Dodaj do ulubionych

EGIPT-PROSZĘ O RADY

IP: *.p-s-inter.net 09.08.05, 14:28
Najpóźniej za rok (albo i jeszcze w te wakacje)chciałabym wybrac sie z
chłopakiem do Egiptu. Prosze napiszcie z jakim biurem warto jechać.
Chciałabym miec naprawde udane wakacje, nie musza byc luksusy, wystarcza
przyzwoite warunki, jeśli chodzi o jedzonko nie jestem zbyt wybredna, tylko
do hotelu, w którym będziemy musi być KLIMA!! No i bardzo nam zależy na
zobaczeniu piramid i sfinksa. Czy sa organizowane wycieczki fakultatywne w te
miejsca? To chyba daleko od Hurghady, a jak widzę ludzie najczęściej jeżdzą
właśnie w to miejsce...Proszę o rady, będę bardzo wdzięczna.
Obserwuj wątek
    • Gość: Weronika Re: EGIPT-PROSZĘ O RADY IP: *.p-s-inter.net 09.08.05, 14:33
      To znowu ja, zapomniałam spytac o biuro podróży Lido, chyba z Wrocławia, czy
      ktoś był z tym biurem i może cos o nim powiedzieć? Maja ciekawe oferty wczasów
      w Egipcie ale tez i w Tunezji...
      • Gość: orbit_tours2002 Re: EGIPT-PROSZĘ O RADY IP: 217.139.165.* 09.08.05, 16:46
        Poczytaj moze Ci sie przyda www.orbittours.net Pozdrawiam z upalnego
        Egiptu.Diana
        • Gość: kwiatek Re: EGIPT-PROSZĘ O RADY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 16:58
          wlasnie tydzien temu wrocilam z objazdowki z Triada tyle zlych opini ktore
          wyczytalam na na temat tego biura totalnie mnie przerazily. W rzeczywistosci
          wszystko bylo super!! polecam 7+7 i to objazd autokarem siedem dni zwiedzania i
          siedem pobytu, nawet nie spodziewalam sie ze tak duzo ozbaczymy, tego nie da
          sie opowiedziec. Widze ze nie jestes wybredna osobka jak ja i moj chlopak wiec
          polecam ci 3* traf, tanio i calkiem przyjemnie, wsumie to na objazdowce i tak
          sa same 3. Nam trafil sie hotel Santa Maria i znow opinie z forum mnie
          przerazily a okazoalo sie zupelnie odwrotnie hotel bardzo ladny (oczywiscie nie
          luksusowy!) pokoje zadbane czyste, basen rewelacyjnie duzy!!!!!!!!!!!! i ladny
          tylko jedzoenko troche monotonne, ale da sie przezyc. Moi znajomi trafili na
          Aloha i na poczatku wcisneli im okropne pokoje ale dzieki rezedyntce pani
          Sabinie ktora szybko zaprostestowala dostali calkiem przyzwoite pokoje wiec
          polecam
          • Gość: kw Re: EGIPT-PROSZĘ O RADY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 20:10
            ja bylem z zona na przelomie czerwca i lipca z triada w hotelu sea gull
            w hurghadzie. hotel ok. nawet jesli chcesz leciec na 7/7 to warto sobie wybrac
            hotel w ktorym chcesz miec pobyt 7 dni. 3* traf nie zawsze sie sprawdza gdyz
            mozesz trafic idealnie w dziesiatke, lecz w okresie w ktorym bylem ludzie z
            mojego turnusu trafili w totalne bagno hotelowe. mozesz sobie wybrac hotel przy
            plazy, w trafie gdzie trafisz nawet kilometr od plazy(to jesli cie interesuje
            morze)no to chyba wszystko co chcialem napisac. jesli ktos sie z tym nie zgadza
            to trudno-takie jest moje zdanie.pozdrawiam i zycze udanego pobytu...
    • Gość: Trap-er Re: EGIPT-PROSZĘ O RADY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 15:36
      Jeżeli chcesz wypocząć i coś zwiedzić to najlepiej wybierz formułę 7+7 ale
      autokarową. Zwiedzisz i piramidy i zobaczysz sfinksa i kilka innych miejsc
      wdłuż Nilu. Na pobycie wybierz hotel 4*.
      • Gość: Turysta Re: EGIPT-PROSZĘ O RADY IP: *.toya.net.pl 09.08.05, 15:43
        1. Biuro Lido wątpię by było Tour Operatorem oferującym Egipt. Sądzę, że jest
        to jedynie pośrednik sprzedający oferty Tour Operatorów.

2. Hurghada jest najbardziej optymalnie położoną miejscowością do zwiedzenia
        największej ilości zabytków Egiptu.

3. Każdy hotel oferowany przez polskie BP posiada klimę, wyjątkiem może być
        wyłącznie jej awaria w danym pokoju, ale to ma obowiązek usunąć obsługa hotelu
        od ręki.

4. Piramidy i Sfinks, jak się sami przekonacie (choć warte zobaczenia) nie są
        największym hitem starożytnego Egiptu. Na głowę bije je Karnak, Abu Simbel,
        świątynia w Edfu, czy nawet Dolina Królów.
        O ile Karnak i Dolinę Królów zobaczysz na wycieczce do Luksoru (choć nie są to
        jedyne zabytki na tej wycieczce), o tyle Edfu czy Abu Simbel to już
        poważniejsze wyprawy, np. rejsem po nilu, lub autokarową wersją zwiedzania 7+7,
        o której wspomniał poprzednik.
    • Gość: radzio Re: EGIPT-PROSZĘ O RADY IP: *.p-s-inter.net 15.08.05, 14:13
      Mnie interesuje dokładnie ten sam temat i te rady mi sie bardzo przydadzą...Od
      siebie mam pytanko: czy egipskie upały sa wieksze niż na przykład chorwackie?
      Czy dla tych co wybrali opcje 7+7 z Triada nie było uciązliwe zwiedzanie w
      upale? I czy w kraju muzułmańskim jakim jest Egipt turystom wypada nosić np
      szorty czy bluzki bez rękawów?
      • Gość: kasik Re: EGIPT-PROSZĘ O RADY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.05, 12:31
        Jeśli chcesz oprócz leżenia coś zobaczyć to polecam 7+7. Fakt że na objazdówce
        więcej zobaczysz, ale nie każdy wytrzymuje tyle godzin w autokarze. I dlatego
        dobrą opcją jest rejs po Nilu. Nie jest uciążliwy. Masz przez cały czas swoją
        kajutę (oczywiście też z klimą). Zwiedzanie jest przeważnie w godzinach
        porannych gdy nie ma tak wielkiego upału. Jeśli możesz to lepiej nie jechać do
        Egiptu w miesiącach letnich (czerwiec-wrzesień).
        Na ulicach oczywiście można chodzić w szortach i bluzeczkach. (Oprócz meczetów).
        • Gość: Weronika Hmmm widze, że większosc z Was jeździ z Triadą... IP: *.p-s-inter.net 18.08.05, 22:46
          A był ktos z innym biurem??
          • Gość: j rożne BP IP: *.aster.pl 19.08.05, 00:11
            W dużym skrócie, na podstawie własnych wyjazdów podaję kilka informacji o
            biurach podróży
            Pozytywne doświadczenia mam z Eximem i Neckermannem, zadowoleni byli również moi
            znajomi. Oba biura całkowicie wywiązały się z swoich zobowiązań (Egipt i
            Tunezja), do rezydentów nie było zastrzeżeń.
            Z Triadą nie mogłem się dogadać - nie wychodzą poza sztywno ustalone schematy.
            Ot seryjna 'produkcja' bez odstępstw i śladu inwencji.
            ITAKA kilka lat temu sprawiła mi niemiłą przygodę - z nimi juz się nie wybiorę.
            Pozdrowienia i udanych wycieczek.
          • pc_maniac Re: Hmmm widze, że większosc z Was jeździ z Triad 19.08.05, 07:41
            Nie byłem z Triadą.
            Ale jedynie Triada posiada wersję autokarową 7+7, która moim zdaniem pokazuje
            najwięcej miejsc zabytkowych w Egipcie w sposób zorganizowany.
            Rejsy zaś z wszystkich biur są programem i komfortem zbliżone, więc tutaj
            nastwiłbym się na poszukiwanie oferty tańszej.
      • pc_maniac Re: EGIPT-PROSZĘ O RADY 19.08.05, 07:35
        > czy egipskie upały sa wieksze niż na przykład chorwackie?

To pytanie mnie poprostu powaliło z nóg. Czy Chowacja leży w Afryce lub czy
        Egipt leży w Europie?
        Jedynie Aleksandria ma zbliżony klimat (ale już nie temperatury) do klimatu
        śródziemnomorskiego). Sharm i Hurghada ma klimat ZWROTNIKOWY, więc suchy i
        gorący. O ile temperatura jest wysoka, to brak wilgotności pozwala dużo lepiej
        znieść temperatury 4045 st, niż w Polsce 28 st.

Szorty i koszulki na ramiączkach nie są wskazane wyłącznie przy zwiedzaniu
        Meczetów. We wszystkich innych miejscach Egipcjanie już dawno przyzwyczaili się
        i zaakceptowali "turystyczne uniformy".
        • pc_maniac errata do postu 19.08.05, 07:38
          Miało być oczywiście:
          znieść temperatury 40-45 st, niż w Polsce 28 st.
        • Gość: mucha Re: EGIPT-PROSZĘ O RADY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 12:34
          Ja również polecam Triadę 7+7, ale autokarem. Co prawda dość ciężko się robi
          pod koniec pierwszego tygodnia, gdy masz za sobą 7 dni jazdy (puchną nogi
          itd.), ale najwięcej zobaczysz. Ci, którzy wybrali rejs po Nilu zobaczyli o
          wiele mniej, niż my. Ze zwiedzaniem nie ma problemu - z przyjemnością
          wyskakujesz z autokaru, żeby połazić i coś fajnego zobaczyć. Na pobycie polecam
          hotel 4 gwiazdkowy, najlepiej samodzielnie wybrany.
          Pozdrawiam forumowicza Kwiatka, ponieważ mam podejrzenia, że razem na tej
          wycieczce byliśmi, tak Justynko? ;))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka