Dodaj do ulubionych

Wycieczka fakultatywna

31.03.15, 04:38
hej,mam takie pytanko,otoz ciekawi mnie czy jadac z itaka mam mozliwosc pojechac na fakulteta z np exim bo itaka nie ma np wyspy orange lub el gouny,wiem niby mozna ale czy to nie jest podbieranie klientow?
Obserwuj wątek
    • xaltuton Re: Wycieczka fakultatywna 31.03.15, 11:31
      To moje pieniadze i moja decyzja z kim i gdzie sobie pojade bedac na miejscu. Co ma do tego BP?
      • pc_maniac Re: Wycieczka fakultatywna 02.04.15, 17:52
        xaltuton napisał:

> To moje pieniadze i moja decyzja z kim i gdzie sobie pojade bedac na miejscu.
        > Co ma do tego BP?

Dokładnie. Trudno to lepiej ująć. Rozumiem, że w interesie rezydentów leży zniechęcanie turystów do wydawania pieniędzy gdzie indziej niż u nich. Ale nie dajmy się zwariować. Czy jedzie się z przewodnikiem z biura, z którego dotarliśmy do Egiptu, czy też fakultet wykupiliśmy w innym (choćby nawet w lokalnym), to ponieważ fakultety nie są zaliczane do sportów ekstremalnych, to ubezpieczenie jakim objęci jesteśmy przez cały czas pobytu obejmuje również fakultety z innych biur. Ba, nawet gdy pojedziemy tam na własną rękę czy taksówką lub prywatnym samochodem jakiegoś tubylca.

A w przypadku gdy trafimy jak ci nieszczęśnicy w Tunisie na jaką akcję terrorystyczną, to nawet gdy trafiliśmy tam z fakultetem, który wykupiliśmy u własnego rezydenta, to i tak odszkodowania nie dostaniemy. Ponieważ (czego prawie nikt nie czyta) ubezpieczenie nie obejmuje sytuacji wojny i ataków terrorystycznych. Więc jesli dotarłeś do Egiptu z biurem Xxxx i na fakultet wybrałeś się z biurem Xxxx, sąsiad wybrał fakultet z Yyyy, a koleżanka zwiedza na własną rękę z papierowym przewodnikiem, to Wasza sytuacja prawna jest identyczna. Różni Was jedynie cena ;-)
    • kasia_p45 Re: Wycieczka fakultatywna 31.03.15, 12:40
      Wydaje mi się, ze to zależy od tego czy dane biura współpracują ze sobą. Zdarzało mi się będąc z jednego biura korzystać z fakultetów innego ale to było na zasadzie współpracy tych biur i wszystko załatwiałam ze swoim biurem...
      Na własna rękę mało prawdopodobne, że coś załatwisz. Byłam świadkiem, że tak się nie dało.. Więc może lepiej skorzystać z lokalnych w takiej sytuacji??
      • gladi3 Re: Wycieczka fakultatywna 31.03.15, 18:41
        raz lecialem z itaki a chcialem z exim wycieczke i robiono mi przysluge po cichu bo jakos bardzo niechetnie mi to sprzedawali wiec jakas zasada tam panuje kto gdzie co kupuje.
        • kasia_p45 Re: Wycieczka fakultatywna 31.05.15, 11:34
          Tak naprawdę to pewnie zależy to od rezydentów i od tego w jakich są układach. Jeśli obie strony maja w tym korzyść to pewnie po cichu podsyłają sobie klientów.. A tak oficjalnie zapewne nie można... np. jedziesz z TUI a chcesz fakultet od Itaki..itd.. No chyba, że biura oficjalnie współpracują i maja wspólne fakultety bo np. same nie znalazłyby tylu klientów na danym terenie.
      • pc_maniac Re: Wycieczka fakultatywna 02.04.15, 18:05
        Tajemnicą poliszynela jest fakt, że wszyscy przewodnicy z biur podróży dorabiają sobie na boku ciągnąc turystów do konkretnych sklepów z alabastrem, czy innymi pamiątkami. Tak samo jest stołowanie się turystów na fakultetach. Każdy przewodnik dostaje procent od ściągnięcia do danego właściciela sklepu czy restauracji turystów. Więc o ile może nie będą tego robioć oficjalnie, o tyle żaden przewodnik nie odmówi kolejnemu klientowi by się z nim zabrał na fakultet, bo to zawsze jakiś dodatkowy grosz.
        • wp2015 Re: do pc-maniac 02.04.15, 18:37
          Wiesz pc-manac czytając Twój post mam takie pytanie - czy przewodnik - rezydent / jak zwał tak zwał / dostaje procent od przyprowadzonej hordy ogłupiałych turystów czy też procent od kasy wyciągniętej od tej hordy a może ..ryczałt.
          No bo nachalność przewodników jest irytująca i np. takich jak ja od razu zniechęca do jakichkolwiek zakupów.
          No ale nie każdy jak Ty / czego naprawdę Ci zazdroszczę/ potrafi tak poruszać się samodzielnie po egipcie , większość to owce prowadzone przez bacę na strzyżenie do zaprzyjaźnionej stodoły. wp2007
          • pc_maniac Re: do pc-maniac 02.04.15, 18:59
            Rezydent ma procent ze sprzedanych fakultetów. A że raczej rezydenci to osoby, które nigdy nie prowadzą wycieczek, więc z niczego innego mieć korzyści materialnych nie mogą (no może jakieś napiwki za zamianę pokoi czy przedłużanie pobytu przed wylotem, ale to raczej sytuacje sporadyczne, bo w większości przypadków turyści są w stanie załatwić to bezpośrednio z personelem hotelowym). Przewodnicy dostają umówioną kasę z BP za każdą obsługiwaną grupę wycieczkową. Jest to stałe honorarium uzależnione od czasu trwania fakultetu lub ilości odwiedzonych miejsc. Zapewne również od wielkości grupy jeśli drastycznie odbiega (in plus) od średniej.
            Ale tu kłania się zaradność przewodników, gdzie dodatkowo mogą zarobić na... biletach wstępu. Niewielu turystów wie, że cena biletu grupowego jest często sporo niższa od indywidualnego. Dodatkowo dochodzą premie od restauratorów, właścicieli sklepików, do których ciągnie się grupę.
            W przypadku rejsów po Nilu mieliśmy na tyle obrotnego przewodnika, że to wyłącznie od niego zależało na jakim statku zostaniemy zakwaterowani. Choć tutaj należą mu się ukłony, bo nie zakwaterował nas na jakimś totalnym wraku, ale oczywiście również nie na "Queen Elizabeth". Kajuty były schludne, ciche, basen czysty i sporawy, ceny w sklepikach i restauracji na krypie również nie zwalały z nóg. Więc moim zdaniem wypośrodkował wybór.
            Choć wiele biur wybór statku raczej nie pozostawia przewodnikowi i ma go zabukowanego dużo wcześniej.

Czy potrafię się poruszać na własną rękę? Teraz mogę tak o sobie powiedzieć, ale przecvzytaj nasze wspomnienia z tego pierwszego razu ;-D
            To były naprawdę niezapomniane przeżycia gdy gostek w Luxorze ciągnął nas jakimiś zaułkami do "swojego" "hotelu", a myśmy zastanawiali się kiedy dostaniemy w czapę.
            Tak jak widok tego "hotelu", do którego wreszcie dotarliśmy nigdy nie zapomnimy. Widok zabitych dechami okien na klatce schodowej, wspólnej toalety i "rastafarianina" palącego gandzię w "recepcji".
            Inna sprawa, że nie skorzystaliśmy z tego bardzo oryginalnego kolorytu, bo liczyliśmy na coś nieco bardziej higieniczno-przytulnego.

Ale i tak wszystkie hotele, w których mieszkaliśmy przebił "guest house" na Zachodnim Brzegu, gdzie spędziliśmy w cudownej atmosferze kilka dni, jedząc wraz z gospodarzami (płci męskiej) lokalne posiłki, opowiadając im o Polsce, a oni nam o Egipcie. I dopiero tam czuliśmy ich prawdziwą nieudawaną gościnność. Bo przecież wcześniej zapłaciliśmy za pobyt i mogli od tego momentu nas olać, a jednak byliśmy dla nich "wielką ciekawostką przyrodniczą" tak samo jak oni dla nas.

Kiedyś gdzieś nawet napisałem, że im dalej od skupisk turystów, tym egipska gościnność wzrasta do niespotykanych rozmiarów. Zdarzyło nam się, że nawet danie "bakszyszu" było dla nich czymś nieuprzejmym, bo przysługę robili z uprzejmości, a nie dla kasy.
            • wp2015 Re: do pc-maniac 02.04.15, 21:00
              A mam takie pytanie z innej beczki . Czy może spisałeś i wydałeś gdzieś gdzieś swoje wspomnienia z podróży po Egipcie ? A może jest możliwość przeczytania Twoich wspomnień gdzieś w skumulowanej formie - może na nośnikach lub na jakimś prywatnym forum .
              Pozdr wp2007
              • pc_maniac Re: do pc-maniac 02.04.15, 22:38
                gdzieś tam jeszcze w czeluściach tego forum są moje wypociny z ery dinozaurów:
                forum.gazeta.pl/forum/w,622,10482694,0,Egipt_na_wlasna_reke_wspomnienia_w_odcinkach_.html
                forum.gazeta.pl/forum/w,622,115854687,115854687,Hurghada_plus_wyprawa_na_wlasna_reke_do_Luksoru.html
                forum.gazeta.pl/forum/w,622,8156920,8156920,REJS_NILEM_Luksor_Asuan_wspomnienia_w_odcinkach.html
                Reszty nie chce mi się szukać. Zmęczony porządkami świątecznymi jestem :-P
                • wp2015 Re: do pc-maniac 02.04.15, 22:56
                  Wielkie dzięki .
                  Twoje historie powinny być kanonem tego forum .
                  No ale większość z turystów udających się do ziemi faraonów mają całkowicie inne / śmieszno-ironiczno - irracjonalne / problemy a ich egipt to - żarcie - basen -plaża - fotka- kiczowa pamiątka - hotelowy pokój . A po przyjeżdzie do Polski mają czelność chwalić się że ... BYLI W EGIPCIE. wp2007
                  P.S . Ależ byli . Przecież wysłali z hotelowej poczty - pocztówkę ze sfinksem .
                  • pc_maniac Re: do pc-maniac 02.04.15, 23:07
                    WP na tym forum czytywałem duuużo fajniejsze wspomnienia,przy nich moje to była grafomania.
                    Może co najwyżej jakoś tak wyszło, że rozpropagowałem jako jeden z pierwszych (na tym forum, bo w innych zakątkach internetu zawsze były bardzo fajne opisy eskapad po świecie) tę formę dzielenia się wrażeniami. Pamiętam do dzisiaj wspomnienia wielu forumowiczów (niektórzy nawet teraz tutaj się udzielają) piszących o niebo fajniej niż ja.
                    Wiele osób, całkiem niesłusznie, wstydzi się, że nie umie pisać. Ja też nie umiem, ale uważałem, że to najprostsza forma przekazania jak najwięcej informacji o tym kraju w przystępnej formie.
                    Choć sam już od jakiegoś czasu obrałem inne kierunki, chęcią poczytam wspomnienia aktualnie wyjeżdżających osób, do czego wszystkich namawiam.

Piszcie i nie przejmujcie się stylem.
                    Dużo przyjemniej czyta się opisy, niż wyłącznie pytania sprzed wyjazdu (choć i te są potrzebne).
                    • dariusznow Re: do pc-maniac 03.04.15, 09:20
                      Wiele osób, całkiem niesłusznie, wstydzi się, że nie umie pisać. Ja też nie umiem, ale uważałem, że to najprostsza forma przekazania jak najwięcej informacji o tym kraju w przystępnej formie.
                      Choć sam już od jakiegoś czasu obrałem inne kierunki, chęcią poczytam wspomnienia aktualnie wyjeżdżających osób, do czego wszystkich namawiam.

byłoby pięknie gdyby choc kilka osób na m-c po powrocie opisało swoje wrażenia, spostrzeżenia, odczucia tak od siebie, bardziej obszernie...

czasami spotykam deklaracje przedwyjazdowe "opiszę jak wróce" i przeważnie na tym się kończy, niestety
                      wiadomo powrót do "szarej" rzeczywistości jest czasami bolesny, ale może wrto wrocić myślami do miłych chwil i przelać je na papier - przepraszam - dysk serwera :) (co za czasów doczekałem...)

dzięki takim relacjom może troszkę rumieńców nabierze to blade forum
    • miriam_73 Re: Wycieczka fakultatywna 31.03.15, 21:23
      wszystko jest kwestią cichego dogadania się z danym rezydentem.
      • xaltuton Re: Wycieczka fakultatywna 02.04.15, 14:58
        Lece z Itaka, a na miejscu ide do rezydenta z Tui i mowie mu - biore u ciebie wycieczke, bo Itaka ma drozej albo mam taka fanaberie. Nikt mi tego nie broni poniewaz w PL nie zobowiazywalem sie w zaden sposob do wiernosci Itace. Rezydent w ten sposob dorabia na miejscu wiec mnie wezmie. Byc moze sa jakies prywatne i kolezenskie umowy miedzy tymi rezydentami i to jestem w stanie zrozumiec, ale oficjalnie moge wybrac co mi bardzoej pasuje.
        • sandrula33 Re: Wycieczka fakultatywna 02.04.15, 17:36
          rezydenci są bardzo nie zadowoleni, że turyści wybierają tańsze oferty, najczęściej z biur lokalnych, znam to z autopsji, ale to fakt, każdy jest wolnym człowiekiem i ma wybór od kogo, na jaką wycieczkę, ale rezydenci swoje mają do tego podejście. A serwis zapewniam że nie różni się niczym tylko cenę z lokalnego mamy inną na wszystkie wycieczki
          • wp2015 Re: Wycieczka fakultatywna 02.04.15, 18:44
            Servis tak . Ale czy zastanawiałaś się czy fakultet z egipskiego biura podruży jest objęty ubezpieczeniem które wykupiłas w biurze? Nie sadzę .
            Natomiast na ubezpieczenie i ewentualne odszkodowanie od arabów to bym nie liczył .
            A na quadach , nurkach czy innych wynalazkach zdfarzyć może sie wszystko .
            Ciekawe jakie są statystyki dotyczace polaków ..poległych na egipskicej ziemi. wp2007
            • pc_maniac Re: Wycieczka fakultatywna 02.04.15, 23:24
              wp2015 napisał:

> Servis tak . Ale czy zastanawiałaś się czy fakultet z egipskiego biura podru
              > ży jest objęty ubezpieczeniem które wykupiłas w biurze? Nie sadzę .
              > Natomiast na ubezpieczenie i ewentualne odszkodowanie od arabów to bym nie licz
              > ył .

Mylisz się. Wyjeżdżając do Egiptu jesteś ubezpieczony na cały okres pobytu w tym kraju. Nie ma czegoś takiego jak osobne ubezpieczenie na danym fakultecie. Więc bez względu na to w jaki sposób lub z kim zwiedzasz ten kraj, ubezpieczenie nadal jest to samo.

Teraz kwestia czego to ubezpieczenie nie obejmuje. Ano sportów ekstremalnych typu bungie, lot balonem, skoki na spadochronie, lotniarstwo, (czy diving również tego nie wiem), ale na pewno snokering (snurkowanie z maską i fajką nie jest sportem ekstremalnym.
              Nie obejmuje również zdarzeń wywołanych wojną, aktami terrorystycznymi i sytuacjami gdy do zdarzenia mógł przyczynić się alkohol wypity przez poszkodowanego (np. utonięcie po alkoholu).
        • wp2015 Re: Wycieczka fakultatywna 02.04.15, 18:47
          Nie Itaka nie TUI tylko jak już to lokalne biuro podróży , których jest zatrzęsienie. Różnica pomiedzy rezydentami a biurami lokalnymi dochodzi do 100%. wp2007
    • dariusznow Re: Wycieczka fakultatywna 02.04.15, 08:29
      itaka nie ma np wyspy orange lub el gouny,

Do El Gouny umawiasz się z taxi i jedziesz :)

na miejscu krótka wizyta na punkcie kontrolnym z paszportami (tak było) i spacerujesz, pływasz, oglądasz

jechać warto na kilka godzin i przepłynąć się koniecznie kanałami małą lub wiekszą łodką

www.fmix.pl/album/20881/egipt-2009-el-gouna/1
    • beata-2305 Re: Wycieczka fakultatywna 02.04.15, 20:38
      Nie możesz myśleć w kategoriach podbierania klientów tylko musisz myśleć o swoim portfelu, wybierając wycieczkę z niższą ceną nie znaczy że jest ona gorsza , gorszy serwis po prostu mniej osób na niej zarabia. Biznes ten kręci się na podwykonawcach a wszyscy korzystają z jednej bazy. Jeśli już to poszukaj wśród lokalnych biur. W razie pytań pisz na priv.
      • gladi3 Re: Wycieczka fakultatywna 02.04.15, 21:11
        to moje pytanie wyniklo z tego ze lecac z itaki na wycieczke chcialem z exim bo mieli el goune ale dali jakos niechetnie z wycieczka ruskich co jakis arab nam tlumaczyl indywidualnie,troche to dziwne ale ze dramatu nie bylo reklamacji nie zglaszalem
        • dariusznow Re: Wycieczka fakultatywna 03.04.15, 09:36
          powtarzam swój wpis i gladi liczymy na Cię :)

byłoby pięknie gdyby choc kilka osób na m-c po powrocie opisało swoje wrażenia, spostrzeżenia, odczucia tak od siebie, bardziej obszernie...

czasami spotykam deklaracje przedwyjazdowe "opiszę jak wróce" i przeważnie na tym się kończy, niestety
          wiadomo powrót do "szarej" rzeczywistości jest czasami bolesny, ale może wrto wrocić myślami do miłych chwil i przelać je na papier - przepraszam - dysk serwera smile (co za czasów doczekałem...)

• zubebe Re: Wycieczka fakultatywna 03.04.15, 12:20
            Hej do el gouny najprościej autobusem wyrusza z Daharu cena biletu 7 le
            • sandrula33 Re: Wycieczka fakultatywna 03.04.15, 15:11
              el gouna bus 8 le z Dahar
              • gladi3 Re: Wycieczka fakultatywna 03.04.15, 16:03
                dzieki ale ja typowy turysta znajacy Egipt troche srednio na 10 wyjazdow zazwyczaj pcham sie na zorganizowane wyspe Orange tez Itaka nie ma i znow z Exim sie okaze jak to wyjdzie.
                co do wycieczki mialem taka przygode,znajomy egipcjanin przyjaciel od 5 lat,umowilismy sie na quady pod naszym hotelem,zamowil taxi pojechalismy w pare osob,wszystko super wracamy a tu wrzawa na maxa,przylecial jakis z hotelu pod brame,okazalo sie ze sprzedaje wycieczki w hotelu a ten egipcjanin byl w firmowej koszulce bo pracuje jako rezydent,klotnia na maxa nie bylo gadki ze to prywatnie i ze przyjaciel chcial kasy,telefon przyjechal jego szef(przyjaciela egipcjanina) zabrali go prawie robote stracil!! dla mnie to masakra ze z czlowiekiem nie mozna pojechac na quady ten z hotelu jakas kase dostal i to jak by sprzedal dla 4osob.
                • sandrula33 Re: Wycieczka fakultatywna 03.04.15, 18:37
                  tu jest dziwny kraj, dziwne obyczaje, ale to wynika z tego że jest bieda i każdy walczy o każdego turystę, czasem z ,,lekką,, przesadą ale tego nie da się wytłumaczyć a co gorsze nie da się z tym nic zrobić, po prostu robić swoje.
                  • gladi3 Re: Wycieczka fakultatywna 03.04.15, 19:25
                    temu szefowi pokazywalem zdjecia z tym egipcjanimen z przed paru lat i wczesniej nic nie pomagalo blad byl jedyny ze mial koszulke z logo swojej firmy bo wracal z pracy prosto,jakas masakra
    • mlarka Re: Wycieczka fakultatywna 27.05.15, 20:39
      Wiem, że z biurem jakimś tamtejszym jechać możesz, ale czy z innym polskim biurem to nie wiem. Ja jak latałam z alfa starem to zawsze fakultatywne wycieczki kupowałam sobie u nich.
      • gladi3 Re: Wycieczka fakultatywna 27.05.15, 21:32
        no tak ale itaka wyspy orange nie ma a exim ma i musze kupic gdzie indziej a miedzy numi jest cicha umowa by kupowac tylko u nich
        • sandrula33 Re: Wycieczka fakultatywna 28.05.15, 02:18
          Zawsze można wycieczkę wybrać gdzie się chcę i od kogo się chce, dlaczego taka wrzawa bussines oczywiście, w lokalnych mamy sporo taniej niż od rezydentów, a serwis ten sam, czasem nawet spotykamy się na tych samych statkach, w tej samej wiosce beduińskiej, serwis daje nam organizator nie biuro które sprzedaje.
          • kasia_p45 Re: Wycieczka fakultatywna 28.05.15, 09:59
            Sandrula co ty pieprzysz? Byłam kiedyś w Egipcie z TUI a fakultet chciałam wykupić z Neckermanna, Niestety nie było takiej możliwości..
            Innym razem byłam na wycieczce w Hiszpanii z Rainbow'a i wprawdzie z nimi załatwiałam fakultety ale jeździłam z Itaką... Podobnie było na Krecie ale tam aż 3 nasze biura współpracowały i fakultety miały wspólne .. Ale tak czy owak fakultet kupujesz albo u swojego rezydenta.. albo niezależnie w biurze lokalnym. Innej możliwości nie widzę..
            • volvo74 Re: Wycieczka fakultatywna 28.05.15, 10:54
              to jest biznes a tam gdzie kasa to albo jest konkurencja na noże albo zmowa cenowa
              na fakultetach niestety nie ma zazwyczaj czasu by pokombinować z lokalnymi BP
            • sandrula33 Re: Wycieczka fakultatywna 28.05.15, 11:46
              Kasiu najpierw piszesz co ja pieprze a potem piszesz to samo, czytaj ze zrozumieniem, co Ty możesz jako turystka wiedzieć, co się dzieje wewnątrz i kto tak naprawdę jest odpowiedzialny za wszystko, program, serwis, ty nie pieprz głupot
              • kasia_p45 Re: Wycieczka fakultatywna 28.05.15, 12:51
                Sorrki może się rozpędziłam ale nie zawsze można wycieczkę wybrać gdzie się chcę i od kogo się chce.. przynajmniej z perspektywy turysty.. Ty mieszkając tam widzisz to inaczej i masz inne możliwości.. A taki turysta, który jedzie po raz pierwszy czy tam drugi nie zawsze zna i ma takie możliwości jak stały bywalec i nie za bardzo wie jak się odnaleźć w tym biznesie..
                Tak, że racja leży gdzieś pośrodku.. ;)

>>> C'est la vie <<<
        • 71daro Re: Wycieczka fakultatywna 28.05.15, 18:10
          A Jaką plażę na Giftunie ma Twoje biuro ?
          Bo przecież wycieczki na "Wyspy": 'Paradise" "Mahmaya" "Orange"
          to jest wyspa Giftun , a powyższe nazwy , to są prywatne plaże na Giftunie.
          Najtańsze wycieczki zwane "wyspa Giftun" korzystają z ogólnodostępnej plaży , ale jest tylko pobyt ok. 1-2h na samej wyspie i w tłoku.
          Ja z tych wszystkich plaż na tegoroczne wakacje wybrałem "mahmaya" , bo tam program najbardziej mi odpowiada :
          -dłuższy pobyt na wyspie
          -obiad na wyspie
          -wypłyniecie na snorkowanie łodziami z plaży , a nie jak w większości postoje w trakcie rejsu
          co ma znaczenie jak razem ze mną jest ktoś kto nie chce snorkować. Lepiej mu będzie na plaży spędzić czas...
          • vicehrabiadebragelone Re: Wycieczka fakultatywna 29.05.15, 02:33

wiadomo powrót do "szarej" rzeczywistości jest czasami bolesny, ale może wrto wrocić myślami do miłych chwil i przelać je na papier - przepraszam - dysk serwera :) (co za czasów doczekałem...)

No właśnie, nuda straszna może ktoś w końcu coś skrobnie ? :)
          • sandrula33 Re: Wycieczka fakultatywna 30.05.15, 16:13
            71 daro Tak wyspa to Giftun, ale są różne plaże, na plaży ,,Paradise,, z parasolami, tam jest 3 godzinny pobyt z lunczem na wyspie, i wycieczka nazywa się ,, Paradise,, natomiast wycieczka ,, Giftun,, to jest 1.5 godzinny pobyt na wyspie, na plaży ,, Mahmaya,, lunch na statku, na tej plaży nie ma parasoli.
            • eryk-555 Re: Wycieczka fakultatywna 31.05.15, 08:51
              Czy z Sob Bay są organizowane wycieczki z lokalnych biur?
              • eryk-555 Re: Wycieczka fakultatywna 31.05.15, 08:54
                Soma Bay*. Cena takiej wycieczki jest większa ni z z Hurghady?
                • 71daro Re: Wycieczka fakultatywna 02.06.15, 22:09
                  W lokalnych biurach masz dopłatę ok. 5$/osoba , luxor bez dopłat bo po drodze.
                  A u rezydenta pewnie nie będzie dopłaty , bo ceny z kosmosu...
    • gladi3 Re: Wycieczka fakultatywna 08.06.15, 19:32
      z miasta tak moge ale u rezydenta niekoniecznie i 18 czerwca sam dokladanie odpowiem na swoje pytanie
      • 71daro Re: Wycieczka fakultatywna 08.06.15, 20:55
        To lecimy w tym samym dniu , może tym samym samolotem :P
        Ja z Katowic...
        • gladi3 Re: Wycieczka fakultatywna 09.06.15, 16:59
          z Warszawy ze znajomymi w 10 osob Hurghada
          • vicehrabiadebragelone Re: Wycieczka fakultatywna 12.06.15, 23:02
            Wróciłem wczoraj z Hurgady polecam wycieczke fakultatywną do Sharm El Naga rafa i rybki coś pieknego! Wycieczka organizowana przez Dorotę :)
            • 71daro Re: Wycieczka fakultatywna 12.06.15, 23:29
              No mam ją w planach :) Za to Luxor niestety odpuszczam... niech się tam na parkingach sami wysadzają... może kiedyś...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka