Dodaj do ulubionych

Zbierzmy w jednym wątku Wasze kolekcje fotek?

IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.04, 02:56
A moze by tak zebrać w jednym wątku linki do Waszych kolekcji zdjęć?
Nie muszą być wyłącznie Wasze, podajcie adresy do jakichś fajnych kolekcji
fotek, niech ci, którzy jadą będą mieli przedsmak, a ci którzy byli, przy ich
oglądaniu mogli powrócić do tych miejsc pamięcią.

Co o tym sądziecie?
Obserwuj wątek
    • pc_maniac Świątynia Seti I (Dendera) 31.07.04, 09:31
      Świątynia Seti I (Dendera)<a href="http://community.webshots.com/album/114547302GqcxqI">Świątynia Seti I
      (Dendera)</a>
      • pc_maniac Madinat Habu Św. Ramzesa III (Zachodnie Teby) 31.07.04, 09:33

• pc_maniac Świątynia w Abydos 31.07.04, 09:34

• pc_maniac Świątynia Izydy (Wyspa File) 31.07.04, 09:36

• pc_maniac Wioska Budownicych Grobowców +Św.Hathor (zach.Teby 31.07.04, 09:38

• pc_maniac Świątynia Mandulisa (Wyspa Kalabsze) 31.07.04, 09:40

• pc_maniac Dolina Królowych i Grobowce dostojników (Zach.Teby 31.07.04, 09:41

• Gość: Egyptian Man Very nice photos IP: 213.131.75.* 31.07.04, 09:50
                    I see and see. You work very nice photos in my country.
                    Beautifull
                  • pc_maniac Ramesseum (Zachodnie Teby) 31.07.04, 10:05

• Gość: kali Re: Dolina Królowych i Grobowce dostojników (Zach IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.07.04, 11:15
                    Kim jesteś, skoro pozwolono ci fotografować wewnątrz grobowców w Dolinie
                    Królów? Wiem, że trzeba mieć na to specjalny glejt....
                    • pc_maniac Re: Dolina Królowych i Grobowce dostojników (Zach 31.07.04, 11:23
                      Gość portalu: kali napisał(a):

> Kim jesteś, skoro pozwolono ci fotografować wewnątrz grobowców w Dolinie
                      > Królów?

A kto powiedział, że fotografowałem w Dolinie Królów?
                      No dobra, fotografowałem, ale w zeszłym roku, ale nie wyszły.

Zaś to co Ty wziąłeś za Dolinę Królów to Dolina Królowych, na drugim krańcu Teb
                      Zachodnich, oraz Grobowce Dostojników w centrum Teb Zach.
                      Dodam, ze nie było problemów z fotkami, ponieważ, jak przekonali się
                      Egipcjanie, nie robię nigdy fotek panoramicznych z lampą (nawet w Muzeum
                      Egipskim).
                      • Gość: kali Re: Dolina Królowych i Grobowce dostojników (Zach IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.07.04, 11:30
                        OK - Teby Zach. to Teby Zach. - nie wnikam, w którym z grobowców były zrobione
                        te zdjecia. Fakt, że jest to zabronione i fakt, że tylko nieliczni mogą to
                        zrobić (np. archeolodzy i też nie bez problemów). Masz układy ze strażnikami,
                        czy co? Oni bardzo poważnie traktują swoja misję strzeżenia skarbów kultury
                        Starożytnego Egiptu przed nachalnymi "turystami" (wszystkie "białasy" z
                        aparatami są dla nich potencjalnym "zagrożeniem"...).
                        • Gość: Aga Re: Dolina Królowych i Grobowce dostojników (Zach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.04, 14:55
                          Niestety jeżeli chodzi o ochronę przed fleszmi zabytków w Egipcie to tylko
                          fikcja - wróciłam z Egiptu 29.07.04 w Luksorze byłam 24.07.04 i też zrobiłam
                          zdjęcia w grobowcach. Pilujący Pan sam mnie zagadnął zobaczywszy na mojej szyi
                          aparat fotograficzy o możliwość zrobienia zdjęcia z lampą błyskową - oczywiście
                          za "drobną 2-3 euro opłatą".
                          • Gość: Kali Re: Dolina Królowych i Grobowce dostojników (Zach IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.07.04, 16:39
                            A właśnie! Wszyscy zachwycamy się fantastycznymi fotkami z Abu Simbel, Doliny
                            Królów, Edfu, Kom Ombo, Sakkary itd. Robimy ich niesamowitą ilość, ale czy
                            zastanawiamy się, że tak naprawdę dokładamy swoje 5 groszy do tego, że za jakiś
                            czas będziemy mogli to wszystko oglądac TYLKO na tych fotkach? Pozdrawiam
                            egiptomaniaków i życzę, żebysmy jeszcze za ...dziesiąt lat mogli ogladać te
                            wszystkie wspaniałości w naturze.
                            • pc_maniac Re: Dolina Królowych i Grobowce dostojników (Zach 31.07.04, 16:47
                              Kali, myślę, że się mylisz. Gdyby nie setki tysięcy turystów odwiedzających ten
                              kraj i wykupujących bilety, nie byłoby pieniędzy na odrestaurowywanie tych
                              zabytków.
                              Druga kwestia to dla kogo miałyby one być, gdyby nie udostępniano ich
                              zwiedzającym?! Dla kustoszy i archeologów?
                              W tym miejscu bardziej należy się zastanowić nad taką sprawą jak kultura
                              zwiedzania, czyli nie dotykanie zabytków, nie śmiecenie wokół nich, nie
                              zabieranie sobie z terenu zabytku nawet kamyków, czy najważniejsze - NIE
                              UŻYWANIE FLESZÓW w aparatach fotograficznych.
                              Sam byłem świadkiem poważnej restauracji Ramesseum, czy Świątyni Seti I w Zach.
                              Tebach, by po jej przeprowadzeniu udostępnić te obiekty turystom, którzy
                              obecnie docierają tam wyłącznie indywidualnie.
                              Bardziej martwiłbym się tutaj takimi czynnikami jak np. wyziewy spalin z
                              samochodów Egipcjan (szczególnie autokarów), których silniki działają non stop.
                              A wpływ spalin na zabytki najlepiej zobaczyć na własne oczy na przykładzie
                              Akropolu w Atenach.
                              • Gość: Kali Re: Dolina Królowych i Grobowce dostojników (Zach IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.07.04, 18:56
                                I słusznie. Tylko kto ma nauczyć turystów nie tykania spoconymi łapami
                                reliefów, ktore mają parę tysięcy lat, skoro najczęściej poruszane tematy na
                                forum to wybór hotelu w Hurghadzie albo Sharm El Sheikh, albo ranking hoteli, w
                                których nie ma insektów? Czepiam się, ale to jest trochę błędne koło: zachęcamy
                                ludzi, żeby jechali do Egiptu i zobaczyli ten niepowtarzalny kraj, pomagamy
                                takim działaniem "wychodzić" na światło dzienne coraz to nowym cudom Egiptu, a
                                tym samym coraz większa rzesza pseudo-turystów zadeptuje to, co dzieki ich
                                pieniądzom zostało odrestaurowane. Jeśli chodzi o podejście Egipcjan, cóż...oni
                                z tego żyją i tylko nieliczni mają stosunek - powiedzmy - patriotyczny. Na
                                szczęście większość archeologów to kompletne świry na punkcie kultury
                                Starożytnego Egiptu i chwała im za to.
                                • pc_maniac Re: Dolina Królowych i Grobowce dostojników (Zach 31.07.04, 19:19
                                  Zgadza się. M.in. po to by nieco odciążyć forum Egipt od dyskusji o hotelach
                                  powołałem do życia forum Hotele, choć jak widzisz za dużo się tam nie dzieje
                                  mimo moich próśb.
                                  Z drugiej strony, mam nadzieję, że pokazywanie przeze mnie kolekcji fotek z
                                  Egiptu uświadomi wielu czytelnikom tego forum, że spokojnie można robić świetne
                                  zdjęcia bez użycia lampy błyskowej, mało tego - uważam, ze robiąc zdjęcie z
                                  fleszem nie osiągnie się tak realistycznego efektu, ponieważ jedynie centrum,
                                  gdzie dociera światło flesza będzie miało naturalną kolorystykę, a to też tylko
                                  wtedy, gdy obiekt nie będzie oddalony od aparatu więcej niż 1-3 m.

Podobnie z dyskusjami o rafach - za cholerę nie rozumiem, że dyskutuje tyle
                                  osób, że moralnie i prawnie nie powinno się wywozić raf ani muszli, a tu na
                                  odwrót, z każdym dniem przybywa pustogłowych, którzy swym przemytem jeszcze się
                                  chwalą.
                                  Przecież wystarczy porównać rafę w Sharm i w Hurghadzie. A PRZECIEŻ zanim
                                  zaczęli tam najeżdżać turyści były w tym samym stanie.

Cóż, trzeba pisać, apelować, krytykować, błagać, może jednak do kogoś
                                  nieświadomego to dotrze.
                                  • Gość: Kali Re: Dolina Królowych i Grobowce dostojników (Zach IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.07.04, 19:49
                                    przy okazji tych apeli, może by tak jeszcze poedukować wyjeżdżających do
                                    Egiptu, że - oprócz skarbów Starożytnego państwa - są tam też piękne miejsca
                                    związane z Islamem. I że mieszkaja tam ludzie, którzy - mimo, że są potomkami
                                    faraonów - są też (badź co bądź) muzułmanami. I może nauczylibyśmy sie przy
                                    okazji szanowania i zachwytu nad architekturą Egiptu również szacunku i
                                    zrozumienia dla Egipcjan. Nie są wcale gorsi od nas (jak się niektórym wydaje).
                                    Pozdrawiam,
                                    Kali (nie TEN Kali :"Kali isc po woda", a Kali - bogini indyjska - raczej
                                    indiomaniczka z coraz dojmującą tęsknotą za Egiptem)
                                    • Gość: cleo Re: Dolina Królowych i Grobowce dostojników (Zach IP: *.uci.agh.edu.pl / *.uci.agh.edu.pl 31.07.04, 21:01
                                      to bardzo dobry pomysł z tym tematem.
                                      Dzięki niemu wszyscy zainteresowani będą mogli obejrzeć zdjecia różnych osób,
                                      powspominać lub przekonać się, że warto zdecydować sie na odwiedzenie tego
                                      kraju.
                                      Moje zdjęcia obejmują pobyt w Hurhadzie i trase objazdu 7+7 autokarem z Triadą

Pozdrawiam

community.webshots.com/user/barbaragoralska
                                      • scorpio1956 Re: Dolina Królowych i Grobowce dostojników (Zach 31.07.04, 21:13
                                        Dołączam się.
                                        community.webshots.com/user/scorpio1956100
                                        Pozdrowienia
                                        Zbyszek
                                    • corrina_f1 Re: Dolina Królowych i Grobowce dostojników (Zach 01.08.04, 10:45
                                      Wydawało mi się, że ten temat miał zawierać linki do galerii ze zdjęciami, może nie koniecznie powinny się w nim odbywać dyskusje ? Niepotrzebnie go wydłużają, a mówiąc szczerze, niewiele wnoszą :(

pzdr
                                      Kasia
                                      • Gość: slabos Re: Dolina Królowych i Grobowce dostojników (Zach IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.04, 12:17
                                        ale ty mnie juz slabisz. Czy ty jestes wlascicielem tego forum czy co ?
                                        Strasznie jestes upierdliwa.
                                        • corrina_f1 Re: Dolina Królowych i Grobowce dostojników (Zach 01.08.04, 12:30
                                          Gość portalu: slabos napisał(a):

> ale ty mnie juz slabisz. Czy ty jestes wlascicielem tego forum czy co ?
                                          > Strasznie jestes upierdliwa.
                                          Dołącz sobie mnie do NIE-ulubionych osób, i problem czytania moich postów będziesz miał z głowy :)))
                                          • Gość: kali Re: Dolina Królowych i Grobowce dostojników (Zach IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.08.04, 13:36
                                            rozczarowałaś mnie swoją opinią o NIC nie wnoszącej dyskusji. Powstała
                                            spontanicznie w związku z fotkami i jeśli faktycznie nic według ciebie nie
                                            wnosi - to zaczynam się zastanawiać na czym polega twoja fascynacja Egiptem?
                                            • Gość: kali popieram Re: Dolina Królowych i Grobowce dostojników (Zach IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.04, 13:43
                                              kali popieram .Poprostu Corrina zabardzo wtrca sie do kazdego watku.
                                              • corrina_f1 Re: Dolina Królowych i Grobowce dostojników (Zach 01.08.04, 13:51
                                                Panowie, lub panie, jeśli naskakujecie na mnie, to najpierw jednak warto spojrzeć na tytuł wątku. Nie było w mojej wypowiedzi nic złośliwego, nie miałam na celu nic złego. Po prostu jeśli wątek jest zbiorem linków ze zdjęciami, to wydawało mi się, że nie powinny się w nim odbywać dyskusje, podobnie jak kiedyś spytał o to Pc_maniac odnośnie forum hotelowego. Wystarczyło założyć nowy wątek iw nim pociągnąć dyskusję.
                                                Jeśli coś traktować jako bazę/zbiór wiadomości, a z takim przekonaniem wchodzi się w post czytając jego temat, to rozczarowaniem raczej będą właśnie dodatkowe dyskusje, poniekąd wokół tematu, ale jednak nie na temat. Wątek wydłuża się wtedy w nieskończoność a tego, co w nim z założenia miało być, nie ma.

Może źle myślę, ale to już jakby nie mój problem.

pozdrawiam wszystkich rozczarowanych
                                                • Gość: bez wtracania Re: Dolina Królowych i Grobowce dostojników (Zach IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.04, 14:02
                                                  To poprostu sie nie wtracaj i tyle bo to nie pierwszy raz.Nikomu to nie
                                                  przeszkadza tylko tobie.A jak kogos dany temat interesuje to sobie poradzi .
                                                  • Gość: Chris Re: Dolina Królowych i Grobowce dostojników (Zach IP: *.acn.waw.pl 02.08.04, 02:05
                                                    > To poprostu sie nie wtracaj i tyle bo to nie pierwszy raz.Nikomu to nie
                                                    > przeszkadza tylko tobie.A jak kogos dany temat interesuje to sobie poradzi .

Mi przeszkadza ponieważ dyskusja nie ma nic wspólnego z tematem wątku, jeśli już to dyskusje proponuje na prv. Mi się wydaje że właśnie takie osoby jak Corrina mimo różnych uwag krytycznych potrafią trzymać pożądek bo inaczej zaraz na grupie o Egipcie zaczą się rozmowy o "rozmarzani się pingwinów w noc polarną" co nie wnosi niczego ciekawego do tego forum. Skoro jest jakiś temat to trzeba się do niego dostosować a wszystko co jest inne to jest off-topic i albo przenieść to na prv. albo założyć nowy wątek.
                                                • Gość: Kali Re: Dolina Królowych i Grobowce dostojników (Zach IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.08.04, 14:33
                                                  Link zapoczątkował Pc_maniak i jednak sam włączył się do dyskusji. Nie widzę
                                                  problemu w wydłużeniu wątku - robi się po prostu ciekawiej, a przy tym ci,
                                                  którzy na oślep strzelaja fleszami gdzie popadnie, może na chwilę się nad tym
                                                  zastanowią...
                                                  A nowy wątek - w drodze.
                                                  Pozdrawiam wszystkich za- i przeciw.
                                                  • pc_maniac Sorki to moja wina z tym off-topic (przepraszam) 01.08.04, 22:15

• Gość: Chris Re: Dolina Królowych i Grobowce dostojników (Zach IP: *.acn.waw.pl 02.08.04, 02:14
                              > A właśnie! Wszyscy zachwycamy się fantastycznymi fotkami z Abu Simbel, Doliny
                              > Królów, Edfu, Kom Ombo, Sakkary itd. Robimy ich niesamowitą ilość, ale czy
                              > zastanawiamy się, że tak naprawdę dokładamy swoje 5 groszy do tego, że za jakiś czas będziemy mogli to wszystko oglądac TYLKO na tych fotkach? Pozdrawiam
                              > egiptomaniaków i życzę, żebysmy jeszcze za ...dziesiąt lat mogli ogladać te
                              > wszystkie wspaniałości w naturze.

No to mam pytanie natury technicznej Co ma wspólnego robienie zdjęć z niszczeniem zabytków ?? Zrobienie zdjęcia to tylko odgłos przewijania filmu albo i nie w przypadku aparatu cyfrowego, czy to w jakimś stopniu niszczy to co się fotografuje ??
    • miriam_73 Re: Zbierzmy w jednym wątku Wasze kolekcje fotek? 01.08.04, 21:33
      dołączam: jest Hurgada, Synaj, Północ, Południe
    • Gość: Lion Hurghada Maj 2004 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.04, 12:44
      No to ja sie też dołącze

www.debas.pl/Egipt
      • Gość: karolina Re: Hurghada Maj 2004 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.04, 10:11
        wyjeżdzam 12.08- pierwszy raz - dziękuję Ci za te zdjęcia:)))
    • Gość: marek rokowski Re: Zbierzmy w jednym wątku Wasze kolekcje fotek? IP: 62.233.171.* 02.08.04, 16:33
      dołączam - choć mmoże trochę mneij typowo: większość moich fotek zrobiona jest
      po drugiej stronie lustra :) -oczywiście egipskiej wody :)

pozdrawiam

MArek Rokowski
      • Gość: marek rokowski Re: Zbierzmy w jednym wątku Wasze kolekcje fotek? IP: 62.233.171.* 02.08.04, 16:34
        ups... www.zanurkuj.republika.pl
        • Gość: Lion Re: Zbierzmy w jednym wątku Wasze kolekcje fotek? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.04, 01:36
          whauu chyba polubiłem nurkowanie, szkoda że to tak drogi sport :-(
          • pc_maniac rafa koralowa w Egipcie 03.08.04, 15:48
            Przepiękne zdjęcia podwodne, jednak od razu mówię - nie moje. Poprostu daję tu
            link, byście mogli popodziwiać i zobaczyć co tracicie nie wybierając się na
            nurkowanie/snoorkowanie:
            • Gość: Minius Kolekcja Photona (rewelacja!!!) IP: *.smrw.lodz.pl / *.smrw.lodz.pl 03.08.04, 17:36
              Kolekcja Photona z Egiptu<a href="http://www.photon.ex.pl/"> Kolekcja Photona z Egiptu</a>
            • beti22 Re: rafa koralowa w Egipcie 04.08.04, 18:15
              Piekne fotki dzieki pc. maniaczku tyle ich szukalam i narescie
              znalazlam.Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka