Dodaj do ulubionych

Portal Egipt

IP: *.dynamic.mts.net 25.02.05, 20:02
Dlaczego nikt nie chce pomoc czlowiekowi i temu portalowi gdy przez
nieodpowidzialnego smarkacza ktos chce go odciac od internetu?Na ile to jest
powazne zagrozenie?PC odpowiedz bo mam pewne propozycje.
Obserwuj wątek
    • Gość: anuulka Re: Portal Egipt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 20:20
      zauwazylam wczoraj na forum hotele temat forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
      f=14938&w=20922703&a=20942526 Ciekawa jestem czy uzytkownik ktory zaproponowal
      tam pewne rozwiazanie moglby pomoc przy dotychczasowym forum PC_Maniaka.

J.. Problem polega na tym nie ze ludzie nie chca ale forum tamto wymaga
      naprawde dobrego serwera aby moglo poprawnie i bez zarzutow funkcjonowac a co
      pociaga za soba spore koszta. Ale o tym bylo juz w innym temacie nie bede
      dublowac. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=622&w=20344268
      Naprawde byloby super wznowic jego dzialanie bo sezon sie zbliza :)
      • Gość: J Re: Portal Egipt IP: *.dynamic.mts.net 25.02.05, 20:34
        Ja zrozumialem ze grozi mu odciecie od internetu poprzez akcje SpamCop,czemu my
        uzytkownicy przez zorganizowana akcje mozemy zapobiec.Wszystko mogloby
        funkcjonowac nadal do momentu gdy sie znajdzie cos lepszego i bez pospiechu.Nic
        nas to nie bedzie kosztowac a moze pomoc.
    • pc_maniac Re: Portal Egipt 25.02.05, 20:33
      Sprawa z portalem jest nieco bardziej skomplikowana.
      Otóż, było to przedsięwzięcie testowe, które wzbudziło tak duże
      zainteresowanie, że pomimo kiepskiego łącza ciągnąłem go dalej przez pół roku.
      Jednak, jak pisala Anuulka, serwer był postawiony na domwym komputerze z ączem
      128 kbits. Minusy tego rozwiązania to zbyt długie wczytywanie stron, praca
      komputera domowego non stop i ciągłe jego doglądanie.

W styczniu rozpocząłem dość poważny remont w domu przed przyjściem na świat
      dziecka. Co spowodowało brak czasu w doglądaniu serwera i częste jego
      wyłączanie.
      Gdy tydzień temu urodziła się córa, czasu mam jeszcze mniej (cóż, fizycznie
      młody już nie jestem, choc duchem odmłodniałem), no i wolałbym by komputer nie
      szumiał non stop.

Rzuciłem propozycję by portalik przenieść na jakiś profesjonalny serwer, ale są
      2 problemy: 1-. umiem postawić serwer i doglądać jego pracy, nie umiem
      przenosic i konfigurowac już istniejącego portalu na cudzym serwerze. 2-Nie
      popieram pomysłu składania sie na wykupienie miejsca na serwerze. Pieniądze
      bardzo często robią z przyjaciół wrogów, nawet jeśli chodzi o kilka złotych.
      Bardziej myślałe np. o sponsorze typu sponsoring za reklamę. Gdyby np. znalazł
      się jakiś sklep z art. turystycznmi, jakiś sklep z akcesoriami nurkowymi czy
      coś tego typu. Jeśli miałby ten portal być niezależny w swoich osądach, to
      wolałbym by sponsorem nie było żadne BP, ani krajowe, ani egipskie.

No i ostatnia rzecz, bardziej pocieszająca. Całe przedsięwzięcie jest cały czas
      na dysku, więc nie będzie problemu by do tego zamierzenia powrócić w
      przyszłości lub gdy znajdzie się osoba, któraby przejęła pałeczkę w prowadzeniu
      portalu.
      • Gość: J Re: Portal Egipt IP: *.dynamic.mts.net 25.02.05, 20:49
        Widze ze problem wiekszy niz myslalem i przekracza moja techniczna wiedze na
        ten temat.Rozumiem Twoja frustracje bo mam porownanie.Moja pierwsza speed byla
        podobna teraz "szaleje" z 10.0 Mbps/jak kanaly w TV/Myslalem o zorganizowanej
        akcji E-mejlowej uzytkownikow forum do SpamCop.Przeciez tam tez pracuja ludzie
        i powinni to zrozumiec po np 1000 wyjasniajacych i grzecznych E- mailach.Idea
        ze sponsorstwem wydaje mi sie b.dobra.Przeciez juz teraz forum jest uzywane do
        reklamy pewnie za darmo.Popatrz na oferte Sieniawy z Morza Czerwonego.Moze
        buisnessy z Egiptu by cos dolozyly przeciez oni robia z nas niezla kase?
        • Gość: anuulka Re: Portal Egipt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 21:01
          A mozeby tak na Allegro wystawic aukcje oferujaca umieszczenie banera w zamian
          za kwote potrzebna na dzialanie forum np na 1 rok. Umieszczeniem banera
          moglybybyc zainteresowane nie tylko firmy oferujace sprzet do nurkowania ale
          moze tez np sprzet fotograficzny, wywolywanie zdjec itp? Przeciez takie rzeczy
          tez sie wiaza z wyjazdami.
          Nie wiem na ile ten pomysl jest trafiony bo sie nie znam.. co sadzicie?
          • Gość: J Re: Portal Egipt IP: *.dynamic.mts.net 25.02.05, 21:11
            A moze tez poszperac w Polonijnych stronach internetowych.Znam wielu rodakow
            ktorzy np nie chca calowac sie z ukochana rodzinka przez caly pobyt a wypad do
            Egiptu na 2 tyg za 1500zl to darmo.Tutaj placa za Karaiby z aroganckimi
            amerykanami ponad $1000/tydzien.
            • anuulka Re: Portal Egipt 25.02.05, 23:07

> A moze tez poszperac w Polonijnych stronach internetowych.Znam wielu rodakow
              > ktorzy np nie chca calowac sie z ukochana rodzinka przez caly pobyt a wypad
              do
              > Egiptu na 2 tyg za 1500zl to darmo.Tutaj placa za Karaiby z aroganckimi
              > amerykanami ponad $1000/tydzien.

Nie bardzo rozumiem co masz na mysli
              • Gość: J Re: Portal Egipt IP: *.dynamic.mts.net 26.02.05, 00:09
                Myslalem o ewentualnych sponsorach.Wiele osob ma kontakt z krajem poprzez
                wspolne interesy i moze czesc bedzie zainteresowana w reklamie na przyszlej
                stronie.A moze mozna korzystac z darmowych poteznych serwerow za oceanem?Nie
                wiem,takie wolne mysli.
                • Gość: J Re: Portal Egipt IP: *.dynamic.mts.net 26.02.05, 01:39
                  Przyznaje,ciezkie do zrozumienia te moje skroty myslowe.Pewnie z tego zimna
                  tutaj.Rozumowalem,ze podobnie jak ja wiele osob z checia polaczyloby odwiedziny
                  w kraju z wyprawa do Egiptu.O tej porze roku wspaniala idea.Trzeba tylko
                  rozreklamowac te idee wsrod rodakow,podac im te strone jako kopalnia informacji
                  i wtedy moze sponsorzy sie znajda a moze ludzie z biznesu komputerowego mowiacy
                  po Polsku ktorzy moga miec checi i mozliwosci sluzyc porada i bezinteresowna
                  pomoca.Ja ze swojej strony juz zaczalem dzialac w kregu moich
                  znajomych,niestety moja wiedza o komputerch serwerach itp jest limitowana stad
                  ta idea ze stronami polonijnymi.
                  • pc_maniac Re: Portal Egipt 26.02.05, 10:09
                    Zrozumiałem o o CI chodziło (przynajmniej tak sądzę), jednak nie wiem co mógłby
                    takiej osobie (sponsorowi) zaoferować portal?!
                    Bo najczystsze układy są wtedy, gdy jest jednoznacznie ujęta kwestia co za co.
                    Unka się w przyszłości wzajemnych pretensji o różne duperele.

O ile rozumiałbym sytuację sponsoringu za reklamę/linka do strony jakiegoś
                    producenta/sprzedawcy, to cóż biedny specjalistyczny portali mógłby zaoferować
                    Polonusowi?!
                    Moje poprzednie przedsięwzięcie - stronka www.egipt.republika.pl miało średnio
                    ok. 400 odwiedzin dziennie, choć i ponad 800 również w sezonie bywało.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka