Gość: J IP: *.dynamic.mts.net 25.02.05, 20:02 Dlaczego nikt nie chce pomoc czlowiekowi i temu portalowi gdy przez nieodpowidzialnego smarkacza ktos chce go odciac od internetu?Na ile to jest powazne zagrozenie?PC odpowiedz bo mam pewne propozycje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: anuulka Re: Portal Egipt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 20:20 zauwazylam wczoraj na forum hotele temat forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? f=14938&w=20922703&a=20942526 Ciekawa jestem czy uzytkownik ktory zaproponowal tam pewne rozwiazanie moglby pomoc przy dotychczasowym forum PC_Maniaka. J.. Problem polega na tym nie ze ludzie nie chca ale forum tamto wymaga naprawde dobrego serwera aby moglo poprawnie i bez zarzutow funkcjonowac a co pociaga za soba spore koszta. Ale o tym bylo juz w innym temacie nie bede dublowac. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=622&w=20344268 Naprawde byloby super wznowic jego dzialanie bo sezon sie zbliza :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Re: Portal Egipt IP: *.dynamic.mts.net 25.02.05, 20:34 Ja zrozumialem ze grozi mu odciecie od internetu poprzez akcje SpamCop,czemu my uzytkownicy przez zorganizowana akcje mozemy zapobiec.Wszystko mogloby funkcjonowac nadal do momentu gdy sie znajdzie cos lepszego i bez pospiechu.Nic nas to nie bedzie kosztowac a moze pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
pc_maniac Re: Portal Egipt 25.02.05, 20:33 Sprawa z portalem jest nieco bardziej skomplikowana. Otóż, było to przedsięwzięcie testowe, które wzbudziło tak duże zainteresowanie, że pomimo kiepskiego łącza ciągnąłem go dalej przez pół roku. Jednak, jak pisala Anuulka, serwer był postawiony na domwym komputerze z ączem 128 kbits. Minusy tego rozwiązania to zbyt długie wczytywanie stron, praca komputera domowego non stop i ciągłe jego doglądanie. W styczniu rozpocząłem dość poważny remont w domu przed przyjściem na świat dziecka. Co spowodowało brak czasu w doglądaniu serwera i częste jego wyłączanie. Gdy tydzień temu urodziła się córa, czasu mam jeszcze mniej (cóż, fizycznie młody już nie jestem, choc duchem odmłodniałem), no i wolałbym by komputer nie szumiał non stop. Rzuciłem propozycję by portalik przenieść na jakiś profesjonalny serwer, ale są 2 problemy: 1-. umiem postawić serwer i doglądać jego pracy, nie umiem przenosic i konfigurowac już istniejącego portalu na cudzym serwerze. 2-Nie popieram pomysłu składania sie na wykupienie miejsca na serwerze. Pieniądze bardzo często robią z przyjaciół wrogów, nawet jeśli chodzi o kilka złotych. Bardziej myślałe np. o sponsorze typu sponsoring za reklamę. Gdyby np. znalazł się jakiś sklep z art. turystycznmi, jakiś sklep z akcesoriami nurkowymi czy coś tego typu. Jeśli miałby ten portal być niezależny w swoich osądach, to wolałbym by sponsorem nie było żadne BP, ani krajowe, ani egipskie. No i ostatnia rzecz, bardziej pocieszająca. Całe przedsięwzięcie jest cały czas na dysku, więc nie będzie problemu by do tego zamierzenia powrócić w przyszłości lub gdy znajdzie się osoba, któraby przejęła pałeczkę w prowadzeniu portalu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Re: Portal Egipt IP: *.dynamic.mts.net 25.02.05, 20:49 Widze ze problem wiekszy niz myslalem i przekracza moja techniczna wiedze na ten temat.Rozumiem Twoja frustracje bo mam porownanie.Moja pierwsza speed byla podobna teraz "szaleje" z 10.0 Mbps/jak kanaly w TV/Myslalem o zorganizowanej akcji E-mejlowej uzytkownikow forum do SpamCop.Przeciez tam tez pracuja ludzie i powinni to zrozumiec po np 1000 wyjasniajacych i grzecznych E- mailach.Idea ze sponsorstwem wydaje mi sie b.dobra.Przeciez juz teraz forum jest uzywane do reklamy pewnie za darmo.Popatrz na oferte Sieniawy z Morza Czerwonego.Moze buisnessy z Egiptu by cos dolozyly przeciez oni robia z nas niezla kase? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anuulka Re: Portal Egipt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 21:01 A mozeby tak na Allegro wystawic aukcje oferujaca umieszczenie banera w zamian za kwote potrzebna na dzialanie forum np na 1 rok. Umieszczeniem banera moglybybyc zainteresowane nie tylko firmy oferujace sprzet do nurkowania ale moze tez np sprzet fotograficzny, wywolywanie zdjec itp? Przeciez takie rzeczy tez sie wiaza z wyjazdami. Nie wiem na ile ten pomysl jest trafiony bo sie nie znam.. co sadzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Re: Portal Egipt IP: *.dynamic.mts.net 25.02.05, 21:11 A moze tez poszperac w Polonijnych stronach internetowych.Znam wielu rodakow ktorzy np nie chca calowac sie z ukochana rodzinka przez caly pobyt a wypad do Egiptu na 2 tyg za 1500zl to darmo.Tutaj placa za Karaiby z aroganckimi amerykanami ponad $1000/tydzien. Odpowiedz Link Zgłoś
anuulka Re: Portal Egipt 25.02.05, 23:07 > A moze tez poszperac w Polonijnych stronach internetowych.Znam wielu rodakow > ktorzy np nie chca calowac sie z ukochana rodzinka przez caly pobyt a wypad do > Egiptu na 2 tyg za 1500zl to darmo.Tutaj placa za Karaiby z aroganckimi > amerykanami ponad $1000/tydzien. Nie bardzo rozumiem co masz na mysli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Re: Portal Egipt IP: *.dynamic.mts.net 26.02.05, 00:09 Myslalem o ewentualnych sponsorach.Wiele osob ma kontakt z krajem poprzez wspolne interesy i moze czesc bedzie zainteresowana w reklamie na przyszlej stronie.A moze mozna korzystac z darmowych poteznych serwerow za oceanem?Nie wiem,takie wolne mysli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Re: Portal Egipt IP: *.dynamic.mts.net 26.02.05, 01:39 Przyznaje,ciezkie do zrozumienia te moje skroty myslowe.Pewnie z tego zimna tutaj.Rozumowalem,ze podobnie jak ja wiele osob z checia polaczyloby odwiedziny w kraju z wyprawa do Egiptu.O tej porze roku wspaniala idea.Trzeba tylko rozreklamowac te idee wsrod rodakow,podac im te strone jako kopalnia informacji i wtedy moze sponsorzy sie znajda a moze ludzie z biznesu komputerowego mowiacy po Polsku ktorzy moga miec checi i mozliwosci sluzyc porada i bezinteresowna pomoca.Ja ze swojej strony juz zaczalem dzialac w kregu moich znajomych,niestety moja wiedza o komputerch serwerach itp jest limitowana stad ta idea ze stronami polonijnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
pc_maniac Re: Portal Egipt 26.02.05, 10:09 Zrozumiałem o o CI chodziło (przynajmniej tak sądzę), jednak nie wiem co mógłby takiej osobie (sponsorowi) zaoferować portal?! Bo najczystsze układy są wtedy, gdy jest jednoznacznie ujęta kwestia co za co. Unka się w przyszłości wzajemnych pretensji o różne duperele. O ile rozumiałbym sytuację sponsoringu za reklamę/linka do strony jakiegoś producenta/sprzedawcy, to cóż biedny specjalistyczny portali mógłby zaoferować Polonusowi?! Moje poprzednie przedsięwzięcie - stronka www.egipt.republika.pl miało średnio ok. 400 odwiedzin dziennie, choć i ponad 800 również w sezonie bywało. Odpowiedz Link Zgłoś