Dodaj do ulubionych

Kair czy Luksor

19.04.05, 14:26
Pytanie do tych co byli i widzieli. Co jest bardziej "godne" dwudniowej
wycieczki? Które z tych dwóch miejsc bardziej byście polecali ?

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: hejka Re: Kair czy Luksor IP: 82.201.159.* 19.04.05, 14:48
      Maja zupelnie inny klimat (nie chodzi tylko o pogode), w Luksorze jest "masa"
      miejsc do zwiedzania jest piekny, ale schodkowa piramida, czy piramida lamana..
      tego tez nie mozna ominac, to kawal historii i jeszcze pieknie zachowany. Your
      choice. Pozdrawiam
    • corrina_f1 Re: Kair czy Luksor 19.04.05, 14:51
      Jedno i drugie, bo obydwa miejsca są NIEPOWTARZALNE !!

A poważnie, jeżeli z założenia przyjąłeś tylko jedną z tych wycieczek, to
      zależy, czy będziesz w Sharm, czy Hurghadzie (zakładam że w Hrg).
      Luxor ze względu na swoje położenie odległościowe jest mniej męczący (tylko
      teoretycznie, bo w Dolinie Królów odnotowuje się , poza Aswanem chyba,
      największe temperatury w całym Egipcie, my mieliśmy to "szczęśćie" że w czerwcu
      po południu było tam - w cieniu oczywiście - 52 C)
      Luxor to odleglość rzędu 250 km, Kair - 2 razy tyle. Jeśli planujesz Kair tylko
      jednodniowy i wahasz się, czy Luxor, to chyba wybrałabym Luxor, chociaż
      wiadomo, być w Egipcie i nie widzieć piramid... ;)
      W podpisie masz opis mojego Kairu.
      Tu moje pierwsze zetknięcie z tym miastem :
      www.egipt.republika.pl/rep/corrina.htm
      Wycieczki do Luksoru jakoś do dziś nie zdążyłam opisać, ale polecam lekturę
      reszty wspomnień sprzed 2 lat.

pzdr
      Kasia
      • neferett Re: Kair czy Luksor 19.04.05, 16:57
        Tak jak pisaly dziewczyny powyzej : kazde ma inny klimat i kazde z tych miast
        trzeba zobaczyc.
        Zalezy czy masz zamiar jeszcze kiedys wrocic do Egiptu ?
        Jesli nie , to najlepiej wybrac sie i tu i tu , na 1-dniowa wycieczke .
        Naprawde da sie przezyc :)
        Jesli nie zakladasz , ze to ostatni raz , to masz kilka pocji:
        - pojechac jak wyzej (i tu i tu) ,zdecydujesz , ktore miasto bardziej Ci sie
        podoba i nastepnym razem pojedziesz na 2 dni
        - jezeli fascynuje Cie kultura arabska to Kair
        - jesli wolisz starozytnosc , to ( oczywiscie to tylko moja opinia) wybierz Luksor
        My rok temu bylismy i w Luksorze i w Kairze po 1 dniu. Piramidy sa super ale
        kiedy zobaczylam Doline Krolow, Karnak i Hatszepsut mialam wrazenie , ze cofam
        sie w czasie.Te wszystkie kolory jakby sprzed 10 lat a nie tysiecy !
        No i efekt jest taki , ze teraz jedziemy do Luksoru sami , na 3 dni i juz
        planujemy nastepna wyprawe pt.Luksor i okolice.
        Pozdrawiam .
    • derduch Re: Kair czy Luksor 19.04.05, 17:20
      Podzielam zdanie poprzedników, oba miejsca warto zobaczyc.
      Jesli jednak na prawdę chcesz tylko jedno to mocno i zdecydowanie Luxor.
      • bgoralska Re: Kair czy Luksor 21.04.05, 22:58
        Zdecydowanie Luksor. O wiele przyjemniejsze miejsce. i te cudowne świątynie
        Medinet Habu, luksorska, Karnak, Hatszepsut i oczywiście dolina Królów z
        cudownymi malowidlami.
        • Gość: Mariusz Re: Kair czy Luksor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.05, 20:29
          A jesli bede w Hurgadzie, to ile stamtad kosztuja wycieczki do Kairu ile do
          Luksor? I czy mozna je zorganizowac sobie na własną reke czy z jakis biur
          wziasc? I czy mozna sie po tym Egipcie poruszac, cos w stylu busow?Ile to
          kosztuje.
          • nahlah Re: Kair czy Luksor 08.05.05, 15:25
            wycieczki do Kairu czy tez Luxoru to w polskich biurach
            np.Kopernik,Selectours,Exim, Alfa Star itd. koszt ok.60-70$.
            w biurach miejscowych, egipskich połowe taniej-ok.30$ za wycieczke.
            i tez wszystko w cenie-ubezpieczenie, posiłek itp.
            mozna też na własną rękę-dworzec autobusowy mieści się w HRG w Daharze.stamtąd
            odjeżdzają autobusy do różnych miejsc w Egipcie.dokładnej ceny Ci nie podam, bo
            nie pamiętam.
            mozna też do Kairu wybrać się samolotem, ale koszt takiej wycieczki to juz
            większy wydatek.
            moim zdaniem najlepsze rozwiązanie to wycieczka albo z polskim biurem albo z
            miejscowym (jeśli chcesz zaoszczędzić).

pozdrawiam
    • Gość: aw Re: Kair czy Luksor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.05, 09:20
      jeżeli koniecznie trzeba wybierać to Luxor. Świątynie i dolina królów mają
      niesamowity urok, w Kairze porównywalne są tylko piramidy.
    • jo_anne Re: Kair czy Luksor 08.05.05, 16:25
      Oba miasta trzeba zobaczyć, pamiętając, że drugi dzień w Kairze jest raczej
      zwiedzaniem zabytków sztuki arabskiej, oczywiście pomijając fakultatywne
      zwiedzanie np. Sakkary.
      Natomiast Luxor to miejsce, bez ktorego wycieczka do Egiptu jest niekompletna-
      trzeba Teby zobaczyć, poczuć zapach Nilu, a pod stopami mieć piach z
      Nekropolii. Dopiero w Karnaku czy Medinat Habu czuje się prawdziwą wielkość,
      harmonię i przesłanie sztuki staroegipskiej. Tyle razy pracowałam w Karnaku,ale
      zawsze nie mogę doczekać się kolejnej wizyty w świątyni- 100 hektarów
      powierzchni, i za każdym razem można opowiadać o innym reliefie...
      A gdy zachodzi nad nekropolią słońce i konwój wyrusza z powrotem do Hurghady-
      wiele osób bardzo by chciało przyjechać tu jeszcze raz- mimo, że autokar stoi
      na Cornish street, nad brzegiem rzeki.. Natomiast drugi dzień zwiedzania to
      Świątynia w Luxorze, i dalej już fakultatywnie - miejsca, które bardzo chce się
      odwiedzić. Polecam wybrać się do Świątyni Medinat Habu Ramzesa III, koniecznie
      do Hatszepsut, jeśli nie było tego w programie pierwszego dnia, i ewentualnie
      do Muzeum Mumifikacji. Pozdrawiam z 41stopniowego upału w Luxorze! Joanna
      • eb_13 Re: Kair czy Luksor 08.05.05, 17:41
        hmm... I znowu powróciły wspomnienia... W ubiegłym roku byliśmy na 1 dniowej
        wycieczce w Luxorze. Powiem szczerze, że w tym roku mamy ochotę powrócić tam na
        2 dni i myślę, że Twój post przechylił szalę:))) Dzięki i pozdrawiam!!!
        • Gość: mar_utz Re: Kair czy Luksor IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.05.05, 20:09
          Czy z Sharm sa organizowane wycieczki do Luksoru?
        • pc_maniac eb_13 - Luksor jedynie NA WŁASNĄ RĘKE 08.05.05, 20:32
          Spędziliśmy tam prawie 4 dni i to takiego zwiedzania, że nie nudziliśmy się
          nawet godzinę.
          Resztę znajdziesz w moich wspomnieniach "Egipt na własną rękę" w zeszłorocznych
          wątkach.
          =======================
          Najmłodsza egiptomaniaczka
          • eb_13 Re: eb_13 - Luksor jedynie NA WŁASNĄ RĘKE 08.05.05, 21:20
            Powiem szczerze, że miałabym na to ogromną ochotę ale - no właśnie jest "ale"
            które ma dopiero 2,5 roczku :) Jednak myślę, że kiedyś dojdzie do takiej
            wyprawy:) Pare lat temu założyliśmy sobie, że nie będziemy wyjeżdżali do tych
            samych krajów ponownie (chcemy jak najwięcej zwiedzić:). W ubiegłym roku
            spędziliśmy wakacje w Hurghadzie w hotelu Seagull no i ...stało się te wakacje
            również spędzamy w Egipcie i muszę stwierdzić, że prawdo podobnie nie będą to
            nasze ostatnie wakacje kraju :) No ale cóż ja przed wyjazdem nie wierzyłam, że
            można się w danym miejscu tak "zakochać", żeby latać tam po kilka razy w roku
            (o tym czytałam na forum) teraz sama rozumiem, że ten świat jest pełen
            niespodzianek:))) Pozdrawiam!!!
            Ps.
            Twoje wspomnienia już dawno przestudiowałam:)))))
    • aseretka Re: Kair czy Luksor 09.05.05, 12:23
      Wróciłam własnie z Egiptu i zdecydowanie opowiadam się za Luksorem i to w
      wersji dwudniowej. Przyznaję, ze kazde z tych miast ( Kair i Luksor )ma swój
      specyficzny klimat, ale...
      1,5 godziny w Muzeum Kairskim to stanowczo za mało. Opcja dwudniowego Kairu nie
      rozwiazuje tego problemu, bo drugi dzień, to zwiedzanie zabytków sztuki
      arabskiej.
      Piramidy i Sfinks robią ogrome wrazenie, ale prawdziwa sztukę staroegipską
      mozna docenic dopiero podziwiajac światynię w Karnaku, Meinat Habu, Hatszepsur,
      Kolosy Memnona czy groby w Dolinie Królów.
      • Gość: Wika Re: Kair czy Luksor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 13:14
        jak tam teraz z poczuciem bezpieczeństwa w Kairze?
        Jak sie do tych niedawnych zamachów sami egipcjanie ustosunkowuja?
        wiesz cos?
        Jedziemy w lipcu - troche sie obawiamy...
        najpierw mial byc kair 2dniowy, teraz sie mocno zastanawiamy.
        • aseretka Re: Kair czy Luksor 10.05.05, 11:02
          Trochę o tym napisałam tu:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=622&w=23512826&wv.x=2&a=23669796
          Nie odniosłam wrażenia, aby było niebezpiecznie. A nawet wręcz przeciwnie...
          policja i wojsko aż za bardzo dbają o bezpieczeństwo. Te wszystkie posterunki,
          bramki na jezdniach, spisywanie numerów rejestracyjnych samochodów bardzo mnie
          deprymowały. Być może jest to jakaś profilaktyka, ale uważam, ze jeśli
          prawdziwy terrorysta będzie chciał dokonać zamachu, to ominie te wszystkie
          przeszkody.
          Egipcjanie potepiają zamachowców i uważają, iz szkodzą oni swemu własnemu
          krajowi. Nasz przewodnik po Kairze mówił, że w większości sa to ludzie
          niewykształceni o niskim poziomie intelektualnym. Oficjalna wersja władz
          egipskich brzmi, że mężczyzna który dokonał zamach bombowego był chory
          umysłowo, zaś dziewczyny, które ostrzelały autobus to jego siostra i
          dziewczyna.
          Osobiscie uważam, ze możecie spokojnie jechać. Wypadek zawsze może się zdarzyć
          i nawet w drewnianym kościele może człowiekowi spaść na głowę cegła. Nie można
          byc pesymistą i rozpatrywac najgorszej wersji.
          Miłego wypoczynku. :)
          • Gość: Wika Re: Kair czy Luksor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 12:18
            Dziękuję za informacje.
            Wiesz może, czy Bazar w Kairze jest zamknięty dla turystów? Z taką informacją
            spotkałam się gdzieś na forum.
            • pc_maniac Re: Kair czy Luksor 10.05.05, 12:28
              Bazaru w Kairze nie da się zamknąć. To nie jest jakiś ogrodzony teren, lecz
              sieć uliczek gdzie mieszkają i handlują ludzie.

Na forum była informacja nie o zamknięciu bazaru, ale by na pewnien czas
              odpuścić sobie tę przyjemność, gdyż może być tam niebezpiecznie ze względu na
              brak jakichkolwiek możliwości zapewnienia turystom z Europy choćby minimalnej
              ochrony przed terrorystami.
              =================================================
              To moja racja jest najmojsza! :o)

Najmłodsza egiptomaniaczka
      • sebasc Re: Kair czy Luksor 09.05.05, 16:20
        Mieliśmy ten sam problem :Kair czy Luksor ? Jednak ze względu na zbyt długą
        podróż do Kairu wybraliśmy Luksor Było super choć temperatura była powyżej 50
        st.C.Wyjazd wcześnie rano w konwojo , dostaliśmy prowiant na droge,przejazd
        wzdłuż Nilu robi duże wrazenie po jednej stronie zielone pola po drugiej stare
        egipskie budynki.Troche żałowaliśmy że nie byliśmy w Kairze , ale mamy teraz
        pretekst by jecheć jeszcze raz do Egiptu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka