Gość: Joanna IP: *.aster.pl 29.09.04, 10:57 Proszę, podpowiedzcie, gdzie można znaleźć spis egipskich imion. (i tych starozytnych i współczesnych). Bardzo, bardzo potrzebne :))) Będę wdzięczną Joanną Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
basbusaa Re: imiona egipskie!!! 29.09.04, 11:25 Aisha - żyjąca, żywa Asala - oryginalna Donia - świat Howayda - Layla - noc Magda - chwała, sławna Marwa - nazwa góry w Arabi Saudyjskiej Mona - życzenie Nadya - Nermin - imię tureckie Nihal - źródło Sherin - imię tureckie Warda - kwiat Ahmed - zawsze dziękujący Bogu (jedno z imion Proroka) Amin - uczciwy Amr - przynoszący szczęście (zdrobnienie od imienia "Omar") Ayman - praworęczny Farahat - imię tureckie szczęście Farid - unikalny Gasser - odważny Harun - bez znaczenia Ihab - szanowany, respektowany Karim - szczodry, przychylny Kazem - kontrolujący się, swoje uczucia Maged - chwała, sławny Mahmoud - pełny samych dobrych rzeczy (jedno z imion Proroka) Mohamed - pełny samych dobrych rzeczy (jedno z imion Proroka) Omar - przynoszący szczęście Osama - lwiątko Rashid - dorosły Said - szczęśliwy Saher - nieśpiący w nocy Sameh - wybaczający Tamer - zbieracz daktyli Tarik - pukający do drzwi (lub wg Koranu: gwiazda) Yasser - łatwo dostosowujący się Odpowiedz Link Zgłoś
basbusaa Re: imiona egipskie!!! 29.09.04, 11:27 I może na tej sronce coś znajdziesz www.behindthename.com/nmc/ara.html Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: imiona egipskie!!! 29.09.04, 11:28 O to co mówi na ten temat mój przyjaciel Google: starożytne: www.maatkare.com/names.html www.highspeedplus.com/~edonon/Egyptian.htm www.geocities.com/wally_mo/names.html www.touregypt.net/featurestories/names.htm współczesne żeńskie: www.20000-names.com/female_egyptian_names.htm współczesne męskie: www.20000-names.com/male_egyptian_names.htm www.geocities.com/Wellesley/7544/name_m.html www.egyptsearch.com/forums/Forum2/HTML/003809.html i tak dalej..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: imiona egipskie!!! IP: *.aster.pl 01.10.04, 08:12 Bardzo Wam dziękuję i przyznam się: szukam imienia dla mojej córeczki (drugiego) - bo tam "się zaczęła" :))) Pomyslelismy z mężem, że wybierzemy Jej jakieś piękne egipskie. A moze teraz coś podpowiecie;) Joanna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolka Re: imiona egipskie!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.04, 09:11 Oj Joanno - uważajcie;) Mnie Mamusia tak właśnie hmmm ukochała. Całe lata się tego wstydziłam. Całej historii opowiadać nie będę - ale w dowodzie teraz mam Karolina Amira Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: imiona egipskie!!! 01.10.04, 09:35 Nazwij ją Miriam, nie znam ładniejszego imienia :) Odpowiedz Link Zgłoś
basbusaa Re: imiona egipskie!!! 01.10.04, 09:39 Może po prostu Magda. Jest to imię popularne w Egipcie a zarazem i w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
nefretete_sl Re: imiona egipskie!!! 01.10.04, 09:47 Ja mam na imię Sonia i też mi w Egipcie gadali że to egipskie imię :) Odpowiedz Link Zgłoś
tymonek12 Re: imiona egipskie!!! 28.01.14, 10:49 Bardzo ładne imię egipskie dla dziewczynki to Imen. Nasz egipska znajoma nosi to imię. Odpowiedz Link Zgłoś