Dodaj do ulubionych

do wszystkich, przeczytajcie...

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.07.05, 17:01
Witam,

Zaczne od tego, ze jezdze do Egiptu co roku, i chetnie jezdzil bym tam
czesciej gdybym mial mozliwosc. Jest tam pieknie, i uwierzcie mi ze nie ma
nic piekniejszego niz podroz tam w listopadzie, kiedy u nas juz sie zaczynaja
mrozy a tam 25*C... no ale o czym to ja mialem napisac.

To jest baardzo biedny kraj. Turystyka stanowi lwia czesc przychodow calej
gospodarki, i jak sie wszyscy tu obecni napewno domyslaja, te ostatnie
zamachy pogorszyly sprawe.
Moze pamietacie, zamach w bodajze 97r, w swiatyni Hatszepsut, gdzie zginelo
sproo osob, glownie turystow. Niewiele osob to wie, ale wtedy , przez
obnizony ruch turystyczny ,z glodu umarlo tysiace osob.. Teraz tam jest tak
samo, wiem to bo znam na miejscu pare osob.
Teraz doszlo do tego ze wyjazdy do Egiptu sa takie tanie, ze za 4* all inc
placi sie tyle ile za 3* dwa posilki w Grecji, a na miejscu miejscowi tak sie
staraja, zeby turysta byl zadowolony, jak nigdzie indziej..Sam bylem tam pare
dni po 11 wrzesnia roku pamietnego, bylo w hotelu tak malo osob, ze mielismy
2 (!) kelnerow przy naszym stoliku, i jak tylko upiles lyk wody to od razu
dolewka, ajk tylko zjadles to odrazu talerz out..Wszyscy sa tak mili i
uczynni, zeby dostac tego dolara co dla nich jest sporo kwota..

Mowicie - tam sa terrorysci. A gdzie ich nie ma? Tam, gdzie Panstwo nie
angazuje sie w Irak. A popularne kierunki wakacyjne, czyli np Hiszpania czy
Tunezja, wcale sie nie odcinaja od dzialan Busha i spolki. Szczerze mowiac to
wcale bym sie nie zdziwil, gdyby i u nas w metrze albo and morzem cos
wybuchlo.A w Sharmie ,a glownie w okolicach jest teraz takie 'ruszenie'
policji i wojska, ze mimo ze tego nie widac, to aresztuja codziennie po pare
osob, oni naprawde sie przejeli tym wszystkim..

Dlatego, namiawam Was goraco do wyjazdow do Egiptu , tym bardziej ze ceny
naprawde sa okazyjne...Jestem pracownikiem biura podrozy,ale ten post pisze
ze swojej wielkiej sympatii do tego kraju, bede wdzieczny jezeli ktos mnie
poprze w mioch staraniach ;)

pozdrawiam wszystkich serdecznie!
Obserwuj wątek
    • Gość: annie2003 Re: do wszystkich, przeczytajcie... IP: *.wawzh.rdsas.com / 213.17.173.* 28.07.05, 17:07
      ja jade i bez tego, ale zastanawiam sie, jaka burze tu zaraz rozpetasz tym
      watkiem..
      • zushka Re: do wszystkich, przeczytajcie... 28.07.05, 17:16
        ja również popieram :)...abirka też :).Chyba mi się oberwie za to :)
        • dunia77 Re: do wszystkich, przeczytajcie... 28.07.05, 17:18
          > ja również popieram :)...abirka też :).Chyba mi się oberwie za to :)

Ale od kogo ? Przeciez tu 90% osob ma takie samo zdanie w tym temacie jak Ty...
    • dunia77 Re: do wszystkich, przeczytajcie... 28.07.05, 17:17
      Jaka burze ?!
      Przeciez takich - prawie identycznych - postow bylo juz w tych dniach
      kilkanascie...
      • zushka Re: do wszystkich, przeczytajcie... 28.07.05, 18:39
        tak i odpowiedzi też nie zawsze grzecznych
      • Gość: annie2003 Re: do wszystkich, przeczytajcie... IP: *.wawzh.rdsas.com / 213.17.173.* 29.07.05, 08:50
        dunia, lubisz widze generalizowac i szufladkowac.. akurat argument by jechac bo
        inaczej umra z glodu nie bardzo mi sie podoba, mimo iz pewnie jakas prawda w
        tym jest, bo na turystyce Egipt stoi. ale ja jade tam by odpowczac a nie
        ratowac gospodarke egipska.. wiec daruj sobie takie wypowiedzi, bo tu akurat
        nie masz racji. jest mnostwo osob jadacych bo po prostu tego chca, a nie
        dlatego ze az tak bardzo szkoda im straconych pieniedzy (dlatego zawsze
        wykupuje ubezpieczenie), czy tez dlatego ze ktos im "kaze"..
    • Gość: Inka [...] IP: 62.233.195.* 28.07.05, 18:46
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • zushka Re: do wszystkich, przeczytajcie... 28.07.05, 18:48
        grzecznie ci się tłumaczyło , byś sobie poszła.Mam w głębokim poważaniu co masz do powiedzenia skoro jesteś namolna i upierdliwa. Typowe buraczane zacięcie i postawa neofity
        • Gość: Inka Re: do wszystkich, przeczytajcie... IP: 62.233.195.* 28.07.05, 18:59
          A co Ty sobie damulko myślisz? Że każesz mi pójśc i ja sobie potulnie pójdę?
          Niedoczekanie Twoje.
          • zushka Re: do wszystkich, przeczytajcie... 28.07.05, 19:18
            hmmm...pierwszy raz w życiu ktoś mnie nazwał damulką :)...ja też Cię kocham
        • Gość: anka Re: do wszystkich, przeczytajcie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 11:03
          olej ja,do Inki nie dociera ci sie do niej mowi porostu OLAC i nie zwracac
          uwagi co pisze...kazdy inteligentny czlowiek na tym forum czytajac jej posty
          poprostu bedzie miec je w d...
          Pozdro dla WSZYSTKICH egiptomaniakow!
          Udalo mi sie wyrwac 5 dni urlopu teraz-lece za tydzien do SS!:))))
          Trzymajcie sie!
      • Gość: agent3 Re: do wszystkich, przeczytajcie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 18:58
        Mała uwaga. Jesteśmy (tzn większość) dorosłymi wolnymi ludźmi. Sami podejmujemy
        decyzje i ryzyko z nich wynikające. I tyle. Inka może nie jechać na wakacje -
        jej prawo , ja pojade - moje prawo. Komentarze zbędne. Poniważ jednak pewne
        osoby mają charakter pieniacza i przekonanie , że ich zdanie jest jedynie
        słuszne , stąd tyle złośliwych i wręcz wulgarnych wypowiedzi. Pozdrawiam fanów
        Egiptu.
      • Gość: maja Re: do wszystkich, przeczytajcie... IP: *.toya.net.pl 28.07.05, 19:53
        inka nadal cię pytam o wzór na prawdopodobieństwo wygrania w lotto? wiesz jaki
        jest czy nie?
      • Gość: maja Re: do wszystkich, przeczytajcie... IP: *.toya.net.pl 28.07.05, 22:11
        jak widzę panienka wyczytała w encyklopedii o rachunku prawdopodobieństwa ale z
        zastosowanie już gorzej. to ponad jej intelekt. ponawiam pytanie inko jakie
        jest prawdopodobieństwo że wygrasz w lotto? a jakie jest że trafi cię bomba we
        własnym mieście?
    • Gość: j Re: do wszystkich, przeczytajcie... IP: *.aster.pl 28.07.05, 18:55
      Jeździłem i będę jeździł do Egiptu, jak tylko zdrowie i kasa pozwoli.
      Nie będą jacyś fundamentaliści islamscy, imamy, ajatollachy i im podobni
      szaleńcy dyktowali co i gdzie mam robić, gdzie, kiedy i z kim spędzać
      wakacje.
      Oczywiście jadę do Sharm. Zaplanowałem wyjazd na późną jesień - fantastyczna
      pora. Oczywiście, że się boję ale chyba nie bardziej niż na polskich szosach,
      gdzie mam dużą szansę na spotkanie 'ludzkiej bomby' w postaci rodaka w stanie
      wskazującym na .....
      Która bomba groźniejsza i bardziej prawdopodobna?
      Pozdrowienia i do zobaczenia w Egipcie.
      • Gość: j Re: do wszystkich, przeczytajcie... IP: *.aster.pl 28.07.05, 18:58
        Byłbym zapomniał:
        NIE KARMIĆ TROLLI ! ! !
        A już się pojawili.
        • Gość: Inka Re: do wszystkich, przeczytajcie... IP: 62.233.195.* 28.07.05, 19:02
          Powtarzasz to w koło jak zdarta płyta a efektów nie ma żadnych. Inny dałby już
          sobie spokój ale zaraz jak robot znowu przeczytamy wypowiedź j NIE KARMIĆ
          TROLLI ! ! !".
          • Gość: maja do inki - niech przeczyta IP: *.toya.net.pl 28.07.05, 19:55
            hiihihi - szybko się uczysz powielania czyichś myśli. na własne cię niestety
            nie stać
          • Gość: annie2003 Re: do wszystkich, przeczytajcie... IP: *.wawzh.rdsas.com / 213.17.173.* 29.07.05, 08:53
            przyganial kociol garnkowi - dokladnie to samo mozna powiedziec o Tobie! i
            zadziwiajace jak od razu wylapujesz adnotacje do Trolli.. fajnie, ze sie tak
            latwo aklimatyzujesz :))
    • abirka Re: do wszystkich, przeczytajcie... 28.07.05, 19:11
      Zuskha, nie oberwie się ;)))
      Ale nie o to chodzi. Ja uważam, że każdy POWAŻNY, ROZSĄDNY i MAJĄCY WIEDZĘ O
      EGIPCIE człowiek ma prawo napisać swoje zdanie na temat obecnej sytuacji i
      związanej z nią kwestii wyjazdu lub nie. I ci co są za wyjazdami i ci co są
      przeciw. A turyści po przeczytaniu POWAŻNYCH i ROZSĄDNYCH wypowiedzi,
      przeanalizowaniu ich, samodzielenie podejma decyzje. Nie widzę natomiast powodu
      i sensu zakładania kolejnych wątków na temat tego samego (czy to w kwestii
      jedzcie, czy w kwestii nie jedzcie), umoralniania ludzi na siłę, czy wręcz
      straszenia. A tym bardziej mówienia co bym zrobiła na czyimś miejscu, bo nie
      jestem na niczyim miejscu tylko na swoim. Chodzi tylko i wyłącznie o rzeczowe,
      obiektywne, prawdziwe i sprawdzone informacje. Nie będę absolutnie robić
      rozważań na temat obecnego bezpieczeństwa, prawdopodobieństwa kolejnego
      wybuchu, itp, bo jest to wg mnie bez sensu. Kolejnego wybuchu nikt z nas nie
      moze przewidzieć. A o sytuacji moga powiedzieć tylko ci, którzy byli, widzieli,
      nie sa panikarzami i nie maja skłonności do przesady w żadna stronę. Ja
      podjęłam decyzję, żę jadę. I to wcześniej, niż pierwotnie miałam jechać. Nie
      powiem, że nie mam obaw. Ale mimo to chcę tam jechać, chcę tam być. A wybuchy w
      Sharm dotknęły mnie bardziej niz w Londynie. Bo Sharm jest mi baaardzo bliskie,
      i znane. A Londyn to obce miejsce. Jeśli Allach nie wezwie mnie do siebie to
      obiecuje, że po powrocie opiszę wszystko mimo, iż nie mam zapędów literata i
      esseisty i nigdy dotychczas tego nie robiłam.
      Tak więc za tydzień o tej porze, jeśli wszystko będzie dobrze, wyjdę na
      pierwszy spacer po Naama Bay.
    • anuulka Re: do wszystkich, przeczytajcie... 28.07.05, 19:28
      Nie karmcie TROLI i TROLIC!!!!!!
    • derduch Re: do wszystkich, przeczytajcie... 28.07.05, 21:12
      Sądząc po Waszych odpowwiedziach dalej dokarmiacie TROLL-a padlINKE.
      A czy nie lepiej zrobić tak jak ja i dodać jej nick do niewidocznych na Forum?
      Jej wypociny sa dla mnie niewidzialne, jeśli zrobicie podobnie to ignorowana
      zamilknie.
      • Gość: Inka [...] IP: 62.233.195.* 28.07.05, 21:19
        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • buterfly5 Re: do wszystkich, przeczytajcie... 28.07.05, 21:40
      Popieram!!! Masz rację... Nie rezygnujmy!!!
      A Inka i reszta pieniaczy...? Niech siedzą w domu, przynajmniej nie spotkamy
      ich nad morzem czerwonym i nie zepsują nam wakacji:) Staram się unikać ludzi
      takiego pokroju... Życie jest zbyt piękne!!!
      Pozdrawiam prawdziwych egiptomaniaków!!!
    • Gość: Pioter Re: do wszystkich, przeczytajcie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 09:13
      droga Inko,
      musisz przyznać, że z Twoimi postami jest jednak coś nie tak skoro moderator je
      wywala.
      Zauważyłem też, że wywala tylko Twoje !

pozdroovko
      • pc_maniac Drogi Pioterze i Buterfly5 :o( (mały apel) 29.07.05, 09:21
        Wydawało mi się, że od wczoraj zapanowała zgoda i kultura na tym forum.
        Czemu już od rana musicie znó próbować rozpętywać nową krucjatę?

Mało już było awantur i utarczek słownych?
        Wydaje mi się, że w temacie wyjazdu/nie wyjeżdżania zostało już wszystko
        powiedziane (o postawach różnych osób również). Dajcie teraz odetchnąć emocjom,
        zostawice ludziom czas do namysłu i...

ZAKOŃCZZCIE WĄTKI, KTÓRE DO NICZEGO NIE PROWADZĄ (ten również).
        • dunia77 Re: Do pc i reszty (mały apel) 29.07.05, 09:32
          Jak Wam tak strasznie przeszkadza, co pisza ludzie, ktorzy maja inne zdanie, to
          czemu wciaz czytacie ich wypowiedzi ? Jednak reka swiezbi, zeby kliknac, co ? LOL.
          • mike-great Co to jest, kurna, ten LOL??? 04.08.05, 20:31
            Co to jest, kurna, ten LOL???

dunia77 napisała:

> Jak Wam tak strasznie przeszkadza, co pisza ludzie, ktorzy maja inne zdanie,
            to
            > czemu wciaz czytacie ich wypowiedzi ? Jednak reka swiezbi, zeby kliknac, co ?
            L
            > OL.
      • Gość: Inka Re: do wszystkich, przeczytajcie... IP: 62.233.195.* 29.07.05, 10:06
        To źle zauważyłeś albo zauważyłeś to, co chciałeś zauważyć ale powiem Ci, że
        skasowano również post pc_maniaka a tej pustej mai, co nie myśli logicznie to w
        ogóle wykasowano cały wątek więc jak sam widzisz nie tylko z moimi postami jest
        coś nie tak.
        • Gość: Pioter Re: do wszystkich, przeczytajcie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 10:27
          oki, niech będzie,
          rzeczywiście trzeba dać sobie spokój z tymi przycinkami,

pzdr,
          • Gość: J NIE KARMIĆ TROLLI ! ! ! IP: *.aster.pl 29.07.05, 10:58
            pc_maniak, pioter, derduch i inni weźcie na wstrzymanie!
        • Gość: maja Re: do wszystkich, przeczytajcie... IP: *.toya.net.pl 29.07.05, 19:13
          niniejszym oświadczam że pusta maja kończy karmienie trolla. i tak żadnej
          sensownej odpowiedzi się od tej mądrej istoty nie uzyska. koniec i bomba
    • Gość: anka Re: do wszystkich, przeczytajcie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 11:06
      POPIERAM CIE!!!!W 100%,ale zrozumieja tylko Ci ktorzy znaja i lubia Egipt tak
      jak my a nie jakies"Inki"itp..
      mi udao sie zalatwic 1 czesc urlopu i mam 5 dni..w polaczeniu z weekendem to
      juz 7 wiec za 1 tydzien lece do SS.Moi znajomi tez,nawet ci co leca 1 raz.
      Pozdrawiam Cie!
      • Gość: tymon Re: do wszystkich, przeczytajcie... IP: 212.244.209.* 29.07.05, 11:19
        U nas tez ludzie umieraja z glodu, tez lwia czesc spoleczenstwa jest biedna i
        co? Pomozesz im? Bedziesz namawial ludzi zeby wplacali pieniadze na chore
        dzieci? Na dzieci ktorych dni zostaly juz policzone przez jakas smiertelna
        chorobe a ktore chcialyby w swoim krotkim zyciu spelnic choc jedno marzenie
        (np. fundacja mam marzenie)? Kiedy idziesz po ulicy i widzisz czlowieka z
        amputowanymi nogami dajesz mu choc 1zl? Czy pomagasz starym, zniedoleznialym
        osobom przynoszac im np. obiad? Czy pomagasz np. biednym sasiadom ktorzy
        zalegaja z rachunkami? U nas tez ludzie potrzebuja pomocy. Zanim zaczniesz
        namawiac do wielkiej akcji humanitarnej - jedzmy do Egiptu bo tam ludzie
        potrzebuja pieniedzy - rozejrzyj sie wokol siebie i zacznij pomagac tym ktorych
        masz najblizej wokol siebie
    • Gość: tymon Re: do wszystkich, przeczytajcie... IP: 212.244.209.* 29.07.05, 11:20
      U nas tez ludzie umieraja z glodu, tez lwia czesc spoleczenstwa jest biedna i
      co? Pomozesz im? Bedziesz namawial ludzi zeby wplacali pieniadze na chore
      dzieci? Na dzieci ktorych dni zostaly juz policzone przez jakas smiertelna
      chorobe a ktore chcialyby w swoim krotkim zyciu spelnic choc jedno marzenie
      (np. fundacja mam marzenie)? Kiedy idziesz po ulicy i widzisz czlowieka z
      amputowanymi nogami dajesz mu choc 1zl? Czy pomagasz starym, zniedoleznialym
      osobom przynoszac im np. obiad? Czy pomagasz np. biednym sasiadom ktorzy
      zalegaja z rachunkami? U nas tez ludzie potrzebuja pomocy. Zanim zaczniesz
      namawiac do wielkiej akcji humanitarnej - jedzmy do Egiptu bo tam ludzie
      potrzebuja pieniedzy - rozejrzyj sie wokol siebie i zacznij pomagac tym ktorych
      masz najblizej wokol siebie. Takie moje zdanie
    • Gość: tymon Re: do wszystkich, przeczytajcie... IP: 212.244.209.* 29.07.05, 11:24
      Jesli bede mial jechac do Egiptu to tylko dlatego ze bede mial ochote i nie
      bede na lewo i prawo rozdawal dolarow. Gdyby ich zachlannosc na pieniadze nie
      bila tak w oczy to bez oporow dawalbym duze napiwki bo skapy nie jestem. Ale
      nie lubie materialistow zachlannych na kase. Za byle co bakszysz, bakszysz. Tak
      sie rozpanoszyli z tym ze to przesada juz. Wole dac 20zl zebrakowi na ulicy w
      Polsce niz 1zl zachlannemu egipcjaninowi ktory krzyczy bakszysz bakszysz a jak
      sie ociagasz albo nie widzisz powodu za co to potrafi zrobic awanture. Moze
      zacznijmy pomagac tutaj, naszym rodakom, Polakom?
      • Gość: Stiwi Polakom nierobom pomagać?! Zwariowaliście?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 11:43
        Ludzie, tak czytam i Wy albo żartujecie albo kpicie tylko jeszcze nie wiem z
        kogo. Polakom chcecie pomagać?! Oszustom i nierobom? Araby to cwaniaki, zgadza
        się, ale są bardzo pracowici (mimo swojej niepunktualności) i godzą się
        przewozić Wasze tyłki za 60gr przez całe miasto. Polecam spróbować tego w
        Warszawie czy gdziekolwiek w Polsce, potargować się z taksówkarzami -
        nierobami, którzy ciągle narzekają, że a to kasy fiskalne, a to jakieś zwroty
        podatku wymyślił Kaczyński... Ostatnio taki jeden cwaniak to w ogóle mi
        narzekał pół drogi, że go z centrum na Tarchomin wiozę, ch** złamany, nie dość
        że płacę za taki kurs 35pln, to on jeszcze śmie narzekać.

Polacy wolą oszukiwać i kraść niż pójść do pracy za 1000pln miesięcznie, to się
        nie tyczy wszystkich przypadków oczywiście. Jednak wystarczy się rozejrzeć w
        okół siebie, popatrzeć jaka młodzież rośnie zepsuta i jaki poziom sobą
        reprezentuje. Oszustwo jest widoczne na KAŻDYM kroku, mam okazję często jeździć
        pociągami, wchodzą ludzie i w żywe oczy drugiemu kłamie, że potrzebuje kilku
        złotych do biletu! Dlaczego tak jest, jak można żerować na czyjejś słabości?!
        Polacy są ekspertami zauważyłem - to nie świadczy o nas dobrze. Za każdym razem
        w takim przypadku jak np wcześniej wspomnianym że "zabrakało do biletu" mówię
        do takiego cwaniaka, przyjdź z konduktorem, to ja Ci nawet kupie ten bilet.
        EFEKT ?! Nigdy nie przychodzą! Jak podchodzi do mnie biedak na ulicy i prosi o
        bułkę, stary, nie ma sprawy, wchodzimy do spożyczwego, dostanie koleś bułkę i
        jogurt - ja mu naprawdę pomogę, ale oszustom Polakom wymuszającym gotówkę
        mówię - DO PRACY NIEROBY!

Więc radzę zastanowić się drodzy Państwo nad tym co piszecie i przemyśleć kilka
        razy nim zaczniecie pisać takie głupoty.
        • Gość: tymon Re: Polakom nierobom pomagać?! Zwariowaliście?! IP: 212.244.209.* 29.07.05, 11:50
          No tak Polacy to sami zlodzieje, oszusci, kretacze, nieroby. Wyprowadz sie do
          Egiptu i rozdaj tam caly swoj majatek.
          • Gość: Stiwi Re: Polakom nierobom pomagać?! Zwariowaliście?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 11:59
            Widzisz, właśnie zaprezentowałeś swój "wysoki" poziom czytania ze zrozumieniem.
            Nie napisałem, że wszyscy Polacy to oszuści i złodzieje. Poza tym bardzo
            powierzchownie odpisałeś w żaden sposób nie ustosunkowując się do tego co
            napisałem. W Polsce mi dobrze :-)
            • Gość: tymon Re: Polakom nierobom pomagać?! Zwariowaliście?! IP: 212.244.209.* 29.07.05, 12:42
              Prosze cie bardzo moje zdanie na twoja wypowiedz. W Egipcie tez sa nieroby, tez
              sa oszusci, tez sa zlodzieje. Dodatkowo tam az bije po oczach ta pogon za
              dolarem, bakszysz za zdjecie, bakszysz za przytrzymanie osoby wysiadajacej z
              feluki, bakszysz za to bakszysz za tamto. I nie ma ze np. w twojej kulturze czy
              w twojej mentalnosci nie ma zwyczaju dawania bakszyszu, bo od razu albo cie
              wyzywa po arabsku, albo sie awanturuje. Wydaje mi sie ze bez sensu jest
              dyskutowanie gdzie jest wiecej nierobow i oszustow. Tylko ze ja zaczynam szukac
              krzywdy ludzkiej wokol siebie - jesli na tobie zebrak z amputowanymi nogami, i
              nie oszust na wozku ale z widocznymi uszkodzeniami ciala nie robi wiekszego
              wrazenia to naprawde zal mi twojej bezdusznosci i wole jemu dac 20zl najpierw,
              jesli widze w szpitalu, hospicjum ciezko chore czy umierajace dziecko to wole
              wydac kazde pieniadze zeby zobaczyc usmiech na jego twarzy. Jesli widze
              glodnego bezdomnego to pojde i kupie mu cos do jedzenia. Wole pomagac wokol
              siebie niz jechac specjalnie do Egiptu zeby rozdawac napiwki bo tak zabrzmial
              ten apel. Ludzie jedzcie do Egiptu bo tam przez terrorystow umieraja z glodu
              tysiace ludzi bo turysci nie chca przyjezdzac. Ja pomagam bedacym w potrzebie a
              do Egiptu pojade na odpoczynek i zwiedzanie a nie rozdawanie pieniedzy na lewo
              i prawo. Co do terroryzmu to radze zaglebic sie w ten temat a sami przekonacie
              sie ilu podejrzanych o terroryzm, lub jakiekolwiek zwiazki rodzinne, biznesowe,
              ideologiczne mieszka swobodnie w Kairze. Przypatrzcie sie jak traktowani sa
              czesto turysci na lotniskach, jak czesto hotele maja gdzies rezerwacje polskich
              biur podrozy bo np. niemieckie biura placa za pakiety duzo wieksze pieniadze i
              rezerwacje sa anulowane bez wiedzy polskich biur, a potem turysci maja
              pretensje do naszych krajowych firm ze przenoszeni byli z jednego hotelu do
              drugiego. Jak nagminne sa sztuczki np. w taksowkach (tam najczesciej) kiedy
              kierowca prosi o rozmienienie pieniedzy np. 50 funtow na 10, a po rozmienieniu
              jednym ruchem reki podmienia je na piastry i kloci sie co mu dali biedni ufni
              turysci. Zwroc uwage na dzieci ktore prosza o pieniadze, daj mu x funtow i
              zobaczysz ze zaniesie je ojcu ktory ma sklep jubilerski a jak dasz dzieciakowi
              cukierki to dostanie wciry od ojca ze je wzial a nie wymusil pieniedzy. Widac
              malo razy byles w Egipcie bo ja sypie argumentem za argumentem a ty posadzasz
              mnie o czytanie bez zrozumienia. Zacznij widziec krzywde ludzka najpierw wokol
              siebie, zacznij wspolczuj, zacznij pomagac, zacznij dawac cos od siebie a
              dopiero potem wlaczaj sie do dyskusji na temat ratowania spoleczenstwa
              egipskiego i wielkich misji charytatywnych.
              • Gość: Stiwi Re: Polakom nierobom pomagać?! Zwariowaliście?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 13:05
                Sory, ale chyba się nie zrozumiemy. Mylisz pojęcia, ja nie jadę specjalnie do
                Egiptu pomagać biednym, ale na pewno przez napiwki przyczyniam się do tego.
                Problem polega na tym, że w Polsce ludzie na stanowiskach od najwyższych po
                najniższe, a zaczynając na politykach, zaś kończąc na sprzątaczach - kradną.
                Nie mówiąc już o tych co nie mają pracy. Egipcjanie siebie wzajemnie darzą
                zaufaniem, nie raz widziałem, że jeden wyszedł ze sklepu na dłuższą chwilę, a
                sąsiedni sklep pilnował mu interesu. W Polsce? Nie do pomyślenia, wychodzisz,
                wracasz po 5minutach, Twój sklep czysty, sklep sąsiada "zniknął" wraz z
                sąsiadem.

Ja wolę nie szukać instytucji charytatywnych w Polsce, większość to pic na
                wodę "fotomontaż", potem prezes kupuje sobie najnowszego merola, a dzieci dalej
                zdychają. Tak samo z kościołami - te instytucje chyba już dawno zapomniały co
                to znaczy służyć Bogu w ubóstwie.

Jeśli chcesz ich wspierać, to proszę bardzo - to Twoje pieniądze. Ja wolę dać
                bakszysz kolesiowi, który pracuje od rana do nocy, by jego rodzina miała na
                chleb, a nie tak jak w Polsce, zawinie sobie głowę w bandaż, położy się na
                centralnym i liczy że pieniądze spadną z nieba...

Bądźmy poważni...
                • Gość: tymon Re: Polakom nierobom pomagać?! Zwariowaliście?! IP: 212.244.209.* 29.07.05, 13:37
                  No i sam uogolniasz. Z tym sklepem w Polsce to gdzies cos od kogos kto gdzies
                  przeczytal zaslyszane czy na wlasnej skorze sie o tym przekonales czy
                  przyznajesz ze bredzisz? Ze sprzataczkami tez przesadziles, w mojej firmie
                  pracuje ich 5 i kazda z nich to uczciwa, ciezko pracujaca kobieta wiec gdybym
                  mial okazje to dostalbys po mordzie za obrazanie uczciwie pracujacych ludzi.
                  Jesli fundacje takie jak Pajacyk, Mam marzenie to lipa to naprawde jestes bez
                  serca, nigdy nie pracowales jako wolontariusz a krzwyde ludzka w tym przypadku
                  dzieci masz gleboko w swojej egoistycznej dupie. Tak jedz do Egiptu i dawaj
                  kolesiowi bakszysz za to ze usmiechnie sie do ciebie i bedzie pozowal do
                  zdjecia, on znajdzie takich turystow dziesiatki w ciagu dnia, po czym wraca do
                  domu z niezla kasa. Faktycznie ciezka prace wykonal w ciagu dnia. Chyba nie
                  zwracasz uwagi na otoczenie skoro dla ciebie czlowiek z obcietymi nogami od
                  kolan co jasno widac i nie da sie oszukac albo 15-letni chlopiez z poparzona
                  twarza to oszusci owinieci bandazami, ja potrafie dostrzec prawdziwe kalectwo i
                  jesli bije ono po oczach to nie ciulam zlotowek zeby pojechac sobie do Egiptu i
                  rozdawac bakszysze a daje ile moge. Ile ty masz lat ze masz takie wypaczone
                  spojrzenie? Gdzies ty sie uchowal? Naprawde wracam do zdania - jedz sobie do
                  Egiptu, przeprowadz sie tam i rozdaj im caly majatek. Tu bedzie jednego debila
                  mnie, tam przybedzie nowy czerwony krzyz, dawca napiwkow :p
                  • Gość: Stiwi Re: Polakom nierobom pomagać?! Zwariowaliście?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 14:15
                    Pewnie Twoja firma zajmuje się taką "charytatywną pomocą" dla dzieci, bo cały
                    czas jakoś dziwnie w okół tego drąższysz. Opisane doświadczenia wiem z
                    autopsji, może akurat Ci się trafili lojalni pracownicy, albo prowadzisz taki
                    interes, gdzie ukraść coś by być "niezauważonym" jest ciężko.

I ja nie wiem gdzieś Ty się uchował, ale chyba nie w Polsce, albo nie dotyczą
                    Cię jeszcze nagminne problemy z jakimi mamy do czynienia w naszym kraju.

W zasadzie za tego "debila" i "po mordzie" nie powinienem Ci odpowiadać, to
                    naprawdę nie jest mój poziom.
                    • Gość: tymon Re: Polakom nierobom pomagać?! Zwariowaliście?! IP: 212.244.209.* 29.07.05, 14:25
                      Przestan czytac Super Express i Fakt bo masz wypaczone spojrzenie na polska
                      rzeczywistosc. Debila i mordy nie cofne bo obraziles ciezko i uczciwie
                      pracujacych ludzi. Masz jakies przykre doswiadczenia, rozumiem ze miales sklep
                      ktory ci okradli ludzie pracujacy obok, firme w ktorej sprzataczki cie
                      okradaly, proboszcz lokalnej parafii i prezes lokalnej fundacji charytatywnej
                      to zlodzieje. Duzo tych wlasnych doswiadczen i pasuje na dowcipowy Wachock.
                      Moja firma nie zajmuje sie "charytatywna pomoca" dla dzieci, w wolnym czasie
                      wspomagam rola wolontariusza kilka zaszczytnych celow - pomoc dzieciom z domow
                      dziecka, hospicjum, oddzialow ciezkich chorob (nowotwory itp) w szpitalach.
                      Czesto sam przekazuje wlasne pieniadze bezposrednio takim placowkom, czesto
                      uczestnicze i wspomagam akcje charytatywne. Znam funadcje Mam Marzenie i bardzo
                      zabolalo mnie nazywanie ich oszustami. Plytki jestes i duzo rzeczy nie
                      rozumiesz, jednak jak dorosniesz to moze sie zmienisz bo poki co nie wroze ci
                      sukcesow w zyciu i wielu przyjaciol :p
                      • Gość: Stiwi Re: Polakom nierobom pomagać?! Zwariowaliście?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 14:58
                        Ja nie napisałem, że nie wspomagam takich akcji, ale dzieje się to tylko wtedy
                        kiedy mam 100% pewność, że przeznaczone przeze mnie pieniądze, trafią we
                        właściwe ręce, a nie komuś do kieszeni. I śmiem twierdzić, że większość tych
                        aukcji charytatywnych to jeden wielki pic na wodę i nabijanie pieniędzy
                        bogatym, ale z całą pewnością jest mniejszość, ta dobra, która ma szlachetne
                        zamiary.

Zgadza się, że ludzie kradną i to nawet w biały dzień... Oczywiście nie mówię
                        tutaj o bankach, bo to standard, ale o normalnych sklepach z odzieżą,
                        kosmetykami itp. Widocznie mało widziałeś, jeśli nie byłeś nigdy świadkiem
                        takiej sytuacji. Pracownice sklepowe wcale nie są lepsze, przy nadarzających
                        się okazjach też kradną. Stewardessy też kradną. Ja nie mówię, że każdy
                        kradnie, ale w Polsce zauważyłem jest taka tendencja do przywłaszczania sobie
                        pewnych rzeczy, czy zachowań, za które nikogo nie rusza sumienie. Nawet wśród
                        znajomych gdzie się wszyscy znają czasem potrafi coś zginąć... To oznacza
                        jedynie, że trzeba dzisiaj naprawdę z dużym dystansem patrzeć na to co kto
                        robi. W Egipcie kradzież to ciężki grzech, w Polsce tylko jedno z 10
                        przykazań...

Mam realne spojrzenie na polską rzeczywistość, a gazet i wiadomości staram się
                        unikać, media kłamią i manipulują ludźmi, widać Tobą również :-)
                        • Gość: tymon Re: Polakom nierobom pomagać?! Zwariowaliście?! IP: 212.244.209.* 29.07.05, 15:29
                          Za malo byles w Egipcie zeby nie wiedziec jakie sa metody oszustw i kradziezy.
                          Chociazby slynne przypadki otwierania bagazu na lotnisku i przywlaszczania
                          sobie rzeczy. Rzekome konfiskowanie papirusow bo nie maja smiesznych swiadectw
                          legalnosci - tak naprawde wybieraja te najdroszsze tak samo jak fajki wodne.
                          Wielka korupcja. Wyludzenia i wymuszenia. Ale tego jako zwykly turysta nie
                          zobaczysz. Dlatego moze zanim zaczniesz oczerniac ojczysty kraj a idealizowac
                          trud zycia i pracy innych narodow, postarasz sie choc odrobine poznac jedna i
                          druga strone. Polske znasz od podszewki, Egipt od strony turysty. Glupia
                          dyskusja, bo ja tam pracowalem i wydaje mi sie ze rzucam wieksza liczba
                          argumentow do ktorych ty sie nie ustosunkowujesz, w kazdej wypowiedzi
                          przemilczasz je
                          • Gość: Stiwi Re: Polakom nierobom pomagać?! Zwariowaliście?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 15:40
                            To fakt, znam Egipt jedynie z poziomu turysty. Byłem tam 4 czy 5 razy, nie
                            pracowałem i nie miałem bezpośredniej styczności z Egipcjanami takimi jakimi są
                            na co dzień - we współpracy. Nie słyszałem natomiast, żeby pracujący tam Polacy
                            jakoś szczególnie sobie narzekali.
                            • Gość: tymon Re: Polakom nierobom pomagać?! Zwariowaliście?! IP: 212.244.209.* 29.07.05, 15:50
                              A na co mamy narzekac. Po prostu w Polsce jest podobnie. Sa zlodzieje, sa
                              oszusci, sa wyludzacze i naciagacze i nie razi to. Nie pochodzimy ze swietego
                              panstwa i przyzwyczajeni jestesmy ze w kazdym srodowisku znajda sie i tacy. Ze
                              wzgledu na przesadna biurokracje lapowkarstwo w Egipcie jest ogromne. Turysci
                              zawsze sa pouczaniu wylatujac w PL zeby mieli bagaze z klodkami czy innymi
                              zabezpieczeniami. Te zabezpieczenia i tak nic nie daja ale jest jasny dowod ze
                              bagaz zostal otwarty. Na miejscu bywaly sytuacje i to nie sporadyczne ze
                              skarzyli sie ze ktos podczas ich nieobecnosci w pokoju przegladal rzeczy i cos
                              zginelo. W taksowkach probuja oszukiwac na stary numer z rozmienianiem
                              pieniedzy. Gowniarstwo probuje wyciagnac na slepo co sie da z bagazu. Dyskusja
                              ostra ale przyjemna przyznaje, choc tak naprawde niewiele wnosi. Wymieniamy
                              grzechy Egipcjan i Polakow co jest bez sensu bo i tu i tam poziom
                              przestepczosci jest jaki jest. A mi chodzilo tylko o dosc nachalny sposob
                              przekonania ludzi zeby jezdzili tam bez wzgledu na obawy o wlasne zdrowie i
                              zycie. Autor tematu uzyl zlych moim zdaniem argumentow co doprowadzilo do tego
                              ze sami pogubilismy sie w naszej dyskusji Stiwi i rzucamy niepotrzebnie czarne
                              swiatlo na jedno i drugie spoleczenstwo. A prawda jest taka: Jak cie w Polsce
                              nie okradna w drodze na lotnisko to moga cie okrasc w Egipcie. Prawdziwe zdanie
                              wg mnie :)
        • mike-great A czytałeś coś o rozwoju cywilizacyjnym??? 04.08.05, 20:33
          A czytałeś coś o rozwoju cywilizacyjnym???

Gość portalu: Stiwi napisał(a):

> Ludzie, tak czytam i Wy albo żartujecie albo kpicie tylko jeszcze nie wiem z
          > kogo. Polakom chcecie pomagać?! Oszustom i nierobom? Araby to cwaniaki,
          zgadza
          > się, ale są bardzo pracowici (mimo swojej niepunktualności) i godzą się
          > przewozić Wasze tyłki za 60gr przez całe miasto. Polecam spróbować tego w
          > Warszawie czy gdziekolwiek w Polsce, potargować się z taksówkarzami -
          > nierobami, którzy ciągle narzekają, że a to kasy fiskalne, a to jakieś zwroty
          > podatku wymyślił Kaczyński... Ostatnio taki jeden cwaniak to w ogóle mi
          > narzekał pół drogi, że go z centrum na Tarchomin wiozę, ch** złamany, nie
          dość
          > że płacę za taki kurs 35pln, to on jeszcze śmie narzekać.
          >
          > Polacy wolą oszukiwać i kraść niż pójść do pracy za 1000pln miesięcznie, to
          się
          >
          > nie tyczy wszystkich przypadków oczywiście. Jednak wystarczy się rozejrzeć w
          > okół siebie, popatrzeć jaka młodzież rośnie zepsuta i jaki poziom sobą
          > reprezentuje. Oszustwo jest widoczne na KAŻDYM kroku, mam okazję często
          jeździć
          >
          > pociągami, wchodzą ludzie i w żywe oczy drugiemu kłamie, że potrzebuje kilku
          > złotych do biletu! Dlaczego tak jest, jak można żerować na czyjejś słabości?!
          > Polacy są ekspertami zauważyłem - to nie świadczy o nas dobrze. Za każdym
          razem
          >
          > w takim przypadku jak np wcześniej wspomnianym że "zabrakało do biletu" mówię
          > do takiego cwaniaka, przyjdź z konduktorem, to ja Ci nawet kupie ten bilet.
          > EFEKT ?! Nigdy nie przychodzą! Jak podchodzi do mnie biedak na ulicy i prosi
          o
          > bułkę, stary, nie ma sprawy, wchodzimy do spożyczwego, dostanie koleś bułkę i
          > jogurt - ja mu naprawdę pomogę, ale oszustom Polakom wymuszającym gotówkę
          > mówię - DO PRACY NIEROBY!
          >
          > Więc radzę zastanowić się drodzy Państwo nad tym co piszecie i przemyśleć
          kilka
          >
          > razy nim zaczniecie pisać takie głupoty.
    • Gość: Jacek39 Re: do wszystkich, przeczytajcie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.05, 12:21
      Byłem dwukrotnie w Egipcie, w tym roku zamierzałem jechać po raz trzeci na
      przełomie października i listopada, ale niestety rezygnuję. Nie zamierzam
      stresować się, jadąc na urlop, chcę wypocząć. Wyjeżdżam na Malediwy i innych
      też zachęcam do zmiany kierunku.
      • Gość: tymon Re: do wszystkich, przeczytajcie... IP: 212.244.209.* 29.07.05, 12:43
        Malediwy wydaja sie byc bezpieczne wiec zycze spokojnego i udanego wypoczynku :)
        • atamanek Re: do wszystkich, przeczytajcie... 29.07.05, 12:52
          Witam :)

No Malediwy piekne piekne, jednak czy az takie bezpieczne? :)
          Wezcie hotel z dala od plazy w razie czego ;)
      • mwm Re: do wszystkich, przeczytajcie... 29.07.05, 13:04
        Pracownik ma racje. Cos w tym jest. Bylam w tym roku w Egipcie po raz trzeci.
        Jestem absolutna fanka Morza Czerwonego, faraonow, 50 stopniowych upalow,
        swietnych hoteli, wspanialej obslugi. Ale dopiero w tym roku dostrzeglam jak
        Egipcjanie strasznie sie staraja, jacy sa usluzni, jak bardzo zalezy im na
        turystyce i jacy sa... smutni. Robia wszystko aby nam, turystom nieba
        przychylic. Pracuja nonstop, w skwarze, na sloncu, zawsze mili, usmiechnieci.
        Wszystko jedno - kelner, sprzatajacy, recepcjonista - wszyscy sa do uslug nas,
        Europejczykow. Jeden z nich powiedzial mi, ze na zewnatrz jest usmiechniety i
        radosny, ale w sercu smutny. Powodow tego smutku wczesniej nie dostrzegalam.
        Teraz widze to jaskrawo. Bieda, policyjny kraj, ciezka praca na okraglo daleko
        od rodziny. A teraz jeszcze te zamachy, ktore znow na pare lat zniszcza im
        turystyke tak mozolnie odbudowywana od czasow zamachu w swiatyni Hatszepsut.
        Do Egiptu bede jezdzic nadal, bo nie wyobrazam juz sobie innych wakacji. Mam
        nadzieje, ze dzieki takim Egiptomaniakom, jak na tym forum egipska turystyka
        bedzie sie miala nienajgorzej, mimo wszystko...
        • Gość: Czatman1 Re: do wszystkich, przeczytajcie... IP: *.toya.net.pl 29.07.05, 19:59
          MWM.Jest mi niezmiernie miło przeczytać Twoja wypowiedź.To są i moje odczucia.I
          żadne wypowiedzi frustratów nigdy nie zmienią mego stosunku do Egiptu i
          egipcjan.
    • karolach1 proszę - odpisz 29.07.05, 13:45
      czesc, tu KArolka, szukam last minutki do Egiptu, a Ty - jeśli pracujesz w
      biurze, moze mógłbyś mi odpisać, proszę..
      nie wiem z jakim biurem , bo lece po raz pierwszy w te rejony..

czekam
      i pozdrawiam
      Karolach1@gazeta.pl
      • Gość: Tytus Re: proszę - odpisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 23:06
        Wejdź sobie na strony biur i znajdź. Popatrzcie na wątki na tym forum. Czy to
        już nie jest żenada? To nie jest forum EGIPT- tylko : jaki hotel, jakie
        biuro,jakie lasty, itp bzdety. Ktoś kto tu wchodzi pierwszy raz odniesie
        wrazenie ,że to jakiś ogólno społeczny schizm. To tak odnośnie wypowiedzi
        karolach1 ,i innych postów, bo jeśli chodzi akurat o ten wątek-jest jednym z
        sensownych i normalnych, niestety nielicznych
        • cameltravel Re: proszę - odpisz 01.08.05, 02:24
          Jestem za - pokochałam Egipt od pierwszego pobytu i to już jak wirus grypy
          wraca za każdym razem kiedy się nie wyśpię:)
          Męża zaraziłam, syna i córkę też, Wszystkich kolegów i przyjaciół też - w
          styczniu otworzyłam agencję turystyczną a za tydz. otwieram kafejkę - ARABIKĘ
          chce mieć czasem trochętego klimatu tu w Polsce!!!

Ludzie tam są inni - lepsi --
          jestem szczęsciara bo otaczają mnie ludzie którzy tak jak ja kochają Egipt!!!
          a wszyscy złośliwi niech sobie piszą co chcą tylko sugeruję im zastanowić sie
          ile to kosztuje siać tyle siarki i pieprzu - po to tylko, żeby rozdrapać strupy
          i spowodować ból - czym różnisz się wtedy od terrorystów??
          lustro - popatrz w nie i zobacz jakim jesteś człowiekiem - czy wysadziłbyś dla
          swoich poglądów?

a swoją drogą co do rachunku prawdopodobieństwa: jakie jest
          prawdopodobieństwo, że na pokładzie samolotu będzie bomba?
          1: 1000000000000

a, że będą 2 bomby w tym samym czasie??
          1: 1000000
          więc wniosek jest logiczny -

trzeba zabrać bombę ze sobą!!!

EWA
      • Gość: pracownik Re: dzieki ;) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.08.05, 17:23
        Witam wszystkich,

Dzieki za glosy za i przeciw.
        Milo ze pare osob sie ze mna zgodzilo, o reszcie to no comment.
        Pare osob napisalo, ze juz byly takie tematy na tym forum, racja, sprawdzilem,
        przyznaje sie do bledu ;)
        Co do pytan o oferty: nie bede reklamowal swojego biura (juz i tak pojawil sie
        glos ze pisze to wszystko dla kasy :P ), sporo tego jest w internecie (
        ekstrawakacje.pl, traveligo.pl, traveliada.pl itp ...)

pozdrawiam Egipto-maniakow i do zobaczenia nad Morzem Czerwonym! ;)
    • mike-great Masz rację - po bombach Sharm jest super bezpieczn 04.08.05, 20:27
      Masz rację - po bombach Sharm jest super bezpieczny. Tylko pierwsze 2 dni po
      ruch był mniejszy, ale wszystko wracało już do normy, choć wielu turystów
      wyjechało. I to był błąd strachu. Sharm El Sheikh to piękne miejsce w Egipcie!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka