Re: Stanowskiska BP -sytuacja bieżąca 04.07.13, 07:03
      Sun & Fun np. póki co nie widzi problemu...można zrezygnować na ogólnych zasadach czyli kasa w jakimś stopniu przepada...w zależności od terminu wylotu, i można sobie od nowa wykupić wycieczkę tam gdzie się chce....takie stanowisko wczoraj mi na e-maila przesłali...w/g ich wiedzy kurorty są bezpieczne.... i tyle w tym temacie mieli mi do powiedzenia
    • mikani Re: Stanowskiska BP -sytuacja bieżąca 04.07.13, 07:25
      Alfa Star w zależności ile do wylotu, ogólnie na chwile obecna ( w moim przypadku do wylotu powyżej 30 dni ) mogę zmienic kierunek opłata 100 zł od osoby. Im bliżej wyjazdu inne koszty przy całkowitej rezygnacji strata koszów na ogólnych warunkach.
      • flyr Re: Stanowskiska BP -sytuacja bieżąca 04.07.13, 07:58
        ja za 2 tyg i niestety albo rezygnacja na ogólnych warunkach i przepada kilka tysięcy albo nie widzą równiez problemu ( TUI )
        • kartonik30 Re: Stanowskiska BP -sytuacja bieżąca 04.07.13, 08:15
          Wezyr też udzielił mi info że rezygnacja na normalnych warunkach i strata ok 80% kosztu wycieczki. Jeśli pogorszy się sytuacja w kurortach to sami będą informować o zmianie lub rezygnacji, a teraz dla nich nic się nie dzieje. I na koniec jeszcze tekst pani że przecież do hoteli nie wchodzą i nie protestują.
          • suzi27 Re: Stanowskiska BP -sytuacja bieżąca 04.07.13, 11:05
            My mamy wylot we wtorek, Bp Wezyrholidays nie widzi problemu. Lecimy z dziećmi i nie mamy w zasadzie szans na zmianę kierunku. Ciagle się zastanawiam czy nie skorzystać z wykupionego ubezpieczenia od rezygnacji z podróży. Czy ktoś wykorzystywał takie ubezpieczenie?
            • kartonik30 Re: Stanowskiska BP -sytuacja bieżąca 04.07.13, 11:15
              suzi27 napisała:

> My mamy wylot we wtorek, Bp Wezyrholidays nie widzi problemu. Lecimy z dziećmi
              > i nie mamy w zasadzie szans na zmianę kierunku. Ciagle się zastanawiam czy nie
              > skorzystać z wykupionego ubezpieczenia od rezygnacji z podróży. Czy ktoś wykorz
              > ystywał takie ubezpieczenie?

My z Wezyrem też lecimy 16 lipca, mieliśmy lecieć w 4 rodziny i jedna z tych rodzin wykupiła ubezpieczenie od rezygnacji bo ma chorowite dziecko astma, i 12 czerwca ojciec tej dziewczyny trafił do szpitala diagnoza rak płuc, kości, nadnercza i jeszcze kilka innych rzeczy wyszło, diagnoza 1-3 miesiące życia, więc pojechała zrezygnować z wakacji a tu zonk bo ubezpieczyciel Signal Idiuna nie bardzo chce jej zwrócić zaliczkę bo tylko to wpłaciła. Wymaga papierów których lekarz nie może wystawić chyba że na prośbę prokuratury więc nie wiem czy tak łatwo będziesz bezkosztowo mogła zrezygnować.
              Ale rozumiem twoje obawy bo też lecę z dziećmi i też już się kontaktowałam z Wezyrem czy jest możliwość zmiany kierunku.
            • ivo984 Re: Stanowskiska BP -sytuacja bieżąca 04.07.13, 12:03
              Witam.Nie możesz skorzystać z tego ubezpieczenia podając jako powód zamieszki.Ubezpieczenie od rezygnacji uprawnia do zwrotu kosztów w przypadku poważnych zdarzeń losowych typu choroba,śmierć w najbliższej rodzinie ,pożar domu i chyba brak zgody pracodawcy na urlop.Też lecę z rodziną we wtorek i moje emocje sięgają zenitu .Pozdrawiam.
              • wtopek Re: Stanowskiska BP -sytuacja bieżąca 04.07.13, 12:21
                nie wiem jak na naszym rynku, ale np. w Stanach turyści mogą wykupić ubezpieczenie od tzw. ryzyk wojennych, cena to ok. 10% wartości imprezy
                • maciejdm1 Re: Stanowskiska BP -sytuacja bieżąca 04.07.13, 14:01
                  Jak byłem wczoraj u swojego pośrednika to powiedział mi ,że jak będzie oficjalny komunikat z MSZ żeby nie jechać to będzie można rezygnować lub zmieniać kraj bezkosztowo.Ja tez lecę z Wezyrem 31.lipca.
              • kasia_p45 Re: Stanowskiska BP -sytuacja bieżąca 04.07.13, 18:21
                ivo984 napisał(a):

> Witam.Nie możesz skorzystać z tego ubezpieczenia podając jako powód zamieszki.U
                > bezpieczenie od rezygnacji uprawnia do zwrotu kosztów w przypadku poważnych zda
                > rzeń losowych typu choroba,śmierć w najbliższej rodzinie ,pożar domu i chyba br
                > ak zgody pracodawcy na urlop.Też lecę z rodziną we wtorek i moje emocje sięgają
                > zenitu .Pozdrawiam.

Bardzo w to watpie aby to ubezpieczenie miało zastosowanie w wypadku gdy pracodawca nie pusci cie na urlop. Chyba raczej wtedy od pracodawcy musisz domagac sie kosztów zwrotu za zmarnowany urlop - cos jest o tym w prawie pracy..
    • bilobil19 Re: Stanowskiska BP -sytuacja bieżąca 04.07.13, 14:44
      Trzeba przeczekać. W kurortach mimo wszystko jest spokój. Kto jdzie teraz napewno musi odpuścić sobie wycieczki fakultatywne.
      • kleofas-gabka Re: Stanowskiska BP -sytuacja bieżąca 22.07.13, 22:48
        Polski MSZ zareaguje dopiero jak ekstremisci islamscy wyrzna w pien przynajmniej jeden hotel z turystami w Sharm czy Hurghadzie. Prosze sobie przypomniec jak MSZ i ambasada w Kairze (tfu) zachowali sie podczas pierszej rewolucji dwa lata temu (to raczej do tych co na stale sa badz byli wtedy w Egipcie).

Poki co, moge powiedziec, ze w Sharm jest stan podwyzszonego zagrozenia atakiem bombowym. Info prosto z policji turystycznej.

MSZ jesli podniesie alert do "nie podrozuj", to biura podrozy nie beda mialay niemal nic do powiedzenia i beda musialy odwolywac wyjazdy, z tej prostej przyczyny, ze przestana dzialac wszelkie ubezpieczenia turystyczne dla Egiptu.
        • l-a Re: Stanowskiska BP -sytuacja bieżąca 23.07.13, 08:02
          Przestań wypisywać te histeryczne teksty, ludzie od początku lipca wyjeżdżają do Egiptu i wracają bez żadnych problemów, w kurortach jest spokojnie, nic się nie dzieje niepokojącego, kilka dni temu wrócił z Marsa Alam mój brat i powiedział, że wszystko jest tak jak zwykle, tylko może widzi się więcej policji i tyle, Egipcjanie zachowują się tak jak zawsze. Moja znajoma z pracy była też teraz na rejsie po Nilu i cały program odbył się normalnie (nie mieli w ogóle w programie Kairu), rejs był od Luksoru do Asuanu, byli też na wycieczce w Abu Simbel. W Asuanie była jedynie manifestacja ok 40 osób, przeszli z flagami, rozeszli się i to wszystko, żadnych zamieszek i ataków na turystów.
          Pisanie bredni o wyrzynaniu turystów to podpowiada ci zapewne twoja chora wyobraźnia, ale nie musisz swoją paranoją epatować ludzi na forum.
        • ivo984 Re: Stanowskiska BP -sytuacja bieżąca 24.07.13, 10:46
          Kleoś zmień zainteresowania i nie strasz ludzi,którzy na dniach mają jechać na wakacje i pewnie czują się jakby swoją rodzinę zabierali na wojnę i niechybną śmierć.W ostrzeżeniach MSZ dotyczących Tunezji od dłuższego czasu jest ,,Nie podróżuj"a ludzie latają i nikt nie odwołuje.A co do ubezpieczeń to i tak prawie wszystkie ubezpieczenia turystyczne mają w wyłączeniach zamachy i zamieszki i w takich przypadkach ubezpieczenie nie obowiązuje.A w Sharm na lotnisku jak w ulu samoloty pełne turystów fruu przylatują i odlatują .Najlepiej nie zaglądać na to forum przed wyjazdem bo się można nieżle nakręcić.Wyjeżdżać i odpoczywać.Dzisiaj wróciłam z Sharm.
    • sepang Re: Stanowskiska BP -sytuacja bieżąca 15.07.13, 13:18
      Niestety,nic nie można zrobić.Zmiana niemożliwa.Dopóki nie ma oficjalnego stanowiska MSZ tracimy wpłacona kasę.BP w jakiś sposób nie widzą zagrożenia.Nie chcę histeryzować, ale to chyba jest po za mną.Jechać na urlop i się stresować?Nie wiem co robić - wylot w czwartek.A dziś kolejny incydent śmiertelny.Może ktoś podpowie jak aktualnie wyglądają środki bezpieczeństwa na lotnisku, podczas transferu oraz w hotelu.
      • sheeri Re: Stanowskiska BP -sytuacja bieżąca 15.07.13, 14:20
        sepang napisała:

> Niestety,nic nie można zrobić.Zmiana niemożliwa.Dopóki nie ma oficjalnego stano
        > wiska MSZ tracimy wpłacona kasę.BP w jakiś sposób nie widzą zagrożenia.Nie chcę
        > histeryzować, ale to chyba jest po za mną.Jechać na urlop i się stresować?Nie
        > wiem co robić - wylot w czwartek.A dziś kolejny incydent śmiertelny.Może ktoś p
        > odpowie jak aktualnie wyglądają środki bezpieczeństwa na lotnisku, podczas tran
        > sferu oraz w hotelu.

Ale czym się stresować??? W kurortach jest bezpiecznie, znajomi wrócili właśnie z Hurghady i Marsa Alam i jest spokojnie, nic się nie dzieje niepokojącego, byli nawet na wycieczce w Luksorze, wylecieli normalnie z lotnisk, naprawdę nie ma co panikować.
        Zamieszki i demonstracje są w Kairze (kilkaset kilometrów od kurortów), a chyba tam się nie wybierasz, przecież nawet MSZ odradza tam wyjazdy i biura podróży anulowały fakultety do Kairu.
        Ja mam zaplanowany i już opłacony wyjazd w II połowie sierpnia i spokojnie czekam, po się martwić na zapas, nie słyszałam ani jednej informacji, żeby turyści byli atakowani w hotelach albo wywlekani z autobusów podczas transferu, bo gdyby zdarzył się choć jeden taki incydent to z pewnością MSZ wyda odpowiedni komunikat.
      • ediorka Re: Stanowskiska BP -sytuacja bieżąca 15.07.13, 14:25
        Przecież w samych kurortach nic złego się nie dzieję. Ludzie, którzy wrócili w ostatnich dniach piszą na forum,że absolutnie niczego złego nie doświadczyli i nie odczuli. W hotelach jest spokój, ewentualnie nie wybierać się na wycieczki w miejsca zagrożone i tyle.
        My też lecimy w czwartek, ale po przeczytaniu opinii osób , które wróciły uspokoiliśmy się i szczerze to nie możemy się już doczekać:)

Jest ramadan i teraz jest tam w ciągu dnia chyba dosyć spokojnie?!
      • maximtao Re: Stanowskiska BP -sytuacja bieżąca 15.07.13, 22:24
        Stanowisko Rainbow Tours:

W związku z sytuacją polityczną jaka ma obecnie miejsce w Egipcie, niniejszym informujemy, że z przyczyn od nas niezależnych mogą powstać okoliczności, w których nie będzie możliwości zrealizowania podczas wycieczki Egipt – wzdłuż Nilu jednego z punktów jej programu katalogowego – zwiedzania Kairu i okolic.
        Jesteśmy w stałym kontakcie z lokalnym kontrahentem, naszymi rezydentami oraz przedstawicielami polskiego konsulatu i na bieżąco otrzymujemy informacje odnośnie aktualnej sytuacji i bezpieczeństwa w Kairze.
        Według oficjalnego komunikatu MSZ w chwili obecnej odradza się organizowanie wyjazdów do Kairu i innych dużych aglomeracji miejskich.

Zaistniała sytuacja spowodowana jest zdarzeniem nadzwyczajnym w postaci wzmożonych zaburzeń życia zbiorowego (zamieszki krajowe), zaliczających się do zdarzeń w układzie siły wyższej. W myśl Art. 11a Ustawy o usługach turystycznych z dnia 29 sierpnia 1997r (Dz.U.04.223.2268), odpowiedzialność Rainbow Tours za brak możliwości realizacji wyjazdu do Kairu (jeśli takowy nastąpi) jest zatem wyłączona. Z tego względu nie przewidujemy możliwości bezkosztowej rezygnacji lub zmiany terminu, kierunku wyjazdu.

Tym niemniej, jeśli nie będzie możliwości realizacji zwiedzania Kairu, zostanie zaproponowane Państwu świadczenie zastępcze w postaci pobytu wypoczynkowego w Hurghadzie w podobnym standardzie jak noclegi w Kairze. Jednocześnie cały czas monitorujemy sytuację na miejscu i jeśli będzie taka możliwość i pozwolą na to względy bezpieczeństwa zwiedzanie Kairu będzie zrealizowane.
        Ponadto zawiadamiamy, że reszta programu będzie odbywała się bez przeszkód i nie istnieje żadne zagrożenie dla naszych Klientów na trasie realizowanego programu.

Wierzymy, że sytuacja w Egipcie wróci do normy tak szybko, jak to tylko będzie możliwe. Wraz z naszymi lokalnymi przedstawicielami będziemy nieustannie monitorować sytuację. Wszelkie istotne informacje odnośnie najnowszych okoliczności będziemy przekazywać w kolejnych komunikatach.
      • maximtao Re: Stanowskiska BP -sytuacja bieżąca 15.07.13, 22:36
        To nieprawda, można działać jeszcze przed wyjazdem! Trzeba wydusić z biura czego nie zrealizują (np. na wycieczce objazdowej) i jeśli to znacząco zmienia program możemy bezkosztowo rozwiązać umowę. Rozmawiałem z prawnikiem z Biura Powiatowego Rzecznika Praw Konsumentów. Jeśli rezygnujemy a oni upierają się przy swoim należy zwrócić się do Rzecznika, który wystąpi w naszym imieniu. Jeśli będą się upierać dalej trzeba złożyć sprawę do sądu powszechnego. Trzeba się powołać na ustawę z dnia 29 sierpnia 1997 r.o usługach turystycznych, art. 14 ust. 5-75:

Organizator, który przed rozpoczęciem imprezy turystycznej jest zmuszony, z przyczyn od niego niezależnych, zmienić istotne warunki umowy z klientem, z zastrzeżeniem art. 17, powinien niezwłocznie o tym powiadomić klienta. W takiej sytuacji klient powinien niezwłocznie poinformować organizatora, czy:
        1) przyjmuje proponowaną zmianę umowy albo
        2) odstępuje od umowy za natychmiastowym zwrotem wszystkich wniesionych świadczeń i bez obowiązku zapłaty kary umownej.

• sheeri Re: Stanowskiska BP -sytuacja bieżąca 16.07.13, 07:24
          To dziwne, że RT nie odwołało rejsu po Nilu, bo jednak większość biur zrezygnowało z objazdówek np. TUI i chyba Itaka, nie wiadomo przecież czy w trakcie rejsu nie trzeba będzie odwołać innych punktów programu (oprócz Kairu), a już zastępowanie zwiedzania Kairu pobytem w 3* hotelu to nieporozumienie, bo wiadomo, ze 3* w Egipcie to najczęściej badziewie. Ja podczas wycieczki do Kairu miałam nocleg w hotelu 4*. Uważam, że w tej sytuacji RT robi ludzi w bambuko na siłę wysyłając ich na taką wybrakowaną i jednak niezbyt bezpieczną wycieczkę, bo nawet z komunikatu MSZ wynika, że tylko kurorty są bezpieczne.
          • ozyrysio56 Re: Stanowskiska BP -sytuacja bieżąca 17.07.13, 21:12
            Dzisiaj skontaktowałem się z biurami-Tui, Rainbow, itaka, Exim. Wszędzie oświadczono, że rejsy odbywają się normalnie i nie planują zawieszania. Tui poinformowało, że jeden rejs w czasie największych zamieszek został odwołany, teraz jest w porządku. Zmieniane są wszędzie tylko programy - nie ma Kairu i piramid w programach objazdowych.
            • werkaem Re: Stanowskiska BP -sytuacja bieżąca 18.07.13, 07:08
              W programie rejsu z TUI (Hatszepsut) nigdy nie było Kairu, statek wypływa z Luksoru i płynie do Asuanu (byłam na tym rejsie 2 lata temu), więc TUI odwołało jeden rejs chyba tylko z powodu Luksoru.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka