Dodaj do ulubionych

Pytania do pc_maniaca

17.08.04, 22:31
Witam!
Bardzo zainteresowała mnie sprawa wyjazdu z Hurgady do Luksoru na własną
rękę. Czy byłbyś tak dobry i napisał mi coś więcej na ten temat. Zastanawiamy
się także nad wynajęciem samochodu. Nie wiem tylko, czy takie podróżowanie
jest bezpieczne. Czy masz może jakieś doświadczenia w tej kwestii?
Będe wdzięczna za odpowiedż.
Pozdrawiam
Sylwia
Obserwuj wątek
    • pc_maniac Re: Pytania do pc_maniaca 17.08.04, 23:27
      Hm, starałem się wszystko zaraz po powrocie opisać w wątku Egipt na własną rękę
      wspomnienia w odcinkach" (jest na pierwszej stronie).
      Macie tam ceny, trasy, obiekty.
      Po ponad pół roku pamięć zaczyna płatać figle, więc polecam zajrzeć do tego
      wątku. Myślę, że bardzo dokładnie opisałem naszą podróż. Jest tam również jeden
      post z wyszczególnionymi wszystkimi cenami.

Jeśli byście zdecydowali się np. zamieszkać na Zachodnim Brzegu w tzw. Guest
      House u Alego, to oczywiścis służę adresem. Mieszkają tam goście z Niemiec
      Anglii Stanów Zjednoczonych, i są bardzo zadowoleni, więc i Pokacy będą się tam
      czuli jak u siebie w domu.
      Ali wraz z kuzynem, tak jak to opisałęm, jest również organizatorem wyprawy do
      Abydos i Dendery.
      • katahdin Re: Pytania do pc_maniaca 22.08.04, 15:50
        pc_maniac napisał:

>Jeśli byście zdecydowali się np. zamieszkać na Zachodnim Brzegu w tzw. Guest
        >House u Alego, to oczywiścis służę adresem. Mieszkają tam goście z Niemiec
        >Anglii Stanów Zjednoczonych, i są bardzo zadowoleni, więc i Pokacy będą się
        tam czuli jak u siebie w domu.
        > Ali wraz z kuzynem, tak jak to opisałęm, jest również organizatorem wyprawy
        do Abydos i Dendery.

czy bylbys tak uprzejmy do mnie rowniez ten adresik przeslac,
        dzieki
        • pc_maniac Adres wysłany 22.08.04, 16:21

• Gość: Seba Re: Pytania do pc_maniaca IP: *.cst.tpsa.pl 22.08.04, 18:12
        Witam!

Mozna prosic o ten adres ?
        Prosze przeslac na seeking@op.pl

Pozdrawiam!
        Seba
        • pc_maniac Re: Pytania do pc_maniaca 22.08.04, 20:44
          Gość portalu: Seba napisał(a):

> Witam!
          >
          > Mozna prosic o ten adres ?
          > Prosze przeslac na seeking@op.pl
          >
          > Pozdrawiam!
          > Seba

Wysłane
        • corrina_f1 Re: Pytania do pc_maniaca 22.08.04, 22:04
          Seba, wreszcie zawitałeś na forum egipskie :) Czyżbyś niebawem wybierał się do Kraju Faraonów ? ;)

pozdrowionka
          Kasia
          • Gość: Seba Re: Pytania do pc_maniaca IP: *.cst.tpsa.pl 22.08.04, 23:08
            Jestem, jestem caly czas a co do wyjazdu to i owszem dokladnie 10.10
            do Hurghady oczywiscie !

Pozdrawiam!
            Seba

Zrobilem Wam troche reklamy na zorganizowanej :-))
            • corrina_f1 Re: Pytania do pc_maniaca 23.08.04, 16:42
              Gość portalu: Seba napisał(a):

> Jestem, jestem caly czas a co do wyjazdu to i owszem dokladnie 10.10
              > do Hurghady oczywiscie !
              >
              > Pozdrawiam!
              > Seba
              >
              > Zrobilem Wam troche reklamy na zorganizowanej :-))

Hehe, ja zawsze robię "trochę" reklamy na zorganizowanej ;))
              A ja sobie lecę 8.10 do tunezji :)

pzdr
              Kasia
    • Gość: Voy Re: Pytania do pc_maniaca IP: *.proxyplus.cz / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 15:00
      PC juz napisal na temat podrozy, ja dopisze pare slow na temat samochodu:

Szczerze mowiac nie polecam tym, ktorzy nie maja bardzo silnych nerwow (to NIE
      jest cos co moz na nazwac RUCHEM DROGOWYM) oraz bardzo zasobnej kiesy. Standard
      to limit 100 km dziennie powyzej placisz za kazdy przejechany kilometr. Paliwo
      smiesznie tanie, 1/4 ceny polskiego. Policja daje mandaty z sufitu (jedziesz
      50, zatrzymuja cie i mowia "maj frent, handret syrty" i samochod w odtawke na
      trzy miesiace, za co firma wynajumujaca odpowiednio cie obciazy.

Poza HRG tylko w konwojach.

Zalety: mozesz dotrzec np. do klasztorow na pustyni arabskiej (tylko trzeba
      dyskretnie wymknac sie z konwoju....)
    • sylwia_w4 Re: Pytania do pc_maniaca 18.08.04, 19:46
      Serdecznie dziękuję obu Panom za informacje. Oczywiście bardzo byłabym
      wdzięczna za adresy.
      Pozdrawiam serdecznie
      Sylwia
      • pc_maniac Wysłałem adres i tel. do Alego mailem 18.08.04, 20:18
        ... na Twóją skrzynkę mailową gazety.pl

Byłbym przy tym niezmiernie wdzięczny gdybyś (jeśli się decydujecie)
        dostarczyła mu fotki, które zrobiliśmy z nim. Jeśli nie byłoby to dla Ciebie
        problemem, to chętnie bym Ci je podesłał.
        • sylwia_w4 Re: Wysłałem adres i tel. do Alego mailem 18.08.04, 20:48
          Bardzo dziekuję za adres i telefon. Jeśli będziemy jechać, na pewno zabierzemu
          mu fotki. Sprawa tylko wygląda tak,że jedziemy dopiero w połowi października. I
          ja na razie rozdglądam się, jakie są możliwości. Pomysł wyjazdu do Luxoru na
          własną rękę baaardzo mi się podoba, tylko jadę jeszcze z kilkoma znajomymi i po
          prostu musimy opracować plan. W kazdym razie odpowiadnio wcześnie dam Ci znać i
          chętnie zabiorę fotki.
          Może jestem namolna, ale boje sie jednej rzeczy. Jedziemy do Panoramy w El
          Gounie. Zdjęcia hotelu widziałam tyko w katalogu (hotel nowy, podobno otwarty
          od sierpnia), opisu na forum hotele-egipt (gratulacje za pomysł!)nie ma. Nie
          słyszałeś (czytałeś)przypadkiem czegoś o tym hotelu?
          Pozdrawiam
          Sylwia
          • pc_maniac Re: Wysłałem adres i tel. do Alego mailem 18.08.04, 23:05
            Z tego co wiem to cała El Gouna to bajka. Jednak leży nieco oddalona od
            Hurghady, więc myślę, że nie będzie się Wam chciało wybierać z niej na własną
            rękę.
            Ale jeśli się zdecydujecie, to pamiętajcie o mojej prośbie.
            • sylwia_w4 Re: Wysłałem adres i tel. do Alego mailem 19.08.04, 22:33
              Na pewno będę pamiętać!
              Pozdrawiam
              Sylwia
    • Gość: Marek Re: Pytania do pc_maniaca IP: *.okocim.com.pl 20.08.04, 12:23
      Wyczytałem na tym forum,że wiza na półwysep Synaj nie jest potrzebna.
      Ponieważ jest Pan dla mnie autorytetem w sprawach Egiptu chciałbym uzyskać
      odpowiedź potwierdzającą . Przy okazji chciałby podziękować za Pana pracę na
      tym jakże potrzebnym forum i życzyć wytrwałości.
      Dla jasnności mojego pytania dodaję, że jadę do Sharm i poza Synaj się nie
      wybieram, ponieważ Egipt po drugiej stronie Nilu zwiedzałem przez 3 tygodnie
      • pc_maniac Re: Pytania do pc_maniaca 20.08.04, 19:06
        Opieram się tutaj na informacji Corriny_f1, mojej przyjaciółki internetowej,
        która będąc na Półwyspie Synajskim nie musiała kupować wizy wraz z całą grupą.
        Jednak ma to dwie strony medalu - jeśli bedziecie chcieli wybrać się np. do
        Kairu to wizę mieć musicie.
        Tutaj wydaje mi się, że należy się kierować rozwiązaniami biur podróży, czy
        polecają jej wykupienie, czy też nie. Nie warto sie o to kłócić, bo jeśli
        zapłacicie 15$ to kwota ta nie idzie na biuro lecz dla władz Egiptu.
        • corrina_f1 Re: Pytania do pc_maniaca 20.08.04, 19:37
          Pozwolę sobie na małe sprostowanie :)

Nie musiałam, poniewaz wylądowałam nie w Sharm, a w Tabie, 250 km od SSH, przy samej granicy z Jordanią. Tam wizy się nie wykupuje w ogóle ze względu na przepisy wizowe w tamtejszej strefie przygranicznej (Egipt/Jordania/Izrael)(tak to przynajmniej zrozumiałam, ale najchętniej poprosiłabym Egipcjankę o szczegółowe wyjaśnienie, bo chyba ona zna się na tym lepiej;). Tzn wizę jako stempel dostaje się oczywiście do paszportu, ale nie ma znaczka skarbowego, za który wszędzie indziej trzeba zapłacić.
          Jadąc do Sharm nie zostaliśmy poinformowani, że wizę należy wykupić, choćby w przypadku, jeśli chcemy jechać do Kairu. Byliśmy nawet całkiem zadowoleni, że lądując w Tabie choć tyle mamy z tego dobrego.
          Dojechaliśmy do Sharm, w drodze o wizie ani słowa, więc uznaliśmy, że "nie należy się wychylać".
          Dopiero następnego dnia, podczas rozmowy z Egipcjaninem pracującym w biurze podróży zupełnie przypadkiem zeszło się na Kair i jakoś mimochodem wspomnieliśmy o wizach, których nie mamy. Okazało się, że za żadne skarby do Kairu, ani właściwie praktycznie nigdzie nie możemy pojechać (poza bodajże wycieczką _wyłącznie_ drogą WODNĄ do Ras Mohammed. Jadąc tam samochodem, czy autokarem, trzeba mieć wizę).
          Cała historia z wizą opisana jest w linku w moim podpisie (Egipt 2004), polecam szczerze lekturę, bo to zabawna w pewnym sensie, ale i pouczająca historia.
          Tak więc z jednego wyjazdu mamy w sumie 2 wizy - z Taby i Sharm, przy czym tą s Sharm chyba w końcu sxeruję, bo wygląda... Hmm, jest zupełnie inna niż te, które macie wszyscy :) Jest z masą odręcznych zapisków arabskimi literkami pana naczelnika i w ogóle ciekawa pieczątka ;)

W razie pytań polecam się na przyszłość w miarę mojej skromnej wiedzy :)

pzdr
          Kasia
          • egipcjanka15 Wiza Synajska 21.08.04, 14:01
            Poczulam sie wywolana ;-) A wiec tak: wiza "Sinai Only" (o cos takiego nalezy
            prosic u "pieczatkowego", nie kupujac wczesniej zadnych znaczkow) jest
            bezplatna, ma waznosc 2 tygodnie, nie podlega mozliwosci przedluzenia i daje
            prawo pobytu praktycznie TYLKO na terenie kurortow wschodniego wybrzeza Synaju.
            Nie mozna z nia pojechac do Kolorowego Kanionu, Klasztoru sw. Katarzyny i na
            gore Mojzesza, do Ras Mohamad (wyjatek lodzie 100% snurkowe, nurkowie nie! -
            musza miec normalna wize), nie mowiac juz o Kairze czy Luksorze. Nalezy sie
            wiec 5 razy zastanowic, bo jak raz wykupimy te wize, jest prawie niemozliwe
            zamienic ja na pelna platna wize egipska juz bedac w Sharm. Corrinie sie udalo,
            ale to niemal cud ;-)))
            • corrina_f1 Re: Wiza Synajska 22.08.04, 14:39
              > Corrinie sie udalo,
              > ale to niemal cud ;-)))

Ja ogólnie miałam szczęscie podczas tego pobytu, ale wiadomo, że w Egipcie różne cuda się zdarzają... :)
              Wiza, całodniowy deszcz 19 maja w Aleksandrii... :)
        • Gość: Marek Re: Pytania do pc_maniaca IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 21.08.04, 10:33
          Jak jest z powrotem z Luxoru do Hurghady ? Podobno dojechać wszędzie nie
          problem, ale z powrotem tak.Też autobusem? Bilety bez problemu przed samym
          odjazdem czy wcześniej? Hotel Horus doba hotelowa od której do której?
          • Gość: Marek Re: Pytania do pc_maniaca IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 21.08.04, 10:35
            Jestem z Łodzi i Ty też ( jeśli nie pomieszałem :) )
            Może być na priv, mam jeszcze sporo pytań :)
            drivertruck@poczta.onet.pl
            Pozdrawiam
            • pc_maniac Re: Pytania do pc_maniaca 21.08.04, 11:19
              Powrót z Luksoru do Hurghady jest jeszcze prostszy, kupujesz w Luksorze w budce
              biletowej bilet (autobusy jak pamiętam, co godzinę lub półtorej).
              Najdziwinejsze, że był tańszy, ale to może przyczyna, że wracaliśmy autobusem
              innej firmy przewozowej. Nie ma tłoku, więc i miejsc nie zabraknie, problem
              jedynie w filamch, które w autobusie puszczają na cały regulator. Badziew
              straszny - gorsze to niz brazylijskie seriale, a jeszcze w niezrozumiałym
              języku.
              Czasem możesz trafić na tutejszą atrakcję czyli półtoragodzinne modły puszczane
              na full z radia lub magnetofonu.
      • katahdin Re: Pytania do pc_maniaca 22.08.04, 15:47
        Gość portalu: Marek napisał(a):

>ponieważ Egipt po drugiej stronie Nilu zwiedzałem przez 3 tygodnie

Marku, czy mozesz napisac jaki byl program Twojej wycieczki
        i ile czasu nalezy planowac na dane miejscowosci. Czy rezerwacje
        nalezy zrobic wczesniej, czy na miejscu nie ma problemu.
        • Gość: Marek Re: Pytania do pc_maniaca IP: *.okocim.com.pl 23.08.04, 16:25
          • Gość: Marek Re: Pytania do pc_maniaca IP: *.okocim.com.pl 23.08.04, 17:40
            Te trzy tygodnie to skrót myślowy.Faktycznie byłem przez trzy tygodnie w
            Hurgadzie i stamtąd zwiedzałem Egipt. Mogę polecić wspaniałą 3 dniową wycieczkę
            statkiem z Luksoru do Asuanu, żałuję że w programie nie było Abu Simbel, ale
            się jeszcze tam wybiorę.Koniecznie wybierz statek z basenem ze względu na upał
            Byłem na 3 dniowej wycieczce do Kairu, mieliśmy wspaniałego przewodnika polkę
            mieszkającą na stałe w Kairze z którą w dzień zwiedzaliśmy taksówką Kair i
            okolice (bo byliśmy tylko w trójkę: ja, żona, i przewodniczka), a nocami już
            tylko z żoną zwiedzaliśmy Kair na własną ręke.Dla nas te 3 dni to było za mało
            i pozostał niedosyt.
            Poza tym korzystaliśmy z wycieczek z Hurgady: łodzią podwodną i ze szklanym dnem
            Mieszkaliśmy w hotelu Empire i drażnią mnie opinie że ma kamienistą plaże, bo
            tam po prostu jest rafą, troche zadeptana ,ale dla nas tętniąca życiem. To tam
            złapaliśmy bakcyla snorkowania i dlatego w tym roku wybieramy się do Sharm.
            Wycieczki załatwialiśmy na miejscu.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka